Okrasa Łamie Przepisy

Odcinek 26

Temat odcinka: Gotowanie w przedszkolu
Goście:  Nina Szuniewicz, Grażyna Kubiak oraz dzieci z przedszkola w Roszkach

Odcinek dostępny także pod linkiem w formacie video, zapraszamy do obejrzenia!

Zobacz video

Potrawa 1
Sznycel z indyka w płatkach kukurydzianych z sosem z suszonych pomidorów
Składniki:
•    6 plastrów z piersi indyka
•    2 jaja
•    1 szklanka mąki pszennej
•    1 szklanka płatków kukurydzianych
•    1 pęczek świeżej bazylii
•    200 ml jogurtu naturalnego
•    100 g suszonych pomidorów
•    100 g żółtego sera
•    sól, pieprz, olej rzepakowy
Sposób przygotowania:
1.    Plastry piersi indyka zawijamy obustronnie w folię spożywczą i rozklepujemy tłuczkiem na desce  na cienkie płaty. Zdejmujemy folię.
2.    Posiekane listki świeżej bazylii mieszamy z pokruszonymi płatkami kukurydzianymi.
3.    Plastry mięsa panierujemy a mące, strzepując jej nadmiar, w rozmąconych jajach i płatkach kukurydzianych z bazylią. Tak przygotowane sznycle smażymy na oleju, na średnio nagrzanej patelni, na złoty kolor z obu stron.
4.    Sos z suszonych pomidorów: do naczynia przekładamy jogurt naturalny, pokrojone w drobne paski suszone pomidory, listki świeżej bazylii i starty żółty ser. Wszystko miksujemy na gładką, jednolitą masę.
5.    Usmażone sznycle kroimy w grube paski i podajemy z sosem.
Dobra rada: jeśli przyrządzamy sznycel dla dorosłych, możemy je doprawić solą i pieprzem do smaku przed panierowaniem w mące.

Potrawa 2
Domowa pizza z szynką, oliwkami i bazylią
Składniki:
Ciasto:
•    800 g mąki pszennej
•    200 g mąki razowej
•    14 g drożdży instant
•    4 łyżki oliwy
•    550 ml ciepłej wody
•    ½ łyżeczki soli
Sos pomidorowy:
•    1 pęczek świeżej bazylii
•    2 łyżki masła
•    2 ząbki czosnku
•    800 g pomidorów z puszki
Dodatki:
•    200 g zielonych oliwek
•    10 plasterków szynki
•    200 g startego sera mozzarella
•    sól, pieprz, oliwa
Sposób przygotowania:
1.    Ciasto na pizze: w misce mieszamy oba rodzaje mąki, drożdże, sól, dolewamy wodę i oliwę. Staranne mieszamy, a potem wyrabiamy ciasto, aż przestanie się kleić do dłoni. Z ciasta formujemy kule i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut.
2.    Sos do pizzy: do nagrzanego naczynia wlewamy łyżkę oliwy, podsmażamy posiekane ząbki czosnku i listki świeżej Bazyli, dorzucając masło. Po chwili, gdy czosnek odda aromat wlewamy pomidory z puszki. Dusimy sos na wolnym ogniu aż zredukuje się do połowy objętości i stanie się gęsty.
3.    Ciasto dzielimy na mniejsze porcje i na posypanej mąką desce formujemy okrągłe placki, grubości 4 – 5 mm, z niewielkim brzegiem. Środek smarujemy przestudzonym sosem, układamy porwane w małe kawałki plastry szynki, pokrojone na mniejsze części oliwki, liście bazylii, posypujemy startym serem mozzarella.
4.    Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 15 minut.
5.    Upieczone pizze kroimy na kawałki.
Dobra rada: na pizze możemy też ułożyć inne dodatki, takie jakie lubimy: plastry salami, filety anchois, owoce morza, pieczarki, karczochy z zalewy, sery niebieską pleśnią, suszone pomidory, liście szpinaku, etc.

Zobacz także