Potrawa 1
Skrzydełka z indyka w sosie z ciemnego piwa
Składniki:
- 800 g skrzydełek z indyka ze skórą
- 1 łyżeczka ziaren kolendry
- 2 gwiazdki anyżu
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka miodu
- 1 pęd trawy cytrynowej
- 300 ml ciemnego, karmelowego piwa
- 3 łyżki gruboziarnistej musztardy francuskiej
- 50 g masła
- 1 cytryna
- sól, grubo mielony pieprz, olej
Sposób przygotowania:
- Surowe skrzydełka indycze dopraw solą i pieprzem, obsmaż na patelni z olejem na złoty kolor z każdej strony. Przełóż do naczynia, w którym będziesz skrzydełka dusił.
- Utrzyj w moździerzu ziarna kolendry, cebule pokrój w piórka, a czosnek w plasterki.
- Na patelni po smażeniu skrzydełek podsmaż cebulę i czosnek, doprawiając miodem, solą, rozgniecioną nożem na desce trawą cytrynową, utartą kolendrą i gwiazdkami anyżu. Podsmażoną cebulę z czosnkiem i przyprawami zalej ciemnym, karmelowym piwem, dodając trzy łyżki gruboziarnistej musztardy francuskiej. Dobrze wymieszaj składniki i zalej nimi skrzydełka w naczyniu do duszenia.
- Dolej nieco wody i duś pod przykryciem przez 1 – 1,5 godziny aż skrzydełka będą miękkie.
- Do zredukowanego sosu dodaj masło i startą skórkę oraz sok z cytryny. Kiedy masło ładnie zaciągnie sos podaj na stół.
Dobra rada: gotowe danie udekoruj listkami świeżej kolendry
Potrawa 2
Zupa na zakwasie z indykiem, czyli złamana wersja łemkowskiej „warianki”
Składniki:
- 600 g mięsa z ud indyczych bez kości i skóry
- 200 surowego wędzonego boczku
- 400 g obranych ziemniaków
- 1 płaska łyżka ziaren kminku
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 300 ml kwasu z kiszonej kapusty
- 2 łyżki posiekanego czosnku
- 2 – 3 liście laurowe
- 2 łyżki mąki pszennej
- sól, grubo mielony pieprz, olej
Sposób przygotowania:
- Mięso z ud indyka pokrój w kostkę, w podobną kostkę pokrój surowy wędzony boczek i ziemniaki.
- Na rozgrzanej patelni skropionej olejem przesmaż indyka na złoty kolor doprawiając solą i pieprzem.
- Przełóż do garnka, a na tej samej patelni przesmaż podobnie boczek, doprawiając go kminkiem. Dorzuć do indyka. Dodaj ziemniaki, szklankę wody i suszony majeranek. Paruj pod przykryciem 4 – 5 minut, aby ziemniaki lekko zmiękły.
- Potem zalej kwasem z kiszonej kapusty, dolej wody w proporcji dwie części kwasu do jednej części wody. Dołóż posiekany czosnek liście laurowe. Gotuj na wolnym aż mięso i ziemniaki będą zupełnie miękkie.
- Na koniec rozrób mąkę z odrobiną wywaru, dolej do zupy i gotuj jeszcze chwilę aż zupa lekko zgęstnieje.
Dobra rada: gotową zupę podaj z listkami natki pietruszki
Potrawa 3
Śniadaniowa „szakszuka” z filetem z piersi indyka i bakłażanem
Składniki:
- 300 g fileta z piersi indyka pokrojonego w duże kawałki
- 1 bakłażan
- 1 cebula
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- 400 g pokrojonych pomidorów z puszki
- 100 g ugotowanej ciecierzycy
- 30 g masła
- 1 limonka
- 1 łyżeczka miodu
- ½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- 4 – 5 jajek
- sól, grubo mielony pieprz, olej
- posiekany szczypiorek, kilka koktajlowych pomidorków i chrupiąca bagietka do podania
Sposób przygotowania:
- Bakłażana pokrój w plastry grubości 1,5 cm. Na patelni z olejem smaż plastry bakłażana na mocno rumiany kolor, często przekładając ze strony na stronę, tak by dobrze dopiekł się także w środku. Pokrój na kawałki i odłóż na bok.
- Na tej samej patelni krótko przesmaż indyka, doprawionego pieprzem i solą. Odłóż na bok.
- Na tej samej patelni przesmaż do zeszklenia cebulę pokrojoną w grubą kostkę. Odłóż na bok.
- Na patelni przesmaż chwilkę koncentrat pomidorowy razem ze słodką mieloną papryką, zalej pomidorami z puszki, dorzucając ugotowaną ciecierzycę wraz z odrobiną wody od gotowania. Podduś wszystko kilka minut, na koniec dopraw sola i pieprzem, dołóż masło. Mieszając energicznie, dobrze połącz masło z sosem.
- Do tak przygotowanego sosu dodaj cebule, bakłażana i indyka. Dobrze wymieszaj. Dopraw startą skórką i sokiem z limonki, miodem i mielonym kminem rzymskim.
- Wybij do tego wszystkiego jajka, przykryj i postaw na ogień. Białka powinny się ściąć, a żółtka pozostać płynne. Podawaj posypane posiekanym szczypiorkiem, pokrojonymi na pół pomidorkami, z kromką chrupiącej bagietki.
Dobra rada: ugotowaną ciecierzycę możesz kupić gotową w puszce lub słoiku