Potrawa 1
Kanapka z łososiem
Składniki:
- 400 g ładnego fileta z łososia bez skóry
- 3 łyżki drobno posiekanego szczypiorku
- 3 łyżki małych kaparów, odciśniętych
- 3 łyżki drobno posiekanej grillowanej papryki bez skórki
- 2 szalotki, pokrojone w drobną kostkę
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka gruboziarnistej musztardy francuskiej
- 1 cytryna
- 1 łyżeczka miodu gryczanego
- 1 mała sałata rzymska
- 1 łyżka masła
- 4 tortille
- 2 – 3 łyżki zmieszanych sypkich przypraw: słodkiej i ostrej mielonej papryki, mielonego cynamonu, zmielonego kardamonu, curry
- sól, grubo mielony pieprz, olej
Sposób przygotowania:
- Przygotuj sos: w misce wymieszaj posiekany szczypiorek, kapary, grillowaną paprykę, szalotkę, jeden ząbek czosnek drobno posiekany z majonezem i musztardą. Dopraw pieprzem, sokiem z cytryny i miodem. Dobrze wymieszaj składniki i odstaw.
- Przekrój sałatę rzymską wzdłuż na cztery części. Na patelni rozgrzej olej, dodaj masło, a kiedy masło zacznie się pienić wrzuć rozgnieciony ząbek czosnku i ułóż sałatę i lekko podpiekaj ją od strony cięcia. Kiedy lekko się zrumieni, potem tylko podgrzej od nieprzeciętej. Zdejmij sałatę z patelni i odłóż na bok.
- Na tej samej patelni podpiecz placki tortilli z obu stron.
- Filet z łososia pokrój w poprzek na plastry grubości 1,5 – 2 cm. Obtocz kawałki ryby w przygotowanej mieszance przypraw. Opiekaj na suchej patelni na wolnym ogniu opanierowanego w przyprawach łososia z obu stron, tak by w środku pozostał wilgotny.
- Na ciepłą tortillę nałóż porcję sosu, na to kawałek podpieczonego łososia i sałatę rzymską, polej sosem. Gotowe.
Dobra rada: łosoś to tłusta ryba świetnie nadaje się do smażenia na suchej patelni bez tłuszczu
Potrawa 2
Kanapka z pieczonymi żeberkami, czerwoną kapustą i chrupiącym serem
Składniki:
- 500 g żeberek wieprzowych tzw. pasków
- 2 – 3 łyżki zmieszanych sypkich przypraw: wędzonej mielonej papryki, mielonego kminu rzymskiego, curry, soli, pieprzu
- 250 g liści czerwonej kapusty
- 100 ml wytrawnego czerwonego wina
- 100 ml soku jabłkowego
- 2 gwiazdki anyżu
- 2 laski cynamonu
- 1 – 2 szalotki
- 2 ogórki konserwowe
- ¼ ostrej papryczki
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka gruboziarnistej musztardy francuskiej
- ½ pęczka świeżej kolendry
- 1 limonka
- 4 kromki chlebka typu „brioche” (możesz też użyć chałki)
- 1 łyżka masła
- 4 plastry żółtego sera
- 2 – 3 łyżki chrupiących tacos, połamanych na mniejsze kawałki
- sól, grubo mielony pieprz, olej
Sposób przygotowania:
- Ułóż żeberka (tzw. paski lub harmonijkę) na pergaminie, dokładnie obtocz w mieszance suchych przypraw, a nawet natrzyj przyprawami z każdej strony. Dokładnie zawiń żeberka w pergamin, a następnie zawiń dodatkowo w podwójną warstwę folii aluminiowej.
- Ułóż na gorącej płycie lub grillu, opiekaj obracając przez 1,5 godziny.
- Z upieczonych, mięciutkich żeberek usuń kostki, a mięso rozdrobnij na małe kawałki. Dodaj do mięsa pokrojoną w kosteczkę szalotkę, ogórka pokrojonego w kostkę, drobno posiekaną ostrą papryczkę, majonez, musztardę. Dopraw pieprzem, posiekaną świeżą kolendrą, sokiem z limonki i dokładnie wymieszaj składniki.
- W rondelku zredukuj na wolnym ogniu czerwone wino z sokiem jabłkowym, anyżem gwiazdkowym i cynamonem aż do uzyskania konsystencji gęstego syropu.
- Tak uzyskany gorący syrop wymieszaj z cieniutko poszatkowaną czerwoną kapustą. Odstaw na bok.
- Grube na 1,5 cm kromki chlebka „brioche”. Na patelni rozgrzej olej, dorzuć masło, a kiedy zacznie się pienić, opiekaj kromki chlebka „brioche” z obu stron na złoty kolor.
- Plastry sera połóż na pergaminie, potem przełóż na gorącą płytę lub nagrzaną suchą patelnię. Podpiekaj aż ser zacznie się przypiekać.
- Na podpieczone kromki chlebka wyłóż ciepłą sałatkę z żeberek, na to chrupki tacos, podpieczony ser zdjęty z pergaminu, listki świeżej kolendry, czerwoną kapustę w syropie, a na górę drugą grzankę z chlebka. Gotowe.
Dobra rada: żeberka możesz też piec w domowym piekarniku w temperaturze 150°C przez 1,5 – 2 godziny
Potrawa 3
Wegańska kanapka
Składniki:
- 450 g wegańskiego gotowego „mięsa” na bazie soi
- 1 łyżka miodu gryczanego
- 2 – 3 szalotki
- 2 – 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 limonka
- 1 pęczek świeżej bazylii
- 1 łyżka gruboziarnistej musztardy francuskiej
- 2 małe bagietki
- 50 g masła
- 2 łyżki majonezu
- 1 twarda gruszka
- sól, grubo mielony pieprz, olej rzepakowy
Sposób przygotowania:
- Na patelni podgrzej miód aż zacznie się pienić, dorzuć pokrojone w piórka szalotki, drobno posiekany czosnek i podsmaż je na miodzie do zeszklenia. Dodaj koncentrat pomidorowy i chwilę go podsmaż. Dopraw pieprzem, sokiem i startą skórką z limonki. Dołóż wegańskie „mięso”, chwilę to podpraż, podlej odrobiną wody. Duś to kilka minut aż sos ładnie zgęstnieje. Na koniec wrzuć posiekaną świeżą bazylię gruboziarnistą musztardę francuską. Dobrze wymieszaj.
- Bagietki przekrój na pół, posmaruj masłem, opiecz bagietki od posmarowanej masłem strony na gorącej płycie lub patelni na mocny rumiany kolor. Chrupiącą bagietkę potrzyj przeciętym na pół ząbkiem czosnku.
- Plastry sera połóż na pergaminie, potem przełóż na gorącą płytę lub nagrzaną suchą patelnię. Podpiekaj aż ser zacznie się przypiekać.
- Gruszkę pokrój na cieniutkie plasterki, skrop je sokiem z limonki.
- Podpieczone połówki bagietki posmaruj majonezem, ułóż na nich warstwę wegańskiego „mięsa”, na to zsuń z pergaminu podpieczone plastry sera, na ser wyłóż plasterki gruszki, przykryj druga kromką posmarowanej majonezem bagietki. Gotowe.
Dobra rada: tak przyrządzone wegańskie „mięso” przypomina sos boloński, tylko w wegańskiej wersji