Okrasa Łamie Przepisy

Odcinek 319

Temat odcinka: Dzikie kanapki z ognia
Goście:

Odcinek dostępny także pod linkiem w formacie video, zapraszamy do obejrzenia!

Zobacz video

Potrawa 1

Kanapka z łososiem

Składniki:

  • 400 g ładnego fileta z łososia bez skóry
  • 3 łyżki drobno posiekanego szczypiorku
  • 3 łyżki małych kaparów, odciśniętych
  • 3 łyżki drobno posiekanej grillowanej papryki bez skórki
  • 2 szalotki, pokrojone w drobną kostkę
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka gruboziarnistej musztardy francuskiej
  • 1 cytryna
  • 1 łyżeczka miodu gryczanego
  • 1 mała sałata rzymska
  • 1 łyżka masła
  • 4 tortille
  • 2 – 3 łyżki zmieszanych sypkich przypraw: słodkiej i ostrej mielonej papryki, mielonego cynamonu, zmielonego kardamonu, curry
  • sól, grubo mielony pieprz, olej

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj sos: w misce wymieszaj posiekany szczypiorek, kapary, grillowaną paprykę, szalotkę, jeden ząbek czosnek drobno posiekany z majonezem i musztardą. Dopraw pieprzem, sokiem z cytryny i miodem. Dobrze wymieszaj składniki i odstaw.
  2. Przekrój sałatę rzymską wzdłuż na cztery części. Na patelni rozgrzej olej, dodaj masło, a kiedy masło zacznie się pienić wrzuć rozgnieciony ząbek czosnku i ułóż sałatę i lekko podpiekaj ją od strony cięcia. Kiedy lekko się zrumieni, potem tylko podgrzej od nieprzeciętej. Zdejmij sałatę z patelni i odłóż na bok.
  3. Na tej samej patelni podpiecz placki tortilli z obu stron.
  4. Filet z łososia pokrój w poprzek na plastry grubości 1,5 – 2 cm. Obtocz kawałki ryby w przygotowanej mieszance przypraw. Opiekaj na suchej patelni na wolnym ogniu opanierowanego w przyprawach łososia z obu stron, tak by w środku pozostał wilgotny.
  5. Na ciepłą tortillę nałóż porcję sosu, na to kawałek podpieczonego łososia i sałatę rzymską, polej sosem. Gotowe.

Dobra rada: łosoś to tłusta ryba świetnie nadaje się do smażenia na suchej patelni bez tłuszczu

 

Potrawa 2

Kanapka z pieczonymi żeberkami, czerwoną kapustą i chrupiącym serem

Składniki:

  • 500 g żeberek wieprzowych tzw. pasków
  • 2 – 3 łyżki zmieszanych sypkich przypraw: wędzonej mielonej papryki, mielonego kminu rzymskiego, curry, soli, pieprzu
  • 250 g liści czerwonej kapusty
  • 100 ml wytrawnego czerwonego wina
  • 100 ml soku jabłkowego
  • 2 gwiazdki anyżu
  • 2 laski cynamonu
  • 1 – 2 szalotki
  • 2 ogórki konserwowe
  • ¼ ostrej papryczki
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka gruboziarnistej musztardy francuskiej
  • ½ pęczka świeżej kolendry
  • 1 limonka
  • 4 kromki chlebka typu „brioche” (możesz też użyć chałki)
  • 1 łyżka masła
  • 4 plastry żółtego sera
  • 2 – 3 łyżki chrupiących tacos, połamanych na mniejsze kawałki
  • sól, grubo mielony pieprz, olej

Sposób przygotowania:

  1. Ułóż żeberka (tzw. paski lub harmonijkę) na pergaminie, dokładnie obtocz w mieszance suchych przypraw, a nawet natrzyj przyprawami z każdej strony. Dokładnie zawiń żeberka w pergamin, a następnie zawiń dodatkowo w podwójną warstwę folii aluminiowej.
  2. Ułóż na gorącej płycie lub grillu, opiekaj obracając przez 1,5 godziny.
  3. Z upieczonych, mięciutkich żeberek usuń kostki, a mięso rozdrobnij na małe kawałki. Dodaj do mięsa pokrojoną w kosteczkę szalotkę, ogórka pokrojonego w kostkę, drobno posiekaną ostrą papryczkę, majonez, musztardę. Dopraw pieprzem, posiekaną świeżą kolendrą, sokiem z limonki i dokładnie wymieszaj składniki.
  4. W rondelku zredukuj na wolnym ogniu czerwone wino z sokiem jabłkowym, anyżem gwiazdkowym i cynamonem aż do uzyskania konsystencji gęstego syropu.
  5. Tak uzyskany gorący syrop wymieszaj z cieniutko poszatkowaną czerwoną kapustą. Odstaw na bok.
  6. Grube na 1,5 cm kromki chlebka „brioche”. Na patelni rozgrzej olej, dorzuć masło, a kiedy zacznie się pienić, opiekaj kromki chlebka „brioche” z obu stron na złoty kolor.
  7. Plastry sera połóż na pergaminie, potem przełóż na gorącą płytę lub nagrzaną suchą patelnię. Podpiekaj aż ser zacznie się przypiekać.
  8. Na podpieczone kromki chlebka wyłóż ciepłą sałatkę z żeberek, na to chrupki tacos, podpieczony ser zdjęty z pergaminu, listki świeżej kolendry, czerwoną kapustę w syropie, a na górę drugą grzankę z chlebka. Gotowe.

Dobra rada: żeberka możesz też piec w domowym piekarniku w temperaturze 150°C przez 1,5 – 2 godziny

 

Potrawa 3

Wegańska kanapka

Składniki:

  • 450 g wegańskiego gotowego „mięsa” na bazie soi
  • 1 łyżka miodu gryczanego
  • 2 – 3 szalotki
  • 2 – 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 limonka
  • 1 pęczek świeżej bazylii
  • 1 łyżka gruboziarnistej musztardy francuskiej
  • 2 małe bagietki
  • 50 g masła
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 twarda gruszka
  • sól, grubo mielony pieprz, olej rzepakowy

Sposób przygotowania:

  1. Na patelni podgrzej miód aż zacznie się pienić, dorzuć pokrojone w piórka szalotki, drobno posiekany czosnek i podsmaż je na miodzie do zeszklenia. Dodaj koncentrat pomidorowy i chwilę go podsmaż. Dopraw pieprzem, sokiem i startą skórką z limonki. Dołóż wegańskie „mięso”, chwilę to podpraż, podlej odrobiną wody. Duś to kilka minut aż sos ładnie zgęstnieje. Na koniec wrzuć posiekaną świeżą bazylię gruboziarnistą musztardę francuską. Dobrze wymieszaj.
  2. Bagietki przekrój na pół, posmaruj masłem, opiecz bagietki od posmarowanej masłem strony na gorącej płycie lub patelni na mocny rumiany kolor. Chrupiącą bagietkę potrzyj przeciętym na pół ząbkiem czosnku.
  3. Plastry sera połóż na pergaminie, potem przełóż na gorącą płytę lub nagrzaną suchą patelnię. Podpiekaj aż ser zacznie się przypiekać.
  4. Gruszkę pokrój na cieniutkie plasterki, skrop je sokiem z limonki.
  5. Podpieczone połówki bagietki posmaruj majonezem, ułóż na nich warstwę wegańskiego „mięsa”, na to zsuń z pergaminu podpieczone plastry sera, na ser wyłóż plasterki gruszki, przykryj druga kromką posmarowanej majonezem bagietki. Gotowe.

Dobra rada: tak przyrządzone wegańskie „mięso” przypomina sos boloński, tylko w wegańskiej wersji

 

Zobacz także