Potrawa 1
Proziaki czyli pieczone na blasze placki pszenne z sałatką warzywną
Składniki:
- 1 jajo
- ½ łyżki sody
- 1 łyżka octu spirytusowego
- 250 g zmielonej na puree ugotowanej ciecierzycy
- ½ szklanki maślanki lub zsiadłego mleka
- 1,5 – 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki drobno posiekanych listków świeżego rozmarynu
- 2 upieczone czerwone papryki bez skórki
- 3 upieczone buraki
- 3 – 4 kolorowe pomidory
- 1 łyżka syropu z młodych pędów sosny
- 1 cytryna
- ½ ostrej papryczki
- sól, grubo mielony pieprz, oliwa
Sposób przygotowania:
- Ciasto na proziaki: do miski wybij jajo, ubij je trzepaczką, dorzuć małą łyżeczkę soli, pieprz, sodę oraz łyżkę octu, by sodę delikatnie „zgasić”. Wymieszaj.
- Teraz dodaj puree z ciecierzycy, maślankę i mąkę. Dokładnie wymieszaj składniki. Dolej 4 łyżki oliwy, posiekany świeży rozmaryn i mieszaj dalej. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie dodaj jeszcze trochę mąki,
- Przełóż ciasto na posypaną mąką deskę, wyrabiaj do uzyskania plastycznej konsystencji.
- Podziel ciasto na porcje, formuj krągłe placuszki o średnicy 8 – 10 cm i grubości około 0,5 cm. Piecz na suchej patelni o grubym dnie na złoty kolor z każdej strony. Skórka powinna być chrupiąca, a wnętrze wilgotne.
- Sałatka warzywna: do miski przełóż upieczoną paprykę pokrojoną w duże kawałki, upieczone buraki i pomidory pokrojone w cząstki, dopraw syropem z młodych pędów sosny, startą skórką i sokiem z cytryny, oliwą, posiekaną ostrą papryczką, solą i pieprzem. Odstaw na 10 minut.
- Wyłóż sałatkę na talerz, polej sosem z sałatki, wokół wyłóż proziaki.
Dobra rada: do proziaków możesz wykorzystać ugotowaną ciecierzycę z puszki
Potrawa 2
Pierożki z farszem z kapusty, grzybów i gęsi
Składniki:
Farsz do pierożków:
- 400 g białej słodkiej kapusty
- 1 marchewka
- 250 g rydzy
- 2 ugotowane uda gęsie
- 1 ostra papryczka
- 1 cytryna
- 1 pęczek świeżej kolendry
Ciasto na pierożki:
- 1 jajo
- ½ łyżki sody
- 1 łyżka octu spirytusowego
- ½ szklanki maślanki lub kefiru
- 800 g mąki pszennej
- 1 jajko do smarowania
- sól, pieprz, olej
Sposób przygotowania:
- Farsz: kapustę drobno pokrój, zblanszuj we wrzątku, podsmaż do miękkości z marchewką startą na tarce o grubych oczkach i przesiekanymi rydzami. Dopraw solą i pieprzem. Możesz dorzucić trochę podsmażonej cebulki.
- Z ugotowanych ud gęsi usuń kości i ścięgna, skórkę możesz zostawić. Drobno przesiekaj mięso. Dorzuć do kapusty z marchewką i grzybami. Dodaj trochę posiekanej ostrej papryczki, startą skórkę i sok z cytryny, posiekaną świeżą kolendrę, całość wymieszaj dokładnie.
- Ciasto na pierożki z sodą: do miski wybij jajo, ubij je trzepaczką, dorzuć małą łyżeczkę soli, pieprz, sodę oraz łyżkę octu, by sodę delikatnie „zgasić”. Wymieszaj i dodaj mąkę.
- Dokładnie wymieszaj składniki. Dolej 4 łyżki oleju (możesz dodać też roztopionego masła) i mieszaj dalej. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie dodaj jeszcze trochę mąki.
- Przełóż ciasto na posypaną mąką deskę, wyrabiaj do uzyskania plastycznej konsystencji. Odłóż na 20 minut do lodówki.
- Podziel ciasto na porcje, rozwałkuj podsypując mąką na krągłe placuszki o średnicy 8 – 10 cm i grubości około 0,5 cm. Na każdy placuszek nakładaj porcję farszu. Zlep mocno brzegi ciasta, by dokładnie pokryło farsz. Formuj wrzecionowate pierożki. Posmaruj je rozmąconym jajkiem.
- Piecz w temperaturze 180°C przez 30 – 35 minut.
Dobra rada: oczywiście poza sezonem na rydze możesz też użyć innych grzybów
Potrawa 3
Pieczone młode koźlę z pomidorową salsą
Składniki:
Pieczona koźlina:
- 1,5 kg mięsa z młodego koźlęcia z kością
- 4 łyżki smalcu
- 2 – 3 gałązki świeżego rozmarynu
- 1 – 2 laski cynamonu
- 2 – 3 ząbki czosnku
- 10 – 12 świeżych śliwek
- 1,5 szklanki białego wytrawnego wina
- 1 łyżka sosu Worcester
- 600 g małych ziemniaczków ze skórką do pieczenia
Pomidorowa salsa:
- 3 – 4 pomidory
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki posiekanej świeżej mięty
- 1,5 łyżki sosu Worcester
- sól, grubo mielony pieprz, oliwa
Sposób przygotowania:
- Podziel mięso koźlęcia na duże kawałki kością, dopraw solą i pieprzem.
- Roztop połowę smalcu na rozgrzanej grubej patelni, obsmaż kawałki mięsa na złoty kolor z każdej strony. Podsmażone mięso przełóż do żeliwnego naczynia, na przykład gęsiarki, polej sosem ze smażenia, dodaj rozgnieciony czosnek, połamany na pół cynamon, gałązki rozmarynu, śliwki razem z pestkami, pozostała część smalcu, białe wytrawne wino, sos Worcester, po czym zalej wodą, tak by przykryła mięso.
- Duś pod przykryciem przez 2,5 – 3 godziny na wolnym ogniu.
- Na 30 minut przed końcem duszenia dorzuć dokładnie wymyte ziemniaczki. Kiedy ziemniaczki będą miękkie, podaj na stół.
- Pomidorowa salsa: pokrój pomidory w kostkę wraz ze skórką, wymieszaj w misce z posiekanym czosnkiem, posiekaną świeżą miętą, sosem Worcester, solą, pieprzem i oliwą. Odstaw na parę minut.
- Mięso podawaj z ziemniaczkami i pomidorową salsą.
Dobra rada: mięso możesz też upiec w piekarniku w żaroodpornym naczyniu