Okrasa Łamie Przepisy

Odcinek 268

Temat odcinka: Domowe musztardy
Goście:

Odcinek dostępny także pod linkiem w formacie video, zapraszamy do obejrzenia!

Zobacz video

Potrawa 1

Domowe musztardy

Składniki:

Musztarda 1:

  • 12 łyżeczek zmielonych ziaren żółtej gorczycy
  • 4 łyżki białego wytrawnego wina
  • 4 łyżki soku jabłkowego
  • 1 łyżeczka kurkumy

Musztarda 2:

  • 10 łyżeczek miodu pitnego
  • 4 łyżeczki soku jabłkowego
  • 6 łyżeczek ziaren czarnej gorczycy
  • 6 łyżeczek żółtej gorczycy
  • 2 łyżeczki zmielonych ziaren żółtej gorczycy

Sposób przygotowania:

  1. Gładka musztarda z kurkumą: do słoiczka przelej białe wino, sok jabłkowy, 4 łyżeczki wody, 12 łyżeczek zmielonych ziaren żółtej gorczycy, dokładnie wymieszaj, dodaj kurkumę, możesz dodać odrobinę octu. Odstaw na 24 godziny.
  2. Gruboziarnista musztarda na miodzie pitnym: w słoiczku połącz miód pitny, sok jabłkowy, ziarna czarnej gorczycy, ziarna żółtej gorczycy, zmielone ziarna żółtej gorczycy, dobrze wszystko wymieszaj. Odstaw na kilka dni w chłodne miejsce.

Dobra rada: zmielić możesz ziarna gorczycy w blenderze lub utrzeć w moździerzu

 

Potrawa 2

Sandacz pieczony pod glazurą z musztardy i ziemniakami

Składniki:

  • 2 ładne filety z sandacza
  • 4 pędy trawy żubrowej
  • 1 cebula
  • 1 jabłko
  • 1 łyżka miodu
  • 1 ostra papryczka
  • 70 ml octu jabłkowego
  • 1,5 łyżki musztardy gruboziarnistej
  • 1 limonka
  • 8 ziemniaków ze skórką
  • 4 -5 łyżek kwaśnej gęstej śmietany
  • sól, grubo mielony pieprz, olej

Sposób przygotowania:

  1. Glazura do sandacza: jabłko ze skórką i cebule pokrój w taką samą kostkę, Na patelnię wylej miód, podgrzej, a kiedy zacznie się pienić dorzuć trawę żubrową, trochę posiekanej ostrej papryczki i cebulę, smaż do zeszklenia się cebuli. Dorzuć pokrojone jabłko i natychmiast dodaj ocet jabłkowy. Smaż aż ocet prawie odparuje, aby całość miała konsystencję syropu. Ostudź i zmieszaj z musztardą gruboziarnistą z poprzedniego przepisu, doprawiając solą, pieprzem czy startą skórką z limonki.
  2. Sandacz: filety sandacza posmaruj olejem, ułóż na blachę z pergaminem, na wierzchu połóż grubą warstwę glazury, piecz w temperaturze 180°C przez 10 minut.
  3. Ziemniaki: dobrze uparuj ziemniaki ze skórką w małej ilości wody pod przykryciem aż będą miękkie. Pokrój na plastry, posmaruj olejem, opiekaj na mocno nagrzanej blasze lub na suchej patelni na rumiany kolor z obu stron.
  4. Na talerze wyłóż kwaśna śmietanę, plasterki podpieczonych ziemniaków oraz upieczonego sandacza pod musztardową glazurą. Może udekorować listkami młodych ziół i plasterkami ostrej papryczki.

Dobra rada: sandacza piecz głównie od góry, aby dobrze karmelizować glazurę.

 

Potrawa 3

Szaszłyki z karkówki wieprzowej w musztardowej marynacie

Składniki:

  • 4 plastry karkówki wieprzowej
  • 3 łyżki musztardy z kurkumą
  • 2 łyżki konfitury cytrynowej z imbirem
  • 1 łyżeczka wędzonej mielonej papryki
  • 100 ml piwa karmelowego
  • 10 plasterków wędzonego surowego boczku
  • 4 metalowe lub drewniane szpadki
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 2 łyżki uprażonych orzeszków pistacjowych
  • sól, grubo mielony pieprz, oliwa, olej

Sposób przygotowania:

  1. Marynata musztardowa: do miski przełóż musztardę, konfiturę cytrynową, dużą ilość pieprzu, wędzoną paprykę, dolej oliwę. Dokładnie wymieszaj składniki. Marynata powinna mieć konsystencję pasty. Dopraw solą, dolej karmelowego piwa i jeszcze raz wymieszaj.
  2. Szaszłyki: plastry karkówki rozklep możliwie jak najcieniej. Posmaruj marynatą z jednej strony. Ułóż na tym plastry boczku, docinając je nożem do kształtu karkówki. Zwiń ściśle w rulonik, tak by zwinąć w środku marynatę i boczek.
  3. Nadziej początek rulonika na szpadkę, tak by zahaczyć szpadką to miejsce, gdzie kończy się roladka. Odkrój kawałek rulonika długości około 4 cm, tak by szpadka była pośrodku, powtarzaj tę czynność, aż cały rulonik karkówki zostanie nabity na szpadkę. Na koniec obtocz szaszłyki w oleju.
  4. Opiekaj szaszłyki na rozgrzanej płycie lub grillu z każdej strony na mocno rumiany kolor, tak by mięso dopiec w środku.
  5. Przed podaniem posmaruj szaszłyki pozostałą marynatą, posyp posiekanym szczypiorkiem i pokruszonymi orzeszkami pistacjowymi.

Dobra rada: zamiast konfitury cytrynowej możesz użyć powideł śliwkowych

 

 

Zobacz także