Okrasa Łamie Przepisy

Odcinek 256

Temat odcinka: Wielkopolskie kluchy na łachu

Odcinek dostępny także pod linkiem w formacie video, zapraszamy do obejrzenia!

Zobacz video

Potrawa 1

Bułeczka na parze z rybnym farszem i majonezowym sosem

Składniki:

  • 500 g filetów z łososia bez skóry
  • 3 – 4 łyżeczki oleju sezamowego
  • 1 szklanka ugotowanej na chrupiąco czerwonej soczewicy
  • 2 upieczone czerwone papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pęczek świeżej kolendry
  • 1 limonka
  • 250 g pszennej mąki chlebowej
  • 100 ml mleka
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka cukru
  • 20 g drożdży
  • 1 jajo
  • 3 łyżki majonezu
  • 30 ml jasnego piwa (może być białe wino)
  • sól, grubo mielony pieprz, olej

Sposób przygotowania:

  1. Ciasto: mąkę pszenną łączymy z ciepłym mlekiem, masłem, jajkiem, łyżeczką soli i łyżeczką cukru. Zarabiamy, czyli łączymy składniki, po czym wyrabiamy na jednolitą masę. Odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  2. Farsz: rybę marynujemy smarując fileta olejem sezamowym, posypując pieprzem z obu stron. Układamy w naczyniu do gotowania na parze i parujemy powoli przez 7 – 8 minut na niezbyt mocnym ogniu.
  3. Z upieczonej papryki usuwamy skórkę, kroimy w drobną kostkę. Dodajemy do ugotowanej soczewicy. Dorzucamy posiekany ząbek czosnku, posiekaną świeżą kolendrę, trochę startej skórki z limonki, pieprz, sól, a na końcu delikatnie przesiekaną, uparowaną wcześniej rybę. Całość delikatnie mieszamy, można delikatnie pokropić go olejem sezamowym.
  4. Wyrośnięte wstępnie ciasto przekładamy na deskę posypaną mąką. Wyrabiamy ciasto dalej podsypując mąką aż ciasto przestanie kleić się do placów i będzie sprężyste, jednolite. Dzielimy ciasto na porcje.
  5. Każdy kawałek ciasta oprószamy w mące, rozklepujemy w dłoniach na płaski placek, nakładamy porcję farszu i staranie zamykamy farsz w cieście, formując zgrabne, krągłe bułeczki. Uformowane bułeczki przykrywamy lnianą ściereczka i odstawiamy w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia na 10 – 15 minut.
  6. Wyrośnięte bułeczki układamy w naczyniu do gotowania na parze, posmarowanym olejem i parujemy pod przykryciem przez 15 – 20 minut.
  7. Sos majonezowy do bułeczek: do miski przekładamy majonez, posiekaną świeżą kolendrę, sok z limonki, odrobine oleju sezamowego, posiekany ząbek czosnku, po czym miksujemy na jednolitą masę. Można też dodać upieczoną paprykę bez skórki, by stworzyć inny wariant tego sosu.
  8. Uparowane bułeczki podajemy z majonezowym sosem.

Dobra rada: jeśli pierwszy raz używacie oleju sezamowego zachowajcie ostrożność, dodajcie go mniej, bo ma mocny i charakterystyczny smak

 

Potrawa 2

Kluchy na łachu z kaczką i modrą kapustą

Składniki:

  • 250 g pszennej mąki chlebowej
  • 100 ml mleka
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka cukru
  • 20 g drożdży
  • 1 jajo
  • 2 – 3 łyżki uprażonych ziaren słonecznika
  • 1 pierś z kaczki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 limonka
  • ¼ główki czerwonej kapusty
  • 100 g czarnej porzeczki
  • 1 łyżeczka miodu
  • 40 ml sosu teryjaki
  • 1 łyżka masła
  • ½ pęczka świeżej kolendry
  • sól, grubo mielony pieprz, olej

Sposób przygotowania:

  1. Ciasto: mąkę pszenną łączymy z ciepłym mlekiem, masłem, jajkiem, łyżeczką soli i łyżeczką cukru. Zarabiamy, czyli łączymy składniki, po czym wyrabiamy na jednolitą masę. Odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  2. Lekko wyrośnięte ciasto przekładamy na deskę i skrapiając olejem jeszcze raz „przebujamy” czyli wyrabiamy ciasto na jednolitą masę. Do ciasta dodajemy przesiekane nożem na desce uprażone ziarna słonecznika i dokładnie rozprowadzamy w całym cieście.
  3. Z takiego ciasta formujemy małe, krągle bułeczki wielkości dużego orzecha włoskiego. Układamy w naczyniu do gotowania na parze na poprzecinanym noże pergaminie, dodatkowo posmarowanym olejem. Nakryte lnianą ściereczką bułeczki odstawiamy na bok w ciepłe miejsce na 10 – 15 minut.
  4. Podrośnięte bułeczki gotujemy na parze pod przykryciem przez 10 minut.
  5. Kaczka z modrą kapustą: pierś z kaczki, pozbawioną skóry, kroimy w paseczki. Doprawiamy pieprzem.
  6. Smażymy mięso na mocno nagrzanej patelni z odrobiną oleju, najlepiej partiami, aby mięso wysmażyć na rumiano a nie udusić. Podsmażone mięso odkładamy i trzymamy w cieple.
  7. Na tej samej patelni przesmażamy najpierw czerwoną kapustę, pokrojoną w kostkę. Do podsmażonej na chrupko kapusty dodajemy czosnek pokrojony w paseczki, czarną porzeczkę. Doprawiamy miodem, startą skórką z limonki, sosem teryjaki. Kiedy porzeczka puści sok, dodajemy masło. Trzeba je dokładnie połączyć z sosem, czyli jak mówią kucharze powoli „wkręcić” w sos. Do gotowego sosu dodajemy przesmażoną wcześniej kaczkę i uprażone ziarna słonecznika oraz posiekaną świeżą kolendrę.
  8. Uparowane bułeczki podajemy z sosem z kaczką i modrą kapustą

Dobra rada: ziarna do bułeczek możemy dobrać sobie wedle własnego gustu.

 

 

Zobacz także