Okrasa Łamie Przepisy

Odcinek 118

Temat odcinka: Potrawy z suszonych owoców
Goście:  Aneta Matysiak, Aneta Maj, Ewa Jastrzębska, Zofia Ćpak oraz panie ze Stowarzyszenia Nasza Wieś Józefów

Odcinek dostępny także pod linkiem w formacie video, zapraszamy do obejrzenia!

Zobacz video

Potrawa 1
Łosoś z suszonymi jabłkami, orzechami i soczewicą
Składniki:
•    1 cebula
•    100 g suszonych jabłek
•    1 łyżka masła
•    6 suszonych śliwek
•    3 łyżki octu winnego
•    150 g ugotowanej czarnej soczewicy
•    50 orzechów włoskich
•    2 łyżki posiekanego szczypioru od dymki
•    400 g filetów z łososia
•    sól, grubo mielony pieprz, olej
Sposób przygotowania:
1.    Suszone jabłka i cebulę kroimy w drobną kostkę, orzechy drobno siekamy.
2.    Na patelni z odrobina oleju przesmażamy cebulę do zeszklenia, dorzucamy suszone jabłka, suszone śliwki, chwilę prażymy, dolewamy ocet, smażymy, a kiedy ocet się zredukuje, dodajemy ugotowaną czarną soczewicę, orzechy, chwilę smażymy, na koniec dorzucamy posiekany szczypior od dymki.
3.    Na płycie lub patelni o grubym dnie układamy pergamin z odrobina oleju, układamy na nim filety łososia doprawione pieprzem, obsmażamy z każdej strony na złoty kolor – krótko, tak by mięso pozostało w środku soczyste i wilgotne.
4.     Usmażoną rybę podajemy na ciepłej sałatce z suszonych jabłek, orzechów i soczewicy.
Dobra rada: najlepiej wykorzystać do tej potrawy śliwek suszonych podwędzanych

Potrawa 2
Zupa na suszonych owocach z burakami i wędzonym twarogiem
Składniki:
•    150 g suszonych jabłek
•    150 g suszonych gruszek
•    3 goździki
•    ½ łyżeczki mielonego cynamonu
•    6 suszonych śliwek
•    3 – 4 buraki czerwone
•    1 łyżka posiekanej surowej cebuli
•    1 cytryna
•    3 łyżki  octu winnego
•    1 łyżka masła
•    150 g wędzonego twarogu
•    sól, grubo mielony pieprz, olej
Sposób przygotowania:
1.    Suszone jabłka i gruszki zalewamy letnią wodą i odstawiamy na noc
2.    Buraki czerwone owijamy folią aluminiową, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC na 2 godziny i pieczemy do miękkości. Studzimy, obieramy ze skórki, kroimy w cząstki.
3.    Namoczone suszone owoce gotujemy w wodzie z goździkami i cynamonem, do uzyskania aromatycznego wywaru. Odcedzamy z owoców.
4.    Do wywaru dodajemy suszonych śliwek, połowę buraków, posiekaną cebulę, skórkę startą z cytryny, ocet i masło. Gotujemy wszystko kilka minut, po czym miksujemy całość na jednolitą masę.
5.    Pozostała część buraków marynujemy w occie, pieprzu, soku z cytryny i oliwie.
6.    Na talerze wylewamy zupę, układamy cząstki zamarynowanych buraków, po wierzchu posypujemy pokruszonym wędzonym twarogiem.
Dobra rada: zamiast octu winnego możemy użyć octu balsamicznego lub octu kwiatowego np. z akacji czy kwiatów czarnego bzu

Zobacz także