Potrawa 1
Jogurtowe racuszki z jabłkami
Składniki:
• 2 jajka
• 2 łyżki cukru wanilinowego
• 300 ml gęstego jogurtu naturalnego
• 4 łyżki maki pszennej
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 1/3 kostki masła
• 2 jabłka
• 2 łyżki suszonej żurawiny
• olej
Sposób przygotowania:
1. Do naczynia wbijamy jajka, dodajemy cukier wanilinowy. Mikserem ubijamy na puszystą pianę. W misce łączymy z jogurtem, mąką pszenną, proszkiem do pieczenia i roztopionym wcześniej masłem.
2. Wszystko dokładnie mieszamy. Masa powinna być w miarę gęsta, choć jeszcze lejąca.
3. Dodajemy do pokrojone na nieregularne kawałki jabłek, wcześniej obranych, bez gniazd nasiennych.
4. Na nagrzanej patelni z odrobiną oleju nakładamy łyżką nieregularne racuchy, które powoli wypiekamy z obu stron na złoty kolor. Ogień powinien być niezbyt duży, aby placki wypiekły się w środku, a skórka na zewnątrz nie powinna się przypalić.
5. Kiedy placki są prawie gotowe, dorzucamy na patelnię suszoną żurawinę, którą chwile podgrzewamy w gorącym oleju.
6. Placki podajemy posypane żurawiną, skropione jogurtem, można dołozyc cząstki jabłka ze skórką, podpieczone na patelni.
Dobra rada:
Potrawa 2
Konfitura z jabłek z musztardą francuską
Składniki:
• 4 jabłka
• 1 cebula
• 1 ząbek czosnku
• 2 – 3 łyżki gruboziarnistej musztardy francuskiej
• sól, grubo mielony pieprz, olej
Sposób przygotowania:
1. Jabłka kładziemy na blachę z pergaminem, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy aż skórką będzie mocno przypieczona a miąższ w środku miękki.
2. Upieczone jabłka przecieramy przez sito, aby pozbyć się skórki i gniazd nasiennych.
3. Na patelni z odrobiną oleju podsmażamy cebulę pokrojoną, czosnek pokrojony w plasterki. Smażymy na wolnym ogniu do zeszklenia. Doprawiamy startą skórką z cytryny, solą i pieprzem. Dorzucamy przetarty miąższ z jabłek i musztardę. Mieszamy i chwilę wszystko razem smażymy, doprawiając sokiem z cytryny.
4. Gorącą konfiturę przekładamy do słoików.
Dobra rada:
Potrawa 3
Sandacz zapiekany z konfiturą z jabłek i cebulą
Składniki:
• 2 filety z sandacza
• 2 – 3 cebule dymki
• 1 ząbek czosnku
• 1 łyżeczka ziaren kolendry
• 2 suszone owoce kardamonu
• 3 łyżki konfitury z jabłek i musztardy (patrz przepis powyżej)
• 1 jabłko
• 1 łyżka soku z cytryny
• sól, grubo mielony pieprz, olej
Sposób przygotowania:
1. Cebule kroimy w piórka, czosnek siekamy. Na patelni z odrobiną oleju roztapiamy masło, mocno przesmażamy cebulę i czosnek, doprawiając solą, pieprzem, rozgniecionymi ziarnami kolendry, starta skórką z cytryny, po czym smażymy na wolnym ogniu aż do zbrązowienia cebuli.
2. Przesmażoną cebule z czosnkiem przekładamy do żaroodpornego naczynia wyłożonego pergaminem.
3. Filety z sandacza czyścimy, równamy wycinamy wszystkie ości, Nacinamy skórę, doprawiamy pieprzem od strony skóry. Smażymy na patelni z odrobiną oleju aż skórka nabierze złotego koloru, potem podsmażamy od strony mięsa przez kilkanaście sekund, mięso ryby powinno pozostać w środku surowe.
4. Podsmażoną rybę układamy skórą do dołu na cebuli w naczyniu żaroodpornym, układamy na wierzchu ryby warstwę konfitury z jabłek i musztardy, po czym pieczemy w temperaturze 180°C przez 10 minut.
5. Dopiero po upieczeniu rybę solimy, skrapiamy sokiem z cytryny.
Dobra rada: do tej potrawy możemy podpiec na blasze lub suchej patelni przekrojone na pół ząbki czosnku i cząstki jabłka