Potrawa 1.
Dorsz pieczony na sianie z kaszą owsianą.
Składniki:
• 4 ząbki czosnku z łupinami
• 1 garść siana
• 2 łyżki miodu gryczanego
• 2 filety z dorsza
• 1 cytryna
• 1 szklanka ziaren owsa bez łuski
• ½ szklanki ziaren słonecznika
• ½ szklanki pestek dyni
• 2 obrane ząbki czosnku
• 5 suszonych śliwek
• 1 łyżka masła
• 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
• sól, pieprz, olej.
Sposób przygotowania:
1. Do żaroodpornego naczynia kładziemy warstwę siana, dorzucamy pogniecione ząbki czosnku w łupinach, polewamy oliwą i miodem.
2. Filety z dorsza marynujemy w soli, pieprzu, startej skórce z cytryny, polewamy oliwa i układamy na sianie w naczyniu. Wkładamy do piekarnika i pieczemy w 200°C przez 10 minut.
3. Owies gotujemy jak każdą kaszę w osolonej wodzie do miękkości. Studzimy. Pestki dyni i ziarna słonecznika prażymy na złoty kolor na suchej patelni, stale mieszając, aby się nie przypaliły. Obrane ząbki czosnku i suszone śliwki drobno siekamy. Na patelni rozpuszczamy łyżkę miodu, podsmażamy czosnek, potem dorzucamy masło i śliwki. Kiedy śliwki się podsmażą i zrobią się miękkie, dodajemy startą skórkę i sok z cytryny, a potem ugotowany owies. Chwilę smażymy, na koniec dodajemy uprażone pestki dyni i ziarna słonecznika. Wszystko mieszamy z posiekaną natką pietruszki.
4. Na talerze wykładamy kaszę z owsa, na niej układamy kawałki upieczonego na sianie dorsza.
Dobra rada: danie można dekorować salsą z pieczonej papryki według przepisu z kolejnej potrawy.
Potrawa 2.
Marynowana polędwica wołowa palona w sianie.
Składniki:
• 1 polędwica wołowa
• 1,2 kg cukru
• 800 g soli
• 1 duża garść siana
• 1 kieliszek alkoholu (koniak, whisky, wódka)
Salsa z pieczonej papryki:
• 2 czerwone papryki
• 5 suszonych śliwek
• 2 ząbki czosnku
• 1 kiszony ogórek
• 30 g sałaty rukoli
• sól, pieprz, oliwa.
Sposób przygotowania:
1. Ładnie oczyszczoną z błon polędwicę wołową zasypujemy mieszaniną soli, cukru, siana, skrapiamy alkoholem i odstawiamy w chłodne miejsce na 48 godzin.
2. Po 48 godzinach wyjmujemy z marynaty, dokładnie myjemy w wodzie i suszymy mięso. Na powietrzu układamy ruszt z drewienek, na nim kładziemy polędwicę, obkładamy sianem i podpalamy. Kiedy całe siano się wypali, tak uzyskanym popiołem dokładnie nacieramy mięso.
3. Tak przygotowaną polędwicę kroimy na cienkie plastry.
Salsa z pieczonej papryki:
4. Papryki opiekamy nad ogniem aż skórka zdobi się czarna i zacznie pękać. Można też opiec ją w piekarniku. Zawijamy w folię aluminiową, studzimy, dokładnie obieramy z opieczonej skórki, usuwamy gniazda nasienne, a miąższ kroimy w drobną kostkę.
5. Suszone śliwki i kiszonego ogórka kroimy w drobną kostkę, czosnek i sałatę rukolę siekamy. Wszystkie składniki wrzucamy do miski, doprawiamy solą, pieprzem i sporą ilością oliwy. Odstawiamy, aby składniki dobrze się połączyły.
6. Plastry zamarynowanej i opalonej w sianie polędwicy wołowej podajemy z salsą z pieczonej papryki.
Potrawa 3.
Łosoś w owsianych płatkach z buraczaną owsianką.
Składniki:
• 800 g filetów z łososia
• 4 łyżki posiekanych płatków owsianych
• 3 łyżki mąki pszennej
• 1 jajo
• 1 łyżka masła.
Buraczana owsianka:
• 4 ziarna ziela angielskiego
• ¼ łyżeczki mielonego cynamonu
• ½ łyżeczki mielonego kardamonu
• 1 szklanka płatków owsianych
• 2 czerwone buraki
• 2 łyżki miodu
• 1 cytryna
• 1 ząbek czosnku
• 1/8 łyżeczki oleju sezamowego
• ¼ łyżeczki sosu Worcester
• 4 łyżki kwaśnej gęstej śmietany
• 2 łyżki masła
• sól, pieprz, olej rzepakowy.
Sposób przygotowania:
1. Buraczana owsianka: do osolonego wrzątku wrzucamy ziarna ziela angielskiego, mielony cynamon i kardamon, płatki owsiane, po czym gotujemy do miękkości stale mieszając.
2. Buraki owijamy folią aluminiową, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170°C na 2 godziny, wyjmujemy, studzimy, obieramy ze skórki i kroimy w drobna kostkę.
3. Pokrojone buraki doprawiamy miodem, startą skórkę i sokiem z cytryny, posiekanym czosnkiem, olejem sezamowym, sosem Worcester i oliwą, wszystko dokładnie mieszamy.
4. Do ugotowanej owsianki dodajemy doprawione buraki (trochę zostawmy do dekoracji), gotujemy na małym ogniu, na koniec doprawiamy solą, miodem, pieprzem, sokiem z cytryny, dorzucamy kwaśną śmietanę i masło.
5. Łosoś w płatkach owsianych: filety z łososia bez skóry dzielimy na kawałki po około 200 g, doprawiamy solą i pieprzem. Każdy kawałek panierujemy po kolei w mące, roztrzepanym jajku i posiekanych płatkach owsianych.
6. Smażymy na dużej ilości oliwy do smażenia na złoty kolor z każdej strony. Na koniec smażenia dokładamy trochę masła.
7. Buraczaną owsiankę nakładamy na talerze, na niej układamy kawałki łososia. Dekorujemy kwaśną gęstą śmietaną i zamarynowanymi buraczkami.
Dobra rada: zamiast łososia możemy użyć filetów każdej innej ryby.