Potrawa 1.
Ciasto z buraka cukrowego z orzechami i śmietaną.
Składniki:
• 2 – 3 buraki cukrowe
• 150 g mieszanki orzechów (laskowe, włoskie, migdały, nerkowce, etc.)
• 4 jaja
• 3 – 4 łyżki cukru
• 4 łyżki oleju słonecznikowego
• 1,5 łyżeczki mielonego kardamonu
• 1 małe klacze świeżego imbiru
• 5 łyżek syropu z buraka cukrowego
• 100 g maki pszennej
• 70 g mąki razowej
• 1 łyżka proszku do pieczenia
• 1 łyżka sody oczyszczonej
• 2 łyżki masła
• 200 ml kwaśnej gęstej śmietany.
Sposób przygotowania:
1. Oczyszczone buraki cukrowe gotujemy wodzie do miękkości. Ugotowane buraki studzimy, obieramy ze skórki, po czym ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
2. Orzechy wysypujemy na blachę i wstawiamy na kilka minut do piekarnika nagrzanego do 180°C, aby się podpiekły. Przypieczone orzechy drobno siekamy.
3. Z jaj oddzielamy białka i żółtka, żółtka ucieramy z 2 łyżkami cukru na puszystą masę. Łączymy masę z buraków z utartymi żółtkami, w proporcji 250 g masy z buraków na 4 żółtka, dorzucamy mielony kardamon, starty świeżo imbir, dolewamy 4 łyżki oleju słonecznikowego i 3 – 4 łyżki syropu z buraków. Całość dokładnie mieszamy.
4. Pozostałe z jaj białka ubijamy na sztywną pianę, łączymy z masą z buraka i żółtek, dorzucamy orzechy.
5. Teraz dosypujemy przesianą przez sito mąkę pszenną i razową. Jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie, możemy trochę mąki dołożyć, trzeba tylko uważać, by nie dodać jej za dużo. Mieszamy wszystkie składniki, dokładamy proszek do pieczenia i sodę.
6. Dno tortownicy wykładamy pergaminem, smarujemy tortownicę masłem, przesypujemy mąką razową, wykładamy równo masę na ciasto.
7. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 40 minut, można sprawdzać pod koniec pieczenia ciasto patyczkiem.
8. Podajemy kawałki upieczonego ciasta polane syropem z buraka i kwaśną gęstą śmietaną.
Dobra rada: syrop z buraka cukrowego, inaczej melasę można dostać w niektórych sklepach ze zdrową żywnością, a zamiast orzechów możemy dodać suszone owoce.
Potrawa 2.
„Spalony” łosoś z pieczonym burakiem cukrowym.
Składniki:
• 1 burak cukrowy
• 1 małe kłącze świeżego imbiru
• 1 cebula
• 2 ząbki czosnku
• 2 limonka
• 3 łyżki syropu z buraka cukrowego.
Sos:
• 1 łyżka musztardy
• 2 limonki
• 1 łyżka powideł z buraka cukrowego
• 1 łyżka syropu z buraka cukrowego.
Ryba:
• 1 filet z łososia bez skóry
• 6 – 7 łyżek soli gruboziarnistej
• 1 łyżka cukru
• 1 łyżka ziaren kminku
• 2 garści świeżego siana
• sól, pieprz, oliwa.
Sposób przygotowania:
1. Oczyszczonego łososia dokładnie okładamy marynatą złożoną z soli, cukru i ziaren kminku, po czym odstawiamy na 24 godziny w chłodne miejsce.
2. Buraka cukrowego czyścimy, dokładnie obieramy, po czym kroimy w plastry grubości około 2 cm, imbir kroimy w plasterki, cebulę w większe kawałki, a połowę limonki w cząstki. Przekładamy wszystko do żaroodpornego naczynia, polewamy syropem z buraka i sokiem z limonki. Zalewamy tłuszczem gęsim (jeśli jest zbyt gęsty, trzeba go podgrzać), przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 35 – 40 minut.
3. Sos: do naczynia wkładamy musztardę, powidła z buraka, syrop z buraka, zalewamy sokiem z 2 limonek. Miksujemy na gładką masę, dolewając oliwę cienkim strumieniem.
4. Zamarynowanego łososia czyścimy z marynaty, myjemy, dokładnie suszymy.
5. Na ziemi układamy ruszt z drewienek, na ruszcie kładziemy łososia, przykrywamy sianem. Siano podpalamy i czekamy aż się całe wypali. Resztki popiołu wcieramy w rybę, otrzepujemy. Po czym kroimy fileta na cienkie plastry. Podajemy z upieczonym burakiem, polane sosem.
Dobra rada: syrop z buraka cukrowego, inaczej melasę można dostać w niektórych sklepach ze zdrową żywnością, a tłuszcz gęsi można sobie zachować po pieczeniu.