Okrasa Łamie Przepisy

Odcinek 298

Temat odcinka: Polska kaszanka
Goście:

Odcinek dostępny także pod linkiem w formacie video, zapraszamy do obejrzenia!

Zobacz video

Potrawa 1

Imbirowe krokiety z kaszanki z kozim serem

Składniki:

  • 450 g kaszanki
  • 450 g przetartych na puree ziemniaków
  • 1 – 2 łyżki masła
  • 2 – 3 łyżki słodkiej śmietanki 30%
  • 2 jajka
  • 2 – 3 cebule szalotki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka pasty harissa
  • 2 łyżki posiekanego świeżego imbiru
  • 1 łyżka suszonych wiśni
  • 3 – 4 łyżki pszennej mąki
  • 4 – 5 łyżek japońskiej bułki tartej „panko”
  • 2 łyżki suszonej żurawiny
  • 1 szklanka cukru lub miodu
  • ½ szklanki octu
  • 2 gałązki tymianku
  • 1 cytryna
  • 1 – 2 roladki dojrzewającego sera koziego
  • sól, pieprz grubo mielony, olej do głębokiego smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Krokiety: kaszankę wyjmij z flaczka i przełóż do miski. Rozdrobnij kaszankę łyżką, dołóż puree z ziemniaków wymieszanych z masłem i śmietanka, jedno jajko, sól, pieprz, posiekane szalotki, posiekany ząbek czosnku, pastę harissa, posiekany drobno świeży imbir, przesiekane suszone wiśnie. Masę dobrze wymieszaj.
  2. Z masy uformuj zgrabne kulki wielkości dużego orzecha włoskiego. Obtocz je w pszennej mące, w rozmąconym jajku, a na koniec dokładnie w bułce tartej „panko”. Podobną panierkę możesz też zrobić samemu.
  3. Smaż partiami w głębokim oleju na złoty kolor, wyjmij łyżką cedzakową, odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
  4. Syrop z żurawią: ocet wymieszaj z cukrem lub miodem, podgrzewaj na patelni aż do uzyskania w miarę gęstego syropu. Dorzuć gałązki tymianku i przesiekaną suszoną żurawinę. Dopraw pieprzem, startą skórką z cytryny.
  5. Roladkę sera koziego pokrój na plastry, polej je syropem, na każdym plastrze sera ułóż imbirowego krokieta z kaszanki.

Dobra rada: możesz użyć wiśni liofilizowanych, zamiast tymianku użyć rozmarynu. Ser z krokietami możesz też podgrzać w piekarniku przed podaniem.

 

 

Potrawa 2

Smażony sandacz z kaszanką i gruszką

Składniki:

  • 1 łyżka miodu
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 cebule szalotki
  • 400 g kaszanki wyjętej z flaka, rozdrobnionej
  • 1 łyżka gruboziarnistej musztardy francuskiej
  • 1,5 łyżki orzeszków sosnowych, uprażonych
  • 1 łyżeczka posiekanego drobno świeżego tymianku
  • 3 ładne filety z sandacza
  • 2 – 3 łyżki pszennej mąki
  • 2 gałązki świeżego tymianku
  • 1 łyżka masła
  • 1 w miarę twarda gruszka
  • ½ cytryny
  • sól, grubo mielony pieprz, olej

Sposób przygotowania:

  1. Kaszanka: na patelni podgrzej miód do spienienia, dorzuć czosnek pokrojony w plasterki, szalotki pokrojone w piórka. Kiedy cebula i czosnek lekko się przyrumienią dodaj kaszankę. Podsmaż wszystko razem na małym ogniu. Dolej odrobinę oleju. Dopraw musztardą, przesiekanymi orzeszkami sosnowymi, solą, pieprzem, tymiankiem, wymieszaj, trzymaj w cieple.
  2. Smażony sandacz: weź filety z sandacza, ponacinaj skórę, aby nie ściągała podczas smażenia, dopraw solą i pieprzem od strony mięsa, oprósz mąką.
  3. Smaż na rozgrzanej patelni z olejem, zaczynając od strony skóry na złoty kolor z obu stron. Ogień nie może być zbyt mocny, by nie spalić delikatnej ryby. Po przewróceniu ryby na drugą stronę, dołóż gałązki tymianku i masło.
  4. Usmażoną rybę przewróć na patelni skóra do dołu, polej roztopionym masłem z patelni, na rybę wyłóż kaszankę, całość podgrzej przed podaniem.
  5. Gruszkę pokrój w cienkie plasterki, skrop sokiem z cytryny, dodaj trochę posiekanego świeżego tymianku. Taką gruszką udekoruj rybę z kaszanką.

Dobra rada: jeśli nie dostaniesz orzeszków sosnowych, możesz też użyć innych Twoich ulubionych orzechów

 

Potrawa 3

Ziemniaczane placki z farszem z kaszanki i kaczki czyli „farszynki” pomorskie

Składniki:

  • 350 g kaszanki wyjętej z flaka
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 upieczone udko z kaczki
  • ¼ łyżeczki mielonego kardamonu
  • ¼ łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 marnowany ogórek, pokrojony w drobną kostkę
  • 2 łyżki gęstego mleka kokosowego
  • 500 g ugotowanych ziemniaków, przetartych na puree
  • 1 łyżka masła
  • 2 – 3 łyżki mleka
  • 1 jako
  • 4 – 5 łyżek pszennej mąki
  • 3 – 4 łyżki kwaśnej gęstej śmietany
  • ½ pęczka szczypiorku
  • sól, pieprz grubo mielony, olej

Sposób przygotowania:

  1. Farsz: z upieczonego udka kaczki usuń skórę i kości, mięso drobno przesiekaj.
  2. Na rozgrzanej patelni z olejem podsmaż mięso z kaczki, dorzuć czosnek i kaszankę. Dopraw mielonym kardamonem, mielonym cynamonem, solą, pieprzem, dorzuć marynowanego ogórka, mleko kokosowe, smaż dalej mieszając.
  3. Ciasto: puree z ziemniaków wymieszaj z masłem, mlekiem, jajkiem, dobrze wymieszaj. Dokładaj mąkę stopniowo do uzyskania odpowiedniej, w miarę gęstej, konsystencji ciasta.
  4. Wysyp nieco maki na deskę, przełóż ziemniaczane ciasto, chwilę zarabiaj, po czym podziel na równe porcje. Przesypując mąką, formuj placki, nakładaj na nie farsz z kaszanki, po czym delikatnie zawijaj, by dokładnie obtoczyć ziemniaczanym ciastem farsz.
  5. Uformowane placki oprósz mąką, smaż na rozgrzanej patelni z większą ilością oleju na złoty kolor z każdej strony, ogień nie może być zbyt mocny by placki dopiekły się w środku, a skórka pozostała złota i rumiana.
  6. Upieczone placki dopraw solą, podawaj udekorowane kwaśną gęstą śmietanę i szczypiorkiem.

Dobra rada: zamiast mięsa z kaczego udka, możesz użyć resztek mięsa z upieczonego kurczaka lub mięsa po gotowaniu rosołu    

Zobacz także