Potrawa 1
Zupa rybna ze szczupakiem i kurkami inspirowana rosyjską „solanką”
Składniki:
Ciasto:
- 1, 5 l rybnego wywaru
- 2 marchewki
- 3 pietruszki korzeniowe
- 1 łyżka masła
- 500 g zmielonego mięsa ze szczupaka
- 200 g świeżych kurek
- ½ łyżeczki ostrej mielonej papryki
- 2 – 3 łyżki odsączonych kaparów
- 1 trawa cytrynowa
- 4 łyżki słodkiej śmietanki 30%
- 2 – 3 łyżki posiekanego koperku
- sól, grubo mielony pieprz, olej do smażenia
Sposób przygotowania:
- Aby zrobić dobry wywar rybny, weź resztki po filetowaniu, ości, łby, płetwy – wszystko to upiecz w piekarniku na mocny brązowy kolor, zalej wodą i długo, powoli na małym ogniu gotuj do 2 godzin. Odcedź.
- Marchewkę i pietruszkę pokrój w kostkę. Przesmaż je na oleju z łyżką masła, aby warzywa były lekko skarmelizowane. Do warzyw dorzuć zmielone mięso ze szczupaka, przesiekane świeże kurki, dopraw solą, pieprzem, ostrą mieloną papryką. Chwilę smaż mieszając.
- Zalej wywarem rybnym, by dobrze przykryć powierzchnię zupy. Zagotuj. Dołóż kapary, rozbitą nożem na desce trawę cytrynową, słodką śmietankę, chwilę pogotuj i dopraw posiekanym koperkiem.
Dobra rada: zamiast trawy cytrynowej (usuń ją przed podaniem zupy) możesz użyć startej skórki z cytryny, możesz też dorzucić trochę kiszonego ogórkas
Potrawa 2
Kaszotto ze szczupakiem
Składniki:
- 300 ml ciemnego piwa
- 1 łyżeczka ziaren kolendry
- 1 pęczek natki pietruszki
- 100 g świeżych liści szpinaku
- 400 g polędwicy ze szczupaka
- ½ pęczka koperku
- 1 limonka
- 1 pęczek koperku
- 1 ostra papryczka
- 2 młode cebule
- 2 ząbki czosnku
- 6 – 7 łyżek kaszy pęczak
- 1 l wywaru rybnego
- 4 – 5 goździków
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 4 – 5 łyżek sosu Worcester
- 1 łyżka masła
- 1 pęczek świeżej kolendry
- sól, pieprz, olej
Sposób przygotowania:
- Wlej ciemne piwo do naczynia, dodaj ziarna kolendry, powoli redukuj piwo z kolendrą do połowy objętości.
- Natkę pietruszki i liście szpinaku blanszuj, po czym zmiel na gładką masę w blenderze.
- Pokrój polędwicę ze szczupaka (najładniejszą, grzbietową część fileta) w kostkę 3 x 3 cm. Dopraw startą skórką i sokiem z limonki, listkami koperku, pieprzem, odrobiną posiekanej ostrej papryczki, kawałkami cebuli. Wymieszaj, odstaw do zamarynowania.
- Posiekaj drugą cebulę w kostkę, czosnek rozgnieć na desce, przesmaż na patelni z olejem do zeszklenia, dorzuć kaszę, smaż ją z cebulą i czosnkiem. Zalej zredukowanym piwem z ziarnami kolendry, dolej wywar tak by przykryć powierzchnię kaszy. Dopraw solą i pieprzem. Mieszając gotuj kaszę aż wchłonie niemal cały płyn, Ponownie dolej wywaru rybnego i dalej gotuj mieszając. Czynność powtórz kilkakrotnie aż kasza wchłonie cały wywar i ugotuje się do miękkości. Dopraw goździkami, mielonym imbirem oraz sosem Worcester. Dodaj masło. Pogotuj chwilę mieszając. Na koniec dołóż zmieloną natkę ze szpinakiem.
- W gorącej zielonej kaszy ułóż kawałki zamarynowanego szczupaka z koprem i cebulą. Przykryj, zostaw na minimalnym ogniu przez 3 – 4 minuty, ryba będzie gotowa.
- Udekoruj listkami świeżej kolendry, startą skórką z limonki, skrop sokiem z limonki przed podaniem.
Dobra rada: kaszotto swą nazwę bierze od włoskiego sposobu przyrządzania, dokładnie takiego jak słynne włoskie risotto.
Potrawa 3
Deser z herbatników, czekolady i panki cukrowej
Składniki:
- 200 ml słodkiej śmietanki 30%
- 200 ml mleka kokosowego
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
- 200 g ciemnej, gorzkiej czekolady
- 200 g maślanych herbatników
- 1 paczka cukrowych pianek do pieczenia na ognisku
- 3 – 4 łyżki owoców kaliny po nalewce (lub innych)
Sposób przygotowania:
- Podgrzej do wrzenia słodką śmietankę, dolej mleko kokosowe, podgrzej, dodaj kawę rozpuszczalną.
- Do śmietanki z mlekiem kokosowym dołóż połamaną na kawałki czekoladę. Mieszając trzepaczką, rozpuść czekoladę, starając się nie doprowadzić do wrzenia. Kiedy cała czekolada się rozpuści, „ganasz” czyli mieszanina śmietanki i mleka jest gotowy.
- Włóż herbatniki do torby foliowej i pokrusz je dłonią na desce.
- Przesyp herbatniki do naczynek, zalej gorącym ganaszem. Zrób dwie warstwy herbatników i ganaszu. Na wierzch każdego naczynka ułóż owoce po nalewce, a na to przekrojone na poł cukrowe pianki. Przypiecz z wierzchu palnikiem gazowym.
Dobra rada: jeśli nie masz owoców po nalewce możesz też użyć innych kandyzowanych owoców