Okrasa Łamie Przepisy

Odcinek 284

Temat odcinka: Szczupak nad Jeziorakiem
Goście: Adam Kostrzewa

Odcinek dostępny także pod linkiem w formacie video, zapraszamy do obejrzenia!

Zobacz video

Potrawa 1

Zupa rybna ze szczupakiem i kurkami inspirowana rosyjską „solanką”

Składniki:

Ciasto:

  • 1, 5 l rybnego wywaru
  • 2 marchewki
  • 3 pietruszki korzeniowe
  • 1 łyżka masła
  • 500 g zmielonego mięsa ze szczupaka
  • 200 g świeżych kurek
  • ½ łyżeczki ostrej mielonej papryki
  • 2 – 3 łyżki odsączonych kaparów
  • 1 trawa cytrynowa
  • 4 łyżki słodkiej śmietanki 30%
  • 2 – 3 łyżki posiekanego koperku
  • sól, grubo mielony pieprz, olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Aby zrobić dobry wywar rybny, weź resztki po filetowaniu, ości, łby, płetwy – wszystko to upiecz w piekarniku na mocny brązowy kolor, zalej wodą i długo, powoli na małym ogniu gotuj do 2 godzin. Odcedź.
  2. Marchewkę i pietruszkę pokrój w kostkę. Przesmaż je na oleju z łyżką masła, aby warzywa były lekko skarmelizowane. Do warzyw dorzuć zmielone mięso ze szczupaka, przesiekane świeże kurki, dopraw solą, pieprzem, ostrą mieloną papryką. Chwilę smaż mieszając.
  3. Zalej wywarem rybnym, by dobrze przykryć powierzchnię zupy. Zagotuj. Dołóż kapary, rozbitą nożem na desce trawę cytrynową, słodką śmietankę, chwilę pogotuj i dopraw posiekanym koperkiem.

Dobra rada: zamiast trawy cytrynowej (usuń ją przed podaniem zupy) możesz użyć startej skórki z cytryny, możesz też dorzucić trochę kiszonego ogórkas

 

Potrawa 2

Kaszotto ze szczupakiem

Składniki:

  • 300 ml ciemnego piwa
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 100 g świeżych liści szpinaku
  • 400 g polędwicy ze szczupaka
  • ½ pęczka koperku
  • 1 limonka
  • 1 pęczek koperku
  • 1 ostra papryczka
  • 2 młode cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 6 – 7 łyżek kaszy pęczak
  • 1 l wywaru rybnego
  • 4 – 5 goździków
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 4 – 5 łyżek sosu Worcester
  • 1 łyżka masła
  • 1 pęczek świeżej kolendry
  • sól, pieprz, olej

Sposób przygotowania:

  1. Wlej ciemne piwo do naczynia, dodaj ziarna kolendry, powoli redukuj piwo z kolendrą do połowy objętości.
  2. Natkę pietruszki i liście szpinaku blanszuj, po czym zmiel na gładką masę w blenderze.
  3. Pokrój polędwicę ze szczupaka (najładniejszą, grzbietową część fileta) w kostkę 3 x 3 cm. Dopraw startą skórką i sokiem z limonki, listkami koperku, pieprzem, odrobiną posiekanej ostrej papryczki, kawałkami cebuli. Wymieszaj, odstaw do zamarynowania.
  4. Posiekaj drugą cebulę w kostkę, czosnek rozgnieć na desce, przesmaż na patelni z olejem do zeszklenia, dorzuć kaszę, smaż ją z cebulą i czosnkiem. Zalej zredukowanym piwem z ziarnami kolendry, dolej wywar tak by przykryć powierzchnię kaszy. Dopraw solą i pieprzem. Mieszając gotuj kaszę aż wchłonie niemal cały płyn, Ponownie dolej wywaru rybnego i dalej gotuj mieszając. Czynność powtórz kilkakrotnie aż kasza wchłonie cały wywar i ugotuje się do miękkości.  Dopraw goździkami, mielonym imbirem oraz sosem Worcester. Dodaj masło. Pogotuj chwilę mieszając. Na koniec dołóż zmieloną natkę ze szpinakiem.
  5. W gorącej zielonej kaszy ułóż kawałki zamarynowanego szczupaka z koprem i cebulą. Przykryj, zostaw na minimalnym ogniu przez 3 – 4 minuty, ryba będzie gotowa.
  6. Udekoruj listkami świeżej kolendry, startą skórką z limonki, skrop sokiem z limonki przed podaniem.

Dobra rada: kaszotto swą nazwę bierze od włoskiego sposobu przyrządzania, dokładnie takiego jak słynne włoskie risotto.

 

Potrawa 3

Deser z herbatników, czekolady i panki cukrowej

Składniki:

  • 200 ml słodkiej śmietanki 30%
  • 200 ml mleka kokosowego
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 200 g ciemnej, gorzkiej czekolady
  • 200 g maślanych herbatników
  • 1 paczka cukrowych pianek do pieczenia na ognisku
  • 3 – 4 łyżki owoców kaliny po nalewce (lub innych)

Sposób przygotowania:

  1. Podgrzej do wrzenia słodką śmietankę, dolej mleko kokosowe, podgrzej, dodaj kawę rozpuszczalną.
  2. Do śmietanki z mlekiem kokosowym dołóż połamaną na kawałki czekoladę. Mieszając trzepaczką, rozpuść czekoladę, starając się nie doprowadzić do wrzenia. Kiedy cała czekolada się rozpuści, „ganasz” czyli mieszanina śmietanki i mleka jest gotowy.
  3. Włóż herbatniki do torby foliowej i pokrusz je dłonią na desce.
  4. Przesyp herbatniki do naczynek, zalej gorącym ganaszem. Zrób dwie warstwy herbatników i ganaszu. Na wierzch każdego naczynka ułóż owoce po nalewce, a na to przekrojone na poł cukrowe pianki. Przypiecz z wierzchu palnikiem gazowym.

Dobra rada: jeśli nie masz owoców po nalewce możesz też użyć innych kandyzowanych owoców  

Zobacz także