Okrasa Łamie Przepisy

Odcinek 271

Temat odcinka: Staropolski post
Goście: prof. Jarosław Dumanowski, Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu

Odcinek dostępny także pod linkiem w formacie video, zapraszamy do obejrzenia!

Zobacz video

Potrawa 1

Serek z orzechów nerkowca

Składniki:

  • 200 g orzechów nerkowca
  • 1 łyżka maki ziemniaczanej
  • 1/3 łyżki kurkumy
  • 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
  • 1 łyżka nieaktywnych płatków drożdżowych
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżka posiekanej suszonej żurawiny
  • sól, grubo mielony pieprz, olej,

Sposób przygotowania:

  1. Orzechy przełóż do miski, dolej około 1,5 szklanki wody. Całość miksuj na gładką jednolitą masę. Dodaj mąkę ziemniaczaną, sól, kurkumę, mielone siemię lniane, nieaktywne płatki drożdżowe, wszystko jeszcze raz dokładnie zmiksuj.
  2. Przełóż na patelnie. Bardzo powoli podgrzewaj na małym ogniu, stale mieszając, aż masa zmieni konsystencję na mocno gęstą i kolor.
  3. Taką masę przekładamy do naczynek – forem. Do jednego na dno możesz wsypać trochę posiekanej suszonej żurawiny i trochę suszonego tymianku. Włóż połowę masy i dobrze ugnieć łyżką. Do drugiej foremki włóż masę, ugnieć łyżką i posyp suszonym tymiankiem.
  4. Odstaw na 1 – 1,5 godziny w chłodne miejsce, aby serek dobrze stężał. Podawaj z pieczywem.

Dobra rada: nieaktywne płatki drożdżowe możesz kupić w sklepach z żywnością dla wegan i wegetarian

 

Potrawa 2

Pasztetowa lub metka z orzechów, marchwi i pieczarek

Składniki:

  • 1 cebula
  • 1 – 2 marchewki
  • 200 g pieczarek
  • 200 orzechów włoskich
  • 100 g ugotowanej ciecierzycy
  • 100 g ugotowanej białej fasoli
  • 1 łyżka nieaktywnych płatków drożdżowych
  • ¼ gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki posiekanej suszonej żurawiny
  • 1 łyżeczka garam masali
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • sól, grubo mielony pieprz, olej

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę pokrój w drobną kostkę, smaż bardzo powoli na małym ogniu w sporej ilości oleju, aż do uzyskania bursztynowych „skwarek” z cebuli, czyli tzw. wegańskiej okrasy. Ostudź wraz z olejem.
  2. Marchewkę i pieczarki zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Orzechy włoskie dobrze upraż na suchej patelni na ładny brązowy kolor.
  3. Na patelni z odrobina oleju dobrze przesmaż marchew i pieczarki, aby pozbyć się jak najwięcej wilgoci. Na koniec dołóż 2 łyżki wysuszonej w oleju cebuli, czyli wegańskiej okrasy.
  4. Do orzechów dolej trochę wody zmiksuj na gładką masę razem z ciecierzycą i białą fasolą. Dodaj nieaktywne płatki drożdżowe oraz przesmażone i lekko przestudzone pieczarki i marchew. Zmiksuj wszystko razem na jednolitą, gładką masę.
  5. Dopraw masę startą gałką muszkatołową, solą, garam masalą, pieprzem, dodaj suszoną żurawinę, dokładnie wymieszaj. Przełóż do naczynie, posyp suszonym majerankiem. Poddawaj z pieczywem.

Dobra rada: zamiast suszonej żurawiny możesz użyć suszonej śliwki lub moreli

 

Potrawa 3

Pieczony dorsz z makaronem z dyni, konfiturą z cebuli i wegańskim majonezem

Składniki:

  • 2 cebulę
  • 2 łyżki gryczanego miodu
  • 1 – 2 łyżki octu winnego
  • 1 limonka
  • ½ dyni makaronowej
  • 1 łyżka garam masali
  • 1 łyżka kurkumy
  • 400 g polędwicy z dorsza
  • 100 ml wody po gotowaniu fasoli lub ciecierzycy
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 1 łyzeczka cukru
  • sól, grubo mielony pieprz, olej

Sposób przygotowania:

  1. Na patelni podgrzej miód do spienienia, dorzuć cebule pokrojone w piórka, smaż cebulę na miodzie na wolnym ogniu, aż się mocno wysuszy i karmelizuje. Dolej ocet, podsmaż, aby odparować ocet, dopraw startą skórką i sokiem z limonki,
  2. Połówkę dyni makaronowej skrop olejem, piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C do miękkości. Ostudź. Usuń gniazdo nasienne, skórę, a upieczony miąższ porwij palcami na nitki – jak makaron.
  3. Polędwicę z dorsza dopraw z obu stron mieszanką garam masali i kurkumy. Kawałek pergaminu skrop olejem, rozsmaruj tłuszcz na całej powierzchni, ułóż rybę i dokładnie zawiń ją posmarowanym pergaminem.
  4. Ułóż na suchej patelni i opiekaj rybę z obu stron, nie za długo, aby pozostał soczysty.
  5. Do wysokiego naczynia przelej wodę po gotowaniu ciecierzycy, dodaj musztardę, odrobinę octu winnego, sól, cukier, trochę kurkumy dla koloru. Miksując dolewając olej cienkim strumieniem aż do uzyskania konsystencji majonezu.
  6. Na talerz wyłóż majonez, na to makaron z dyni. kawałek upieczonego dorsza, na górę połóż konfiturę z cebuli.

Dobra rada: woda po gotowaniu ciecierzycy lub fasoli to tzw. aquafaba – w kuchni wegańskiej często zastępuje jajka.

 

 

Zobacz także