Okrasa Łamie Przepisy

Odcinek 317

Temat odcinka: Domowe keczupy
Goście:

Odcinek dostępny także pod linkiem w formacie video, zapraszamy do obejrzenia!

Zobacz video

Potrawa 1

Keczup z zielonej papryki i cukinii z piersią perliczki i tostem serowym z tortilli

Składniki:

  • 3 zielone papryki
  • 1 młoda, jędrna cukinia
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 5 – 6 goździków
  • 5 – 6 ziaren ziela angielskiego
  • 2 łyżki miodu akacjowego
  • 2 – 3 łyżki octu jabłkowego
  • 2 – 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 piersi perliczki ze skórą (na przykład wycięte z całej tuszki)
  • 1 duża łyżka mielonej kurkumy
  • 3 – 4 liście laurowe
  • 1 łyżka masła
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 4 tortille
  • 4 plastry żółtego sera
  • sól, grubo mielony pieprz, olej

Sposób przygotowania:

  1. Keczup: papryki opiecz na ogniu lub w piecu, tak by skórka sczerniała. Obierz je, usuń gniazda nasienne a miąższ pokrój w drobną kosteczkę.
  2. Cukinię pokrój w drobną kostkę.
  3. W naczyniu rozgrzej miód aż zacznie się pienić, wrzuć posiekany ząbek czosnku, anyż, goździki i ziele angielskie. Kiedy czosnek z przyprawami lekko się podprażą dołóż paprykę i cukinię. Smaż wszystko razem kilka minut.
  4. Do podsmażonych warzyw dodaj ocet, przecier pomidorowy, duś przez kilkanaście minut aż składniki dobrze się połączą. Na koniec dopraw solą.
  5. Perliczka: zagotuj wodę z kurkumą i liśćmi laurowymi, ostudź wodę do 60°C, włóż do takiej wody piersi perliczki ogrzane do temperatury pokojowej na 20 – 30 minut. Wyjmij z wody i osusz piersi perliczki.
  6. Na niezbyt mocno rozgrzanej patelni z olejem smaż piersi perliczki od strony skóry kilka minut, potem dopiecz przez chwilę od strony mięsa.
  7. Na patelni dorzuć masło, rozgnieciony ząbek czosnku, gałązkę rozmarynu, roztopionym masłem polewaj piersi z perliczki.
  8. Zdejmij piersi z patelni a na pozostałym tłuszczu podgrzej tortille z plastrami żółtego sera. Dołóż na tortille z serem keczup, złóż je i podgrzej z obu stron.
  9. Podawaj piersi perliczki pokrojone w plastry z keczupem i tostami z tortilli z serem.

Dobra rada: aby utrzymaj temperaturę 60°C przez 30 minut możesz włożyć garnek do nagrzanego do takiej temperatury piekarnika

 

Potrawa 2

Okoń morski z keczupem z węgierek

Składniki:

  • 200 g wydrylowanych śliwek węgierek, w miarę twardych
  • 50 ml syropu sosnowego
  • 2 laski cynamonu
  • 10 – 12 ziaren ziela angielskiego
  • 3 – 4 ziarna kardamonu
  • 2 cebule szalotki
  • 2 – 3 łyżki soku z yuzu
  • 5 plasterków świeżego imbiru
  • 3 sparzone, obrane ze skóry pomidory malinowe
  • 2 filety z okonia morskiego (labraksa)
  • 2 – 3 gałązki rozmarynu
  • sól, grubo mielony pieprz, olej

Sposób przygotowania:

  1. Keczup z węgierek: na patelnię wylej syrop sosnowy i chwilę redukuj. Do zredukowanego syropu dorzuć cynamon, ziele angielskie, kardamon i pokrojoną w kostkę cebulę. Smaż chwilę wszystko razem.
  2. Pokrojone na cztery śliwki dorzuć do syropu sosnowego z przyprawami. Praż śliwki kilka minut. Śliwki powinny być glazurowane, ale nie rozgotowane. Dolej sok z yuzu, podsmaż chwilę i zdejmij z patelni.
  3. Na tę samą patelnię wylej syrop sosnowy, dorzuć laskę cynamonu, ziele angielskie, plasterki świeżego imbiru. Dołóż pokrojone w kostkę malinowe pomidory. Dopraw sokiem z yuzu, pieprzem, solą. Duś wszystko 25 – 30 minut aż sos mocno się zredukuje i zagęści. Do takiego sosu dodaj wcześniej zblanszowane śliwki węgierki. Wymieszaj i podgrzej.
  4. Filety z okonia morskiego ułóż na zimnej patelni z olejem skórą do dołu. Dopraw filety pieprzem od strony mięsa. Smaż powoli aż skóra będzie rumiana i chrupiąca. Potem przez chwilę dopiecz rybę od strony mięsa, dorzucając gałązki rozmarynu.
  5. Na talerze wyłóż ciepły keczup z węgierek, a na nim ułóż rybę, teraz doprawioną solą.

Dobra rada: sok z yuzu (rodzaju japońskich cytrusów) możesz zastąpić sokiem z cytryny lub limonki

 

Potrawa 3

Korzenne buraki z buraczano pomidorowo kawowym keczupem

Składniki:

  • 5 ugotowanych, obranych czerwonych buraków
  • 150 ml soku jabłkowego
  • 150 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 50 ml łyżki octu jabłkowego
  • 3 – 4 ziarna kardamonu
  • 1 łyżka ziaren gorczycy
  • 1 łyżka ziaren kolendry
  • 2 gwiazdki anyżu
  • 5 – 6 plastrów świeżego imbiru
  • 1 laska cynamonu
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka posiekanego świeżego imbiru
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 szklanka posiekanych, ugotowanych czerwonych buraków
  • 150 g krojonych pomidorów z puszki
  • 1 pomidor malinowy, sparzony, obrany ze skórki
  • 5 – 6 ziaren kawy
  • 1 kawałek sera z niebieską pleśnią
  • 50 sałaty roszponki
  • sól, grubo mielony pieprz, olej

Sposób przygotowania:

  1. Połącz w naczyniu sok jabłkowy, czerwone wino, ocet, dorzuć przyprawy: kardamon, ziarna kolendry i gorczycy, plastry świeżego imbiru, gwiazdki anyżu, laskę cynamonu, gotuj wszystko razem 30 minut na wolnym ogniu.
  2. Odcedź przyprawy, a do winnej, bardzo korzennej marynaty wrzuć buraki pokrojone w cząstki. Zagotuj buraki w marynacie i odstaw do ostygnięcia.
  3. Wyłóż zamarynowane buraki i odsącz na papierowym ręczniku.
  4. W drugim naczyniu podgrzej miód aż zacznie się pienić, dorzucając posiekany ząbek czosnku, posiekany imbir, koncentrat pomidorowy.
  5. Do tego dołóż posiekane, ugotowane czerwone buraki, pomidory z puszki, pokrojonego w kosteczkę pomidora malinowego. Duś wszystko razem przez kilkanaście minut. Dopraw octem i ziarnami kawy. Redukuj dalej keczup na wolnym ogniu aż mocno zgęstnieje.
  6. Na talerz wyłóż keczup, na nim ułóż korzenne buraki, porwane kawałki sera pleśniowego i listki roszponki.

Dobra rada: ugotowane buraki można też kupić gotowe w sklepie.

 

Zobacz także