Odcinek 56

Temat odcinka: Gotowanie na lodzie.
Goście: Jarosław Pająkowski - Zespół Parków Krajobrazowych Chełmińskiego i Nadwiślańskiego oraz członkowie i sympatycy Towarzystwa Przyjaciół Dolnej Wisły.

Potrawa 1.
Placki z zielonej soczewicy z sosem cebulowym i pieczonym łososiem.
Składniki:
Placki z zielonej soczewicy:
•    400 g zielonej soczewicy
•    4 ząbki czosnku
•    70 g suszonych pomidorów z zalewy
•    1 cebula
•    3 jaja
•    ½ łyżeczki mielonego cynamonu
•    ½ łyżeczki suszonego tymianku
•    2 łyżki prażonego siemienia lnianego
•    3 łyżki żytniej mąki razowej
•    5 łyżek płatków owsianych.
Sos cebulowy:
•    3 cebule
•    ½ łyżeczki suszonego tymianku
•    2 łyżki masła
•    1 ząbek czosnku
•    70 ml miodu pitnego
•    150 ml kwaśnej gęstej śmietany
•    1 mały piernik.
Pieczony łosoś:
•    1 kg filetu z łososia
•    1 dymka (szczypior)
•    1 garść siana
•    sól, pieprz, olej rzepakowy.
Sposób przygotowania:
1.    Placki z zielonej soczewicy: zieloną soczewicę moczymy w ciepłej wodzie przez 20 – 30 minut, po czym gotujemy do miękkości. Przekładamy do miski i dokładamy: posiekany czosnek, pokrojoną w drobną kostkę cebulę, drobno posiekane suszone pomidory z zalewy, jajka, prażone siemię lniane, żytnią mąkę, doprawiamy mielonym cynamonem, suszonym tymiankiem, pieprzem i solą. Całość dokładanie mieszamy.
2.    Z takiej masy formujemy okrągłe placki, grubości 1 cm, każdy placek dokładnie obtaczamy w płatkach owsianych, po czym smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor, po 2 – 3 minuty z każdej strony.
3.    Sos cebulowy: cebule kroimy w piórka, do naczynia wlewamy olej, podgrzewamy i wrzucamy cebule. Chwilę smażymy, po czym doprawiamy masłem, pieprzem, solą, suszonym tymiankiem i rozgniecionym ząbkiem czosnku. Smażymy cebulę na mocny, złoty kolor. Usmażoną cebulę zalewamy miodem pitnym, dusimy, a kiedy miód się zredukuje dodajemy kwaśną gęstą śmietanę, starty na tarce piernik, po czym sos dusimy na małym ogniu przez 7 minut.
4.    Pieczony na sianie łosoś: ładnie oczyszczony filet z łososia bez skóry kroimy na kawałki po około 200 g każdy. Doprawiamy rybę olejem, pieprzem i szczypiorem od dymki. Na rozgrzanej płycie lub suchej patelni z grubym dnem układamy siano, a na sianie kawałki łososia. Wędzimy na tlącym się sianie przez 5 minut z każdej strony, po czym przekładamy na pergamin i dopiekamy rybę na szczypiorze od dymki.
5.    Na talerze wykładamy placki z zielonej soczewicy, kawałki pieczonego na sianie łososia, polewamy sosem cebulowym, dekorujemy szczypiorem od dymki.
Dobra rada: jeśli mamy ochotę na obiad wegetariański, same placki z soczewicy z sosem cebulowym będą doskonałym rozwiązaniem.

Potrawa 2.
Zupa z czerwonej soczewicy z wędzonym łososiem.
Składniki:
•    300 g wędzonego na zimno łososia w kawałku
•    3 cebule
•    3 ząbki czosnku
•    ½ łyżeczki mielonego imbiru
•    1 łyżeczka ziaren kolendry
•    1 łyżeczka przyprawy curry
•    1  łyżeczka słodkiej mielonej papryki
•    50 g masła
•    400 g czerwonej soczewicy
•    400 g pomidorów z puszki
•    1 pęczek świeżej kolendry
•    150 g tłustego sera twarogowego
•    sól, pieprz, olej rzepakowy.
Sposób przygotowania:
1.    Wędzonego łososia układamy na grubym kawałku twardego, namoczonego drewna i układamy blisko ognia, tak by podgrzać go w gorącym dymie.
2.    Do moździerza wrzucamy ziarna kolendry, mielony imbir, przyprawę curry oraz słodką mieloną paprykę. Wszystko razem ucieramy, tworząc mieszankę przypraw.
3.    W naczyniu rozgrzewamy olej, wrzucamy masło, a kiedy masło się rozpuści dokładamy posiekany czosnek i cebule pokrojone w drobną kostkę. Chwilę przesmażamy, po czym dorzucamy utarte w moździerzu przyprawy. Do przesmażonej cebuli z czosnkiem i przyprawami dorzucamy czerwoną soczewicę, chwilę smażymy, po czym zalewamy wszystko wodą. Gotujemy przez 10 minut.
4.    Kiedy soczewica będzie miękka, dodajemy pomidory z puszki bez skórki, gotujemy stale mieszając kolejne 10 minut. Na koniec doprawiamy posiekaną świeżą kolendrą.
5.    Zupę nalewamy do miseczek, dodając kawałki wędzonego łososia oraz pokruszonego twarogu, dekorujemy listkami kolendry i kroplami oleju rzepakowego.
Dobra rada: możemy stworzyć własną mieszankę przypraw, mieszając te, które lubimy najbardziej.


Ubijanie piany
Wywar rybny
Sernik
Cytrynowo
Drożdże lubią…


  • Dorsz z sałatką z pieczonych pomidorów na musie z selera
    Dorsz z sałatką z pieczonych pomidorów na musie z selera

    Czas przygotowania ok. 1 godziny
    Składniki:
    filety z dorsza - 500 g
    pomidory - 1 kg
    czosnek - 2 ząbki
    oliwa - 50 ml
    tymianek świeży - 10 g
    seler bulwa - 300 g
    mleko - 100 ml
    masło - 50 g
    oliwa - 100 ml
    cytryna - 1 szt.
    miód - 20 g
    sól, pieprz do smaku

  • Organki cielęce z młodą marchewką i szpinakiem
    Organki cielęce z młodą marchewką i szpinakiem

    Składniki na 4 porcje:
    górka cielęca z oczyszczonymi kostkami - 800 g
    rozmaryn - 4 gałązki
    czosnek - 2 ząbki
    sól i pieprz
    Marchew:
    młoda marchew - 800 g
    mielony kmin rzymski - pół łyżeczki
    ½  cytryny
    miód - pół łyżeczki
    oliwa - 1 łyżeczka
    Szpinak:
    szpinak świeży - 500 g
    cebula - 1 szt.
    oliwa - 2 łyżki
    czosnek - 1 ząbek
    gałka muszkatołowa - 1
    ½ cytryny

  • Kremowa zupa dyniowa z pomidorami i wędzonym kurczakiem
    Kremowa zupa dyniowa z pomidorami i wędzonym kurczakiem

    Składniki na 5 porcji:
    dynia świeża bądź mrożona - 400 g
    soczewica czerwona - 50 g
    pomidory pelati - 100 g
    wędzony kurczak - 100 g
    cebula dymka - 1 szt.
    czosnek - 1 ząbek
    słodka śmietanka 18% - 100 ml
    sól, pieprz i oliwa
    wywar drobiowy - 2,5 ltr

  • Tortilla  z kurczakiem i sosem pomidorowym
    Tortilla z kurczakiem i sosem pomidorowym

    Składniki na 4 porcje:
    tortilla pszenna - 4 płaty
    pierś z kurczaka - 1 szt.
    papryka czerwona - 1 szt.
    sera żółty - 100 g
    cebula - 1 szt.
    garść liści świeżego szpinaku
    Salsa pomidorowa:
    sparzone i obrane pomidory - 2 szt.
    cebula - 1 szt.
    mała ostra papryczka - 1 szt.
    ząbek czosnku - 1 szt.

  • Risotto z pęczaku z grzybami
    Risotto z pęczaku z grzybami

    Czas przygotowania ok. 40 minut
    Składniki:
    ugotowany pęczak - 200 g
    mrożone prawdziwki - 150 g
    czosnek - 2 ząbki
    cebula - 1 szt.
    białe wytrawne wino - 100 ml
    masło - 50 g
    świezży tymianek - 3 gałązki
    kozi ser dojrzewający - 50 g
    suszone śliwki - 50 g
    wywar warzywny - 0,5 l



Wycinek z tego, co zapamiętałem z moich podróży.
Moje luźne skojarzenia, słowa i wspomnienia.

Odcinek 56

Temat odcinka: Gotowanie na lodzie.
Goście: Jarosław Pająkowski - Zespół Parków Krajobrazowych Chełmińskiego i Nadwiślańskiego oraz członkowie i sympatycy Towarzystwa Przyjaciół Dolnej Wisły.

Potrawa 1.
Placki z zielonej soczewicy z sosem cebulowym i pieczonym łososiem.
Składniki:
Placki z zielonej soczewicy:
•    400 g zielonej soczewicy
•    4 ząbki czosnku
•    70 g suszonych pomidorów z zalewy
•    1 cebula
•    3 jaja
•    ½ łyżeczki mielonego cynamonu
•    ½ łyżeczki suszonego tymianku
•    2 łyżki prażonego siemienia lnianego
•    3 łyżki żytniej mąki razowej
•    5 łyżek płatków owsianych.
Sos cebulowy:
•    3 cebule
•    ½ łyżeczki suszonego tymianku
•    2 łyżki masła
•    1 ząbek czosnku
•    70 ml miodu pitnego
•    150 ml kwaśnej gęstej śmietany
•    1 mały piernik.
Pieczony łosoś:
•    1 kg filetu z łososia
•    1 dymka (szczypior)
•    1 garść siana
•    sól, pieprz, olej rzepakowy.
Sposób przygotowania:
1.    Placki z zielonej soczewicy: zieloną soczewicę moczymy w ciepłej wodzie przez 20 – 30 minut, po czym gotujemy do miękkości. Przekładamy do miski i dokładamy: posiekany czosnek, pokrojoną w drobną kostkę cebulę, drobno posiekane suszone pomidory z zalewy, jajka, prażone siemię lniane, żytnią mąkę, doprawiamy mielonym cynamonem, suszonym tymiankiem, pieprzem i solą. Całość dokładanie mieszamy.
2.    Z takiej masy formujemy okrągłe placki, grubości 1 cm, każdy placek dokładnie obtaczamy w płatkach owsianych, po czym smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor, po 2 – 3 minuty z każdej strony.
3.    Sos cebulowy: cebule kroimy w piórka, do naczynia wlewamy olej, podgrzewamy i wrzucamy cebule. Chwilę smażymy, po czym doprawiamy masłem, pieprzem, solą, suszonym tymiankiem i rozgniecionym ząbkiem czosnku. Smażymy cebulę na mocny, złoty kolor. Usmażoną cebulę zalewamy miodem pitnym, dusimy, a kiedy miód się zredukuje dodajemy kwaśną gęstą śmietanę, starty na tarce piernik, po czym sos dusimy na małym ogniu przez 7 minut.
4.    Pieczony na sianie łosoś: ładnie oczyszczony filet z łososia bez skóry kroimy na kawałki po około 200 g każdy. Doprawiamy rybę olejem, pieprzem i szczypiorem od dymki. Na rozgrzanej płycie lub suchej patelni z grubym dnem układamy siano, a na sianie kawałki łososia. Wędzimy na tlącym się sianie przez 5 minut z każdej strony, po czym przekładamy na pergamin i dopiekamy rybę na szczypiorze od dymki.
5.    Na talerze wykładamy placki z zielonej soczewicy, kawałki pieczonego na sianie łososia, polewamy sosem cebulowym, dekorujemy szczypiorem od dymki.
Dobra rada: jeśli mamy ochotę na obiad wegetariański, same placki z soczewicy z sosem cebulowym będą doskonałym rozwiązaniem.

Potrawa 2.
Zupa z czerwonej soczewicy z wędzonym łososiem.
Składniki:
•    300 g wędzonego na zimno łososia w kawałku
•    3 cebule
•    3 ząbki czosnku
•    ½ łyżeczki mielonego imbiru
•    1 łyżeczka ziaren kolendry
•    1 łyżeczka przyprawy curry
•    1  łyżeczka słodkiej mielonej papryki
•    50 g masła
•    400 g czerwonej soczewicy
•    400 g pomidorów z puszki
•    1 pęczek świeżej kolendry
•    150 g tłustego sera twarogowego
•    sól, pieprz, olej rzepakowy.
Sposób przygotowania:
1.    Wędzonego łososia układamy na grubym kawałku twardego, namoczonego drewna i układamy blisko ognia, tak by podgrzać go w gorącym dymie.
2.    Do moździerza wrzucamy ziarna kolendry, mielony imbir, przyprawę curry oraz słodką mieloną paprykę. Wszystko razem ucieramy, tworząc mieszankę przypraw.
3.    W naczyniu rozgrzewamy olej, wrzucamy masło, a kiedy masło się rozpuści dokładamy posiekany czosnek i cebule pokrojone w drobną kostkę. Chwilę przesmażamy, po czym dorzucamy utarte w moździerzu przyprawy. Do przesmażonej cebuli z czosnkiem i przyprawami dorzucamy czerwoną soczewicę, chwilę smażymy, po czym zalewamy wszystko wodą. Gotujemy przez 10 minut.
4.    Kiedy soczewica będzie miękka, dodajemy pomidory z puszki bez skórki, gotujemy stale mieszając kolejne 10 minut. Na koniec doprawiamy posiekaną świeżą kolendrą.
5.    Zupę nalewamy do miseczek, dodając kawałki wędzonego łososia oraz pokruszonego twarogu, dekorujemy listkami kolendry i kroplami oleju rzepakowego.
Dobra rada: możemy stworzyć własną mieszankę przypraw, mieszając te, które lubimy najbardziej.