W kuchni

Restauracja Platter
Czy potrawa może być formą sztuki? W Platter tak właśnie uważamy. Sztuka to sposób takiej aranżacji różnych elementów, aby stymulowały one nasze zmysły, kusiły wzrok, prowokowały nasze myśli i pobudzały nasze emocje. Szef kuchni Karol Okrasa tworzy smaki, które przywołują wiele rzeczy: ciepłe wspomnienia dawno zapomnianych dziecięcych smaków, zaskakującą atmosferę zabawy i zaproszenie do rozkoszowania się jedzeniem. Przyjmijcie Państwo naszą ofertę specjalnie przygotowanego dla Państwa dzieła sztuki - podanego na idealnie białej, porcelanowej zastawie.

Nasza Filozofia
Pełne niespodzianek i oryginalne menu Platter to odbicie pasji Karola Okrasy w tworzeniu świeżej i zdrowej polskiej kuchni, podanej we współczesnych połączeniach. Nie myślcie Państwo jednak, że serwujemy sztywne, 'nowoczesne' dania. Nasze menu zawiera potrawy inspirowane smakowitymi wspomnieniami Karola z dzieciństwa: każdy ze składników jest naturalny, każdy smak autentyczny i każda ich część pochodzi prosto z serca.


Na naszych gości czeka serdeczne ciepło - od pierwszego powitalnego uśmiechu do ostatniej łyżki deseru dostarczamy Państwu kuszących i godnych chwały doświadczeń. Nasza szefowa sali i podległy jej zespół odpowiedzą na wszelkie Państwa wymagania. Obiecują odkryć przed Państwem to, co pobudzi Państwa podniebienie, zaintryguje Państwa zmysły i ostatecznie usatysfakcjonuje



Menu | Zima 2013 | PL     >>Pobierz<<
Menu | Winter 2013 | ENG     >>Pobierz<<
Lunch | 2013    >>Pobierz<<


Ubijanie piany
Wywar rybny
Sernik
Cytrynowo
Drożdże lubią…


  • Dorsz z sałatką z pieczonych pomidorów na musie z selera
    Dorsz z sałatką z pieczonych pomidorów na musie z selera

    Czas przygotowania ok. 1 godziny
    Składniki:
    filety z dorsza - 500 g
    pomidory - 1 kg
    czosnek - 2 ząbki
    oliwa - 50 ml
    tymianek świeży - 10 g
    seler bulwa - 300 g
    mleko - 100 ml
    masło - 50 g
    oliwa - 100 ml
    cytryna - 1 szt.
    miód - 20 g
    sól, pieprz do smaku

  • Organki cielęce z młodą marchewką i szpinakiem
    Organki cielęce z młodą marchewką i szpinakiem

    Składniki na 4 porcje:
    górka cielęca z oczyszczonymi kostkami - 800 g
    rozmaryn - 4 gałązki
    czosnek - 2 ząbki
    sól i pieprz
    Marchew:
    młoda marchew - 800 g
    mielony kmin rzymski - pół łyżeczki
    ½  cytryny
    miód - pół łyżeczki
    oliwa - 1 łyżeczka
    Szpinak:
    szpinak świeży - 500 g
    cebula - 1 szt.
    oliwa - 2 łyżki
    czosnek - 1 ząbek
    gałka muszkatołowa - 1
    ½ cytryny

  • Kremowa zupa dyniowa z pomidorami i wędzonym kurczakiem
    Kremowa zupa dyniowa z pomidorami i wędzonym kurczakiem

    Składniki na 5 porcji:
    dynia świeża bądź mrożona - 400 g
    soczewica czerwona - 50 g
    pomidory pelati - 100 g
    wędzony kurczak - 100 g
    cebula dymka - 1 szt.
    czosnek - 1 ząbek
    słodka śmietanka 18% - 100 ml
    sól, pieprz i oliwa
    wywar drobiowy - 2,5 ltr

  • Tortilla  z kurczakiem i sosem pomidorowym
    Tortilla z kurczakiem i sosem pomidorowym

    Składniki na 4 porcje:
    tortilla pszenna - 4 płaty
    pierś z kurczaka - 1 szt.
    papryka czerwona - 1 szt.
    sera żółty - 100 g
    cebula - 1 szt.
    garść liści świeżego szpinaku
    Salsa pomidorowa:
    sparzone i obrane pomidory - 2 szt.
    cebula - 1 szt.
    mała ostra papryczka - 1 szt.
    ząbek czosnku - 1 szt.

  • Risotto z pęczaku z grzybami
    Risotto z pęczaku z grzybami

    Czas przygotowania ok. 40 minut
    Składniki:
    ugotowany pęczak - 200 g
    mrożone prawdziwki - 150 g
    czosnek - 2 ząbki
    cebula - 1 szt.
    białe wytrawne wino - 100 ml
    masło - 50 g
    świezży tymianek - 3 gałązki
    kozi ser dojrzewający - 50 g
    suszone śliwki - 50 g
    wywar warzywny - 0,5 l



Wycinek z tego, co zapamiętałem z moich podróży.
Moje luźne skojarzenia, słowa i wspomnienia.

W kuchni

Restauracja Platter
Czy potrawa może być formą sztuki? W Platter tak właśnie uważamy. Sztuka to sposób takiej aranżacji różnych elementów, aby stymulowały one nasze zmysły, kusiły wzrok, prowokowały nasze myśli i pobudzały nasze emocje. Szef kuchni Karol Okrasa tworzy smaki, które przywołują wiele rzeczy: ciepłe wspomnienia dawno zapomnianych dziecięcych smaków, zaskakującą atmosferę zabawy i zaproszenie do rozkoszowania się jedzeniem. Przyjmijcie Państwo naszą ofertę specjalnie przygotowanego dla Państwa dzieła sztuki - podanego na idealnie białej, porcelanowej zastawie.

Nasza Filozofia
Pełne niespodzianek i oryginalne menu Platter to odbicie pasji Karola Okrasy w tworzeniu świeżej i zdrowej polskiej kuchni, podanej we współczesnych połączeniach. Nie myślcie Państwo jednak, że serwujemy sztywne, 'nowoczesne' dania. Nasze menu zawiera potrawy inspirowane smakowitymi wspomnieniami Karola z dzieciństwa: każdy ze składników jest naturalny, każdy smak autentyczny i każda ich część pochodzi prosto z serca.


Na naszych gości czeka serdeczne ciepło - od pierwszego powitalnego uśmiechu do ostatniej łyżki deseru dostarczamy Państwu kuszących i godnych chwały doświadczeń. Nasza szefowa sali i podległy jej zespół odpowiedzą na wszelkie Państwa wymagania. Obiecują odkryć przed Państwem to, co pobudzi Państwa podniebienie, zaintryguje Państwa zmysły i ostatecznie usatysfakcjonuje



Menu | Zima 2013 | PL     >>Pobierz<<
Menu | Winter 2013 | ENG     >>Pobierz<<
Lunch | 2013    >>Pobierz<<