Krokiety z farszem sandacza i kaszą jęczmienna

Czas przygotowania ok 1,5 godziny

Naleśniki szafranowe

2 jaja mieszamy z 200 ml mleka i 100 ml wody. Szafran zaparzamy w białym wytraw- nym winie i studzimy. Mieszamy wszystko z jajami i mlekiem. Dodajemy ok. 200 g mąki pszennej do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Aby uzyskać zielone naleśniki, zamiast wina z szafranem możemy dodać zmiksowaną w blenderze natkę pietruszki.

Mus z sandacza

Składniki:
  • mięsa z sandacza bez skóry i ości (można zastąpić pstrągiem lub szczupakiem) - 250 g
  • białko jaja
 - 1
  • zimnej słodkiej śmietanki 30% - 50 ml
  • sól i pieprz

 

Krokiety

Składniki:

  • mus z sandacza
 - 200 g
  • ugotowanej kaszy jęczmiennej - 100 g
  • naleśników szafranowych
 - 10
  • jajko - 2 szt.
  • mąka
  • bułki tartej, wymieszanej z otrębami owsianymi - 100 g

 

Zimny sos dyniowy

Składniki

  • upieczona dynia - 100 g
  • musztarda - 1 łyżeczka
  • miód naturalny - pół łyżeczki
  • cytryna - 1 szt.
  • oliwa z oliwek
 - 150 ml
  • czosnek - 1 ząbek
  • sól i pieprz

  • czuszka - 1 szt.


Sposób wykonania:
Dobrze schłodzone mięso siekamy drobno i miksuje- my w blenderze na gładką masę, dodajemy białko jaja, miksujemy. Na koniec dolewamy słodką śmietankę i miksujemy. Doprawiamy solą i pieprzem. Naleśniki smarujemy równo na całej powierzchni warstwą musu wymieszanego z kaszą jęczmienną. Zwijamy w rulon i panierujemy w mące, rozmąconym jaju i bułce tartej. Smażymy na złoty kolor i dopiekamy w piekarniku w temperaturze 160oC przez ok. 5. min.

Miód, musztardę i sok z cytryny miksujemy z dynią doprawioną czosnkiem. Dolewamy powoli oliwę, cały czas miksując. Doprawiamy drobno posiekaną czuszką. Odstawiamy na 10 min., aby sos się przegryzł. W przypadku zbyt gęstej konsystencji, dolewamy odrobinę białego wytrawnego wina. Doprawiamy solą i pieprzem.



Ubijanie piany
Wywar rybny
Sernik
Cytrynowo
Drożdże lubią…


  • Dorsz z sałatką z pieczonych pomidorów na musie z selera
    Dorsz z sałatką z pieczonych pomidorów na musie z selera

    Czas przygotowania ok. 1 godziny
    Składniki:
    filety z dorsza - 500 g
    pomidory - 1 kg
    czosnek - 2 ząbki
    oliwa - 50 ml
    tymianek świeży - 10 g
    seler bulwa - 300 g
    mleko - 100 ml
    masło - 50 g
    oliwa - 100 ml
    cytryna - 1 szt.
    miód - 20 g
    sól, pieprz do smaku

  • Organki cielęce z młodą marchewką i szpinakiem
    Organki cielęce z młodą marchewką i szpinakiem

    Składniki na 4 porcje:
    górka cielęca z oczyszczonymi kostkami - 800 g
    rozmaryn - 4 gałązki
    czosnek - 2 ząbki
    sól i pieprz
    Marchew:
    młoda marchew - 800 g
    mielony kmin rzymski - pół łyżeczki
    ½  cytryny
    miód - pół łyżeczki
    oliwa - 1 łyżeczka
    Szpinak:
    szpinak świeży - 500 g
    cebula - 1 szt.
    oliwa - 2 łyżki
    czosnek - 1 ząbek
    gałka muszkatołowa - 1
    ½ cytryny

  • Kremowa zupa dyniowa z pomidorami i wędzonym kurczakiem
    Kremowa zupa dyniowa z pomidorami i wędzonym kurczakiem

    Składniki na 5 porcji:
    dynia świeża bądź mrożona - 400 g
    soczewica czerwona - 50 g
    pomidory pelati - 100 g
    wędzony kurczak - 100 g
    cebula dymka - 1 szt.
    czosnek - 1 ząbek
    słodka śmietanka 18% - 100 ml
    sól, pieprz i oliwa
    wywar drobiowy - 2,5 ltr

  • Tortilla  z kurczakiem i sosem pomidorowym
    Tortilla z kurczakiem i sosem pomidorowym

    Składniki na 4 porcje:
    tortilla pszenna - 4 płaty
    pierś z kurczaka - 1 szt.
    papryka czerwona - 1 szt.
    sera żółty - 100 g
    cebula - 1 szt.
    garść liści świeżego szpinaku
    Salsa pomidorowa:
    sparzone i obrane pomidory - 2 szt.
    cebula - 1 szt.
    mała ostra papryczka - 1 szt.
    ząbek czosnku - 1 szt.

  • Risotto z pęczaku z grzybami
    Risotto z pęczaku z grzybami

    Czas przygotowania ok. 40 minut
    Składniki:
    ugotowany pęczak - 200 g
    mrożone prawdziwki - 150 g
    czosnek - 2 ząbki
    cebula - 1 szt.
    białe wytrawne wino - 100 ml
    masło - 50 g
    świezży tymianek - 3 gałązki
    kozi ser dojrzewający - 50 g
    suszone śliwki - 50 g
    wywar warzywny - 0,5 l



Wycinek z tego, co zapamiętałem z moich podróży.
Moje luźne skojarzenia, słowa i wspomnienia.

Krokiety z farszem sandacza i kaszą jęczmienna

Czas przygotowania ok 1,5 godziny

Naleśniki szafranowe

2 jaja mieszamy z 200 ml mleka i 100 ml wody. Szafran zaparzamy w białym wytraw- nym winie i studzimy. Mieszamy wszystko z jajami i mlekiem. Dodajemy ok. 200 g mąki pszennej do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Aby uzyskać zielone naleśniki, zamiast wina z szafranem możemy dodać zmiksowaną w blenderze natkę pietruszki.

Mus z sandacza

Składniki:
  • mięsa z sandacza bez skóry i ości (można zastąpić pstrągiem lub szczupakiem) - 250 g
  • białko jaja
 - 1
  • zimnej słodkiej śmietanki 30% - 50 ml
  • sól i pieprz

 

Krokiety

Składniki:

  • mus z sandacza
 - 200 g
  • ugotowanej kaszy jęczmiennej - 100 g
  • naleśników szafranowych
 - 10
  • jajko - 2 szt.
  • mąka
  • bułki tartej, wymieszanej z otrębami owsianymi - 100 g

 

Zimny sos dyniowy

Składniki

  • upieczona dynia - 100 g
  • musztarda - 1 łyżeczka
  • miód naturalny - pół łyżeczki
  • cytryna - 1 szt.
  • oliwa z oliwek
 - 150 ml
  • czosnek - 1 ząbek
  • sól i pieprz

  • czuszka - 1 szt.


Sposób wykonania:
Dobrze schłodzone mięso siekamy drobno i miksuje- my w blenderze na gładką masę, dodajemy białko jaja, miksujemy. Na koniec dolewamy słodką śmietankę i miksujemy. Doprawiamy solą i pieprzem. Naleśniki smarujemy równo na całej powierzchni warstwą musu wymieszanego z kaszą jęczmienną. Zwijamy w rulon i panierujemy w mące, rozmąconym jaju i bułce tartej. Smażymy na złoty kolor i dopiekamy w piekarniku w temperaturze 160oC przez ok. 5. min.

Miód, musztardę i sok z cytryny miksujemy z dynią doprawioną czosnkiem. Dolewamy powoli oliwę, cały czas miksując. Doprawiamy drobno posiekaną czuszką. Odstawiamy na 10 min., aby sos się przegryzł. W przypadku zbyt gęstej konsystencji, dolewamy odrobinę białego wytrawnego wina. Doprawiamy solą i pieprzem.