Belgia

Kuchnia belgijska jest dość zróżnicowana. Można tu zasmakować różnych gatunków i odmian wspaniałych serów, a przede wszystkim symbolu kuchni narodowej – mule.  Belgia uchodzi za ojczyznę frytek, które sprzedawane są z dodatkiem rozmaitych sosów. Słynie jednak z czekolady.  Można ją jeść i pić, ale największą sławą cieszą się "zwykłe" praliny, znane na całym świecie. Prócz czekolady na deser jada się słodkie wypieki couques, pierniki speculoos i migdałowe pieczywo pain d'amandes.

Czekolada
Cykorie po flamandzku
Waterzooi
Małże/mule w różnych sosach
Frytki z Namur
Piwa belgijskie lepsze od niemieckich
 

Wietnam

Kuchnia wietnamska to bogactwo smaków, aromatów i kolorów. Jest uznawana za jedną z najzdrowszych kuchni świata.  Bazuje na obfitości świeżych owoców i warzyw w połączeniu z aromatem świeżych ziół oraz egzotycznych składnikach tj. sosie rybnym, sosie sojowym, soku z limonek czy  trawie cytrynowej. Każda wietnamska potrawa to wielka przygoda kulinarna odkrywająca  niepowtarzalny świat orientalnych smaków.

sajgonki
zupa pho
danie bánh bao
 

Australia

Niedoceniana przez wieki. Obecnie zyskuje coraz więcej entuzjastów. Jest mieszanką najróżniejszych wpływów kulturowych, a co za tym idzie ciekawych połączeń smakowych. Charakteryzuje ją wielka różnorodność. Z jednej strony tradycyjna kuchnia rdzennej ludności – Aborygenów, z drugiej nowoczesna kuchnia Australii zwana czasami kuchnią fusion.

jagnięcina
sery
koźlina
silne wpływy azjatyckie
King jorge Whiting najpopularniejsza ryba
snapper – równie smaczny
ser haloumi bardzo popularny choć to nie jego ojczyzna
a na śniadanie vegemite z tostem i flat white czyli Kawa po australijsku


 

Hiszpania

Pełna jest rozmaitych aromatów i smaków wywodzących się z różnych kultur i regionów. Uchodzi za jedną z najzdrowszych na świecie, gdyż obfituje w przenajróżniejsze owoce i warzywa, oliwę, oliwki, zioła i orzechy, a także ryby i owoce morza.  Dobrze znane na całym świecie są typowe potrawy hiszpańskie tj. ryżowa paella, chłodnik gazpacho, ziemniaczana tortilla i krem kataloński. Prawdziwą wizytówką kulinarną tego kraju jest suszona hiszpańska szynka zwana jamon Iberico lub jamon serrano.

boquerones - małe rybki podawane jako tapas smażone lub świeże
paella
gazpacho
tapas – zawsze o każdej porze dnia
tortilla de patatas
ser manchego
tradycyjne chorizo
jamón iberico / jamón serrano / pata negra
oliwki, oliwa, owoce morza
 

Brazylia

Specyficzne dania będące połączeniem wpływów indiańskich, portugalskich i afrykańskich, z dodatkiem niespotykanych w Europie owoców, to kwintesencja kuchni brazylijskiej. Zachwyca różnorodnością smaków i potraw. Każdy znajdzie tu coś dla siebie.

carura
moqueca – rodzaj gulaszu z ryb
feijolada
farofa
churrasco
 


Ubijanie piany
Wywar rybny
Sernik
Cytrynowo
Drożdże lubią…


  • Dorsz z sałatką z pieczonych pomidorów na musie z selera
    Dorsz z sałatką z pieczonych pomidorów na musie z selera

    Czas przygotowania ok. 1 godziny
    Składniki:
    filety z dorsza - 500 g
    pomidory - 1 kg
    czosnek - 2 ząbki
    oliwa - 50 ml
    tymianek świeży - 10 g
    seler bulwa - 300 g
    mleko - 100 ml
    masło - 50 g
    oliwa - 100 ml
    cytryna - 1 szt.
    miód - 20 g
    sól, pieprz do smaku

  • Organki cielęce z młodą marchewką i szpinakiem
    Organki cielęce z młodą marchewką i szpinakiem

    Składniki na 4 porcje:
    górka cielęca z oczyszczonymi kostkami - 800 g
    rozmaryn - 4 gałązki
    czosnek - 2 ząbki
    sól i pieprz
    Marchew:
    młoda marchew - 800 g
    mielony kmin rzymski - pół łyżeczki
    ½  cytryny
    miód - pół łyżeczki
    oliwa - 1 łyżeczka
    Szpinak:
    szpinak świeży - 500 g
    cebula - 1 szt.
    oliwa - 2 łyżki
    czosnek - 1 ząbek
    gałka muszkatołowa - 1
    ½ cytryny

  • Kremowa zupa dyniowa z pomidorami i wędzonym kurczakiem
    Kremowa zupa dyniowa z pomidorami i wędzonym kurczakiem

    Składniki na 5 porcji:
    dynia świeża bądź mrożona - 400 g
    soczewica czerwona - 50 g
    pomidory pelati - 100 g
    wędzony kurczak - 100 g
    cebula dymka - 1 szt.
    czosnek - 1 ząbek
    słodka śmietanka 18% - 100 ml
    sól, pieprz i oliwa
    wywar drobiowy - 2,5 ltr

  • Tortilla  z kurczakiem i sosem pomidorowym
    Tortilla z kurczakiem i sosem pomidorowym

    Składniki na 4 porcje:
    tortilla pszenna - 4 płaty
    pierś z kurczaka - 1 szt.
    papryka czerwona - 1 szt.
    sera żółty - 100 g
    cebula - 1 szt.
    garść liści świeżego szpinaku
    Salsa pomidorowa:
    sparzone i obrane pomidory - 2 szt.
    cebula - 1 szt.
    mała ostra papryczka - 1 szt.
    ząbek czosnku - 1 szt.

  • Risotto z pęczaku z grzybami
    Risotto z pęczaku z grzybami

    Czas przygotowania ok. 40 minut
    Składniki:
    ugotowany pęczak - 200 g
    mrożone prawdziwki - 150 g
    czosnek - 2 ząbki
    cebula - 1 szt.
    białe wytrawne wino - 100 ml
    masło - 50 g
    świezży tymianek - 3 gałązki
    kozi ser dojrzewający - 50 g
    suszone śliwki - 50 g
    wywar warzywny - 0,5 l



Wycinek z tego, co zapamiętałem z moich podróży.
Moje luźne skojarzenia, słowa i wspomnienia.

Belgia

Kuchnia belgijska jest dość zróżnicowana. Można tu zasmakować różnych gatunków i odmian wspaniałych serów, a przede wszystkim symbolu kuchni narodowej – mule.  Belgia uchodzi za ojczyznę frytek, które sprzedawane są z dodatkiem rozmaitych sosów. Słynie jednak z czekolady.  Można ją jeść i pić, ale największą sławą cieszą się "zwykłe" praliny, znane na całym świecie. Prócz czekolady na deser jada się słodkie wypieki couques, pierniki speculoos i migdałowe pieczywo pain d'amandes.

Czekolada
Cykorie po flamandzku
Waterzooi
Małże/mule w różnych sosach
Frytki z Namur
Piwa belgijskie lepsze od niemieckich
 

Wietnam

Kuchnia wietnamska to bogactwo smaków, aromatów i kolorów. Jest uznawana za jedną z najzdrowszych kuchni świata.  Bazuje na obfitości świeżych owoców i warzyw w połączeniu z aromatem świeżych ziół oraz egzotycznych składnikach tj. sosie rybnym, sosie sojowym, soku z limonek czy  trawie cytrynowej. Każda wietnamska potrawa to wielka przygoda kulinarna odkrywająca  niepowtarzalny świat orientalnych smaków.

sajgonki
zupa pho
danie bánh bao
 

Australia

Niedoceniana przez wieki. Obecnie zyskuje coraz więcej entuzjastów. Jest mieszanką najróżniejszych wpływów kulturowych, a co za tym idzie ciekawych połączeń smakowych. Charakteryzuje ją wielka różnorodność. Z jednej strony tradycyjna kuchnia rdzennej ludności – Aborygenów, z drugiej nowoczesna kuchnia Australii zwana czasami kuchnią fusion.

jagnięcina
sery
koźlina
silne wpływy azjatyckie
King jorge Whiting najpopularniejsza ryba
snapper – równie smaczny
ser haloumi bardzo popularny choć to nie jego ojczyzna
a na śniadanie vegemite z tostem i flat white czyli Kawa po australijsku


 

Hiszpania

Pełna jest rozmaitych aromatów i smaków wywodzących się z różnych kultur i regionów. Uchodzi za jedną z najzdrowszych na świecie, gdyż obfituje w przenajróżniejsze owoce i warzywa, oliwę, oliwki, zioła i orzechy, a także ryby i owoce morza.  Dobrze znane na całym świecie są typowe potrawy hiszpańskie tj. ryżowa paella, chłodnik gazpacho, ziemniaczana tortilla i krem kataloński. Prawdziwą wizytówką kulinarną tego kraju jest suszona hiszpańska szynka zwana jamon Iberico lub jamon serrano.

boquerones - małe rybki podawane jako tapas smażone lub świeże
paella
gazpacho
tapas – zawsze o każdej porze dnia
tortilla de patatas
ser manchego
tradycyjne chorizo
jamón iberico / jamón serrano / pata negra
oliwki, oliwa, owoce morza
 

Brazylia

Specyficzne dania będące połączeniem wpływów indiańskich, portugalskich i afrykańskich, z dodatkiem niespotykanych w Europie owoców, to kwintesencja kuchni brazylijskiej. Zachwyca różnorodnością smaków i potraw. Każdy znajdzie tu coś dla siebie.

carura
moqueca – rodzaj gulaszu z ryb
feijolada
farofa
churrasco