Portugalia

W kuchni portugalskiej przeważają dość proste i pożywne dania, najczęściej gotowane. Niemal w każdym typowym, portugalskim posiłku znajdziemy dwa podstawowe składniki: ryby - najczęściej dorsz i owoce morza. Nie bez kozery  narodową  potrawą kraju jest bacalhau czyli suszony i solony dorsz preparowany na rozmaite sposoby. Uważa się, że istnieje 365 rodzajów tego dania. Portugalczycy kochają także słodkie, grillowane sardynki, które przyrządzane są często na skwerach miast, traktując gotowanie jako okazję do towarzyskich spotkań. A to wszystko okraszone jest porto lub maderą.

gulasze rybne  lub warzywne – caldeirada, feijoada, cozio
małże
zupy- caldo verde, sopa de pedra
porco a alentejana – wieprzowina gotowana z mięczakami
wina- porto madera
 


Ubijanie piany
Wywar rybny
Sernik
Cytrynowo
Drożdże lubią…


  • Dorsz z sałatką z pieczonych pomidorów na musie z selera
    Dorsz z sałatką z pieczonych pomidorów na musie z selera

    Czas przygotowania ok. 1 godziny
    Składniki:
    filety z dorsza - 500 g
    pomidory - 1 kg
    czosnek - 2 ząbki
    oliwa - 50 ml
    tymianek świeży - 10 g
    seler bulwa - 300 g
    mleko - 100 ml
    masło - 50 g
    oliwa - 100 ml
    cytryna - 1 szt.
    miód - 20 g
    sól, pieprz do smaku

  • Organki cielęce z młodą marchewką i szpinakiem
    Organki cielęce z młodą marchewką i szpinakiem

    Składniki na 4 porcje:
    górka cielęca z oczyszczonymi kostkami - 800 g
    rozmaryn - 4 gałązki
    czosnek - 2 ząbki
    sól i pieprz
    Marchew:
    młoda marchew - 800 g
    mielony kmin rzymski - pół łyżeczki
    ½  cytryny
    miód - pół łyżeczki
    oliwa - 1 łyżeczka
    Szpinak:
    szpinak świeży - 500 g
    cebula - 1 szt.
    oliwa - 2 łyżki
    czosnek - 1 ząbek
    gałka muszkatołowa - 1
    ½ cytryny

  • Kremowa zupa dyniowa z pomidorami i wędzonym kurczakiem
    Kremowa zupa dyniowa z pomidorami i wędzonym kurczakiem

    Składniki na 5 porcji:
    dynia świeża bądź mrożona - 400 g
    soczewica czerwona - 50 g
    pomidory pelati - 100 g
    wędzony kurczak - 100 g
    cebula dymka - 1 szt.
    czosnek - 1 ząbek
    słodka śmietanka 18% - 100 ml
    sól, pieprz i oliwa
    wywar drobiowy - 2,5 ltr

  • Tortilla  z kurczakiem i sosem pomidorowym
    Tortilla z kurczakiem i sosem pomidorowym

    Składniki na 4 porcje:
    tortilla pszenna - 4 płaty
    pierś z kurczaka - 1 szt.
    papryka czerwona - 1 szt.
    sera żółty - 100 g
    cebula - 1 szt.
    garść liści świeżego szpinaku
    Salsa pomidorowa:
    sparzone i obrane pomidory - 2 szt.
    cebula - 1 szt.
    mała ostra papryczka - 1 szt.
    ząbek czosnku - 1 szt.

  • Risotto z pęczaku z grzybami
    Risotto z pęczaku z grzybami

    Czas przygotowania ok. 40 minut
    Składniki:
    ugotowany pęczak - 200 g
    mrożone prawdziwki - 150 g
    czosnek - 2 ząbki
    cebula - 1 szt.
    białe wytrawne wino - 100 ml
    masło - 50 g
    świezży tymianek - 3 gałązki
    kozi ser dojrzewający - 50 g
    suszone śliwki - 50 g
    wywar warzywny - 0,5 l



Wycinek z tego, co zapamiętałem z moich podróży.
Moje luźne skojarzenia, słowa i wspomnienia.

Portugalia

W kuchni portugalskiej przeważają dość proste i pożywne dania, najczęściej gotowane. Niemal w każdym typowym, portugalskim posiłku znajdziemy dwa podstawowe składniki: ryby - najczęściej dorsz i owoce morza. Nie bez kozery  narodową  potrawą kraju jest bacalhau czyli suszony i solony dorsz preparowany na rozmaite sposoby. Uważa się, że istnieje 365 rodzajów tego dania. Portugalczycy kochają także słodkie, grillowane sardynki, które przyrządzane są często na skwerach miast, traktując gotowanie jako okazję do towarzyskich spotkań. A to wszystko okraszone jest porto lub maderą.

gulasze rybne  lub warzywne – caldeirada, feijoada, cozio
małże
zupy- caldo verde, sopa de pedra
porco a alentejana – wieprzowina gotowana z mięczakami
wina- porto madera