Okraszony nagrodami

Odznaczenie Państwowe Bene Merito
"Najważniejsze z dotychczasowych wyróznień. W listopadzie 2011 w Pałacu Prezydenckim w Warszawie z rąk Radosława Sikorskiego, Ministra Spraw Zagranicznych, został uhonorowany odznaką BENE MERITO. Jest to najważniejsze odznaczenie państwowe przyznawane za zasługi dla promocji polskiej kultury w kraju i zagranicą. Czuł się niezwykle zaszczycony otrzymując to odznaczenie i dołączając do tak znamienitego grona wyróżnionych.  Wśród nagród i wyróżnień, które otrzymał dotychczas to ma dla niego wyjątkową wartość, nie tylko ze względu na jego wysoką rangę. Cieszy się, że jego dotychczasowa praca i zaangażowanie w pielęgnowanie tradycji polskiej kuchni zostały zauważone i docenione. Odznaczenie to będzie dla niego dodatkową motywacją do popularyzacji naszej narodowej kuchni."

Nagroda Ministra Edukacji Narodowej
"Nagrodę Ministra Edukacji Narodowej otrzymał  w  2011 roku  z rąk ówczesnej Minister Edukacji, Pani Katarzyny Hall, która doceniła jego wkład i zaangażowanie na polu edukacji młodzieży - przyszłych miłośników i pasjonatów gotowania. Nagroda ta ma dla niego szczególny wymiar.  Jest bowiem nagrodą za to, co lubi robić poza gotowaniem najbardziej, czyli pracę z młodzieżą."

Wyróżniony tytułem Chef Challenge
"W 2008 r. został wyróżniony tytułem Chef Challenge dla najlepszego szefa kuchni  w międzynarodowej sieci Le Meridien.  Konkurs ogłoszony był dla wszystkich szefów kuchni w sieci Le Meridien na całym świecie. Dzięki temu, iż wygrał  w kategorii najlepszy chleb, jego dyniowy bochenek serwowany był na całym świecie."

Nagroda Chef de L’Avenir
"Pracując jako szef kuchni w Hotelu Bristol, w 2008 r. otrzymał nagrodę Chef de L'Avenir przyznawaną przez Międzynarodową Akademię Gastronomiczną dla najbardziej uzdolnionych młodych szefów kuchni. Jest szczęśliwy, że otrzymał tę nagrodę. Jest ona bowiem uhonorowaniem jego dotychczasowej ciężkiej pracy, kiedy to wstawał o 3 rano, by dojechać na czas do restauracji w hotelu Bristol. Wycierał wtedy pot z pleców. Ale się opłacało. Śmiało można powiedzieć, ze trzeba ten zawód kochać, nie można go traktować wyłącznie jak rzemiosła."

Statuetka HERMES „Poradnika Restauratora”
"W 2007 został uhonorowany Hermesem „Poradnika Restauratora”  w kategorii Osobowość Gastronomii. Jest to dla niego prawdziwy zaszczyt. Po dwóch latach Karol został ponownie wyróżniony za całokształt swojej dotychczasowej działalności zawodowej. Okrasa cieszy się, że jego praca została  doceniona przez tak zacne grono ekspertów  świata gastronomii. "

Oskar kulinarny w kategorii Osobowość Kulinarna
"W 2005 został laureatem prestiżowej nagrody Oskar Kulinarny w kategorii Osobowość Kulinarna.  
Kategoria Osobowość Kulinarna to nagroda dla osobowości  wybijającej się w dziedzinie sztuki i kultury kulinarnej, której działalność jest inspiracją dla innych do kulinarnych poszukiwać, odkrywania i tworzenia nowych  smaków. Nagroda w tej kategorii to najbardziej prestiżowe na polskim rynku wyróżnienie, to „Oskar Oskarów” nie tylko za osobowość, ale również całokształt osiągnięć zawodowych. To jedna z pierwszych tak ważnych nagród, jaką otrzymał w swojej karierze zawodowej. Ma więc dla niego podwójne znaczenie."



Ubijanie piany
Wywar rybny
Sernik
Cytrynowo
Drożdże lubią…


 ( `
  • Dorsz z sałatką z pieczonych pomidorów na musie z selera
    Dorsz z sałatką z pieczonych pomidorów na musie z selera

    Czas przygotowania ok. 1 godziny
    Składniki:
    filety z dorsza - 500 g
    pomidory - 1 kg
    czosnek - 2 ząbki
    oliwa - 50 ml
    tymianek świeży - 10 g
    seler bulwa - 300 g
    mleko - 100 ml
    masło - 50 g
    oliwa - 100 ml
    cytryna - 1 szt.
    miód - 20 g
    sól, pieprz do smaku

  • Organki cielęce z młodą marchewką i szpinakiem
    Organki cielęce z młodą marchewką i szpinakiem

    Składniki na 4 porcje:
    górka cielęca z oczyszczonymi kostkami - 800 g
    rozmaryn - 4 gałązki
    czosnek - 2 ząbki
    sól i pieprz
    Marchew:
    młoda marchew - 800 g
    mielony kmin rzymski - pół łyżeczki
    ½  cytryny
    miód - pół łyżeczki
    oliwa - 1 łyżeczka
    Szpinak:
    szpinak świeży - 500 g
    cebula - 1 szt.
    oliwa - 2 łyżki
    czosnek - 1 ząbek
    gałka muszkatołowa - 1
    ½ cytryny

  • Kremowa zupa dyniowa z pomidorami i wędzonym kurczakiem
    Kremowa zupa dyniowa z pomidorami i wędzonym kurczakiem

    Składniki na 5 porcji:
    dynia świeża bądź mrożona - 400 g
    soczewica czerwona - 50 g
    pomidory pelati - 100 g
    wędzony kurczak - 100 g
    cebula dymka - 1 szt.
    czosnek - 1 ząbek
    słodka śmietanka 18% - 100 ml
    sól, pieprz i oliwa
    wywar drobiowy - 2,5 ltr

  • Tortilla  z kurczakiem i sosem pomidorowym
    Tortilla z kurczakiem i sosem pomidorowym

    Składniki na 4 porcje:
    tortilla pszenna - 4 płaty
    pierś z kurczaka - 1 szt.
    papryka czerwona - 1 szt.
    sera żółty - 100 g
    cebula - 1 szt.
    garść liści świeżego szpinaku
    Salsa pomidorowa:
    sparzone i obrane pomidory - 2 szt.
    cebula - 1 szt.
    mała ostra papryczka - 1 szt.
    ząbek czosnku - 1 szt.

  • Risotto z pęczaku z grzybami
    Risotto z pęczaku z grzybami

    Czas przygotowania ok. 40 minut
    Składniki:
    ugotowany pęczak - 200 g
    mrożone prawdziwki - 150 g
    czosnek - 2 ząbki
    cebula - 1 szt.
    białe wytrawne wino - 100 ml
    masło - 50 g
    świezży tymianek - 3 gałązki
    kozi ser dojrzewający - 50 g
    suszone śliwki - 50 g
    wywar warzywny - 0,5 l



Wycinek z tego, co zapamiętałem z moich podróży.
Moje luźne skojarzenia, słowa i wspomnienia.

Okraszony nagrodami

Odznaczenie Państwowe Bene Merito
"Najważniejsze z dotychczasowych wyróznień. W listopadzie 2011 w Pałacu Prezydenckim w Warszawie z rąk Radosława Sikorskiego, Ministra Spraw Zagranicznych, został uhonorowany odznaką BENE MERITO. Jest to najważniejsze odznaczenie państwowe przyznawane za zasługi dla promocji polskiej kultury w kraju i zagranicą. Czuł się niezwykle zaszczycony otrzymując to odznaczenie i dołączając do tak znamienitego grona wyróżnionych.  Wśród nagród i wyróżnień, które otrzymał dotychczas to ma dla niego wyjątkową wartość, nie tylko ze względu na jego wysoką rangę. Cieszy się, że jego dotychczasowa praca i zaangażowanie w pielęgnowanie tradycji polskiej kuchni zostały zauważone i docenione. Odznaczenie to będzie dla niego dodatkową motywacją do popularyzacji naszej narodowej kuchni."

Nagroda Ministra Edukacji Narodowej
"Nagrodę Ministra Edukacji Narodowej otrzymał  w  2011 roku  z rąk ówczesnej Minister Edukacji, Pani Katarzyny Hall, która doceniła jego wkład i zaangażowanie na polu edukacji młodzieży - przyszłych miłośników i pasjonatów gotowania. Nagroda ta ma dla niego szczególny wymiar.  Jest bowiem nagrodą za to, co lubi robić poza gotowaniem najbardziej, czyli pracę z młodzieżą."

Wyróżniony tytułem Chef Challenge
"W 2008 r. został wyróżniony tytułem Chef Challenge dla najlepszego szefa kuchni  w międzynarodowej sieci Le Meridien.  Konkurs ogłoszony był dla wszystkich szefów kuchni w sieci Le Meridien na całym świecie. Dzięki temu, iż wygrał  w kategorii najlepszy chleb, jego dyniowy bochenek serwowany był na całym świecie."

Nagroda Chef de L’Avenir
"Pracując jako szef kuchni w Hotelu Bristol, w 2008 r. otrzymał nagrodę Chef de L'Avenir przyznawaną przez Międzynarodową Akademię Gastronomiczną dla najbardziej uzdolnionych młodych szefów kuchni. Jest szczęśliwy, że otrzymał tę nagrodę. Jest ona bowiem uhonorowaniem jego dotychczasowej ciężkiej pracy, kiedy to wstawał o 3 rano, by dojechać na czas do restauracji w hotelu Bristol. Wycierał wtedy pot z pleców. Ale się opłacało. Śmiało można powiedzieć, ze trzeba ten zawód kochać, nie można go traktować wyłącznie jak rzemiosła."

Statuetka HERMES „Poradnika Restauratora”
"W 2007 został uhonorowany Hermesem „Poradnika Restauratora”  w kategorii Osobowość Gastronomii. Jest to dla niego prawdziwy zaszczyt. Po dwóch latach Karol został ponownie wyróżniony za całokształt swojej dotychczasowej działalności zawodowej. Okrasa cieszy się, że jego praca została  doceniona przez tak zacne grono ekspertów  świata gastronomii. "

Oskar kulinarny w kategorii Osobowość Kulinarna
"W 2005 został laureatem prestiżowej nagrody Oskar Kulinarny w kategorii Osobowość Kulinarna.  
Kategoria Osobowość Kulinarna to nagroda dla osobowości  wybijającej się w dziedzinie sztuki i kultury kulinarnej, której działalność jest inspiracją dla innych do kulinarnych poszukiwać, odkrywania i tworzenia nowych  smaków. Nagroda w tej kategorii to najbardziej prestiżowe na polskim rynku wyróżnienie, to „Oskar Oskarów” nie tylko za osobowość, ale również całokształt osiągnięć zawodowych. To jedna z pierwszych tak ważnych nagród, jaką otrzymał w swojej karierze zawodowej. Ma więc dla niego podwójne znaczenie."