Odcinek 19

Temat odcinka: Kuchnia drwala
Goście: Jan, Adam, Jacek, Marian, Andrzej i Stanisław  Rozentalscy oraz ich krewni

Czytaj więcej...

Odcinek 18

Temat odcinka: Steki z polskiej wołowiny
Goście: Grzegorz Cielecki, Marek Ściślak – dyrektor ZPM „Biernacki”,  Maciej Walnik

Czytaj więcej...

Odcinek 17

Temat odcinka: Kuchnia wielkopolska - kefir
Goście: Maria Czwojdrak – prezes ŚSM „JANA”, Jacek Chudziński – Dyrektor ds. Produkcji ŚSM „JANA”, Jacek Piotrowski – Dyrektor Muzeum Ziemi Średzkiej

Czytaj więcej...

Odcinek 16

Temat odcinka: Kabanosy- kuchnia śląska
Goście: Teresa Jarzyńska, Zygmunt Potempa, Szymon Bestydziński – dyrektor ZM „Madej&Wróbel”

Czytaj więcej...

Odcinek 13

Temat odcinka: Warzywa ekologiczne - BIO
Goście: Eugeniusz Budziński, Ewa Sieczkowska

Czytaj więcej...

Odcinek 11

Temat odcinka: Wołowina
Goście: dr hab. Jolanta Oprządek - Instytut Genetyki i Hodowli Zwierząt PAN, Agnieszka Prochal – hodowca, Piotr Rydel - hodowca

Czytaj więcej...

Odcinek 12

Temat: Kuchnia myśliwska
Goście: Józef Dobrzeniecki, Krystyna Śmiechowska, Marian Przybyłowski

Czytaj więcej...

Odcinek 10

Temat odcinka: Karp
Goście: Sebastian Grabowski, Maciek Grabowski

Czytaj więcej...

Odcinek 9

Tytuł odcinka: Kaczka i powidła
Gość: Wiesław Mergalski i Małgorzata Łada

Czytaj więcej...

Odcinek 8

Tytuł odcinka: Wieprzowina
Gość: Kazimierz Bielski, Barbara i Ireneusz Kamińscy

Czytaj więcej...

Odcinek 7

Tytuł odcinka: Pieczywo
Gość: Alicja i Franciszek Siteń, Bożena i Mariusz Sekulscy

Czytaj więcej...

Odcinek 6

Tytuł odcinka: Ryby morskie
Gość: Tadeusz Muża, Dariusz Parasiński, Sławomir Markiewicz, prof. Krzysztof Skóra

Czytaj więcej...

Odcinek 5

Tytuł odcinka: Pstrąg
Gość: Barbara i Jan Lech Ossowscy

Czytaj więcej...

Odcinek 4

Tytuł odcinka: Ziemniaki i ser dojrzewający
Gość: Dorota Siemionowa

Czytaj więcej...

Odcinek 3

Tytuł odcinka: Wędzony twaróg
Gość: Anna Węgrzynowska i Jacek Raczyński

Czytaj więcej...

Odcinek 2

Tytuł odcinka: Polskie wędliny
Gość: Kazimierz Bielski i Józef Malinowski

Czytaj więcej...

Odcinek1

Tytuł odcinka: Polskie jabłka
Gość: Magda Konczewska oraz Romuald Dziuban, Andrzej Majda, Stanisław Wójcik

Czytaj więcej...



Ubijanie piany
Wywar rybny
Sernik
Cytrynowo
Drożdże lubią…


  • Dorsz z sałatką z pieczonych pomidorów na musie z selera
    Dorsz z sałatką z pieczonych pomidorów na musie z selera

    Czas przygotowania ok. 1 godziny
    Składniki:
    filety z dorsza - 500 g
    pomidory - 1 kg
    czosnek - 2 ząbki
    oliwa - 50 ml
    tymianek świeży - 10 g
    seler bulwa - 300 g
    mleko - 100 ml
    masło - 50 g
    oliwa - 100 ml
    cytryna - 1 szt.
    miód - 20 g
    sól, pieprz do smaku

  • Organki cielęce z młodą marchewką i szpinakiem
    Organki cielęce z młodą marchewką i szpinakiem

    Składniki na 4 porcje:
    górka cielęca z oczyszczonymi kostkami - 800 g
    rozmaryn - 4 gałązki
    czosnek - 2 ząbki
    sól i pieprz
    Marchew:
    młoda marchew - 800 g
    mielony kmin rzymski - pół łyżeczki
    ½  cytryny
    miód - pół łyżeczki
    oliwa - 1 łyżeczka
    Szpinak:
    szpinak świeży - 500 g
    cebula - 1 szt.
    oliwa - 2 łyżki
    czosnek - 1 ząbek
    gałka muszkatołowa - 1
    ½ cytryny

  • Kremowa zupa dyniowa z pomidorami i wędzonym kurczakiem
    Kremowa zupa dyniowa z pomidorami i wędzonym kurczakiem

    Składniki na 5 porcji:
    dynia świeża bądź mrożona - 400 g
    soczewica czerwona - 50 g
    pomidory pelati - 100 g
    wędzony kurczak - 100 g
    cebula dymka - 1 szt.
    czosnek - 1 ząbek
    słodka śmietanka 18% - 100 ml
    sól, pieprz i oliwa
    wywar drobiowy - 2,5 ltr

  • Tortilla  z kurczakiem i sosem pomidorowym
    Tortilla z kurczakiem i sosem pomidorowym

    Składniki na 4 porcje:
    tortilla pszenna - 4 płaty
    pierś z kurczaka - 1 szt.
    papryka czerwona - 1 szt.
    sera żółty - 100 g
    cebula - 1 szt.
    garść liści świeżego szpinaku
    Salsa pomidorowa:
    sparzone i obrane pomidory - 2 szt.
    cebula - 1 szt.
    mała ostra papryczka - 1 szt.
    ząbek czosnku - 1 szt.

  • Risotto z pęczaku z grzybami
    Risotto z pęczaku z grzybami

    Czas przygotowania ok. 40 minut
    Składniki:
    ugotowany pęczak - 200 g
    mrożone prawdziwki - 150 g
    czosnek - 2 ząbki
    cebula - 1 szt.
    białe wytrawne wino - 100 ml
    masło - 50 g
    świezży tymianek - 3 gałązki
    kozi ser dojrzewający - 50 g
    suszone śliwki - 50 g
    wywar warzywny - 0,5 l



Wycinek z tego, co zapamiętałem z moich podróży.
Moje luźne skojarzenia, słowa i wspomnienia.

Odcinek 19

Temat odcinka: Kuchnia drwala
Goście: Jan, Adam, Jacek, Marian, Andrzej i Stanisław  Rozentalscy oraz ich krewni

Czytaj więcej...

Odcinek 18

Temat odcinka: Steki z polskiej wołowiny
Goście: Grzegorz Cielecki, Marek Ściślak – dyrektor ZPM „Biernacki”,  Maciej Walnik

Czytaj więcej...

Odcinek 17

Temat odcinka: Kuchnia wielkopolska - kefir
Goście: Maria Czwojdrak – prezes ŚSM „JANA”, Jacek Chudziński – Dyrektor ds. Produkcji ŚSM „JANA”, Jacek Piotrowski – Dyrektor Muzeum Ziemi Średzkiej

Czytaj więcej...

Odcinek 16

Temat odcinka: Kabanosy- kuchnia śląska
Goście: Teresa Jarzyńska, Zygmunt Potempa, Szymon Bestydziński – dyrektor ZM „Madej&Wróbel”

Czytaj więcej...

Odcinek 13

Temat odcinka: Warzywa ekologiczne - BIO
Goście: Eugeniusz Budziński, Ewa Sieczkowska

Czytaj więcej...

Odcinek 11

Temat odcinka: Wołowina
Goście: dr hab. Jolanta Oprządek - Instytut Genetyki i Hodowli Zwierząt PAN, Agnieszka Prochal – hodowca, Piotr Rydel - hodowca

Czytaj więcej...

Odcinek 12

Temat: Kuchnia myśliwska
Goście: Józef Dobrzeniecki, Krystyna Śmiechowska, Marian Przybyłowski

Czytaj więcej...

Odcinek 10

Temat odcinka: Karp
Goście: Sebastian Grabowski, Maciek Grabowski

Czytaj więcej...

Odcinek 9

Tytuł odcinka: Kaczka i powidła
Gość: Wiesław Mergalski i Małgorzata Łada

Czytaj więcej...

Odcinek 8

Tytuł odcinka: Wieprzowina
Gość: Kazimierz Bielski, Barbara i Ireneusz Kamińscy

Czytaj więcej...

Odcinek 7

Tytuł odcinka: Pieczywo
Gość: Alicja i Franciszek Siteń, Bożena i Mariusz Sekulscy

Czytaj więcej...

Odcinek 6

Tytuł odcinka: Ryby morskie
Gość: Tadeusz Muża, Dariusz Parasiński, Sławomir Markiewicz, prof. Krzysztof Skóra

Czytaj więcej...

Odcinek 5

Tytuł odcinka: Pstrąg
Gość: Barbara i Jan Lech Ossowscy

Czytaj więcej...

Odcinek 4

Tytuł odcinka: Ziemniaki i ser dojrzewający
Gość: Dorota Siemionowa

Czytaj więcej...

Odcinek 3

Tytuł odcinka: Wędzony twaróg
Gość: Anna Węgrzynowska i Jacek Raczyński

Czytaj więcej...

Odcinek 2

Tytuł odcinka: Polskie wędliny
Gość: Kazimierz Bielski i Józef Malinowski

Czytaj więcej...

Odcinek1

Tytuł odcinka: Polskie jabłka
Gość: Magda Konczewska oraz Romuald Dziuban, Andrzej Majda, Stanisław Wójcik

Czytaj więcej...