Odcinek 55

Temat odcinka: W stołówce na Pradze.
Goście: Aleksandra Kupczyk oraz Paweł, Paweł, Bartosz i …

Czytaj więcej...

Odcinek 54

Temat odcinka: Gotowanie dla strażaków.
Goście: Jan Raczyński, Zbigniew Śliwka, strażacy z OSP Jeglia, OSP Rumian i OSP Lidzbark Welski.

Czytaj więcej...

Odcinek 53

Temat odcinka: Piernikowa kuchnia Kopernika.
Gość: prof. Jarosław Dumanowski, Uniwersytet Mikołaja Kopernika.

Czytaj więcej...

Odcinek 52

Temat odcinka: W krainie dźwięków i smaków.
Goście: Maciej Kaziński, Francesca Pozzoli

Czytaj więcej...

Odcinek 51

Temat odcinka: Kuchnia dla narciarzy i kuracjuszy.
Goście: Dariusz Maląg, Jerzy Sielecki.

Czytaj więcej...

Odcinek 50

Temat odcinka: Kuchnia żydowska czyli dawna kuchnia polska.
Gość: Elżbieta Świętorzecka.

Czytaj więcej...

Odcinek 49

Temat odcinka: Żołnierskie dzieje ziemniaka.
Goście: mjr Bogdan Oźlański, Mirosław Worona – Muzeum Twierdzy Osowiec.

Czytaj więcej...

Odcinek 48

Temat odcinka: Jabłka ze starych jabłonek.
Goście: Dariusz Struciński.

Czytaj więcej...

Odcinek 47

Tytuł odcinka: Z paleniska i fajerki.
Goście: Artur  Capała – Muzeum Regionalne Krasnystaw, Elżbieta Majkut – Koło Gospodyń Żółkiewka.

Czytaj więcej...

Odcinek 46

Tytuł odcinka: Owies i siano czyli końska dieta.
Goście: Marian Pacewski – Stado Ogierów Białka, Renata Kurzyńska - Stado Ogierów Białka.

Czytaj więcej...

Odcinek 45

Tytuł odcinka: Wigilia u leśników.
Goście: Zbigniew Szczepański – Towarzystwo Promocji Ryb, Waldemar Sieradzki – Nadleśnictwo Krynki.

Czytaj więcej...

Odcinek 44

Tytuł odcinka: Karp nie tylko na Wigilię.
Goście: Sebastian Grabowski, Władysław Bednarowicz.

Czytaj więcej...

Odcinek 43

Tytuł odcinka: Nieznany burak cukrowy.
Gość: Marzena Przytarska.

Czytaj więcej...

Odcinek 42

Tytuł odcinka: Kapusta kiszona – zdrowie z beczki.
Goście: Jerzy Kramaszewski, Rafał Kleśta-Nawrocki, Helena Nawrocka.

Czytaj więcej...

Odcinek 41

Tytuł odcinka: Smażenie powideł.
Goście: Justyna Ziemniewska, Jarosław Pająkowski – Dyrektor Zespołu Parków Krajobrazowych Chełmińskiego i Nadwiślańskiego.

Czytaj więcej...

Odcinek 40

Tytuł odcinka: Gęś z jabłkami inaczej.
Goście: Jarosław Pająkowski – Dyrektor Zespołu Parków Krajobrazowych Chełmińskiego i Nadwiślańskiego, Renata Osojca, Hieronim Błażejak.

Czytaj więcej...

Odcinek 39

Tytuł odcinka: Las – największa spiżarnia.
Gość: Adam Sieńko

Czytaj więcej...

Odcinek 38

Tytuł odcinka: Kuchnia na wodzie termalnej.
Gość: Jacek Kaźmierczak.

Czytaj więcej...

Odcinek 36

Tytuł odcinka: Perliczka na nowo odkryta
Goście: Krystyna Łuczyńska, Wojciech Dereszewski wójt gminy Kurzętnik oraz rycerze Bractwa Rycerskiego Zamku Kurzętnik": Przemysław Skarzyński, Łukasz Zakręta, Wiktor Michewicz, Damian Buliński, Klaudia Zakręta, Kamil Michewicz, Kamil Nadolski, Urszula Grynberg

Czytaj więcej...

Odcinek 37

Tytuł odcinka: Kapłony w Wilanowie.
Goście: Dorota Ćwik, SuperDrob; dr hab. Jarosław Dumanowski, prof. UMK; Maciej Nowicki, kucharz; Elżbieta Grygiel, Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie; Waldemar Birk – hodowca kapłonów.

Czytaj więcej...

Odcinek 35

Tytuł odcinka: W krainie papryki
Goście: Krzysztof Grzyb oraz Joanna Karwińska, Agnieszka Neska, Ewa Rogulska, Anna Drabik i Jolanta Kowalik ze Stowarzyszenia Wrzosowisko

Czytaj więcej...

Odcinek 34

Temat odcinka: Gotowanie na biwaku
Goście: Maria Garbacz i Grzegorz Garbacz

Czytaj więcej...

Odcinek 33

Temat odcinka: Pomorski król ziemniak
Goście: Krzysztof Korolewicz

Czytaj więcej...

Odcinek 32

Temat odcinka: Z łąki i z warzywnika
Goście: Maria i Sergiusz Niczyporuk

Czytaj więcej...

Odcinek 31

Temat odcinka: Na ryby do Gdańska
Goście: kapitan Jerzy Wąsowicz

Czytaj więcej...

Odcinek 30

Temat odcinka: Żniwa, chleb i baranina
Goście: Władysław Gryka

Czytaj więcej...

Odcinek 29

Temat odcinka: Grillowanie w przedszkolu  
Goście:  Edyta Kaczmarczyk, Przedszkole nr 139 w Warszawie; Alina Sekuła, Fundacja Rozwoju Kardiochirurgii im. Prof. Z. Religi, dzieci z przedszkola nr 139 w Warszawie

Czytaj więcej...

Odcinek 28

Temat odcinka: Inne oblicze pstrąga
Goście:  Sebastian Grabowski

Czytaj więcej...

Odcinek 27

Temat odcinka: Grillowanie z nowalijkami
Goście:  Tomasz Węgrzynowski, Jan Michalski, Ania Michalska

Czytaj więcej...

Odcinek 26

Temat odcinka: Gotowanie w przedszkolu
Goście:  Nina Szuniewicz, Grażyna Kubiak oraz dzieci z przedszkola w Roszkach

Czytaj więcej...

Odcinek 24

Temat odcinka: Twaróg w Hajnówce
Goście: Wiera Pawluczuk – prezes OSM Hajnówka, Mirosława Łukaszuk –OSM Hajnówka, Krystyna Waszczuk - OSM Hajnówka, Maria Niczyporuk, Sergiusz Niczyporuk

Czytaj więcej...

Odcinek 25

Temat odcinka: Biesiada u Bractwa Kurkowego
Goście: Karol Piotrowski, Maciej Błażejewski, Bożena Dobras – Kurkowe Bractwo Strzeleckie w Krotoszynie

Czytaj więcej...

Odcinek 23

Temat odcinka: Kaczka - Smaki Miłosza
Goście: Małgorzata Czyżewska – Międzynarodowe Centrum Dialogu

Czytaj więcej...

Odcinek 22

Temat odcinka: Jaja inaczej
Goście: Bożena Mikielska, Wiola Mikielska

Czytaj więcej...

Odcinek 21

Temat odcinka: Pieczenie dzika
Goście: Tomasz Węgrzynowski

Czytaj więcej...

Odcinek 20

Temat odcinka: Na połów stynki
Goście: Arkadiusz Piasecki, Paweł Petrusewicz, Piotr Jakubowski –burmistrz miasta Mikołajki

Czytaj więcej...

Odcinek 19

Temat odcinka: Kuchnia drwala
Goście: Jan, Adam, Jacek, Marian, Andrzej i Stanisław  Rozentalscy oraz ich krewni

Czytaj więcej...

Odcinek 18

Temat odcinka: Steki z polskiej wołowiny
Goście: Grzegorz Cielecki, Marek Ściślak – dyrektor ZPM „Biernacki”,  Maciej Walnik

Czytaj więcej...

Odcinek 17

Temat odcinka: Kuchnia wielkopolska - kefir
Goście: Maria Czwojdrak – prezes ŚSM „JANA”, Jacek Chudziński – Dyrektor ds. Produkcji ŚSM „JANA”, Jacek Piotrowski – Dyrektor Muzeum Ziemi Średzkiej

Czytaj więcej...

Odcinek 16

Temat odcinka: Kabanosy- kuchnia śląska
Goście: Teresa Jarzyńska, Zygmunt Potempa, Szymon Bestydziński – dyrektor ZM „Madej&Wróbel”

Czytaj więcej...

Odcinek 13

Temat odcinka: Warzywa ekologiczne - BIO
Goście: Eugeniusz Budziński, Ewa Sieczkowska

Czytaj więcej...

Odcinek 11

Temat odcinka: Wołowina
Goście: dr hab. Jolanta Oprządek - Instytut Genetyki i Hodowli Zwierząt PAN, Agnieszka Prochal – hodowca, Piotr Rydel - hodowca

Czytaj więcej...

Odcinek 12

Temat: Kuchnia myśliwska
Goście: Józef Dobrzeniecki, Krystyna Śmiechowska, Marian Przybyłowski

Czytaj więcej...

Odcinek 10

Temat odcinka: Karp
Goście: Sebastian Grabowski, Maciek Grabowski

Czytaj więcej...

Odcinek 9

Tytuł odcinka: Kaczka i powidła
Gość: Wiesław Mergalski i Małgorzata Łada

Czytaj więcej...

Odcinek 8

Tytuł odcinka: Wieprzowina
Gość: Kazimierz Bielski, Barbara i Ireneusz Kamińscy

Czytaj więcej...

Odcinek 7

Tytuł odcinka: Pieczywo
Gość: Alicja i Franciszek Siteń, Bożena i Mariusz Sekulscy

Czytaj więcej...

Odcinek 6

Tytuł odcinka: Ryby morskie
Gość: Tadeusz Muża, Dariusz Parasiński, Sławomir Markiewicz, prof. Krzysztof Skóra

Czytaj więcej...

Odcinek 5

Tytuł odcinka: Pstrąg
Gość: Barbara i Jan Lech Ossowscy

Czytaj więcej...

Odcinek 4

Tytuł odcinka: Ziemniaki i ser dojrzewający
Gość: Dorota Siemionowa

Czytaj więcej...

Więcej artykułów…

  1. Odcinek 3
  2. Odcinek 2
  3. Odcinek1


Ubijanie piany
Wywar rybny
Sernik
Cytrynowo
Drożdże lubią…


  • Dorsz z sałatką z pieczonych pomidorów na musie z selera
    Dorsz z sałatką z pieczonych pomidorów na musie z selera

    Czas przygotowania ok. 1 godziny
    Składniki:
    filety z dorsza - 500 g
    pomidory - 1 kg
    czosnek - 2 ząbki
    oliwa - 50 ml
    tymianek świeży - 10 g
    seler bulwa - 300 g
    mleko - 100 ml
    masło - 50 g
    oliwa - 100 ml
    cytryna - 1 szt.
    miód - 20 g
    sól, pieprz do smaku

  • Organki cielęce z młodą marchewką i szpinakiem
    Organki cielęce z młodą marchewką i szpinakiem

    Składniki na 4 porcje:
    górka cielęca z oczyszczonymi kostkami - 800 g
    rozmaryn - 4 gałązki
    czosnek - 2 ząbki
    sól i pieprz
    Marchew:
    młoda marchew - 800 g
    mielony kmin rzymski - pół łyżeczki
    ½  cytryny
    miód - pół łyżeczki
    oliwa - 1 łyżeczka
    Szpinak:
    szpinak świeży - 500 g
    cebula - 1 szt.
    oliwa - 2 łyżki
    czosnek - 1 ząbek
    gałka muszkatołowa - 1
    ½ cytryny

  • Kremowa zupa dyniowa z pomidorami i wędzonym kurczakiem
    Kremowa zupa dyniowa z pomidorami i wędzonym kurczakiem

    Składniki na 5 porcji:
    dynia świeża bądź mrożona - 400 g
    soczewica czerwona - 50 g
    pomidory pelati - 100 g
    wędzony kurczak - 100 g
    cebula dymka - 1 szt.
    czosnek - 1 ząbek
    słodka śmietanka 18% - 100 ml
    sól, pieprz i oliwa
    wywar drobiowy - 2,5 ltr

  • Tortilla  z kurczakiem i sosem pomidorowym
    Tortilla z kurczakiem i sosem pomidorowym

    Składniki na 4 porcje:
    tortilla pszenna - 4 płaty
    pierś z kurczaka - 1 szt.
    papryka czerwona - 1 szt.
    sera żółty - 100 g
    cebula - 1 szt.
    garść liści świeżego szpinaku
    Salsa pomidorowa:
    sparzone i obrane pomidory - 2 szt.
    cebula - 1 szt.
    mała ostra papryczka - 1 szt.
    ząbek czosnku - 1 szt.

  • Risotto z pęczaku z grzybami
    Risotto z pęczaku z grzybami

    Czas przygotowania ok. 40 minut
    Składniki:
    ugotowany pęczak - 200 g
    mrożone prawdziwki - 150 g
    czosnek - 2 ząbki
    cebula - 1 szt.
    białe wytrawne wino - 100 ml
    masło - 50 g
    świezży tymianek - 3 gałązki
    kozi ser dojrzewający - 50 g
    suszone śliwki - 50 g
    wywar warzywny - 0,5 l



Wycinek z tego, co zapamiętałem z moich podróży.
Moje luźne skojarzenia, słowa i wspomnienia.

Odcinek 55

Temat odcinka: W stołówce na Pradze.
Goście: Aleksandra Kupczyk oraz Paweł, Paweł, Bartosz i …

Czytaj więcej...

Odcinek 54

Temat odcinka: Gotowanie dla strażaków.
Goście: Jan Raczyński, Zbigniew Śliwka, strażacy z OSP Jeglia, OSP Rumian i OSP Lidzbark Welski.

Czytaj więcej...

Odcinek 53

Temat odcinka: Piernikowa kuchnia Kopernika.
Gość: prof. Jarosław Dumanowski, Uniwersytet Mikołaja Kopernika.

Czytaj więcej...

Odcinek 52

Temat odcinka: W krainie dźwięków i smaków.
Goście: Maciej Kaziński, Francesca Pozzoli

Czytaj więcej...

Odcinek 51

Temat odcinka: Kuchnia dla narciarzy i kuracjuszy.
Goście: Dariusz Maląg, Jerzy Sielecki.

Czytaj więcej...

Odcinek 50

Temat odcinka: Kuchnia żydowska czyli dawna kuchnia polska.
Gość: Elżbieta Świętorzecka.

Czytaj więcej...

Odcinek 49

Temat odcinka: Żołnierskie dzieje ziemniaka.
Goście: mjr Bogdan Oźlański, Mirosław Worona – Muzeum Twierdzy Osowiec.

Czytaj więcej...

Odcinek 48

Temat odcinka: Jabłka ze starych jabłonek.
Goście: Dariusz Struciński.

Czytaj więcej...

Odcinek 47

Tytuł odcinka: Z paleniska i fajerki.
Goście: Artur  Capała – Muzeum Regionalne Krasnystaw, Elżbieta Majkut – Koło Gospodyń Żółkiewka.

Czytaj więcej...

Odcinek 46

Tytuł odcinka: Owies i siano czyli końska dieta.
Goście: Marian Pacewski – Stado Ogierów Białka, Renata Kurzyńska - Stado Ogierów Białka.

Czytaj więcej...

Odcinek 45

Tytuł odcinka: Wigilia u leśników.
Goście: Zbigniew Szczepański – Towarzystwo Promocji Ryb, Waldemar Sieradzki – Nadleśnictwo Krynki.

Czytaj więcej...

Odcinek 44

Tytuł odcinka: Karp nie tylko na Wigilię.
Goście: Sebastian Grabowski, Władysław Bednarowicz.

Czytaj więcej...

Odcinek 43

Tytuł odcinka: Nieznany burak cukrowy.
Gość: Marzena Przytarska.

Czytaj więcej...

Odcinek 42

Tytuł odcinka: Kapusta kiszona – zdrowie z beczki.
Goście: Jerzy Kramaszewski, Rafał Kleśta-Nawrocki, Helena Nawrocka.

Czytaj więcej...

Odcinek 41

Tytuł odcinka: Smażenie powideł.
Goście: Justyna Ziemniewska, Jarosław Pająkowski – Dyrektor Zespołu Parków Krajobrazowych Chełmińskiego i Nadwiślańskiego.

Czytaj więcej...

Odcinek 40

Tytuł odcinka: Gęś z jabłkami inaczej.
Goście: Jarosław Pająkowski – Dyrektor Zespołu Parków Krajobrazowych Chełmińskiego i Nadwiślańskiego, Renata Osojca, Hieronim Błażejak.

Czytaj więcej...

Odcinek 39

Tytuł odcinka: Las – największa spiżarnia.
Gość: Adam Sieńko

Czytaj więcej...

Odcinek 38

Tytuł odcinka: Kuchnia na wodzie termalnej.
Gość: Jacek Kaźmierczak.

Czytaj więcej...

Odcinek 36

Tytuł odcinka: Perliczka na nowo odkryta
Goście: Krystyna Łuczyńska, Wojciech Dereszewski wójt gminy Kurzętnik oraz rycerze Bractwa Rycerskiego Zamku Kurzętnik": Przemysław Skarzyński, Łukasz Zakręta, Wiktor Michewicz, Damian Buliński, Klaudia Zakręta, Kamil Michewicz, Kamil Nadolski, Urszula Grynberg

Czytaj więcej...

Odcinek 37

Tytuł odcinka: Kapłony w Wilanowie.
Goście: Dorota Ćwik, SuperDrob; dr hab. Jarosław Dumanowski, prof. UMK; Maciej Nowicki, kucharz; Elżbieta Grygiel, Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie; Waldemar Birk – hodowca kapłonów.

Czytaj więcej...

Odcinek 35

Tytuł odcinka: W krainie papryki
Goście: Krzysztof Grzyb oraz Joanna Karwińska, Agnieszka Neska, Ewa Rogulska, Anna Drabik i Jolanta Kowalik ze Stowarzyszenia Wrzosowisko

Czytaj więcej...

Odcinek 34

Temat odcinka: Gotowanie na biwaku
Goście: Maria Garbacz i Grzegorz Garbacz

Czytaj więcej...

Odcinek 33

Temat odcinka: Pomorski król ziemniak
Goście: Krzysztof Korolewicz

Czytaj więcej...

Odcinek 32

Temat odcinka: Z łąki i z warzywnika
Goście: Maria i Sergiusz Niczyporuk

Czytaj więcej...

Odcinek 31

Temat odcinka: Na ryby do Gdańska
Goście: kapitan Jerzy Wąsowicz

Czytaj więcej...

Odcinek 30

Temat odcinka: Żniwa, chleb i baranina
Goście: Władysław Gryka

Czytaj więcej...

Odcinek 29

Temat odcinka: Grillowanie w przedszkolu  
Goście:  Edyta Kaczmarczyk, Przedszkole nr 139 w Warszawie; Alina Sekuła, Fundacja Rozwoju Kardiochirurgii im. Prof. Z. Religi, dzieci z przedszkola nr 139 w Warszawie

Czytaj więcej...

Odcinek 28

Temat odcinka: Inne oblicze pstrąga
Goście:  Sebastian Grabowski

Czytaj więcej...

Odcinek 27

Temat odcinka: Grillowanie z nowalijkami
Goście:  Tomasz Węgrzynowski, Jan Michalski, Ania Michalska

Czytaj więcej...

Odcinek 26

Temat odcinka: Gotowanie w przedszkolu
Goście:  Nina Szuniewicz, Grażyna Kubiak oraz dzieci z przedszkola w Roszkach

Czytaj więcej...

Odcinek 24

Temat odcinka: Twaróg w Hajnówce
Goście: Wiera Pawluczuk – prezes OSM Hajnówka, Mirosława Łukaszuk –OSM Hajnówka, Krystyna Waszczuk - OSM Hajnówka, Maria Niczyporuk, Sergiusz Niczyporuk

Czytaj więcej...

Odcinek 25

Temat odcinka: Biesiada u Bractwa Kurkowego
Goście: Karol Piotrowski, Maciej Błażejewski, Bożena Dobras – Kurkowe Bractwo Strzeleckie w Krotoszynie

Czytaj więcej...

Odcinek 23

Temat odcinka: Kaczka - Smaki Miłosza
Goście: Małgorzata Czyżewska – Międzynarodowe Centrum Dialogu

Czytaj więcej...

Odcinek 22

Temat odcinka: Jaja inaczej
Goście: Bożena Mikielska, Wiola Mikielska

Czytaj więcej...

Odcinek 21

Temat odcinka: Pieczenie dzika
Goście: Tomasz Węgrzynowski

Czytaj więcej...

Odcinek 20

Temat odcinka: Na połów stynki
Goście: Arkadiusz Piasecki, Paweł Petrusewicz, Piotr Jakubowski –burmistrz miasta Mikołajki

Czytaj więcej...

Odcinek 19

Temat odcinka: Kuchnia drwala
Goście: Jan, Adam, Jacek, Marian, Andrzej i Stanisław  Rozentalscy oraz ich krewni

Czytaj więcej...

Odcinek 18

Temat odcinka: Steki z polskiej wołowiny
Goście: Grzegorz Cielecki, Marek Ściślak – dyrektor ZPM „Biernacki”,  Maciej Walnik

Czytaj więcej...

Odcinek 17

Temat odcinka: Kuchnia wielkopolska - kefir
Goście: Maria Czwojdrak – prezes ŚSM „JANA”, Jacek Chudziński – Dyrektor ds. Produkcji ŚSM „JANA”, Jacek Piotrowski – Dyrektor Muzeum Ziemi Średzkiej

Czytaj więcej...

Odcinek 16

Temat odcinka: Kabanosy- kuchnia śląska
Goście: Teresa Jarzyńska, Zygmunt Potempa, Szymon Bestydziński – dyrektor ZM „Madej&Wróbel”

Czytaj więcej...

Odcinek 13

Temat odcinka: Warzywa ekologiczne - BIO
Goście: Eugeniusz Budziński, Ewa Sieczkowska

Czytaj więcej...

Odcinek 11

Temat odcinka: Wołowina
Goście: dr hab. Jolanta Oprządek - Instytut Genetyki i Hodowli Zwierząt PAN, Agnieszka Prochal – hodowca, Piotr Rydel - hodowca

Czytaj więcej...

Odcinek 12

Temat: Kuchnia myśliwska
Goście: Józef Dobrzeniecki, Krystyna Śmiechowska, Marian Przybyłowski

Czytaj więcej...

Odcinek 10

Temat odcinka: Karp
Goście: Sebastian Grabowski, Maciek Grabowski

Czytaj więcej...

Odcinek 9

Tytuł odcinka: Kaczka i powidła
Gość: Wiesław Mergalski i Małgorzata Łada

Czytaj więcej...

Odcinek 8

Tytuł odcinka: Wieprzowina
Gość: Kazimierz Bielski, Barbara i Ireneusz Kamińscy

Czytaj więcej...

Odcinek 7

Tytuł odcinka: Pieczywo
Gość: Alicja i Franciszek Siteń, Bożena i Mariusz Sekulscy

Czytaj więcej...

Odcinek 6

Tytuł odcinka: Ryby morskie
Gość: Tadeusz Muża, Dariusz Parasiński, Sławomir Markiewicz, prof. Krzysztof Skóra

Czytaj więcej...

Odcinek 5

Tytuł odcinka: Pstrąg
Gość: Barbara i Jan Lech Ossowscy

Czytaj więcej...

Odcinek 4

Tytuł odcinka: Ziemniaki i ser dojrzewający
Gość: Dorota Siemionowa

Czytaj więcej...

Więcej artykułów…

  1. Odcinek 3
  2. Odcinek 2
  3. Odcinek1