Odcinek 95

Temat odcinka:Nóżki drobiowe w kwiatach

Czytaj więcej...

Odcinek 94

Temat odcinka:Wieprzowa uczta
Goście: Leszek Kawecki

Czytaj więcej...

Odcinek 93

Temat odcinka:Grillowanie na trzy sposoby

Czytaj więcej...

Odcinek 92

Temat odcinka:Pieprzno i szafranno
Gość: dr Justyna Górska-Streicher, Muzeum Wsi Radomskiej

Czytaj więcej...

Odcinek 91

Temat odcinka:Skarb mazurskich jezior
Gość: Mariusz Jackowski

Czytaj więcej...

Odcinek 90

Temat odcinka: Niezwykłe dania z ryb
Gość: Grzegorz Labuda

Czytaj więcej...

Odcinek 89

Temat odcinka: Za króla Sasa łyżką kiełbasa

Czytaj więcej...

Odcinek 88

Temat odcinka: Zdrowy smak kiszonki

Czytaj więcej...

Odcinek 87

Temat odcinka: Konkurs na najlepsze piersi

Czytaj więcej...

Odcinek 86

Temat odcinka: Lekko i dietetycznie z królikiem

Czytaj więcej...

Odcinek 85

Temat odcinka: Wieprzowina na trzy sposoby

Czytaj więcej...

Odcinek 84

Temat odcinka: Na ryby do Rybna
Goście: Zbigniew Pachołek, prezes PZW Koło w Rybnie

Czytaj więcej...

Odcinek 83

Temat odcinka: Czekolada na ostro i słono
Goście: Krzysztof Stypułkowski; Tomasz Sienkiewicz 

Czytaj więcej...

Odcinek 82

Temat odcinka: Przysmaki z lasu i z zagrody
Goście: Marek Trędowski - Nadleśniczy, Nadleśnictwo Jedwabno; Piotr Adamski – Dyrektor Centrum Koordynacji Projektów Środowiskowych, Lasy Państwowe

Czytaj więcej...

Odcinek 81

Temat odcinka: Zdrowe tradycje wigilijne
Goście: Marek Adamus, hodowca karpi

Czytaj więcej...

Odcinek 80

Temat odcinka: Indyk na polskim stole
Goście: Paweł Wójcicki – Muzeum Wsi Radomskiej, Ilona Jaroszek – Dyrektor Muzeum Wsi Radomskiej

Czytaj więcej...

Odcinek 79

Temat odcinka: Różne oblicza kaczki
Goście: Jarosław Rodak, garncarz

Czytaj więcej...

Odcinek 75

Temat odcinka: Niezwykłe ryby słodkowodne
Goście: Darek Niciejewski, Adam Gackowski oraz członkowie i sympatycy Towarzystwa Przyjaciół Dolnej Wisły

Czytaj więcej...

Odcinek 74

Temat odcinka: Gęsina na Świętego Marcina

Czytaj więcej...

Odcinek 73

Temat odcinka: Czekolada i owoce nie do deseru

Czytaj więcej...

Odcinek 72

Temat odcinka: Warzywa prosto z pola
Goście: Jędrzej Cichowlas, Ola Niemczal

Czytaj więcej...

Odcinek 71

Temat odcinka: Królik po polsku

Czytaj więcej...

Odcinek 70

Temat odcinka: Chrupiący chleb z pieca
Goście: Adam Gapiński, Aniela Gapińska

Czytaj więcej...

Odcinek 69

Temat odcinka: Kuchnia płynąca winem
Goście: Ludwik Lewin, Nicolas Jean Brehon

Czytaj więcej...

Odcinek 68

Temat odcinka: Kulinarne wspomnienia dzieciństwa w PGR
Goście:  Adam Bochno – sołtys Szczuplin, Monika Fabiszewska (placki cukinia) Krystyna Bochno (tarta), Katarzyna Gross (surówka, barszcz), Anna Szleszyńska (sałatka warzywna), Maria Węgrzynowska (ciasto rabarbar), Dorota Pilanc, Sylwia Daszkiewicz (kotlety z cukinii), Dyrektor Andrzej Bober – Agencja Nieruchomości Rolnych OT w Olsztynie, Gł. Specjalista Zdzisław Szymocha - Agencja Nieruchomości Rolnych OT w Olsztynie, Tomasz Węgrzynowski – Stowarzyszenie Instytut EKOPRUSSIA oraz mieszkańcy Szczuplin

Czytaj więcej...

Odcinek 67

Temat odcinka: Ser, wino i coś jeszcze…
Gość:  Barbara Płochocka

Czytaj więcej...

Odcinek 66

Temat odcinka: Sandomierz pachnący serem
Goście:  o.Tytus Piłat OP, dr Ewa Kondek I zastępca Burmistrza

Czytaj więcej...

odcinek 65

Temat odcinka: Zdrowa, polska wieprzowina
Goście:  prof. Agnieszka Wierzbicka,  Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji, SGGW; Wiktor Szmulewicz, Prezes Krajowej Rady Izb Rolniczych oraz Bartek Lipka, Gosia Pawłowska, Piotrek Szymczak z grupy crossfit

Czytaj więcej...

Odcinek 64

Temat odcinka: Różne smaki wieprzowiny z grilla
Goście: Tadeusz Blicharski, Polski Związek Producentów i Hodowców Trzody Chlewnej „POLSUS”; Wiktor Szmulewicz, Prezes Krajowej Rady Izb Rolniczych

Czytaj więcej...

Odcinek 63

Temat odcinka: Francuskie inspiracje
Goście: Władysław Chojecki,  Anna Czerwińska – Walczak, Muzeum w Nieborowie i Arkadii

Czytaj więcej...

Odcinek 62

Temat odcinka: Ogórkowa kuchnia
Goście: Stanisław Wachowiak

Czytaj więcej...

Odcinek 61

Temat odcinka: Wiosenne grillowanie
Goście: Kacper i Wojciech Świerblewscy

Czytaj więcej...

Odcinek 60

Temat odcinka: Różne smaki barszczu
Goście: Przemek Karbowski z rodziną

Czytaj więcej...

Odcinek 59

Temat odcinka: Kuchnia na przedwiośniu
Goście: Tomasz Węgrzynowski – leśnik, Jan Rozentalski

Czytaj więcej...

Odcinek 58

Temat odcinka: Kuchnia warszawska.
Gość: Hanna Szymanderska – autorka książek kulinarnych.

Czytaj więcej...

Odcinek 57

Temat odcinka: Ognista kuchnia.
Gość: Leszek Proskura – wójt gminy Siennica Różana.

Czytaj więcej...

Odcinek 56

Temat odcinka: Gotowanie na lodzie.
Goście: Jarosław Pająkowski - Zespół Parków Krajobrazowych Chełmińskiego i Nadwiślańskiego oraz członkowie i sympatycy Towarzystwa Przyjaciół Dolnej Wisły.

Czytaj więcej...

Odcinek 55

Temat odcinka: W stołówce na Pradze.
Goście: Aleksandra Kupczyk oraz Paweł, Paweł, Bartosz i …

Czytaj więcej...

Odcinek 54

Temat odcinka: Gotowanie dla strażaków.
Goście: Jan Raczyński, Zbigniew Śliwka, strażacy z OSP Jeglia, OSP Rumian i OSP Lidzbark Welski.

Czytaj więcej...

Odcinek 53

Temat odcinka: Piernikowa kuchnia Kopernika.
Gość: prof. Jarosław Dumanowski, Uniwersytet Mikołaja Kopernika.

Czytaj więcej...

Odcinek 52

Temat odcinka: W krainie dźwięków i smaków.
Goście: Maciej Kaziński, Francesca Pozzoli

Czytaj więcej...

Odcinek 51

Temat odcinka: Kuchnia dla narciarzy i kuracjuszy.
Goście: Dariusz Maląg, Jerzy Sielecki.

Czytaj więcej...

Odcinek 50

Temat odcinka: Kuchnia żydowska czyli dawna kuchnia polska.
Gość: Elżbieta Świętorzecka.

Czytaj więcej...

Odcinek 49

Temat odcinka: Żołnierskie dzieje ziemniaka.
Goście: mjr Bogdan Oźlański, Mirosław Worona – Muzeum Twierdzy Osowiec.

Czytaj więcej...

Odcinek 48

Temat odcinka: Jabłka ze starych jabłonek.
Goście: Dariusz Struciński.

Czytaj więcej...

Odcinek 47

Tytuł odcinka: Z paleniska i fajerki.
Goście: Artur  Capała – Muzeum Regionalne Krasnystaw, Elżbieta Majkut – Koło Gospodyń Żółkiewka.

Czytaj więcej...

Odcinek 46

Tytuł odcinka: Owies i siano czyli końska dieta.
Goście: Marian Pacewski – Stado Ogierów Białka, Renata Kurzyńska - Stado Ogierów Białka.

Czytaj więcej...

Odcinek 45

Tytuł odcinka: Wigilia u leśników.
Goście: Zbigniew Szczepański – Towarzystwo Promocji Ryb, Waldemar Sieradzki – Nadleśnictwo Krynki.

Czytaj więcej...

Odcinek 44

Tytuł odcinka: Karp nie tylko na Wigilię.
Goście: Sebastian Grabowski, Władysław Bednarowicz.

Czytaj więcej...

Odcinek 43

Tytuł odcinka: Nieznany burak cukrowy.
Gość: Marzena Przytarska.

Czytaj więcej...



Ubijanie piany
Wywar rybny
Sernik
Cytrynowo
Drożdże lubią…


  • Dorsz z sałatką z pieczonych pomidorów na musie z selera
    Dorsz z sałatką z pieczonych pomidorów na musie z selera

    Czas przygotowania ok. 1 godziny
    Składniki:
    filety z dorsza - 500 g
    pomidory - 1 kg
    czosnek - 2 ząbki
    oliwa - 50 ml
    tymianek świeży - 10 g
    seler bulwa - 300 g
    mleko - 100 ml
    masło - 50 g
    oliwa - 100 ml
    cytryna - 1 szt.
    miód - 20 g
    sól, pieprz do smaku

  • Organki cielęce z młodą marchewką i szpinakiem
    Organki cielęce z młodą marchewką i szpinakiem

    Składniki na 4 porcje:
    górka cielęca z oczyszczonymi kostkami - 800 g
    rozmaryn - 4 gałązki
    czosnek - 2 ząbki
    sól i pieprz
    Marchew:
    młoda marchew - 800 g
    mielony kmin rzymski - pół łyżeczki
    ½  cytryny
    miód - pół łyżeczki
    oliwa - 1 łyżeczka
    Szpinak:
    szpinak świeży - 500 g
    cebula - 1 szt.
    oliwa - 2 łyżki
    czosnek - 1 ząbek
    gałka muszkatołowa - 1
    ½ cytryny

  • Kremowa zupa dyniowa z pomidorami i wędzonym kurczakiem
    Kremowa zupa dyniowa z pomidorami i wędzonym kurczakiem

    Składniki na 5 porcji:
    dynia świeża bądź mrożona - 400 g
    soczewica czerwona - 50 g
    pomidory pelati - 100 g
    wędzony kurczak - 100 g
    cebula dymka - 1 szt.
    czosnek - 1 ząbek
    słodka śmietanka 18% - 100 ml
    sól, pieprz i oliwa
    wywar drobiowy - 2,5 ltr

  • Tortilla  z kurczakiem i sosem pomidorowym
    Tortilla z kurczakiem i sosem pomidorowym

    Składniki na 4 porcje:
    tortilla pszenna - 4 płaty
    pierś z kurczaka - 1 szt.
    papryka czerwona - 1 szt.
    sera żółty - 100 g
    cebula - 1 szt.
    garść liści świeżego szpinaku
    Salsa pomidorowa:
    sparzone i obrane pomidory - 2 szt.
    cebula - 1 szt.
    mała ostra papryczka - 1 szt.
    ząbek czosnku - 1 szt.

  • Risotto z pęczaku z grzybami
    Risotto z pęczaku z grzybami

    Czas przygotowania ok. 40 minut
    Składniki:
    ugotowany pęczak - 200 g
    mrożone prawdziwki - 150 g
    czosnek - 2 ząbki
    cebula - 1 szt.
    białe wytrawne wino - 100 ml
    masło - 50 g
    świezży tymianek - 3 gałązki
    kozi ser dojrzewający - 50 g
    suszone śliwki - 50 g
    wywar warzywny - 0,5 l



Wycinek z tego, co zapamiętałem z moich podróży.
Moje luźne skojarzenia, słowa i wspomnienia.

Odcinek 95

Temat odcinka:Nóżki drobiowe w kwiatach

Czytaj więcej...

Odcinek 94

Temat odcinka:Wieprzowa uczta
Goście: Leszek Kawecki

Czytaj więcej...

Odcinek 93

Temat odcinka:Grillowanie na trzy sposoby

Czytaj więcej...

Odcinek 92

Temat odcinka:Pieprzno i szafranno
Gość: dr Justyna Górska-Streicher, Muzeum Wsi Radomskiej

Czytaj więcej...

Odcinek 91

Temat odcinka:Skarb mazurskich jezior
Gość: Mariusz Jackowski

Czytaj więcej...

Odcinek 90

Temat odcinka: Niezwykłe dania z ryb
Gość: Grzegorz Labuda

Czytaj więcej...

Odcinek 89

Temat odcinka: Za króla Sasa łyżką kiełbasa

Czytaj więcej...

Odcinek 88

Temat odcinka: Zdrowy smak kiszonki

Czytaj więcej...

Odcinek 87

Temat odcinka: Konkurs na najlepsze piersi

Czytaj więcej...

Odcinek 86

Temat odcinka: Lekko i dietetycznie z królikiem

Czytaj więcej...

Odcinek 85

Temat odcinka: Wieprzowina na trzy sposoby

Czytaj więcej...

Odcinek 84

Temat odcinka: Na ryby do Rybna
Goście: Zbigniew Pachołek, prezes PZW Koło w Rybnie

Czytaj więcej...

Odcinek 83

Temat odcinka: Czekolada na ostro i słono
Goście: Krzysztof Stypułkowski; Tomasz Sienkiewicz 

Czytaj więcej...

Odcinek 82

Temat odcinka: Przysmaki z lasu i z zagrody
Goście: Marek Trędowski - Nadleśniczy, Nadleśnictwo Jedwabno; Piotr Adamski – Dyrektor Centrum Koordynacji Projektów Środowiskowych, Lasy Państwowe

Czytaj więcej...

Odcinek 81

Temat odcinka: Zdrowe tradycje wigilijne
Goście: Marek Adamus, hodowca karpi

Czytaj więcej...

Odcinek 80

Temat odcinka: Indyk na polskim stole
Goście: Paweł Wójcicki – Muzeum Wsi Radomskiej, Ilona Jaroszek – Dyrektor Muzeum Wsi Radomskiej

Czytaj więcej...

Odcinek 79

Temat odcinka: Różne oblicza kaczki
Goście: Jarosław Rodak, garncarz

Czytaj więcej...

Odcinek 75

Temat odcinka: Niezwykłe ryby słodkowodne
Goście: Darek Niciejewski, Adam Gackowski oraz członkowie i sympatycy Towarzystwa Przyjaciół Dolnej Wisły

Czytaj więcej...

Odcinek 74

Temat odcinka: Gęsina na Świętego Marcina

Czytaj więcej...

Odcinek 73

Temat odcinka: Czekolada i owoce nie do deseru

Czytaj więcej...

Odcinek 72

Temat odcinka: Warzywa prosto z pola
Goście: Jędrzej Cichowlas, Ola Niemczal

Czytaj więcej...

Odcinek 71

Temat odcinka: Królik po polsku

Czytaj więcej...

Odcinek 70

Temat odcinka: Chrupiący chleb z pieca
Goście: Adam Gapiński, Aniela Gapińska

Czytaj więcej...

Odcinek 69

Temat odcinka: Kuchnia płynąca winem
Goście: Ludwik Lewin, Nicolas Jean Brehon

Czytaj więcej...

Odcinek 68

Temat odcinka: Kulinarne wspomnienia dzieciństwa w PGR
Goście:  Adam Bochno – sołtys Szczuplin, Monika Fabiszewska (placki cukinia) Krystyna Bochno (tarta), Katarzyna Gross (surówka, barszcz), Anna Szleszyńska (sałatka warzywna), Maria Węgrzynowska (ciasto rabarbar), Dorota Pilanc, Sylwia Daszkiewicz (kotlety z cukinii), Dyrektor Andrzej Bober – Agencja Nieruchomości Rolnych OT w Olsztynie, Gł. Specjalista Zdzisław Szymocha - Agencja Nieruchomości Rolnych OT w Olsztynie, Tomasz Węgrzynowski – Stowarzyszenie Instytut EKOPRUSSIA oraz mieszkańcy Szczuplin

Czytaj więcej...

Odcinek 67

Temat odcinka: Ser, wino i coś jeszcze…
Gość:  Barbara Płochocka

Czytaj więcej...

Odcinek 66

Temat odcinka: Sandomierz pachnący serem
Goście:  o.Tytus Piłat OP, dr Ewa Kondek I zastępca Burmistrza

Czytaj więcej...

odcinek 65

Temat odcinka: Zdrowa, polska wieprzowina
Goście:  prof. Agnieszka Wierzbicka,  Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji, SGGW; Wiktor Szmulewicz, Prezes Krajowej Rady Izb Rolniczych oraz Bartek Lipka, Gosia Pawłowska, Piotrek Szymczak z grupy crossfit

Czytaj więcej...

Odcinek 64

Temat odcinka: Różne smaki wieprzowiny z grilla
Goście: Tadeusz Blicharski, Polski Związek Producentów i Hodowców Trzody Chlewnej „POLSUS”; Wiktor Szmulewicz, Prezes Krajowej Rady Izb Rolniczych

Czytaj więcej...

Odcinek 63

Temat odcinka: Francuskie inspiracje
Goście: Władysław Chojecki,  Anna Czerwińska – Walczak, Muzeum w Nieborowie i Arkadii

Czytaj więcej...

Odcinek 62

Temat odcinka: Ogórkowa kuchnia
Goście: Stanisław Wachowiak

Czytaj więcej...

Odcinek 61

Temat odcinka: Wiosenne grillowanie
Goście: Kacper i Wojciech Świerblewscy

Czytaj więcej...

Odcinek 60

Temat odcinka: Różne smaki barszczu
Goście: Przemek Karbowski z rodziną

Czytaj więcej...

Odcinek 59

Temat odcinka: Kuchnia na przedwiośniu
Goście: Tomasz Węgrzynowski – leśnik, Jan Rozentalski

Czytaj więcej...

Odcinek 58

Temat odcinka: Kuchnia warszawska.
Gość: Hanna Szymanderska – autorka książek kulinarnych.

Czytaj więcej...

Odcinek 57

Temat odcinka: Ognista kuchnia.
Gość: Leszek Proskura – wójt gminy Siennica Różana.

Czytaj więcej...

Odcinek 56

Temat odcinka: Gotowanie na lodzie.
Goście: Jarosław Pająkowski - Zespół Parków Krajobrazowych Chełmińskiego i Nadwiślańskiego oraz członkowie i sympatycy Towarzystwa Przyjaciół Dolnej Wisły.

Czytaj więcej...

Odcinek 55

Temat odcinka: W stołówce na Pradze.
Goście: Aleksandra Kupczyk oraz Paweł, Paweł, Bartosz i …

Czytaj więcej...

Odcinek 54

Temat odcinka: Gotowanie dla strażaków.
Goście: Jan Raczyński, Zbigniew Śliwka, strażacy z OSP Jeglia, OSP Rumian i OSP Lidzbark Welski.

Czytaj więcej...

Odcinek 53

Temat odcinka: Piernikowa kuchnia Kopernika.
Gość: prof. Jarosław Dumanowski, Uniwersytet Mikołaja Kopernika.

Czytaj więcej...

Odcinek 52

Temat odcinka: W krainie dźwięków i smaków.
Goście: Maciej Kaziński, Francesca Pozzoli

Czytaj więcej...

Odcinek 51

Temat odcinka: Kuchnia dla narciarzy i kuracjuszy.
Goście: Dariusz Maląg, Jerzy Sielecki.

Czytaj więcej...

Odcinek 50

Temat odcinka: Kuchnia żydowska czyli dawna kuchnia polska.
Gość: Elżbieta Świętorzecka.

Czytaj więcej...

Odcinek 49

Temat odcinka: Żołnierskie dzieje ziemniaka.
Goście: mjr Bogdan Oźlański, Mirosław Worona – Muzeum Twierdzy Osowiec.

Czytaj więcej...

Odcinek 48

Temat odcinka: Jabłka ze starych jabłonek.
Goście: Dariusz Struciński.

Czytaj więcej...

Odcinek 47

Tytuł odcinka: Z paleniska i fajerki.
Goście: Artur  Capała – Muzeum Regionalne Krasnystaw, Elżbieta Majkut – Koło Gospodyń Żółkiewka.

Czytaj więcej...

Odcinek 46

Tytuł odcinka: Owies i siano czyli końska dieta.
Goście: Marian Pacewski – Stado Ogierów Białka, Renata Kurzyńska - Stado Ogierów Białka.

Czytaj więcej...

Odcinek 45

Tytuł odcinka: Wigilia u leśników.
Goście: Zbigniew Szczepański – Towarzystwo Promocji Ryb, Waldemar Sieradzki – Nadleśnictwo Krynki.

Czytaj więcej...

Odcinek 44

Tytuł odcinka: Karp nie tylko na Wigilię.
Goście: Sebastian Grabowski, Władysław Bednarowicz.

Czytaj więcej...

Odcinek 43

Tytuł odcinka: Nieznany burak cukrowy.
Gość: Marzena Przytarska.

Czytaj więcej...