Odcinek 32

Temat odcinka: Z łąki i z warzywnika
Goście: Maria i Sergiusz Niczyporuk Potrawa 1
Pieczone cukinie i kwiaty cukinii faszerowane mięsem
Składniki:
Pulpety
•    200 g mielonej wieprzowiny
•    200 g mielonej wołowiny
•    100 g czerwonej fasoli z puszki
•    3 ząbki czosnku
•    2 cebule
•    ¼ łyżeczki białego pieprzu
•    3 łyżki prażonego siemienia lnianego
•    1 łyżeczka mielonej ostrej papryki
•    1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
•    1 łyżka posiekanych liści selera
•    1 jajko
•    3 cukinie
•    5 – 6 kwiatów cukinii (opcjonalnie)
•    12 pomidorków koktajlowych
•    5 gałązek natki selera
•    150 g twarożku koziego
•    100 ml gęstego jogurtu naturalnego
•    3 łyżki posiekanej świeżej mięty
•    sól, pieprz, olej rzepakowy
Sposób przygotowania:
1.    Mielone mięso – wołowinę i wieprzowinę wkładamy do miski i roztartą na desce nożem czerwoną fasolę, 2 ząbki czosnku roztarte z solą, cebule posiekane w drobną kostkę, prażone siemię lniane, ostrą i słodką mielona paprykę, posiekane młode liście selera, jajko,  dolewamy odrobinę oleju, doprawiamy sola do smaku. Wszystko dokładnie mieszamy na jednolitą masę.
2.    Cukinie kroimy na dwie lub trzy części w poprzek, po czym narzędziem do drążenie jabłek, wycinamy w każdym kawałku okrągły otwór. Wyciętych części – wałeczków- nie wyrzucamy.
3.    Do tak wydrążonych otworów w cukiniach nakładamy łyżeczką farsz mięsny dość ściśle. Jeśli mamy też kwiaty cukinii, faszerujemy je mięsem bardzo delikatnie, najlepiej przez mocną torbę foliową do żywności, z uciętym jednym końcem.
4.    Nafaszerowane cukinie i kwiaty cukinii układamy w posmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym, dorzucamy pomidorki koktajlowe, gałązki natki selera, polewamy kroplami oleju, po czym pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 15 minut, jeśli mamy kwiaty cukinii, wyjmujemy je, a resztę dopiekamy jeszcze przez 20 minut w tej samej temperaturze.
5.    Kiedy cukinia się piecze, przyrządzamy sos: twarożek kozi łączymy w misce z jogurtem, dorzucamy 1 posiekany ząbek czosnku, posiekaną świeżą miętę, doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną oleju rzepakowego. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 minut.
6.    Pieczone cukinie podajemy z sosem jogurtowym.
Dobra rada: kwiaty cukinii najlepiej zdobyć od zaprzyjaźnionego hodowcy lub działkowicza, ale można poza sezonem podać same cukinie.

Potrawa 2
Polędwiczki wieprzowe pieczone na sianie,  z sosem z wina, powideł, kawy i czekolady
Składniki:
•    3 polędwiczki wieprzowe
•    1 garść świeżego siana
•    1 łyżka kruszonego czarnego pieprzu
•    1 główka czosnku
•    200 ml wytrawnego czerwonego Ewina
•    3 łyżki powideł śliwkowych
•    2 laski cynamonu
•    10 – 12 ziaren kawy
•    3 gałązki świeżego rozmarynu
•    4 łyżki sosu pieczeniowego
•    100 g masła
•    30 g gorzkiej czekolady
•    sól, olej
Sposób przygotowania:
1.    Świeże siano podpalamy w garnku, aby uzyskać czarny popiół. (najlepiej na zewnątrz budynku)
2.    Polędwiczki dokładnie obtaczamy na desce w czarnym kruszonym pieprzu, a następnie w popiele ze spalonego siana.
3.    Tak zamarynowane polędwiczki obsmażamy na oleju na rumiany kolor z każdej strony. Podsmażone przekładamy do żaroodpornego  naczynia, wyłożonego odrobiną siana, obrzucamy przekrojoną na pół i rozdrobnioną główką czosnku (w łupinie), polewamy całość olejem.
4.    Pieczemy na dwa razy w piekarniku nagrzanym do 180°C – najpierw przez 5 minut, potem wyjmujemy na odpoczynek przez 10 minut w temperaturze pokojowej, po czym dopiekamy przez dalsze 3 – 4 minuty.
5.    Czas na sos: na patelnię po smażeniu polędwiczek wylewamy czerwone wino i zagotowujemy, aby wino zebrało smak z patelni.
6.    W drugim naczyniu przesmażamy powidła śliwkowe z połamanymi na pół laskami cynamonu, ziarnami kawy i gałązkami rozmarynu.  Zalewamy winem z patelni i gotujemy na małym ogniu. Kiedy wino trochę odparuje, dodajemy sos pieczeniowy. Gotujemy aż sos się zagęści, na koniec dorzucamy kawałki zimnego masła i delikatnie mieszamy, aż masło dobrze się rozpuści, a sos nabierze właściwej konsystencji. Przed samy wydaniem rozpuszczamy w sosie gorzką czekoladę (już nie gotujemy, aby czekolada się nie zwarzyła).
7.    Upieczone polędwiczki kroimy w plastry, podajemy z sosem, przybrane gałązkami rozmarynu.
Dobra rada:


Ubijanie piany
Wywar rybny
Sernik
Cytrynowo
Drożdże lubią…


  • Dorsz z sałatką z pieczonych pomidorów na musie z selera
    Dorsz z sałatką z pieczonych pomidorów na musie z selera

    Czas przygotowania ok. 1 godziny
    Składniki:
    filety z dorsza - 500 g
    pomidory - 1 kg
    czosnek - 2 ząbki
    oliwa - 50 ml
    tymianek świeży - 10 g
    seler bulwa - 300 g
    mleko - 100 ml
    masło - 50 g
    oliwa - 100 ml
    cytryna - 1 szt.
    miód - 20 g
    sól, pieprz do smaku

  • Organki cielęce z młodą marchewką i szpinakiem
    Organki cielęce z młodą marchewką i szpinakiem

    Składniki na 4 porcje:
    górka cielęca z oczyszczonymi kostkami - 800 g
    rozmaryn - 4 gałązki
    czosnek - 2 ząbki
    sól i pieprz
    Marchew:
    młoda marchew - 800 g
    mielony kmin rzymski - pół łyżeczki
    ½  cytryny
    miód - pół łyżeczki
    oliwa - 1 łyżeczka
    Szpinak:
    szpinak świeży - 500 g
    cebula - 1 szt.
    oliwa - 2 łyżki
    czosnek - 1 ząbek
    gałka muszkatołowa - 1
    ½ cytryny

  • Kremowa zupa dyniowa z pomidorami i wędzonym kurczakiem
    Kremowa zupa dyniowa z pomidorami i wędzonym kurczakiem

    Składniki na 5 porcji:
    dynia świeża bądź mrożona - 400 g
    soczewica czerwona - 50 g
    pomidory pelati - 100 g
    wędzony kurczak - 100 g
    cebula dymka - 1 szt.
    czosnek - 1 ząbek
    słodka śmietanka 18% - 100 ml
    sól, pieprz i oliwa
    wywar drobiowy - 2,5 ltr

  • Tortilla  z kurczakiem i sosem pomidorowym
    Tortilla z kurczakiem i sosem pomidorowym

    Składniki na 4 porcje:
    tortilla pszenna - 4 płaty
    pierś z kurczaka - 1 szt.
    papryka czerwona - 1 szt.
    sera żółty - 100 g
    cebula - 1 szt.
    garść liści świeżego szpinaku
    Salsa pomidorowa:
    sparzone i obrane pomidory - 2 szt.
    cebula - 1 szt.
    mała ostra papryczka - 1 szt.
    ząbek czosnku - 1 szt.

  • Risotto z pęczaku z grzybami
    Risotto z pęczaku z grzybami

    Czas przygotowania ok. 40 minut
    Składniki:
    ugotowany pęczak - 200 g
    mrożone prawdziwki - 150 g
    czosnek - 2 ząbki
    cebula - 1 szt.
    białe wytrawne wino - 100 ml
    masło - 50 g
    świezży tymianek - 3 gałązki
    kozi ser dojrzewający - 50 g
    suszone śliwki - 50 g
    wywar warzywny - 0,5 l



Wycinek z tego, co zapamiętałem z moich podróży.
Moje luźne skojarzenia, słowa i wspomnienia.

Odcinek 32

Temat odcinka: Z łąki i z warzywnika
Goście: Maria i Sergiusz Niczyporuk Potrawa 1
Pieczone cukinie i kwiaty cukinii faszerowane mięsem
Składniki:
Pulpety
•    200 g mielonej wieprzowiny
•    200 g mielonej wołowiny
•    100 g czerwonej fasoli z puszki
•    3 ząbki czosnku
•    2 cebule
•    ¼ łyżeczki białego pieprzu
•    3 łyżki prażonego siemienia lnianego
•    1 łyżeczka mielonej ostrej papryki
•    1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
•    1 łyżka posiekanych liści selera
•    1 jajko
•    3 cukinie
•    5 – 6 kwiatów cukinii (opcjonalnie)
•    12 pomidorków koktajlowych
•    5 gałązek natki selera
•    150 g twarożku koziego
•    100 ml gęstego jogurtu naturalnego
•    3 łyżki posiekanej świeżej mięty
•    sól, pieprz, olej rzepakowy
Sposób przygotowania:
1.    Mielone mięso – wołowinę i wieprzowinę wkładamy do miski i roztartą na desce nożem czerwoną fasolę, 2 ząbki czosnku roztarte z solą, cebule posiekane w drobną kostkę, prażone siemię lniane, ostrą i słodką mielona paprykę, posiekane młode liście selera, jajko,  dolewamy odrobinę oleju, doprawiamy sola do smaku. Wszystko dokładnie mieszamy na jednolitą masę.
2.    Cukinie kroimy na dwie lub trzy części w poprzek, po czym narzędziem do drążenie jabłek, wycinamy w każdym kawałku okrągły otwór. Wyciętych części – wałeczków- nie wyrzucamy.
3.    Do tak wydrążonych otworów w cukiniach nakładamy łyżeczką farsz mięsny dość ściśle. Jeśli mamy też kwiaty cukinii, faszerujemy je mięsem bardzo delikatnie, najlepiej przez mocną torbę foliową do żywności, z uciętym jednym końcem.
4.    Nafaszerowane cukinie i kwiaty cukinii układamy w posmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym, dorzucamy pomidorki koktajlowe, gałązki natki selera, polewamy kroplami oleju, po czym pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 15 minut, jeśli mamy kwiaty cukinii, wyjmujemy je, a resztę dopiekamy jeszcze przez 20 minut w tej samej temperaturze.
5.    Kiedy cukinia się piecze, przyrządzamy sos: twarożek kozi łączymy w misce z jogurtem, dorzucamy 1 posiekany ząbek czosnku, posiekaną świeżą miętę, doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną oleju rzepakowego. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 minut.
6.    Pieczone cukinie podajemy z sosem jogurtowym.
Dobra rada: kwiaty cukinii najlepiej zdobyć od zaprzyjaźnionego hodowcy lub działkowicza, ale można poza sezonem podać same cukinie.

Potrawa 2
Polędwiczki wieprzowe pieczone na sianie,  z sosem z wina, powideł, kawy i czekolady
Składniki:
•    3 polędwiczki wieprzowe
•    1 garść świeżego siana
•    1 łyżka kruszonego czarnego pieprzu
•    1 główka czosnku
•    200 ml wytrawnego czerwonego Ewina
•    3 łyżki powideł śliwkowych
•    2 laski cynamonu
•    10 – 12 ziaren kawy
•    3 gałązki świeżego rozmarynu
•    4 łyżki sosu pieczeniowego
•    100 g masła
•    30 g gorzkiej czekolady
•    sól, olej
Sposób przygotowania:
1.    Świeże siano podpalamy w garnku, aby uzyskać czarny popiół. (najlepiej na zewnątrz budynku)
2.    Polędwiczki dokładnie obtaczamy na desce w czarnym kruszonym pieprzu, a następnie w popiele ze spalonego siana.
3.    Tak zamarynowane polędwiczki obsmażamy na oleju na rumiany kolor z każdej strony. Podsmażone przekładamy do żaroodpornego  naczynia, wyłożonego odrobiną siana, obrzucamy przekrojoną na pół i rozdrobnioną główką czosnku (w łupinie), polewamy całość olejem.
4.    Pieczemy na dwa razy w piekarniku nagrzanym do 180°C – najpierw przez 5 minut, potem wyjmujemy na odpoczynek przez 10 minut w temperaturze pokojowej, po czym dopiekamy przez dalsze 3 – 4 minuty.
5.    Czas na sos: na patelnię po smażeniu polędwiczek wylewamy czerwone wino i zagotowujemy, aby wino zebrało smak z patelni.
6.    W drugim naczyniu przesmażamy powidła śliwkowe z połamanymi na pół laskami cynamonu, ziarnami kawy i gałązkami rozmarynu.  Zalewamy winem z patelni i gotujemy na małym ogniu. Kiedy wino trochę odparuje, dodajemy sos pieczeniowy. Gotujemy aż sos się zagęści, na koniec dorzucamy kawałki zimnego masła i delikatnie mieszamy, aż masło dobrze się rozpuści, a sos nabierze właściwej konsystencji. Przed samy wydaniem rozpuszczamy w sosie gorzką czekoladę (już nie gotujemy, aby czekolada się nie zwarzyła).
7.    Upieczone polędwiczki kroimy w plastry, podajemy z sosem, przybrane gałązkami rozmarynu.
Dobra rada: