Odcinek 30

Temat odcinka: Żniwa, chleb i baranina
Goście: Władysław Gryka Potrawa 1
Pulpety baranie z chlebem żytnim i sosem pomidorowym
Składniki:
Pulpety
•    1 kg mielonej baraniny
•    5 ząbków czosnku
•    2 – 3 cebule
•    ½ łyżeczki mielonego białego pieprzu
•    ½ łyżeczki  mielonego cynamonu
•    ½ łyżeczki  mielonej ostrej papryki
•    1 łyżeczka ziaren kminu rzymskiego
•    1 łyżeczka musztardy
•    4 kromki razowego żytniego chleba
•    1 pęczek świeżej mięty
•    1 jajko
Sos pomidorowy
•    3 cebule dymki
•    2 ząbki czosnku
•    ½ łyżeczki ziaren kolendry
•    ¼ łyżeczki mielonego cynamonu
•    ½ łyżeczki  mielonej ostrej papryki
•    1 limonka
•    800 g obranych pomidorów z puszki
•    100 g masła
•    oliwa, sól, pieprz
Sposób przygotowania:
1.    Mięso baranie mielimy w maszynce, najlepiej ładne kawałki zmielić na sicie o grubych oczkach, a gorsze na sicie o drobnych oczkach.
2.    Do mięsa dodajemy drobno posiekane cebule i ząbki czosnku oraz przyprawy: biały pieprz, cynamon, mieloną ostrą paprykę, posiekane nożem lub utarte w moździerzu ziarna kminu rzymskiego. Potem dokładamy do masy chleb razowy pokrojony w drobniutką kostkę, musztardę, posiekane listki mięty, doprawiamy solą i dokładnie mieszamy, wrabiając na jednolitą masę.
3.    Maczając dłonie w oliwie formujemy zgrabne pulpety, o wadze mniej więcej 60 g każdy. Gotowe pulpety smażymy na patelni z oliwą na brązowy kolor z każdej strony.
4.    Sos pomidorowy: białe części cebuli dymki grubo siekamy, czosnek kroimy w plastry. W rozgrzanym naczyniu smażymy cebulę i czosnek do zeszklenia, dokładamy przyprawy: całe ziarna kminu rzymskiego, mielony cynamon, ostrą mieloną paprykę. Dorzucamy startą skórkę z limonki, a potem pomidory. Chwilę dusimy, doprawiamy listkami mięty, solą i pieprzem.  Na koniec, kiedy sos się zagęści dokładamy masło pokrojone w kawałki, rozprowadzamy je dokładnie w sosie i wkładamy usmażone kotlety. Dusimy jeszcze na wolnym ogniu przez 10 minut.
5.    Gotowe pulpety podajemy w sosie, z posiekanym szczypiorem od dymki, kromkami razowego chleba, polane sokiem z limonki.
Dobra rada:
Potrawa 2
Pieczony udziec jagnięcy z chlebem i rozmarynem
Składniki:
•    1 udziec jagnięcy
•    6 ząbków czosnku
•    2 marchewki
•    2 pietruszki korzeniowe
•    2 cebule
•    3 – 4 liście laurowe
•    1 łyżeczka ziaren kolendry
•    4 kromki żytniego razowego chleba
•    3 gałązki świeżego rozmarynu
•    1 łyżka musztardy
•    ½ łyżeczki grubo mielonego czarnego pieprzu
•    3 – 4 liście kapusty
Sałatka z pieczonych buraków
•    4 upieczone buraki
•    1 limonka
•    1 łyżka miodu
•    1 pęczek świeżej kolendry
•    sól, pieprz, olej i sznurek do pieczenia
Sposób przygotowania:
1.    Udziec jagnięcy moczymy w solance przez 2 dni.
2.    W naczyniu żaroodpornym (najlepiej żeliwnym) przesmażamy na oliwie dwa rozgniecione ząbki czosnku, marchewki, pietruszki, cebule pokrojone w ćwiartki lub ósemki, rozgniecione ziarna kolendry i liście laurowe. Przesmażamy do zeszklenia się warzyw, przekładamy warzywa na talerz.
3.    Przygotowujemy farsz: chleb razowy kroimy w drobną kostkę 1 x 1 cm, przekładamy do miski, dorzucamy  4 posiekane ząbki czosnku, posiekany i roztarty z solą rozmaryn, roztarte ziarna kolendry, dolewamy oliwę i całość dokładnie mieszamy.
4.    Udziec jagnięcy nacinamy i rozkładamy na desce, smarujemy musztardą, posypujemy grubo mielonym pieprzem, nakładamy farsz z chleba. Mięso zawijamy i obwiązujemy dokładnie sznurkiem do pieczenia.
5.    Tak przygotowany udziec obsmażamy na oliwie na patelni na rumiany kolor z każdej strony.
6.    Dno naczynia żaroodpornego wykładamy liśćmi kapusty, na nie układamy udziec jagnięcy, przesmażone warzywa z przyprawami, na wierzch układamy liść kapusty. Polewamy odrobiną wody i tłuszczem ze smażenia mięsa.
7.    Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C lub dusimy na gazie przez minimum 2 - 3 godziny.
8.    Sałatka z pieczonych buraków: umyte buraki najlepiej zawinąć w folię aluminiową i piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 1,5 godziny. Potem studzimy je, obieramy ze skórki, kroimy na kawałki, przekładamy do miski.  
9.    Doprawiamy sokiem z limonki, miodem i solą, polewamy oliwą i posypujemy posiekanymi listkami kolendry. Dokładanie mieszamy i odstawiamy na 10 – 15 minut.
10.    Upieczony udziec kroimy na kawałki,  nakładamy na talerze wraz z sałatką z upieczonych buraków.
Dobra rada: do pieczenia udźca najlepiej użyć liści ukiszonej w całości kapusty, jeśli jej nie mamy możemy użyć zwykłej białej.


Ubijanie piany
Wywar rybny
Sernik
Cytrynowo
Drożdże lubią…


  • Dorsz z sałatką z pieczonych pomidorów na musie z selera
    Dorsz z sałatką z pieczonych pomidorów na musie z selera

    Czas przygotowania ok. 1 godziny
    Składniki:
    filety z dorsza - 500 g
    pomidory - 1 kg
    czosnek - 2 ząbki
    oliwa - 50 ml
    tymianek świeży - 10 g
    seler bulwa - 300 g
    mleko - 100 ml
    masło - 50 g
    oliwa - 100 ml
    cytryna - 1 szt.
    miód - 20 g
    sól, pieprz do smaku

  • Organki cielęce z młodą marchewką i szpinakiem
    Organki cielęce z młodą marchewką i szpinakiem

    Składniki na 4 porcje:
    górka cielęca z oczyszczonymi kostkami - 800 g
    rozmaryn - 4 gałązki
    czosnek - 2 ząbki
    sól i pieprz
    Marchew:
    młoda marchew - 800 g
    mielony kmin rzymski - pół łyżeczki
    ½  cytryny
    miód - pół łyżeczki
    oliwa - 1 łyżeczka
    Szpinak:
    szpinak świeży - 500 g
    cebula - 1 szt.
    oliwa - 2 łyżki
    czosnek - 1 ząbek
    gałka muszkatołowa - 1
    ½ cytryny

  • Kremowa zupa dyniowa z pomidorami i wędzonym kurczakiem
    Kremowa zupa dyniowa z pomidorami i wędzonym kurczakiem

    Składniki na 5 porcji:
    dynia świeża bądź mrożona - 400 g
    soczewica czerwona - 50 g
    pomidory pelati - 100 g
    wędzony kurczak - 100 g
    cebula dymka - 1 szt.
    czosnek - 1 ząbek
    słodka śmietanka 18% - 100 ml
    sól, pieprz i oliwa
    wywar drobiowy - 2,5 ltr

  • Tortilla  z kurczakiem i sosem pomidorowym
    Tortilla z kurczakiem i sosem pomidorowym

    Składniki na 4 porcje:
    tortilla pszenna - 4 płaty
    pierś z kurczaka - 1 szt.
    papryka czerwona - 1 szt.
    sera żółty - 100 g
    cebula - 1 szt.
    garść liści świeżego szpinaku
    Salsa pomidorowa:
    sparzone i obrane pomidory - 2 szt.
    cebula - 1 szt.
    mała ostra papryczka - 1 szt.
    ząbek czosnku - 1 szt.

  • Risotto z pęczaku z grzybami
    Risotto z pęczaku z grzybami

    Czas przygotowania ok. 40 minut
    Składniki:
    ugotowany pęczak - 200 g
    mrożone prawdziwki - 150 g
    czosnek - 2 ząbki
    cebula - 1 szt.
    białe wytrawne wino - 100 ml
    masło - 50 g
    świezży tymianek - 3 gałązki
    kozi ser dojrzewający - 50 g
    suszone śliwki - 50 g
    wywar warzywny - 0,5 l



Wycinek z tego, co zapamiętałem z moich podróży.
Moje luźne skojarzenia, słowa i wspomnienia.

Odcinek 30

Temat odcinka: Żniwa, chleb i baranina
Goście: Władysław Gryka Potrawa 1
Pulpety baranie z chlebem żytnim i sosem pomidorowym
Składniki:
Pulpety
•    1 kg mielonej baraniny
•    5 ząbków czosnku
•    2 – 3 cebule
•    ½ łyżeczki mielonego białego pieprzu
•    ½ łyżeczki  mielonego cynamonu
•    ½ łyżeczki  mielonej ostrej papryki
•    1 łyżeczka ziaren kminu rzymskiego
•    1 łyżeczka musztardy
•    4 kromki razowego żytniego chleba
•    1 pęczek świeżej mięty
•    1 jajko
Sos pomidorowy
•    3 cebule dymki
•    2 ząbki czosnku
•    ½ łyżeczki ziaren kolendry
•    ¼ łyżeczki mielonego cynamonu
•    ½ łyżeczki  mielonej ostrej papryki
•    1 limonka
•    800 g obranych pomidorów z puszki
•    100 g masła
•    oliwa, sól, pieprz
Sposób przygotowania:
1.    Mięso baranie mielimy w maszynce, najlepiej ładne kawałki zmielić na sicie o grubych oczkach, a gorsze na sicie o drobnych oczkach.
2.    Do mięsa dodajemy drobno posiekane cebule i ząbki czosnku oraz przyprawy: biały pieprz, cynamon, mieloną ostrą paprykę, posiekane nożem lub utarte w moździerzu ziarna kminu rzymskiego. Potem dokładamy do masy chleb razowy pokrojony w drobniutką kostkę, musztardę, posiekane listki mięty, doprawiamy solą i dokładnie mieszamy, wrabiając na jednolitą masę.
3.    Maczając dłonie w oliwie formujemy zgrabne pulpety, o wadze mniej więcej 60 g każdy. Gotowe pulpety smażymy na patelni z oliwą na brązowy kolor z każdej strony.
4.    Sos pomidorowy: białe części cebuli dymki grubo siekamy, czosnek kroimy w plastry. W rozgrzanym naczyniu smażymy cebulę i czosnek do zeszklenia, dokładamy przyprawy: całe ziarna kminu rzymskiego, mielony cynamon, ostrą mieloną paprykę. Dorzucamy startą skórkę z limonki, a potem pomidory. Chwilę dusimy, doprawiamy listkami mięty, solą i pieprzem.  Na koniec, kiedy sos się zagęści dokładamy masło pokrojone w kawałki, rozprowadzamy je dokładnie w sosie i wkładamy usmażone kotlety. Dusimy jeszcze na wolnym ogniu przez 10 minut.
5.    Gotowe pulpety podajemy w sosie, z posiekanym szczypiorem od dymki, kromkami razowego chleba, polane sokiem z limonki.
Dobra rada:
Potrawa 2
Pieczony udziec jagnięcy z chlebem i rozmarynem
Składniki:
•    1 udziec jagnięcy
•    6 ząbków czosnku
•    2 marchewki
•    2 pietruszki korzeniowe
•    2 cebule
•    3 – 4 liście laurowe
•    1 łyżeczka ziaren kolendry
•    4 kromki żytniego razowego chleba
•    3 gałązki świeżego rozmarynu
•    1 łyżka musztardy
•    ½ łyżeczki grubo mielonego czarnego pieprzu
•    3 – 4 liście kapusty
Sałatka z pieczonych buraków
•    4 upieczone buraki
•    1 limonka
•    1 łyżka miodu
•    1 pęczek świeżej kolendry
•    sól, pieprz, olej i sznurek do pieczenia
Sposób przygotowania:
1.    Udziec jagnięcy moczymy w solance przez 2 dni.
2.    W naczyniu żaroodpornym (najlepiej żeliwnym) przesmażamy na oliwie dwa rozgniecione ząbki czosnku, marchewki, pietruszki, cebule pokrojone w ćwiartki lub ósemki, rozgniecione ziarna kolendry i liście laurowe. Przesmażamy do zeszklenia się warzyw, przekładamy warzywa na talerz.
3.    Przygotowujemy farsz: chleb razowy kroimy w drobną kostkę 1 x 1 cm, przekładamy do miski, dorzucamy  4 posiekane ząbki czosnku, posiekany i roztarty z solą rozmaryn, roztarte ziarna kolendry, dolewamy oliwę i całość dokładnie mieszamy.
4.    Udziec jagnięcy nacinamy i rozkładamy na desce, smarujemy musztardą, posypujemy grubo mielonym pieprzem, nakładamy farsz z chleba. Mięso zawijamy i obwiązujemy dokładnie sznurkiem do pieczenia.
5.    Tak przygotowany udziec obsmażamy na oliwie na patelni na rumiany kolor z każdej strony.
6.    Dno naczynia żaroodpornego wykładamy liśćmi kapusty, na nie układamy udziec jagnięcy, przesmażone warzywa z przyprawami, na wierzch układamy liść kapusty. Polewamy odrobiną wody i tłuszczem ze smażenia mięsa.
7.    Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C lub dusimy na gazie przez minimum 2 - 3 godziny.
8.    Sałatka z pieczonych buraków: umyte buraki najlepiej zawinąć w folię aluminiową i piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 1,5 godziny. Potem studzimy je, obieramy ze skórki, kroimy na kawałki, przekładamy do miski.  
9.    Doprawiamy sokiem z limonki, miodem i solą, polewamy oliwą i posypujemy posiekanymi listkami kolendry. Dokładanie mieszamy i odstawiamy na 10 – 15 minut.
10.    Upieczony udziec kroimy na kawałki,  nakładamy na talerze wraz z sałatką z upieczonych buraków.
Dobra rada: do pieczenia udźca najlepiej użyć liści ukiszonej w całości kapusty, jeśli jej nie mamy możemy użyć zwykłej białej.