Odcinek 204

Temat odcinka: Banany zamiast ziemniaków
Goście:  Ana Valeria Hidalgo 



Potrawa 1
Zupa gulaszowa z bananami

Składniki:
•    1 kg wołowiny zrazowej
•    1 – 2 łyżki mąki pszennej
•    4 banany warzywne tzw. „platany”
•    6 – 7 szalotek
•    2 ząbki czosnku
•    1 łyżka słodkiej mielonej papryki
•    ½ łyżki ostrej mielonej papryki
•    1 łyżka suszonego majeranku
•    1 łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego
•    400 g krojonych pomidorów z puszki
•    2 spiczaste czerwone papryki
•    2 – 3 kiszone lub marynowane ogórki
•    ! cytryna
•    100 ml kwaśnej gęstej śmietany
•    sól, grubo mielony pieprz, olej
Sposób przygotowania:
1.    Wołowinę kroimy w średniej wielkości kostkę około 2 x 2 cm, doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy mąką i mieszamy.
2.    Do dużego naczynia, najlepiej żeliwnego kociołka, wlewamy olej im  przesmażamy mięso do nabrania rumianego koloru z każdej strony. Najlepiej robić to partiami, aby mięso smażyć w jednej warstwie, wtedy ładnie się podsmaży, a nie będzie się dusić.
3.    Do podsmażonego mięsa dodajemy pokrojoną w grubą kostkę szalotkę i czosnek pokrojony w plastry. Doprawiamy słodką i ostrą mieloną papryką, suszonym majerankiem, suszonym czosnkiem niedźwiedzim. Zalewamy wodą i powoli na niewielkim ogniu dusimy przez 45 minut do godziny aż mięso będzie na wpół  miękkie.  Wówczas dodajemy pokrojone pomidory z puszki.
4.    Banany warzywne obieramy nożem jak ziemniaki, skórka jest twarda, wydziela dużo białego soku, warto mieć pod ręką wodę do płukania rąk. Obrane kroimy w podobną kostkę jak mięso. Dorzucamy do mięsa i pomidorów – dusimy razem przez 10 minut.
5.    Dopiero teraz dorzucamy ogórki i czerwoną paprykę pokrojone w podobną jak mięso kostkę. Doprawiamy startą skórką i sokiem z cytryny. Zagotowujemy i podajemy na stół z łyżeczką kwaśnej gęstej śmietany.
Dobra rada: jeśli dodamy do duszenia więcej wody będziemy mieli zupę gulaszową, jeśli mniej to gulasz. Można też, jeśli nie dostaniemy bananów warzywnych, użyć zwykłych, muszą jednak być bardzo zielone i twarde, ponadto trzeba je gotować dużo krócej, bo się rozpadną.

Potrawa 2
Babka bananowa na wzór babki ziemniaczanej

Składniki:    
•    3 – 4 banany warzywne tzw. „plantany”
•    50 g orzeszków ziemnych
•    150 g surowego wędzonego boczku w plastrach
•    1 jajo
•    2 – 3 łyżki kwaśnej gęstej śmietany
•    1 łyżka suszonego oregano
•    1 cebula
•    1 łyżeczka przyprawy curry
Sos do babki:
•    2 łyżki majonezu
•    2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany
•    1 kiszony ogórek
•    2 łyżki odcedzonych kaparów
•    1 łyżeczka musztardy Dijon
•    1 cytryna
•    1 ząbek czosnku
•    1 - 2 łyżki ziaren żółtej gorczycy namoczone w wodzie
•    grubo mielony pieprz,
•    2 – 3 łyżki posiekanego szczypioru do przybrania
Sposób przygotowania:
1.    Obrane banany warzywne ścieramy na tarce o drobnych oczkach na wiórki. Dorzucamy do nich uprażone na suchej patelni i pokruszone orzeszki ziemne. Dodajemy jajo, kwaśną gęstą śmietanę, doprawiamy roztartym w dłoniach suszonym oregano, solą i pieprzem.
2.     Na patelni podsmażamy na skwarki połowę plastrów boczku pokrojonych w cienkie paseczki. Do boczku dodajemy cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Smażymy do zeszklenia cebuli doprawiając pieprzem i curry. Dodajemy do masy bananowej i mieszamy dokładnie.
3.    Formę do pieczenia wykładamy pozostałymi plastrami boczku, nakładamy masę bananową na wysokość 3 – 4 cm. Na wierzchu układamy plastry boczku.
4.    Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 35 – 45 minut w zależności od grubości masy.
5.    Sos do babki: do miski przekładamy majonez, kwaśną gęstą śmietanę, pokrojonego w drobną kostkę kiszonego ogórka, przesiekane kapary, musztardę, startą skórkę z cytryny, posiekany i roztarty z solą ząbek czosnku,  namoczone w wodzie ziarna żółtej gorczycy, pieprz, całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10 minut.  
6.    Kawałki ciepłej babki podajemy z sosem, posypane szczypiorem.
Dobra rada: banany warzywne wypiekają się krócej niż ziemniaki

Potrawa 3
Placki bananowe jak placki ziemniaczane ze śledziem

Składniki:
•    3 – 4 banany warzywne tzw. „plantany”
•     1 jajo
•    2 – 3 łyżki kwaśnej gęstej śmietany
•     1 łyżka mąki pszennej
•    1 cebula lub szalotka
•    2 – 3 filety dobrze wymoczonego śledzia lub holenderskiego matiasa
•    1 czerwona, spiczasta papryka
•    2 konserwowe ogórki
•    1 mały, obrany korzeń świeżego chrzanu
•    50 g młodych liści jarmużu
•    sól, grubo mielony pieprz, olej
•    3 – 4 łyżki kwaśnej gęstej śmietany do dekoracji
Sposób przygotowania:
1.    Obrane banany warzywne ścieramy na tarce o drobnych oczkach na wiórki, nie na masę jak ziemniaki. Dodajemy jajo, kwaśną gęstą śmietanę, startą jak ziemniaki na placki cebulę, sól, pieprz, dokładnie mieszamy.
2.    Na rozgranej patelni z olejem powoli smażymy masę uformowaną w spore placki, na rumiany kolor z każdej strony na małym ogniu.
3.    Śledzia kroimy na ładne kawałki pod skosem, czerwoną paprykę w małe krążki, ogórki w plasterki.
4.    Na patelni podsmażamy chwilę młode liście jarmużu, doprawiając solą.
5.    Na talerz wykładamy ciepły placek bananowy, na niego kawałki śledzia, plastry ogórka i papryki, podsmażone liście jarmużu, dekorujemy kwaśną gęstą śmietaną i świeżo startym chrzanem.  
Dobra rada: placki smażmy na bardzo małym ogniu, bo cukier zawarty w bananach szybko zacznie się przypalać z wierzchu, a ciasto zostanie surowe w środku


Ubijanie piany
Wywar rybny
Sernik
Cytrynowo
Drożdże lubią…


  • Dorsz z sałatką z pieczonych pomidorów na musie z selera
    Dorsz z sałatką z pieczonych pomidorów na musie z selera

    Czas przygotowania ok. 1 godziny
    Składniki:
    filety z dorsza - 500 g
    pomidory - 1 kg
    czosnek - 2 ząbki
    oliwa - 50 ml
    tymianek świeży - 10 g
    seler bulwa - 300 g
    mleko - 100 ml
    masło - 50 g
    oliwa - 100 ml
    cytryna - 1 szt.
    miód - 20 g
    sól, pieprz do smaku

  • Organki cielęce z młodą marchewką i szpinakiem
    Organki cielęce z młodą marchewką i szpinakiem

    Składniki na 4 porcje:
    górka cielęca z oczyszczonymi kostkami - 800 g
    rozmaryn - 4 gałązki
    czosnek - 2 ząbki
    sól i pieprz
    Marchew:
    młoda marchew - 800 g
    mielony kmin rzymski - pół łyżeczki
    ½  cytryny
    miód - pół łyżeczki
    oliwa - 1 łyżeczka
    Szpinak:
    szpinak świeży - 500 g
    cebula - 1 szt.
    oliwa - 2 łyżki
    czosnek - 1 ząbek
    gałka muszkatołowa - 1
    ½ cytryny

  • Kremowa zupa dyniowa z pomidorami i wędzonym kurczakiem
    Kremowa zupa dyniowa z pomidorami i wędzonym kurczakiem

    Składniki na 5 porcji:
    dynia świeża bądź mrożona - 400 g
    soczewica czerwona - 50 g
    pomidory pelati - 100 g
    wędzony kurczak - 100 g
    cebula dymka - 1 szt.
    czosnek - 1 ząbek
    słodka śmietanka 18% - 100 ml
    sól, pieprz i oliwa
    wywar drobiowy - 2,5 ltr

  • Tortilla  z kurczakiem i sosem pomidorowym
    Tortilla z kurczakiem i sosem pomidorowym

    Składniki na 4 porcje:
    tortilla pszenna - 4 płaty
    pierś z kurczaka - 1 szt.
    papryka czerwona - 1 szt.
    sera żółty - 100 g
    cebula - 1 szt.
    garść liści świeżego szpinaku
    Salsa pomidorowa:
    sparzone i obrane pomidory - 2 szt.
    cebula - 1 szt.
    mała ostra papryczka - 1 szt.
    ząbek czosnku - 1 szt.

  • Risotto z pęczaku z grzybami
    Risotto z pęczaku z grzybami

    Czas przygotowania ok. 40 minut
    Składniki:
    ugotowany pęczak - 200 g
    mrożone prawdziwki - 150 g
    czosnek - 2 ząbki
    cebula - 1 szt.
    białe wytrawne wino - 100 ml
    masło - 50 g
    świezży tymianek - 3 gałązki
    kozi ser dojrzewający - 50 g
    suszone śliwki - 50 g
    wywar warzywny - 0,5 l



Wycinek z tego, co zapamiętałem z moich podróży.
Moje luźne skojarzenia, słowa i wspomnienia.

Odcinek 204

Temat odcinka: Banany zamiast ziemniaków
Goście:  Ana Valeria Hidalgo 



Potrawa 1
Zupa gulaszowa z bananami

Składniki:
•    1 kg wołowiny zrazowej
•    1 – 2 łyżki mąki pszennej
•    4 banany warzywne tzw. „platany”
•    6 – 7 szalotek
•    2 ząbki czosnku
•    1 łyżka słodkiej mielonej papryki
•    ½ łyżki ostrej mielonej papryki
•    1 łyżka suszonego majeranku
•    1 łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego
•    400 g krojonych pomidorów z puszki
•    2 spiczaste czerwone papryki
•    2 – 3 kiszone lub marynowane ogórki
•    ! cytryna
•    100 ml kwaśnej gęstej śmietany
•    sól, grubo mielony pieprz, olej
Sposób przygotowania:
1.    Wołowinę kroimy w średniej wielkości kostkę około 2 x 2 cm, doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy mąką i mieszamy.
2.    Do dużego naczynia, najlepiej żeliwnego kociołka, wlewamy olej im  przesmażamy mięso do nabrania rumianego koloru z każdej strony. Najlepiej robić to partiami, aby mięso smażyć w jednej warstwie, wtedy ładnie się podsmaży, a nie będzie się dusić.
3.    Do podsmażonego mięsa dodajemy pokrojoną w grubą kostkę szalotkę i czosnek pokrojony w plastry. Doprawiamy słodką i ostrą mieloną papryką, suszonym majerankiem, suszonym czosnkiem niedźwiedzim. Zalewamy wodą i powoli na niewielkim ogniu dusimy przez 45 minut do godziny aż mięso będzie na wpół  miękkie.  Wówczas dodajemy pokrojone pomidory z puszki.
4.    Banany warzywne obieramy nożem jak ziemniaki, skórka jest twarda, wydziela dużo białego soku, warto mieć pod ręką wodę do płukania rąk. Obrane kroimy w podobną kostkę jak mięso. Dorzucamy do mięsa i pomidorów – dusimy razem przez 10 minut.
5.    Dopiero teraz dorzucamy ogórki i czerwoną paprykę pokrojone w podobną jak mięso kostkę. Doprawiamy startą skórką i sokiem z cytryny. Zagotowujemy i podajemy na stół z łyżeczką kwaśnej gęstej śmietany.
Dobra rada: jeśli dodamy do duszenia więcej wody będziemy mieli zupę gulaszową, jeśli mniej to gulasz. Można też, jeśli nie dostaniemy bananów warzywnych, użyć zwykłych, muszą jednak być bardzo zielone i twarde, ponadto trzeba je gotować dużo krócej, bo się rozpadną.

Potrawa 2
Babka bananowa na wzór babki ziemniaczanej

Składniki:    
•    3 – 4 banany warzywne tzw. „plantany”
•    50 g orzeszków ziemnych
•    150 g surowego wędzonego boczku w plastrach
•    1 jajo
•    2 – 3 łyżki kwaśnej gęstej śmietany
•    1 łyżka suszonego oregano
•    1 cebula
•    1 łyżeczka przyprawy curry
Sos do babki:
•    2 łyżki majonezu
•    2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany
•    1 kiszony ogórek
•    2 łyżki odcedzonych kaparów
•    1 łyżeczka musztardy Dijon
•    1 cytryna
•    1 ząbek czosnku
•    1 - 2 łyżki ziaren żółtej gorczycy namoczone w wodzie
•    grubo mielony pieprz,
•    2 – 3 łyżki posiekanego szczypioru do przybrania
Sposób przygotowania:
1.    Obrane banany warzywne ścieramy na tarce o drobnych oczkach na wiórki. Dorzucamy do nich uprażone na suchej patelni i pokruszone orzeszki ziemne. Dodajemy jajo, kwaśną gęstą śmietanę, doprawiamy roztartym w dłoniach suszonym oregano, solą i pieprzem.
2.     Na patelni podsmażamy na skwarki połowę plastrów boczku pokrojonych w cienkie paseczki. Do boczku dodajemy cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Smażymy do zeszklenia cebuli doprawiając pieprzem i curry. Dodajemy do masy bananowej i mieszamy dokładnie.
3.    Formę do pieczenia wykładamy pozostałymi plastrami boczku, nakładamy masę bananową na wysokość 3 – 4 cm. Na wierzchu układamy plastry boczku.
4.    Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 35 – 45 minut w zależności od grubości masy.
5.    Sos do babki: do miski przekładamy majonez, kwaśną gęstą śmietanę, pokrojonego w drobną kostkę kiszonego ogórka, przesiekane kapary, musztardę, startą skórkę z cytryny, posiekany i roztarty z solą ząbek czosnku,  namoczone w wodzie ziarna żółtej gorczycy, pieprz, całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10 minut.  
6.    Kawałki ciepłej babki podajemy z sosem, posypane szczypiorem.
Dobra rada: banany warzywne wypiekają się krócej niż ziemniaki

Potrawa 3
Placki bananowe jak placki ziemniaczane ze śledziem

Składniki:
•    3 – 4 banany warzywne tzw. „plantany”
•     1 jajo
•    2 – 3 łyżki kwaśnej gęstej śmietany
•     1 łyżka mąki pszennej
•    1 cebula lub szalotka
•    2 – 3 filety dobrze wymoczonego śledzia lub holenderskiego matiasa
•    1 czerwona, spiczasta papryka
•    2 konserwowe ogórki
•    1 mały, obrany korzeń świeżego chrzanu
•    50 g młodych liści jarmużu
•    sól, grubo mielony pieprz, olej
•    3 – 4 łyżki kwaśnej gęstej śmietany do dekoracji
Sposób przygotowania:
1.    Obrane banany warzywne ścieramy na tarce o drobnych oczkach na wiórki, nie na masę jak ziemniaki. Dodajemy jajo, kwaśną gęstą śmietanę, startą jak ziemniaki na placki cebulę, sól, pieprz, dokładnie mieszamy.
2.    Na rozgranej patelni z olejem powoli smażymy masę uformowaną w spore placki, na rumiany kolor z każdej strony na małym ogniu.
3.    Śledzia kroimy na ładne kawałki pod skosem, czerwoną paprykę w małe krążki, ogórki w plasterki.
4.    Na patelni podsmażamy chwilę młode liście jarmużu, doprawiając solą.
5.    Na talerz wykładamy ciepły placek bananowy, na niego kawałki śledzia, plastry ogórka i papryki, podsmażone liście jarmużu, dekorujemy kwaśną gęstą śmietaną i świeżo startym chrzanem.  
Dobra rada: placki smażmy na bardzo małym ogniu, bo cukier zawarty w bananach szybko zacznie się przypalać z wierzchu, a ciasto zostanie surowe w środku