Odcinek 201

Temat odcinka: Mniej cukru więcej zdrowia
Goście:  Prof. dr hab. Mirosław Jarosz, Instytut Żywności i Żywienia 


Potrawa 1
Słodkie kulki z suszonych owoców na przekąskę
Składniki:
•    1,5 szklanki suszonych śliwek
•    1 szklanka daktyli
•    ½ szklanki zmielonych orzechów włoskich
•    ½ szklanki zmielonych płatków owsianych błyskawicznych
•    ½ szklanki wiórków kokosowych
•    2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
•    1 łyżka posiekanego świeżego imbiru
•    ¼ ostrej papryczki
•    3 – 4 łyżki dobrego kakao
Sposób przygotowania:
1.    Szklankę suszonych śliwek i daktyle gotujemy w wodzie aż zmiękną, odcedzamy i miksujemy na gładką, jednolitą masę.
2.    Masę przekładamy do miski, dodajemy pozostałe suszone śliwki drobno pokrojone, zmielone orzechy włoskie, zmielone owsiane płatki, wiórki kokosowe, zmielone siemię lniane, posiekany imbir i posiekaną ostrą papryczkę. Wszystko mieszamy na jednolitą masę.
3.    Z masy formujemy małe kulki wielkości orzecha włoskiego. Część kulek obtaczamy w wysypanym na talerz kakao. Resztę podajemy bez kakao.
Dobra rada: można też użyć wędzonych śliwek suszonych

Potrawa 2
Sałatka warzywno-owocowa z aromatycznym kurczakiem
Składniki:    
•    1 łyżka goździków
•    1 łyżka ziaren kolendry
•    1 łyżka ziaren kopru włoskiego
•    2 piersi z kurczaka
•    1 duża szalotka
•    1 świeży ogórek
•    1 małe kłącze świeżego imbiru
•    1 jabłko
•    1 mango
•    10 pomidorków koktajlowych
•    1 pęczek świeżej kolendry
•    ½ ostrej papryczki
•    1 cytryna
•    4 – 5 łyżek suszonej żurawiny
•    1 łyżka pasty sezamowej
•    grubo mielony pieprz, oliwa
Sposób przygotowania:
1.    Do wody w naczyniu wrzucamy goździki, ziarna kolendry i kopru włoskiego. Zagotowujemy i wkładamy piersi z kurczaka. Gotujemy przez 30 – 40 minut. Po ugotowaniu studzimy, a mięso rwiemy na małe kawałki.
2.    Kroimy warzywa i owoce na sałatkę. Szalotkę w ładne długie piórka, a z ogórka wycinamy miąższ z gniazdem nasiennym. Skórę ogórka z pozostałym miąższem kroimy w cienkie słupki, a miąższ w kostkę. Świeży imbir kroimy w cieniutkie paseczki, jabłko ze skórką i obrane mango w cienkie paseczki. Pomidorki koktajlowe kroimy na pół.
3.    Do miski przekładamy pokrojone warzywa i owoce, porwanego na małe kawałki kurczaka, połowę pokrojonej w drobną kostkę suszonej żurawiny. Doprawiamy posiekaną ostra papryczką, sokiem z cytryny, oliwą, posiekaną świeżą kolendrą  i pieprzem. Całość delikatnie mieszamy.
4.    Sos: do słoika przekładamy drugą połowę drobno posiekanej suszonej żurawiny, dodajemy pastę sezamową, sok z cytryny i oliwę, całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10 – 15 minut.
5.    Na talerz wylewamy sos, na nim wykładamy sałatkę.
Dobra rada:  sos do sałatki można też zmiksować

Potrawa 3
Ciasto z pieczonej dyni z miodowymi orzechami
Składniki:
•    1 dynia piżmowa
•    4 jajka
•    50 ml mleka kokosowego
•    2 łyżki zmielonych orzechów nerkowca
•    2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
•    3 łyżki zmielonych płatków owsianych
•    3 łyżeczki proszku do pieczenia
•    2 łyżki suszonej żurawiny
•    10 suszonych śliwek
•    1 łyżka posiekanego świeżego imbiru
•    ½ ostrej papryczki
•    2 łyżki mąki ryżowej
•    50 g orzechów włoskich
•    300 ml miodu pitnego
•    50 g masła
•    sól, grubo mielony pieprz, olej
Sposób przygotowania:
1.    Orzechy włoskie zalewamy miodem pitnym i odstawiamy na minimum 24 godziny.
2.    Piżmową dynię kroimy na cztery wzdłuż, usuwamy gniazdo nasienne, skrapiamy oliwą i pieczemy do miękkości w piekarniku nagrzanym do 180°C. Studzimy, obieramy ze skórki i miksujemy.
3.    Do miski wybijamy jajka, dodajemy mleko kokosowe, zmiksowany miąższ z upieczonej dyni. Dokładnie mieszamy.
4.    Dodajemy zmielone orzechy nerkowca, zmielone siemię lniane, zmielone płatki owsiane, proszek do pieczenia, posiekaną suszoną żurawinę, posiekane suszone śliwki, mąkę ryżową, posiekany świeży imbir i posiekaną ostrą papryczkę. Wszystko dokładnie mieszamy razem z odcedzonymi z miodu orzechami włoskimi w całości i roztopionym masłem.
5.    Wysmarowaną masłem formę do pieczenia przesypujemy  zmielonymi płatkami owsianymi. Wykładamy ciasto na wysokość 3 – 4 cm, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 30 – 40 minut.  
Dobra rada: warto pozbawić miąższ z dyni jak najwięcej wilgoci, można dłużej piec w piekarniku lub odparować po zmiksowaniu na patelni


Ubijanie piany
Wywar rybny
Sernik
Cytrynowo
Drożdże lubią…


  • Dorsz z sałatką z pieczonych pomidorów na musie z selera
    Dorsz z sałatką z pieczonych pomidorów na musie z selera

    Czas przygotowania ok. 1 godziny
    Składniki:
    filety z dorsza - 500 g
    pomidory - 1 kg
    czosnek - 2 ząbki
    oliwa - 50 ml
    tymianek świeży - 10 g
    seler bulwa - 300 g
    mleko - 100 ml
    masło - 50 g
    oliwa - 100 ml
    cytryna - 1 szt.
    miód - 20 g
    sól, pieprz do smaku

  • Organki cielęce z młodą marchewką i szpinakiem
    Organki cielęce z młodą marchewką i szpinakiem

    Składniki na 4 porcje:
    górka cielęca z oczyszczonymi kostkami - 800 g
    rozmaryn - 4 gałązki
    czosnek - 2 ząbki
    sól i pieprz
    Marchew:
    młoda marchew - 800 g
    mielony kmin rzymski - pół łyżeczki
    ½  cytryny
    miód - pół łyżeczki
    oliwa - 1 łyżeczka
    Szpinak:
    szpinak świeży - 500 g
    cebula - 1 szt.
    oliwa - 2 łyżki
    czosnek - 1 ząbek
    gałka muszkatołowa - 1
    ½ cytryny

  • Kremowa zupa dyniowa z pomidorami i wędzonym kurczakiem
    Kremowa zupa dyniowa z pomidorami i wędzonym kurczakiem

    Składniki na 5 porcji:
    dynia świeża bądź mrożona - 400 g
    soczewica czerwona - 50 g
    pomidory pelati - 100 g
    wędzony kurczak - 100 g
    cebula dymka - 1 szt.
    czosnek - 1 ząbek
    słodka śmietanka 18% - 100 ml
    sól, pieprz i oliwa
    wywar drobiowy - 2,5 ltr

  • Tortilla  z kurczakiem i sosem pomidorowym
    Tortilla z kurczakiem i sosem pomidorowym

    Składniki na 4 porcje:
    tortilla pszenna - 4 płaty
    pierś z kurczaka - 1 szt.
    papryka czerwona - 1 szt.
    sera żółty - 100 g
    cebula - 1 szt.
    garść liści świeżego szpinaku
    Salsa pomidorowa:
    sparzone i obrane pomidory - 2 szt.
    cebula - 1 szt.
    mała ostra papryczka - 1 szt.
    ząbek czosnku - 1 szt.

  • Risotto z pęczaku z grzybami
    Risotto z pęczaku z grzybami

    Czas przygotowania ok. 40 minut
    Składniki:
    ugotowany pęczak - 200 g
    mrożone prawdziwki - 150 g
    czosnek - 2 ząbki
    cebula - 1 szt.
    białe wytrawne wino - 100 ml
    masło - 50 g
    świezży tymianek - 3 gałązki
    kozi ser dojrzewający - 50 g
    suszone śliwki - 50 g
    wywar warzywny - 0,5 l



Wycinek z tego, co zapamiętałem z moich podróży.
Moje luźne skojarzenia, słowa i wspomnienia.

Odcinek 201

Temat odcinka: Mniej cukru więcej zdrowia
Goście:  Prof. dr hab. Mirosław Jarosz, Instytut Żywności i Żywienia 


Potrawa 1
Słodkie kulki z suszonych owoców na przekąskę
Składniki:
•    1,5 szklanki suszonych śliwek
•    1 szklanka daktyli
•    ½ szklanki zmielonych orzechów włoskich
•    ½ szklanki zmielonych płatków owsianych błyskawicznych
•    ½ szklanki wiórków kokosowych
•    2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
•    1 łyżka posiekanego świeżego imbiru
•    ¼ ostrej papryczki
•    3 – 4 łyżki dobrego kakao
Sposób przygotowania:
1.    Szklankę suszonych śliwek i daktyle gotujemy w wodzie aż zmiękną, odcedzamy i miksujemy na gładką, jednolitą masę.
2.    Masę przekładamy do miski, dodajemy pozostałe suszone śliwki drobno pokrojone, zmielone orzechy włoskie, zmielone owsiane płatki, wiórki kokosowe, zmielone siemię lniane, posiekany imbir i posiekaną ostrą papryczkę. Wszystko mieszamy na jednolitą masę.
3.    Z masy formujemy małe kulki wielkości orzecha włoskiego. Część kulek obtaczamy w wysypanym na talerz kakao. Resztę podajemy bez kakao.
Dobra rada: można też użyć wędzonych śliwek suszonych

Potrawa 2
Sałatka warzywno-owocowa z aromatycznym kurczakiem
Składniki:    
•    1 łyżka goździków
•    1 łyżka ziaren kolendry
•    1 łyżka ziaren kopru włoskiego
•    2 piersi z kurczaka
•    1 duża szalotka
•    1 świeży ogórek
•    1 małe kłącze świeżego imbiru
•    1 jabłko
•    1 mango
•    10 pomidorków koktajlowych
•    1 pęczek świeżej kolendry
•    ½ ostrej papryczki
•    1 cytryna
•    4 – 5 łyżek suszonej żurawiny
•    1 łyżka pasty sezamowej
•    grubo mielony pieprz, oliwa
Sposób przygotowania:
1.    Do wody w naczyniu wrzucamy goździki, ziarna kolendry i kopru włoskiego. Zagotowujemy i wkładamy piersi z kurczaka. Gotujemy przez 30 – 40 minut. Po ugotowaniu studzimy, a mięso rwiemy na małe kawałki.
2.    Kroimy warzywa i owoce na sałatkę. Szalotkę w ładne długie piórka, a z ogórka wycinamy miąższ z gniazdem nasiennym. Skórę ogórka z pozostałym miąższem kroimy w cienkie słupki, a miąższ w kostkę. Świeży imbir kroimy w cieniutkie paseczki, jabłko ze skórką i obrane mango w cienkie paseczki. Pomidorki koktajlowe kroimy na pół.
3.    Do miski przekładamy pokrojone warzywa i owoce, porwanego na małe kawałki kurczaka, połowę pokrojonej w drobną kostkę suszonej żurawiny. Doprawiamy posiekaną ostra papryczką, sokiem z cytryny, oliwą, posiekaną świeżą kolendrą  i pieprzem. Całość delikatnie mieszamy.
4.    Sos: do słoika przekładamy drugą połowę drobno posiekanej suszonej żurawiny, dodajemy pastę sezamową, sok z cytryny i oliwę, całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10 – 15 minut.
5.    Na talerz wylewamy sos, na nim wykładamy sałatkę.
Dobra rada:  sos do sałatki można też zmiksować

Potrawa 3
Ciasto z pieczonej dyni z miodowymi orzechami
Składniki:
•    1 dynia piżmowa
•    4 jajka
•    50 ml mleka kokosowego
•    2 łyżki zmielonych orzechów nerkowca
•    2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
•    3 łyżki zmielonych płatków owsianych
•    3 łyżeczki proszku do pieczenia
•    2 łyżki suszonej żurawiny
•    10 suszonych śliwek
•    1 łyżka posiekanego świeżego imbiru
•    ½ ostrej papryczki
•    2 łyżki mąki ryżowej
•    50 g orzechów włoskich
•    300 ml miodu pitnego
•    50 g masła
•    sól, grubo mielony pieprz, olej
Sposób przygotowania:
1.    Orzechy włoskie zalewamy miodem pitnym i odstawiamy na minimum 24 godziny.
2.    Piżmową dynię kroimy na cztery wzdłuż, usuwamy gniazdo nasienne, skrapiamy oliwą i pieczemy do miękkości w piekarniku nagrzanym do 180°C. Studzimy, obieramy ze skórki i miksujemy.
3.    Do miski wybijamy jajka, dodajemy mleko kokosowe, zmiksowany miąższ z upieczonej dyni. Dokładnie mieszamy.
4.    Dodajemy zmielone orzechy nerkowca, zmielone siemię lniane, zmielone płatki owsiane, proszek do pieczenia, posiekaną suszoną żurawinę, posiekane suszone śliwki, mąkę ryżową, posiekany świeży imbir i posiekaną ostrą papryczkę. Wszystko dokładnie mieszamy razem z odcedzonymi z miodu orzechami włoskimi w całości i roztopionym masłem.
5.    Wysmarowaną masłem formę do pieczenia przesypujemy  zmielonymi płatkami owsianymi. Wykładamy ciasto na wysokość 3 – 4 cm, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 30 – 40 minut.  
Dobra rada: warto pozbawić miąższ z dyni jak najwięcej wilgoci, można dłużej piec w piekarniku lub odparować po zmiksowaniu na patelni