Odcinek 194

Temat odcinka: Obiad w jednym termosie



Potrawa 1
Paprykarz z wędzoną ryba w termosie
Składniki:
•    1 ząbek czosnku
•    1 łyżka koncentratu pomidorowego
•    ½ łyżeczki słodkiej mielonej papryki
•    ¼ łyżeczki ostrej mielonej papryki
•    2 łyżki kaparów
•    4 łyżki krojonych pomidorów z puszki
•    1 wędzony pstrąg
•     ½ szklanki kaszy kuskus
•    2 – 3 łyżki posiekanej świeżej kolendry
•    sól, grubo mielony pieprz, oliwa
Sposób przygotowania:
1.    Na patelnię wylewamy odrobinę oliwy, szklimy posiekany ząbek czosnku, dodajemy koncentrat pomidorowy, chwilę smażymy doprawiając słodką i ostrą mieloną papryką, dorzucamy odsączone kapary, krojone pomidory z puszki. Chwilę wszystko smażymy doprawiając solą i pieprzem.  
2.    Z pstrąga usuwamy skórę i strunę grzbietową, mniejsze ości usuwamy rwąc mięso ryby na kawałki. Dodajemy do nich suchą kaszę kuskus, potem bazę smakową z patelni oraz posiekaną świeżą kolendrę. Wszystko mieszamy.
3.    Taką masę przekładamy do termosu i zalewamy wrzątkiem. Powinno go być objętościowo dwa razy więcej niż kaszy kuskus. Zamykamy termos, przekręcamy go kilkakrotnie, aby składniki dobrze się wymieszały. Odstawiamy na minimum 5 – 7 minut. Można podać z cząstkami cytryny.
Dobra rada: zamiast świeżej kolendry możemy użyć natki pietruszki, jeśli wolimy.

Potrawa 2
Gulasz z tofu i ciecierzycy w termosie
Składniki:    
•    1 szklanka mleka kokosowego
•    ½ ostrej papryczki
•    50 suszonych pomidorów
•    ½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
•    1 cytryna
•    200 g naturalnego tofu
•    200 g ugotowanej ciecierzycy
•    1 – 2 ząbki czosnku
•    2 łyżki kaparów
•    2 ogórki małosolne
•    2 łyżki posiekanych listków bazylii
•    3 łyżki krojonych pomidorów z puszki
•    ¼ szklanki błyskawicznych płatków owsianych
•    sól, grubo mielony pieprz, oliwa
Sposób przygotowania:
1.    Mleko kokosowe łączymy w naczyniu z wodą w proporcji 1 : 1. Zagotowujemy dodając posiekaną ostrą papryczkę, drobno posiekane suszone pomidory z zalewy olejowej, mielony kmin rzymski, startą skórkę z cytryny, krojone pomidory z puszki, całość gotujemy 15 minut na wolnym ogniu doprawiając solą i pieprzem.
2.    W misce łączymy naturalne tofu pokrojone w kostkę 1 x 1 cm, posiekany czosnek, odsączone kapary, pokrojone w drobną kostkę małosolne ogórki, 1 łyżkę posiekanych suszonych pomidorów, ugotowaną ciecierzycę, posiekaną bazylię, płatki owsiane. Wszystko mieszamy doprawiając solą i pieprzem.
3.    Mieszaninę tofu, ciecierzycy i płatków przekładamy do termosu do połowy objętości po czym zalewamy wrzącym wywarem z mleka kokosowego i przypraw. Zamykamy, obracamy kilka razy. Odstawiamy na 30 minut.
Dobra rada: zamiast ciecierzycy możemy użyć ugotowanej fasoli lub grochu

Potrawa 3
Orientalna zupa rybna z termosu
Składniki:
•    300 g filetów z dorsza bez skóry
•    150 g naturalnego tofu
•    1 pęczek świeżej kolendry
•    5 łyżek sosu rybnego
•    1 cytryna
•    600 ml wywaru rybnego
•    4 łyżki mleka kokosowego
•    2 łyżki krojonych pomidorów z puszki
•    ½ łyżeczki słodkiej mielonej papryki
•    ¼ łyżeczki ostrej mielonej papryki
•    ¼ szklanki płatków owsianych
•    3 ziarna ziela angielskiego
•    sól, grubo mielony pieprz,
Sposób przygotowania:
1.    Dorsza pozbawiamy na ile się da ości, kroimy w kostkę 2 x 2 cm, przekładamy do miski i łączymy z tofu pokrojonym w podobną kostkę, 3 łyżkami sosu rybnego, sokiem i startą skórką z cytryny, posiekaną świeżą kolendrą, solą i pieprzem. Mieszamy z płatkami owsianymi i odstawiamy na 10 minut.
2.    W naczyniu łączymy wywar rybny z 2 łyżkami sosu rybnego, mlekiem kokosowym, krojonymi pomidorami z puszki, słodką i ostrą mieloną papryką, startą skórką z cytryny, pieprzem. Całość chwilę gotujemy.
3.    Rybę z tofu przekładamy do termosu do ½ objętości, dopełniając wrzącym wywarem, dorzucamy ziele angielskie. Zamykamy, parokrotnie obracamy, aby składniki dobrze się wymieszały. Po 10 – 12 minutach zupa jest gotowa.
Dobra rada: produkty takie jak rybę czy tofu dobrze jest wyjąć z lodówki przynajmniej pół godziny przed przygotowaniem, aby osiągnęły przed zalaniem w termosie temperaturę pokojową.


Ubijanie piany
Wywar rybny
Sernik
Cytrynowo
Drożdże lubią…


  • Dorsz z sałatką z pieczonych pomidorów na musie z selera
    Dorsz z sałatką z pieczonych pomidorów na musie z selera

    Czas przygotowania ok. 1 godziny
    Składniki:
    filety z dorsza - 500 g
    pomidory - 1 kg
    czosnek - 2 ząbki
    oliwa - 50 ml
    tymianek świeży - 10 g
    seler bulwa - 300 g
    mleko - 100 ml
    masło - 50 g
    oliwa - 100 ml
    cytryna - 1 szt.
    miód - 20 g
    sól, pieprz do smaku

  • Organki cielęce z młodą marchewką i szpinakiem
    Organki cielęce z młodą marchewką i szpinakiem

    Składniki na 4 porcje:
    górka cielęca z oczyszczonymi kostkami - 800 g
    rozmaryn - 4 gałązki
    czosnek - 2 ząbki
    sól i pieprz
    Marchew:
    młoda marchew - 800 g
    mielony kmin rzymski - pół łyżeczki
    ½  cytryny
    miód - pół łyżeczki
    oliwa - 1 łyżeczka
    Szpinak:
    szpinak świeży - 500 g
    cebula - 1 szt.
    oliwa - 2 łyżki
    czosnek - 1 ząbek
    gałka muszkatołowa - 1
    ½ cytryny

  • Kremowa zupa dyniowa z pomidorami i wędzonym kurczakiem
    Kremowa zupa dyniowa z pomidorami i wędzonym kurczakiem

    Składniki na 5 porcji:
    dynia świeża bądź mrożona - 400 g
    soczewica czerwona - 50 g
    pomidory pelati - 100 g
    wędzony kurczak - 100 g
    cebula dymka - 1 szt.
    czosnek - 1 ząbek
    słodka śmietanka 18% - 100 ml
    sól, pieprz i oliwa
    wywar drobiowy - 2,5 ltr

  • Tortilla  z kurczakiem i sosem pomidorowym
    Tortilla z kurczakiem i sosem pomidorowym

    Składniki na 4 porcje:
    tortilla pszenna - 4 płaty
    pierś z kurczaka - 1 szt.
    papryka czerwona - 1 szt.
    sera żółty - 100 g
    cebula - 1 szt.
    garść liści świeżego szpinaku
    Salsa pomidorowa:
    sparzone i obrane pomidory - 2 szt.
    cebula - 1 szt.
    mała ostra papryczka - 1 szt.
    ząbek czosnku - 1 szt.

  • Risotto z pęczaku z grzybami
    Risotto z pęczaku z grzybami

    Czas przygotowania ok. 40 minut
    Składniki:
    ugotowany pęczak - 200 g
    mrożone prawdziwki - 150 g
    czosnek - 2 ząbki
    cebula - 1 szt.
    białe wytrawne wino - 100 ml
    masło - 50 g
    świezży tymianek - 3 gałązki
    kozi ser dojrzewający - 50 g
    suszone śliwki - 50 g
    wywar warzywny - 0,5 l



Wycinek z tego, co zapamiętałem z moich podróży.
Moje luźne skojarzenia, słowa i wspomnienia.

Odcinek 194

Temat odcinka: Obiad w jednym termosie



Potrawa 1
Paprykarz z wędzoną ryba w termosie
Składniki:
•    1 ząbek czosnku
•    1 łyżka koncentratu pomidorowego
•    ½ łyżeczki słodkiej mielonej papryki
•    ¼ łyżeczki ostrej mielonej papryki
•    2 łyżki kaparów
•    4 łyżki krojonych pomidorów z puszki
•    1 wędzony pstrąg
•     ½ szklanki kaszy kuskus
•    2 – 3 łyżki posiekanej świeżej kolendry
•    sól, grubo mielony pieprz, oliwa
Sposób przygotowania:
1.    Na patelnię wylewamy odrobinę oliwy, szklimy posiekany ząbek czosnku, dodajemy koncentrat pomidorowy, chwilę smażymy doprawiając słodką i ostrą mieloną papryką, dorzucamy odsączone kapary, krojone pomidory z puszki. Chwilę wszystko smażymy doprawiając solą i pieprzem.  
2.    Z pstrąga usuwamy skórę i strunę grzbietową, mniejsze ości usuwamy rwąc mięso ryby na kawałki. Dodajemy do nich suchą kaszę kuskus, potem bazę smakową z patelni oraz posiekaną świeżą kolendrę. Wszystko mieszamy.
3.    Taką masę przekładamy do termosu i zalewamy wrzątkiem. Powinno go być objętościowo dwa razy więcej niż kaszy kuskus. Zamykamy termos, przekręcamy go kilkakrotnie, aby składniki dobrze się wymieszały. Odstawiamy na minimum 5 – 7 minut. Można podać z cząstkami cytryny.
Dobra rada: zamiast świeżej kolendry możemy użyć natki pietruszki, jeśli wolimy.

Potrawa 2
Gulasz z tofu i ciecierzycy w termosie
Składniki:    
•    1 szklanka mleka kokosowego
•    ½ ostrej papryczki
•    50 suszonych pomidorów
•    ½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
•    1 cytryna
•    200 g naturalnego tofu
•    200 g ugotowanej ciecierzycy
•    1 – 2 ząbki czosnku
•    2 łyżki kaparów
•    2 ogórki małosolne
•    2 łyżki posiekanych listków bazylii
•    3 łyżki krojonych pomidorów z puszki
•    ¼ szklanki błyskawicznych płatków owsianych
•    sól, grubo mielony pieprz, oliwa
Sposób przygotowania:
1.    Mleko kokosowe łączymy w naczyniu z wodą w proporcji 1 : 1. Zagotowujemy dodając posiekaną ostrą papryczkę, drobno posiekane suszone pomidory z zalewy olejowej, mielony kmin rzymski, startą skórkę z cytryny, krojone pomidory z puszki, całość gotujemy 15 minut na wolnym ogniu doprawiając solą i pieprzem.
2.    W misce łączymy naturalne tofu pokrojone w kostkę 1 x 1 cm, posiekany czosnek, odsączone kapary, pokrojone w drobną kostkę małosolne ogórki, 1 łyżkę posiekanych suszonych pomidorów, ugotowaną ciecierzycę, posiekaną bazylię, płatki owsiane. Wszystko mieszamy doprawiając solą i pieprzem.
3.    Mieszaninę tofu, ciecierzycy i płatków przekładamy do termosu do połowy objętości po czym zalewamy wrzącym wywarem z mleka kokosowego i przypraw. Zamykamy, obracamy kilka razy. Odstawiamy na 30 minut.
Dobra rada: zamiast ciecierzycy możemy użyć ugotowanej fasoli lub grochu

Potrawa 3
Orientalna zupa rybna z termosu
Składniki:
•    300 g filetów z dorsza bez skóry
•    150 g naturalnego tofu
•    1 pęczek świeżej kolendry
•    5 łyżek sosu rybnego
•    1 cytryna
•    600 ml wywaru rybnego
•    4 łyżki mleka kokosowego
•    2 łyżki krojonych pomidorów z puszki
•    ½ łyżeczki słodkiej mielonej papryki
•    ¼ łyżeczki ostrej mielonej papryki
•    ¼ szklanki płatków owsianych
•    3 ziarna ziela angielskiego
•    sól, grubo mielony pieprz,
Sposób przygotowania:
1.    Dorsza pozbawiamy na ile się da ości, kroimy w kostkę 2 x 2 cm, przekładamy do miski i łączymy z tofu pokrojonym w podobną kostkę, 3 łyżkami sosu rybnego, sokiem i startą skórką z cytryny, posiekaną świeżą kolendrą, solą i pieprzem. Mieszamy z płatkami owsianymi i odstawiamy na 10 minut.
2.    W naczyniu łączymy wywar rybny z 2 łyżkami sosu rybnego, mlekiem kokosowym, krojonymi pomidorami z puszki, słodką i ostrą mieloną papryką, startą skórką z cytryny, pieprzem. Całość chwilę gotujemy.
3.    Rybę z tofu przekładamy do termosu do ½ objętości, dopełniając wrzącym wywarem, dorzucamy ziele angielskie. Zamykamy, parokrotnie obracamy, aby składniki dobrze się wymieszały. Po 10 – 12 minutach zupa jest gotowa.
Dobra rada: produkty takie jak rybę czy tofu dobrze jest wyjąć z lodówki przynajmniej pół godziny przed przygotowaniem, aby osiągnęły przed zalaniem w termosie temperaturę pokojową.