Odcinek 174

Temat odcinka: Mięsne przysmaki z… warzyw!
Goście: Łukasz Gębka Farma Świętokrzyska


Potrawa 1
Burgery z soczewicy z sosem z buraczków i tortillą
Składniki:
Burgery z soczewicy:
• 400 g ugotowanej soczewicy
• 2 – 3 łyżki zmielonej ciecierzycy z puszki
• 2 – 3 łyżki zmielonej kiszonej kapusty z grochem
• 1 łyżeczka przyprawy curry
• 1 łyżeczka zmielonego kminu rzymskiego
• 2 ząbki czosnku
• 1 cebula
• 6 wędzonych śliwek
Sos z buraczków:
• 3 upieczone ekologiczne buraki czerwone
• 2 łyżki orzechów włoskich
• 1 łyżka posiekanych wędzonych śliwek
• ½ łyżeczki zmielonego kminu rzymskiego
• 1 pęczek świeżej kolendry
• 2 cebule dymki (biała część)
• 4 tortille kukurydziane
• sól, grubo mielony pieprz, olej
Sposób przygotowania:
1. Cebulę kroimy w kostkę, po czym powoli wyprażamy na oleju na bardzo małym ogniu na brązowe chrupiące cebulowe skwarki.
2. Ugotowaną soczewicę mielimy dwukrotnie w maszynce na jednolitą masę. Masa powinna być dość sucha.
3. Do takiej masy dodajemy zmieloną ciecierzycę z puszki, dwie łyżki uprażonej na oleju cebuli, zmieloną kiszoną kapustę z grochem, curry, zmielony kmin rzymski, posiekany drobno czosnek, drobno posiekane wędzone śliwki, sól i pieprz do smaku. Wszystko dokładnie mieszamy.
4. Z takiej masy formujemy zgrabne kotlety warzywne w kształcie hamburgerów.
5. Pieczemy na suchej patelni o grubym dnie na niewielkim ogniu, na złoty kolor z każdej strony.
6. Sos buraczkowy: upieczone buraki miksujemy razem z olejem lub oliwą i orzechami włoskimi na gładką masę. Dodajemy posiekane wędzone śliwki, zmielony kmin rzymski, posiekaną świeżą kolendrę, sól, pieprz i olej. Wszystko dokładnie mieszamy.
7. Kukurydziane tortille podgrzewamy na suchej patelni o grubym dnie, na tortille nakładamy sos buraczkowy, plastry cebuli dymki, podpieczone burgery z soczewicy, na wierzchu nakładamy odrobine sosu i listki świeżej kolendry.
Dobra rada: gotowe ekologiczne buraczki z orzechami czy ekologiczną kapustę z grochem można dostać w sklepach ze zdrową żywnością

Potrawa 2
Tatar z suszonych pomidorów z sałatką z buraczków i jarmużem
Składniki:
• 200 g suszonych pomidorów (mogą być różne rodzaje, ale nie z zalewy olejowej, tylko suszone na słońcu)
• 2 łyżki sosu Worcester
• 2 łyżki sosu sojowego
• 2 łyżki octu balsamicznego
• 1 łyżka zmiksowanego upieczonego bakłażana
• 1 cebula
• 3 ekologiczne buraki
• 1 łyżeczka miodu
• 1 limonka
• 1 łyżka posiekanego szczypioru
• 6 – 7 listków młodego jarmużu
• 1 łyżka musztardy francuskiej gruboziarnistej
• 2 – 3 kromki ekologicznego chleba bezglutenowego
• sól, grubo mielony pieprz, olej
Sposób przygotowania:
1. Cebulę kroimy w kostkę, po czym powoli wyprażamy na oleju na bardzo małym ogniu na brązowe chrupiące cebulowe skwarki.
2. Do naczynia wkładamy suszone pomidory i zalewamy marynatą złożoną z sosu Worcester, sosu sojowego i octu balsamicznego. Odstawiamy na 24 do 48 godzin.
3. Pomidory wyjmujemy z marynaty i bardzo drobniutko siekamy nożem na desce. Do posiekanych pomidorów dodajemy zmiksowanego upieczonego bakłażana, dwie łyżki uprażonej cebuli, doprawiamy solą i pieprzem. Całość mieszamy.
4. Sałatka z buraczków: ekologiczne czerwone buraki owijamy folią aluminiową i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C do miękkości czyli około 1 - 1,5 godziny, w zależności od wielkości buraczków. Obieramy i kroimy w kostkę.
5. Doprawiamy sokiem z limonki, miodem, odrobiną zalewy, w której moczyły się suszone pomidory (sos Worcester, sos sojowy i ocet balsamiczny), solą, pieprzem. Całość mieszamy.
6. Na oleju, na którym prażyliśmy cebulę, przesmażamy kilka minut listki jarmużu, doprawiamy je solą i pieprzem.
7. Na talerz nakładamy sałatkę z buraczków, porcje „tatara” z suszonych pomidorów, musztardę francuską, podsmażone liście jarmużu. Podajemy z ekologicznym pieczywem bezglutenowym podpieczonym na blasze.
Dobra rada: bakłażana pieczemy w piekarniku w 180°C przez 30 – 40 minut do miękkości, wyjmujemy miękki miąższ ze skóry łyżeczką i miksujemy z odrobina oliwy.

Potrawa 3
Żurek gryczany z ziemniaczkami i wegańską okrasą
Składniki:
• 100 g suszonych pomidorów z zalewy olejowej
• 500 ml zakwasu na mące gryczanej
• 4 liście laurowe
• 6 ziaren ziela angielskiego
• 1 łyżka suszonego majeranku
• 1 ząbek czosnku
• 2 cebule
• 8 oczyszczonych małych ziemniaków ze skórką
• 1 łyżeczka kminu rzymskiego
• 5 wędzonych śliwek
• sól, grubo mielony pieprz, olej
Sposób przygotowania:
1. Oczyszczone ziemniaki ze skórką pieczemy w piekarniku do miękkości.
2. Jedną cebulę kroimy w kostkę, po czym powoli wyprażamy na oleju na bardzo małym ogniu na brązowe chrupiące cebulowe skwarki..
3. Na patelnię wylewamy odrobine zalewy od suszonych pomidorów, przesmażamy pokrojone w kostkę suszone pomidory.
4. Do naczynia wlewamy zakwas na mace gryczanej, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, ziele angielskie, suszony majeranek, posiekany czosnek, dwie łyżki uprażonej cebuli, pieprz i kmin rzymski. Całość gotujemy przez 15 – 20 minut na wolnym ogniu.
5. Dorzucamy przesmażone suszone pomidory, posiekane drobno wędzone śliwki, a upieczone ziemniaki kroimy na połówki i podsmażamy na oleju po pomidorach. Druga cebulę kroimy na pół, podpiekamy na blasze lub na suchej patelni o grubym dnie.
6. Żurek podajemy z ziemniakami i podpieczoną cebulą.








Ubijanie piany
Wywar rybny
Sernik
Cytrynowo
Drożdże lubią…


  • Dorsz z sałatką z pieczonych pomidorów na musie z selera
    Dorsz z sałatką z pieczonych pomidorów na musie z selera

    Czas przygotowania ok. 1 godziny
    Składniki:
    filety z dorsza - 500 g
    pomidory - 1 kg
    czosnek - 2 ząbki
    oliwa - 50 ml
    tymianek świeży - 10 g
    seler bulwa - 300 g
    mleko - 100 ml
    masło - 50 g
    oliwa - 100 ml
    cytryna - 1 szt.
    miód - 20 g
    sól, pieprz do smaku

  • Organki cielęce z młodą marchewką i szpinakiem
    Organki cielęce z młodą marchewką i szpinakiem

    Składniki na 4 porcje:
    górka cielęca z oczyszczonymi kostkami - 800 g
    rozmaryn - 4 gałązki
    czosnek - 2 ząbki
    sól i pieprz
    Marchew:
    młoda marchew - 800 g
    mielony kmin rzymski - pół łyżeczki
    ½  cytryny
    miód - pół łyżeczki
    oliwa - 1 łyżeczka
    Szpinak:
    szpinak świeży - 500 g
    cebula - 1 szt.
    oliwa - 2 łyżki
    czosnek - 1 ząbek
    gałka muszkatołowa - 1
    ½ cytryny

  • Kremowa zupa dyniowa z pomidorami i wędzonym kurczakiem
    Kremowa zupa dyniowa z pomidorami i wędzonym kurczakiem

    Składniki na 5 porcji:
    dynia świeża bądź mrożona - 400 g
    soczewica czerwona - 50 g
    pomidory pelati - 100 g
    wędzony kurczak - 100 g
    cebula dymka - 1 szt.
    czosnek - 1 ząbek
    słodka śmietanka 18% - 100 ml
    sól, pieprz i oliwa
    wywar drobiowy - 2,5 ltr

  • Tortilla  z kurczakiem i sosem pomidorowym
    Tortilla z kurczakiem i sosem pomidorowym

    Składniki na 4 porcje:
    tortilla pszenna - 4 płaty
    pierś z kurczaka - 1 szt.
    papryka czerwona - 1 szt.
    sera żółty - 100 g
    cebula - 1 szt.
    garść liści świeżego szpinaku
    Salsa pomidorowa:
    sparzone i obrane pomidory - 2 szt.
    cebula - 1 szt.
    mała ostra papryczka - 1 szt.
    ząbek czosnku - 1 szt.

  • Risotto z pęczaku z grzybami
    Risotto z pęczaku z grzybami

    Czas przygotowania ok. 40 minut
    Składniki:
    ugotowany pęczak - 200 g
    mrożone prawdziwki - 150 g
    czosnek - 2 ząbki
    cebula - 1 szt.
    białe wytrawne wino - 100 ml
    masło - 50 g
    świezży tymianek - 3 gałązki
    kozi ser dojrzewający - 50 g
    suszone śliwki - 50 g
    wywar warzywny - 0,5 l



Wycinek z tego, co zapamiętałem z moich podróży.
Moje luźne skojarzenia, słowa i wspomnienia.

Odcinek 174

Temat odcinka: Mięsne przysmaki z… warzyw!
Goście: Łukasz Gębka Farma Świętokrzyska


Potrawa 1
Burgery z soczewicy z sosem z buraczków i tortillą
Składniki:
Burgery z soczewicy:
• 400 g ugotowanej soczewicy
• 2 – 3 łyżki zmielonej ciecierzycy z puszki
• 2 – 3 łyżki zmielonej kiszonej kapusty z grochem
• 1 łyżeczka przyprawy curry
• 1 łyżeczka zmielonego kminu rzymskiego
• 2 ząbki czosnku
• 1 cebula
• 6 wędzonych śliwek
Sos z buraczków:
• 3 upieczone ekologiczne buraki czerwone
• 2 łyżki orzechów włoskich
• 1 łyżka posiekanych wędzonych śliwek
• ½ łyżeczki zmielonego kminu rzymskiego
• 1 pęczek świeżej kolendry
• 2 cebule dymki (biała część)
• 4 tortille kukurydziane
• sól, grubo mielony pieprz, olej
Sposób przygotowania:
1. Cebulę kroimy w kostkę, po czym powoli wyprażamy na oleju na bardzo małym ogniu na brązowe chrupiące cebulowe skwarki.
2. Ugotowaną soczewicę mielimy dwukrotnie w maszynce na jednolitą masę. Masa powinna być dość sucha.
3. Do takiej masy dodajemy zmieloną ciecierzycę z puszki, dwie łyżki uprażonej na oleju cebuli, zmieloną kiszoną kapustę z grochem, curry, zmielony kmin rzymski, posiekany drobno czosnek, drobno posiekane wędzone śliwki, sól i pieprz do smaku. Wszystko dokładnie mieszamy.
4. Z takiej masy formujemy zgrabne kotlety warzywne w kształcie hamburgerów.
5. Pieczemy na suchej patelni o grubym dnie na niewielkim ogniu, na złoty kolor z każdej strony.
6. Sos buraczkowy: upieczone buraki miksujemy razem z olejem lub oliwą i orzechami włoskimi na gładką masę. Dodajemy posiekane wędzone śliwki, zmielony kmin rzymski, posiekaną świeżą kolendrę, sól, pieprz i olej. Wszystko dokładnie mieszamy.
7. Kukurydziane tortille podgrzewamy na suchej patelni o grubym dnie, na tortille nakładamy sos buraczkowy, plastry cebuli dymki, podpieczone burgery z soczewicy, na wierzchu nakładamy odrobine sosu i listki świeżej kolendry.
Dobra rada: gotowe ekologiczne buraczki z orzechami czy ekologiczną kapustę z grochem można dostać w sklepach ze zdrową żywnością

Potrawa 2
Tatar z suszonych pomidorów z sałatką z buraczków i jarmużem
Składniki:
• 200 g suszonych pomidorów (mogą być różne rodzaje, ale nie z zalewy olejowej, tylko suszone na słońcu)
• 2 łyżki sosu Worcester
• 2 łyżki sosu sojowego
• 2 łyżki octu balsamicznego
• 1 łyżka zmiksowanego upieczonego bakłażana
• 1 cebula
• 3 ekologiczne buraki
• 1 łyżeczka miodu
• 1 limonka
• 1 łyżka posiekanego szczypioru
• 6 – 7 listków młodego jarmużu
• 1 łyżka musztardy francuskiej gruboziarnistej
• 2 – 3 kromki ekologicznego chleba bezglutenowego
• sól, grubo mielony pieprz, olej
Sposób przygotowania:
1. Cebulę kroimy w kostkę, po czym powoli wyprażamy na oleju na bardzo małym ogniu na brązowe chrupiące cebulowe skwarki.
2. Do naczynia wkładamy suszone pomidory i zalewamy marynatą złożoną z sosu Worcester, sosu sojowego i octu balsamicznego. Odstawiamy na 24 do 48 godzin.
3. Pomidory wyjmujemy z marynaty i bardzo drobniutko siekamy nożem na desce. Do posiekanych pomidorów dodajemy zmiksowanego upieczonego bakłażana, dwie łyżki uprażonej cebuli, doprawiamy solą i pieprzem. Całość mieszamy.
4. Sałatka z buraczków: ekologiczne czerwone buraki owijamy folią aluminiową i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C do miękkości czyli około 1 - 1,5 godziny, w zależności od wielkości buraczków. Obieramy i kroimy w kostkę.
5. Doprawiamy sokiem z limonki, miodem, odrobiną zalewy, w której moczyły się suszone pomidory (sos Worcester, sos sojowy i ocet balsamiczny), solą, pieprzem. Całość mieszamy.
6. Na oleju, na którym prażyliśmy cebulę, przesmażamy kilka minut listki jarmużu, doprawiamy je solą i pieprzem.
7. Na talerz nakładamy sałatkę z buraczków, porcje „tatara” z suszonych pomidorów, musztardę francuską, podsmażone liście jarmużu. Podajemy z ekologicznym pieczywem bezglutenowym podpieczonym na blasze.
Dobra rada: bakłażana pieczemy w piekarniku w 180°C przez 30 – 40 minut do miękkości, wyjmujemy miękki miąższ ze skóry łyżeczką i miksujemy z odrobina oliwy.

Potrawa 3
Żurek gryczany z ziemniaczkami i wegańską okrasą
Składniki:
• 100 g suszonych pomidorów z zalewy olejowej
• 500 ml zakwasu na mące gryczanej
• 4 liście laurowe
• 6 ziaren ziela angielskiego
• 1 łyżka suszonego majeranku
• 1 ząbek czosnku
• 2 cebule
• 8 oczyszczonych małych ziemniaków ze skórką
• 1 łyżeczka kminu rzymskiego
• 5 wędzonych śliwek
• sól, grubo mielony pieprz, olej
Sposób przygotowania:
1. Oczyszczone ziemniaki ze skórką pieczemy w piekarniku do miękkości.
2. Jedną cebulę kroimy w kostkę, po czym powoli wyprażamy na oleju na bardzo małym ogniu na brązowe chrupiące cebulowe skwarki..
3. Na patelnię wylewamy odrobine zalewy od suszonych pomidorów, przesmażamy pokrojone w kostkę suszone pomidory.
4. Do naczynia wlewamy zakwas na mace gryczanej, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, ziele angielskie, suszony majeranek, posiekany czosnek, dwie łyżki uprażonej cebuli, pieprz i kmin rzymski. Całość gotujemy przez 15 – 20 minut na wolnym ogniu.
5. Dorzucamy przesmażone suszone pomidory, posiekane drobno wędzone śliwki, a upieczone ziemniaki kroimy na połówki i podsmażamy na oleju po pomidorach. Druga cebulę kroimy na pół, podpiekamy na blasze lub na suchej patelni o grubym dnie.
6. Żurek podajemy z ziemniakami i podpieczoną cebulą.