Odcinek 173

Temat odcinka: Święto ziemniaka
Goście: Anna Białek i panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Załawie
Ryszard Goździk sołtys wsi Zaława, radny gminy Chlewiska
oraz Tomasz Jazdon Onix


Potrawa 1
Ziemniaczana zapiekanka z wieprzowymi żeberkami
Składniki:
• 1,5 kg mączystych ziemniaków
• 2 cebule
• 1 szklanka palonej kaszy gryczanej
• 2 łyżki mielonych suszonych grzybów
• 1 łyżka suszonego majeranku
• 1 łyżka mielonego kminu rzymskiego
• 1 kg wieprzowych żeberek
• 1 łyżka ostrej mielonej papryki
• sól, grubo mielony pieprz,
Sposób przygotowania:
1. Obrane ziemniaki ucieramy na tarce jak na placki ziemniaczane. Dodajemy utarte na tarce cebule oraz suchą paloną kaszę gryczaną. Doprawiamy mielonymi suszonymi grzybami, suszonym majerankiem, mielonym kminem rzymskim, pieprzem i solą, całość dokładnie mieszamy.
2. Wieprzowe żeberka nacieramy ostrą mieloną papryką, pieprzem i solą. Dzielimy na mniejsze kawałki po dwie kostki.
3. Na dno żaroodpornego naczynia nakładamy warstwę masy ziemniaczanej, na to układamy zamarynowane żeberka, całość dokładnie przykrywamy pozostała masą ziemniaczaną.
4. Pieczemy pod przykryciem w temperaturze 160°C przez 4 do 5 godzin.
Dobra rada: wystarczy do blendera włożyć kilka suszonych borowików lub podgrzybków i zmielić na pył, aby mieć aromatyczny puder z suszonych grzybów

Potrawa 2
Śledzie marynowane w cebuli z wędzonymi ziemniakami
Składniki:
• 6 śledzi najlepiej holenderskich matiasów
• 1 szklanka octu spirytusowego
• 8 ziaren ziela angielskiego
• 6 goździków
• 2 cebule
• 500 g mączystych ziemniaków
• 10 małych ziemniaczków typu francuskiego ze skórką
• 50 masła
• 10 łyżek kwaśnej gęstej śmietany
• ¼ łyżeczki mielonego białego pieprzu
• 1 garść siana
• 4 jajka
• sól, grubo mielony pieprz, olej
Sposób przygotowania:
1. Do naczynia przelewamy ocet spirytusowy, doprawiamy zielem angielskim, goździkami, cukrem i solą. Zagotowujemy, dodajemy cebule pokrojone w pół plastry. Gotujemy kilka minut, cebule odcedzamy i studzimy.
2. Ostudzoną cebule doprawiamy pieprzem i olejem. Taka cebula przykrywamy pokrojone na ładne kawałki filety śledziowe. Odstawiamy w chłodne miejsce na 20 minut do nawet 2 godzin.
3. Wędzone puree z ziemniaków: obrane, mączyste ziemniaki gotujemy do miękkości, przeciskamy przez praskę jak na puree. Dodajemy masło i połowę kwaśnej gęstej śmietany.
4. W metalowym naczyniu podpalamy trochę siana, zbieramy dym miską i nakrywamy przetarte ziemniaki, aby przeszły aromatem dymu. Można tę czynność powtórzyć 2 – 3 razy. Potem ziemniaki podgrzewamy dokładnie mieszając z masłem i śmietaną, można dorzucić odrobinę popiołu ze spalonego siana.
5. Wędzone ziemniaczki: małe ziemniaczki gotujemy w niewielkiej ilości osolonej wody do miękkości. Wkładamy do naczynia z odrobiną siana. Siano podpalamy. Po opaleniu ziemniaki czyścimy z resztek popiołu.
6. Sos z żółtek i śmietany: jaja gotujemy na twardo, do miski przekładamy same żółtka, dodajemy druga połowę kwaśnej gęstej śmietany, doprawiamy mielonym białym pieprzem i solą. Całość dokładnie ucieramy.
7. Zamarynowanego w cebuli śledzia podajemy z wędzonym puree, wędzonymi ziemniaczkami i sosem z żółtek.
Dobra rada: możemy też podać takiego śledzia tylko z jednym rodzajem wędzonych ziemniaków

Potrawa 3
Ostre warzywne curry z ziemniakami
Składniki:
• 600 g małych ziemniaków
• 1 łyżka masła
• 1,5 łyżki czerwonej pasty curry
• 400 ml mleka kokosowego
• 2 ząbki czosnku
• 1 łyżka cukru
• 1 cebula
• 2 ogórki konserwowe
• 100 g groszku cukrowego
• 1 pęczek świeżej kolendry
• 2 limonki
• 1 ostra papryczka
• sól, grubo mielony pieprz, olej
Sposób przygotowania:
1. Małe ziemniaki parujemy pod przykryciem w niewielkiej ilości osolonej wody aż do miękkości, zajmie to około 20 – 25 minut.
2. Na patelni rozgrzewamy odrobine oleju z masłem, po czym podprażamy czerwoną pastę curry przez 2 – 3 minuty. Zalewamy wszystko mlekiem kokosowym, dorzucamy posiekany czosnek i redukujemy sos na wolnym ogniu przez 15 minut. Na koniec doprawiamy startą skórką z limonki, cukrem i solą.
3. Do zredukowanego sosu dodajemy uparowane ziemniaczki, cebule pokrojoną w piórka, pokrojone w plasterki konserwowe ogórki, groszek cukrowy. Całość dusimy pod przykryciem przez kilka minut na wolnym ogniu.
4. Na koniec doprawiamy posiekaną świeżą kolendrą, sokiem z limonki i plasterkami ostrej papryczki. Podajemy z podpieczonymi cząstkami limonki.





Ubijanie piany
Wywar rybny
Sernik
Cytrynowo
Drożdże lubią…


  • Dorsz z sałatką z pieczonych pomidorów na musie z selera
    Dorsz z sałatką z pieczonych pomidorów na musie z selera

    Czas przygotowania ok. 1 godziny
    Składniki:
    filety z dorsza - 500 g
    pomidory - 1 kg
    czosnek - 2 ząbki
    oliwa - 50 ml
    tymianek świeży - 10 g
    seler bulwa - 300 g
    mleko - 100 ml
    masło - 50 g
    oliwa - 100 ml
    cytryna - 1 szt.
    miód - 20 g
    sól, pieprz do smaku

  • Organki cielęce z młodą marchewką i szpinakiem
    Organki cielęce z młodą marchewką i szpinakiem

    Składniki na 4 porcje:
    górka cielęca z oczyszczonymi kostkami - 800 g
    rozmaryn - 4 gałązki
    czosnek - 2 ząbki
    sól i pieprz
    Marchew:
    młoda marchew - 800 g
    mielony kmin rzymski - pół łyżeczki
    ½  cytryny
    miód - pół łyżeczki
    oliwa - 1 łyżeczka
    Szpinak:
    szpinak świeży - 500 g
    cebula - 1 szt.
    oliwa - 2 łyżki
    czosnek - 1 ząbek
    gałka muszkatołowa - 1
    ½ cytryny

  • Kremowa zupa dyniowa z pomidorami i wędzonym kurczakiem
    Kremowa zupa dyniowa z pomidorami i wędzonym kurczakiem

    Składniki na 5 porcji:
    dynia świeża bądź mrożona - 400 g
    soczewica czerwona - 50 g
    pomidory pelati - 100 g
    wędzony kurczak - 100 g
    cebula dymka - 1 szt.
    czosnek - 1 ząbek
    słodka śmietanka 18% - 100 ml
    sól, pieprz i oliwa
    wywar drobiowy - 2,5 ltr

  • Tortilla  z kurczakiem i sosem pomidorowym
    Tortilla z kurczakiem i sosem pomidorowym

    Składniki na 4 porcje:
    tortilla pszenna - 4 płaty
    pierś z kurczaka - 1 szt.
    papryka czerwona - 1 szt.
    sera żółty - 100 g
    cebula - 1 szt.
    garść liści świeżego szpinaku
    Salsa pomidorowa:
    sparzone i obrane pomidory - 2 szt.
    cebula - 1 szt.
    mała ostra papryczka - 1 szt.
    ząbek czosnku - 1 szt.

  • Risotto z pęczaku z grzybami
    Risotto z pęczaku z grzybami

    Czas przygotowania ok. 40 minut
    Składniki:
    ugotowany pęczak - 200 g
    mrożone prawdziwki - 150 g
    czosnek - 2 ząbki
    cebula - 1 szt.
    białe wytrawne wino - 100 ml
    masło - 50 g
    świezży tymianek - 3 gałązki
    kozi ser dojrzewający - 50 g
    suszone śliwki - 50 g
    wywar warzywny - 0,5 l



Wycinek z tego, co zapamiętałem z moich podróży.
Moje luźne skojarzenia, słowa i wspomnienia.

Odcinek 173

Temat odcinka: Święto ziemniaka
Goście: Anna Białek i panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Załawie
Ryszard Goździk sołtys wsi Zaława, radny gminy Chlewiska
oraz Tomasz Jazdon Onix


Potrawa 1
Ziemniaczana zapiekanka z wieprzowymi żeberkami
Składniki:
• 1,5 kg mączystych ziemniaków
• 2 cebule
• 1 szklanka palonej kaszy gryczanej
• 2 łyżki mielonych suszonych grzybów
• 1 łyżka suszonego majeranku
• 1 łyżka mielonego kminu rzymskiego
• 1 kg wieprzowych żeberek
• 1 łyżka ostrej mielonej papryki
• sól, grubo mielony pieprz,
Sposób przygotowania:
1. Obrane ziemniaki ucieramy na tarce jak na placki ziemniaczane. Dodajemy utarte na tarce cebule oraz suchą paloną kaszę gryczaną. Doprawiamy mielonymi suszonymi grzybami, suszonym majerankiem, mielonym kminem rzymskim, pieprzem i solą, całość dokładnie mieszamy.
2. Wieprzowe żeberka nacieramy ostrą mieloną papryką, pieprzem i solą. Dzielimy na mniejsze kawałki po dwie kostki.
3. Na dno żaroodpornego naczynia nakładamy warstwę masy ziemniaczanej, na to układamy zamarynowane żeberka, całość dokładnie przykrywamy pozostała masą ziemniaczaną.
4. Pieczemy pod przykryciem w temperaturze 160°C przez 4 do 5 godzin.
Dobra rada: wystarczy do blendera włożyć kilka suszonych borowików lub podgrzybków i zmielić na pył, aby mieć aromatyczny puder z suszonych grzybów

Potrawa 2
Śledzie marynowane w cebuli z wędzonymi ziemniakami
Składniki:
• 6 śledzi najlepiej holenderskich matiasów
• 1 szklanka octu spirytusowego
• 8 ziaren ziela angielskiego
• 6 goździków
• 2 cebule
• 500 g mączystych ziemniaków
• 10 małych ziemniaczków typu francuskiego ze skórką
• 50 masła
• 10 łyżek kwaśnej gęstej śmietany
• ¼ łyżeczki mielonego białego pieprzu
• 1 garść siana
• 4 jajka
• sól, grubo mielony pieprz, olej
Sposób przygotowania:
1. Do naczynia przelewamy ocet spirytusowy, doprawiamy zielem angielskim, goździkami, cukrem i solą. Zagotowujemy, dodajemy cebule pokrojone w pół plastry. Gotujemy kilka minut, cebule odcedzamy i studzimy.
2. Ostudzoną cebule doprawiamy pieprzem i olejem. Taka cebula przykrywamy pokrojone na ładne kawałki filety śledziowe. Odstawiamy w chłodne miejsce na 20 minut do nawet 2 godzin.
3. Wędzone puree z ziemniaków: obrane, mączyste ziemniaki gotujemy do miękkości, przeciskamy przez praskę jak na puree. Dodajemy masło i połowę kwaśnej gęstej śmietany.
4. W metalowym naczyniu podpalamy trochę siana, zbieramy dym miską i nakrywamy przetarte ziemniaki, aby przeszły aromatem dymu. Można tę czynność powtórzyć 2 – 3 razy. Potem ziemniaki podgrzewamy dokładnie mieszając z masłem i śmietaną, można dorzucić odrobinę popiołu ze spalonego siana.
5. Wędzone ziemniaczki: małe ziemniaczki gotujemy w niewielkiej ilości osolonej wody do miękkości. Wkładamy do naczynia z odrobiną siana. Siano podpalamy. Po opaleniu ziemniaki czyścimy z resztek popiołu.
6. Sos z żółtek i śmietany: jaja gotujemy na twardo, do miski przekładamy same żółtka, dodajemy druga połowę kwaśnej gęstej śmietany, doprawiamy mielonym białym pieprzem i solą. Całość dokładnie ucieramy.
7. Zamarynowanego w cebuli śledzia podajemy z wędzonym puree, wędzonymi ziemniaczkami i sosem z żółtek.
Dobra rada: możemy też podać takiego śledzia tylko z jednym rodzajem wędzonych ziemniaków

Potrawa 3
Ostre warzywne curry z ziemniakami
Składniki:
• 600 g małych ziemniaków
• 1 łyżka masła
• 1,5 łyżki czerwonej pasty curry
• 400 ml mleka kokosowego
• 2 ząbki czosnku
• 1 łyżka cukru
• 1 cebula
• 2 ogórki konserwowe
• 100 g groszku cukrowego
• 1 pęczek świeżej kolendry
• 2 limonki
• 1 ostra papryczka
• sól, grubo mielony pieprz, olej
Sposób przygotowania:
1. Małe ziemniaki parujemy pod przykryciem w niewielkiej ilości osolonej wody aż do miękkości, zajmie to około 20 – 25 minut.
2. Na patelni rozgrzewamy odrobine oleju z masłem, po czym podprażamy czerwoną pastę curry przez 2 – 3 minuty. Zalewamy wszystko mlekiem kokosowym, dorzucamy posiekany czosnek i redukujemy sos na wolnym ogniu przez 15 minut. Na koniec doprawiamy startą skórką z limonki, cukrem i solą.
3. Do zredukowanego sosu dodajemy uparowane ziemniaczki, cebule pokrojoną w piórka, pokrojone w plasterki konserwowe ogórki, groszek cukrowy. Całość dusimy pod przykryciem przez kilka minut na wolnym ogniu.
4. Na koniec doprawiamy posiekaną świeżą kolendrą, sokiem z limonki i plasterkami ostrej papryczki. Podajemy z podpieczonymi cząstkami limonki.