Odcinek 171

Temat odcinka: Grójeckie jabłka
Goście: Hubert Woźniak Rajpol

Potrawa 1
Jogurtowe racuszki z jabłkami
Składniki:
•    2 jajka
•    2 łyżki cukru wanilinowego
•    300 ml gęstego jogurtu naturalnego
•    4 łyżki maki pszennej
•    1 łyżeczka proszku do pieczenia
•    1/3 kostki masła
•    2 jabłka
•    2 łyżki suszonej żurawiny
•    olej
Sposób przygotowania:
1.    Do naczynia wbijamy jajka, dodajemy cukier wanilinowy. Mikserem ubijamy na puszystą pianę. W misce łączymy z jogurtem, mąką pszenną, proszkiem do pieczenia i roztopionym wcześniej masłem.
2.    Wszystko dokładnie mieszamy. Masa powinna być w miarę gęsta, choć jeszcze lejąca.
3.    Dodajemy do pokrojone na nieregularne kawałki jabłek, wcześniej obranych, bez gniazd nasiennych.
4.    Na nagrzanej patelni z odrobiną oleju nakładamy łyżką nieregularne racuchy, które powoli wypiekamy z obu stron na złoty kolor. Ogień powinien być niezbyt duży, aby placki wypiekły się w środku, a skórka na zewnątrz nie powinna się przypalić.
5.    Kiedy placki są prawie gotowe, dorzucamy na patelnię suszoną żurawinę, którą chwile podgrzewamy w gorącym oleju.
6.    Placki podajemy posypane żurawiną, skropione jogurtem, można dołozyc cząstki jabłka ze skórką, podpieczone na patelni.
Dobra rada:

Potrawa 2
Konfitura z jabłek z musztardą francuską
Składniki:    
•    4 jabłka
•    1 cebula
•    1 ząbek czosnku
•    2 – 3 łyżki gruboziarnistej musztardy francuskiej
•    sól, grubo mielony pieprz, olej
Sposób przygotowania:
1.    Jabłka kładziemy na blachę z pergaminem, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy aż skórką będzie mocno przypieczona a miąższ w środku miękki.
2.    Upieczone jabłka przecieramy przez sito, aby pozbyć się skórki i gniazd nasiennych.
3.    Na patelni z odrobiną oleju podsmażamy cebulę pokrojoną, czosnek pokrojony w plasterki. Smażymy na wolnym ogniu do zeszklenia. Doprawiamy startą skórką z cytryny, solą i pieprzem. Dorzucamy przetarty miąższ z jabłek i musztardę. Mieszamy i chwilę wszystko razem smażymy, doprawiając sokiem z cytryny.    
4.    Gorącą konfiturę przekładamy do słoików.
Dobra rada:

Potrawa 3
Sandacz zapiekany z konfiturą z jabłek i cebulą
Składniki:
•    2 filety z sandacza
•    2 – 3 cebule dymki
•    1 ząbek czosnku
•    1 łyżeczka ziaren kolendry
•    2 suszone owoce kardamonu
•    3 łyżki konfitury z jabłek i musztardy (patrz przepis powyżej)
•    1 jabłko
•    1 łyżka soku z cytryny
•    sól, grubo mielony pieprz, olej
Sposób przygotowania:
1.    Cebule kroimy w piórka, czosnek siekamy. Na patelni z odrobiną oleju roztapiamy masło, mocno przesmażamy cebulę i czosnek, doprawiając solą, pieprzem, rozgniecionymi ziarnami kolendry, starta skórką z cytryny, po czym smażymy na wolnym ogniu aż do zbrązowienia cebuli.
2.    Przesmażoną cebule z czosnkiem przekładamy do żaroodpornego naczynia wyłożonego pergaminem.
3.    Filety z sandacza czyścimy, równamy wycinamy wszystkie ości,  Nacinamy skórę, doprawiamy pieprzem od strony skóry. Smażymy na patelni z odrobiną oleju aż skórka nabierze złotego koloru, potem podsmażamy od strony mięsa przez kilkanaście sekund, mięso ryby powinno pozostać w środku surowe.
4.    Podsmażoną rybę układamy skórą do dołu na cebuli w naczyniu żaroodpornym, układamy na wierzchu ryby warstwę konfitury z jabłek i musztardy, po czym pieczemy w temperaturze 180°C przez 10 minut.
5.    Dopiero po upieczeniu rybę solimy, skrapiamy sokiem z cytryny.  
Dobra rada: do tej potrawy możemy podpiec na blasze lub suchej patelni przekrojone na pół ząbki czosnku i cząstki jabłka


Ubijanie piany
Wywar rybny
Sernik
Cytrynowo
Drożdże lubią…


  • Dorsz z sałatką z pieczonych pomidorów na musie z selera
    Dorsz z sałatką z pieczonych pomidorów na musie z selera

    Czas przygotowania ok. 1 godziny
    Składniki:
    filety z dorsza - 500 g
    pomidory - 1 kg
    czosnek - 2 ząbki
    oliwa - 50 ml
    tymianek świeży - 10 g
    seler bulwa - 300 g
    mleko - 100 ml
    masło - 50 g
    oliwa - 100 ml
    cytryna - 1 szt.
    miód - 20 g
    sól, pieprz do smaku

  • Organki cielęce z młodą marchewką i szpinakiem
    Organki cielęce z młodą marchewką i szpinakiem

    Składniki na 4 porcje:
    górka cielęca z oczyszczonymi kostkami - 800 g
    rozmaryn - 4 gałązki
    czosnek - 2 ząbki
    sól i pieprz
    Marchew:
    młoda marchew - 800 g
    mielony kmin rzymski - pół łyżeczki
    ½  cytryny
    miód - pół łyżeczki
    oliwa - 1 łyżeczka
    Szpinak:
    szpinak świeży - 500 g
    cebula - 1 szt.
    oliwa - 2 łyżki
    czosnek - 1 ząbek
    gałka muszkatołowa - 1
    ½ cytryny

  • Kremowa zupa dyniowa z pomidorami i wędzonym kurczakiem
    Kremowa zupa dyniowa z pomidorami i wędzonym kurczakiem

    Składniki na 5 porcji:
    dynia świeża bądź mrożona - 400 g
    soczewica czerwona - 50 g
    pomidory pelati - 100 g
    wędzony kurczak - 100 g
    cebula dymka - 1 szt.
    czosnek - 1 ząbek
    słodka śmietanka 18% - 100 ml
    sól, pieprz i oliwa
    wywar drobiowy - 2,5 ltr

  • Tortilla  z kurczakiem i sosem pomidorowym
    Tortilla z kurczakiem i sosem pomidorowym

    Składniki na 4 porcje:
    tortilla pszenna - 4 płaty
    pierś z kurczaka - 1 szt.
    papryka czerwona - 1 szt.
    sera żółty - 100 g
    cebula - 1 szt.
    garść liści świeżego szpinaku
    Salsa pomidorowa:
    sparzone i obrane pomidory - 2 szt.
    cebula - 1 szt.
    mała ostra papryczka - 1 szt.
    ząbek czosnku - 1 szt.

  • Risotto z pęczaku z grzybami
    Risotto z pęczaku z grzybami

    Czas przygotowania ok. 40 minut
    Składniki:
    ugotowany pęczak - 200 g
    mrożone prawdziwki - 150 g
    czosnek - 2 ząbki
    cebula - 1 szt.
    białe wytrawne wino - 100 ml
    masło - 50 g
    świezży tymianek - 3 gałązki
    kozi ser dojrzewający - 50 g
    suszone śliwki - 50 g
    wywar warzywny - 0,5 l



Wycinek z tego, co zapamiętałem z moich podróży.
Moje luźne skojarzenia, słowa i wspomnienia.

Odcinek 171

Temat odcinka: Grójeckie jabłka
Goście: Hubert Woźniak Rajpol

Potrawa 1
Jogurtowe racuszki z jabłkami
Składniki:
•    2 jajka
•    2 łyżki cukru wanilinowego
•    300 ml gęstego jogurtu naturalnego
•    4 łyżki maki pszennej
•    1 łyżeczka proszku do pieczenia
•    1/3 kostki masła
•    2 jabłka
•    2 łyżki suszonej żurawiny
•    olej
Sposób przygotowania:
1.    Do naczynia wbijamy jajka, dodajemy cukier wanilinowy. Mikserem ubijamy na puszystą pianę. W misce łączymy z jogurtem, mąką pszenną, proszkiem do pieczenia i roztopionym wcześniej masłem.
2.    Wszystko dokładnie mieszamy. Masa powinna być w miarę gęsta, choć jeszcze lejąca.
3.    Dodajemy do pokrojone na nieregularne kawałki jabłek, wcześniej obranych, bez gniazd nasiennych.
4.    Na nagrzanej patelni z odrobiną oleju nakładamy łyżką nieregularne racuchy, które powoli wypiekamy z obu stron na złoty kolor. Ogień powinien być niezbyt duży, aby placki wypiekły się w środku, a skórka na zewnątrz nie powinna się przypalić.
5.    Kiedy placki są prawie gotowe, dorzucamy na patelnię suszoną żurawinę, którą chwile podgrzewamy w gorącym oleju.
6.    Placki podajemy posypane żurawiną, skropione jogurtem, można dołozyc cząstki jabłka ze skórką, podpieczone na patelni.
Dobra rada:

Potrawa 2
Konfitura z jabłek z musztardą francuską
Składniki:    
•    4 jabłka
•    1 cebula
•    1 ząbek czosnku
•    2 – 3 łyżki gruboziarnistej musztardy francuskiej
•    sól, grubo mielony pieprz, olej
Sposób przygotowania:
1.    Jabłka kładziemy na blachę z pergaminem, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy aż skórką będzie mocno przypieczona a miąższ w środku miękki.
2.    Upieczone jabłka przecieramy przez sito, aby pozbyć się skórki i gniazd nasiennych.
3.    Na patelni z odrobiną oleju podsmażamy cebulę pokrojoną, czosnek pokrojony w plasterki. Smażymy na wolnym ogniu do zeszklenia. Doprawiamy startą skórką z cytryny, solą i pieprzem. Dorzucamy przetarty miąższ z jabłek i musztardę. Mieszamy i chwilę wszystko razem smażymy, doprawiając sokiem z cytryny.    
4.    Gorącą konfiturę przekładamy do słoików.
Dobra rada:

Potrawa 3
Sandacz zapiekany z konfiturą z jabłek i cebulą
Składniki:
•    2 filety z sandacza
•    2 – 3 cebule dymki
•    1 ząbek czosnku
•    1 łyżeczka ziaren kolendry
•    2 suszone owoce kardamonu
•    3 łyżki konfitury z jabłek i musztardy (patrz przepis powyżej)
•    1 jabłko
•    1 łyżka soku z cytryny
•    sól, grubo mielony pieprz, olej
Sposób przygotowania:
1.    Cebule kroimy w piórka, czosnek siekamy. Na patelni z odrobiną oleju roztapiamy masło, mocno przesmażamy cebulę i czosnek, doprawiając solą, pieprzem, rozgniecionymi ziarnami kolendry, starta skórką z cytryny, po czym smażymy na wolnym ogniu aż do zbrązowienia cebuli.
2.    Przesmażoną cebule z czosnkiem przekładamy do żaroodpornego naczynia wyłożonego pergaminem.
3.    Filety z sandacza czyścimy, równamy wycinamy wszystkie ości,  Nacinamy skórę, doprawiamy pieprzem od strony skóry. Smażymy na patelni z odrobiną oleju aż skórka nabierze złotego koloru, potem podsmażamy od strony mięsa przez kilkanaście sekund, mięso ryby powinno pozostać w środku surowe.
4.    Podsmażoną rybę układamy skórą do dołu na cebuli w naczyniu żaroodpornym, układamy na wierzchu ryby warstwę konfitury z jabłek i musztardy, po czym pieczemy w temperaturze 180°C przez 10 minut.
5.    Dopiero po upieczeniu rybę solimy, skrapiamy sokiem z cytryny.  
Dobra rada: do tej potrawy możemy podpiec na blasze lub suchej patelni przekrojone na pół ząbki czosnku i cząstki jabłka