Odcinek 164

Temat odcinka: Kuchnia sokiem płynąca
Goście: Grażyna Wiatr z Kałęczewa

Potrawa 1
Marynowany w soku tuńczyk z sałatką z czerwonej ciecierzycy
Składniki:
•    4 steki z tuńczyka grubości ok. 2 cm
•    600 ml dobrego soku jabłkowego
•    30 ml octu jabłkowego
•    1 łyżka sosu Worcester
•    2 ząbki czosnku
•    1 limonka
•    300 g ugotowanej czerwonej soczewicy
•    1 cebula
•    1 twarde jabłko
•    ½ pęczka świeżej mięty
•    sól, pieprz, olej
Sposób przygotowania:
1.    Plastry tuńczyka doprawiamy pieprzem i smarujemy olejem z obu stron. Kładziemy na suchą rozgrzaną patelnię i krótko obsmażamy z obu stron na złoty kolor, ale tak by w środku została warstwa surowego mięsa.
2.    Podsmażone plastry tuńczyka przekładamy do naczynia i zalewamy sokiem jabłkowym, doprawiamy octem, sosem Worcester, ząbkiem czosnku pokrojonym w plasterki, startą skórką i sokiem z połowy limonki. Rybę wraz marynatą wkładamy do lodówki na 24 godziny.
3.    Sałatka z soczewicy: na rozgrzanej patelni z olejem szklimy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek w plasterki, dorzucamy ugotowaną na sypko czerwoną soczewicę, dolewamy kilka łyżek soku jabłkowego, a kiedy sok odparuje na koniec dodajemy jabłko pokrojone ze skórką w drobną kostkę i posiekaną świeżą miętę.
4.    Tuńczyka wyjmujemy z marynaty, lekko osuszamy, z kilku łyżek marynaty, odrobiny sosu Worcester i oliwy robimy sos do ryby. Tuńczyka kroimy w cienkie plastry, podajemy na sałatce z soczewicy skropione sosem i udekorowane listkami mięty.  
Dobra rada: jeśli dostaniemy soki z Kałęczewa, można użyć do marynaty soków jabłkowych z kwiatem czarnego bzu i cytrynowej werbeny. Aby soczewica była sypka, krótko gotujemy ją w osolonym wrzątku i hartujemy w zimnej wodzie.

Potrawa 2
Pierś z kurczaka z chrupiącą panierką i owocową kaszą
Składniki:    
•    200 g kaszy pęczak
•    400 ml soku jabłkowego
•    1 cebula
•    2 ząbki czosnku
•    2 piersi z kurczaka
•    1 twardy pomidor
•    1 pęczek świeżej bazylii
•    40 g sera grana padano
•    1 limonka
•    sól, grubo mielony pieprz, oliwa
Sposób przygotowania:
1.    Owocowa kasza: w naczyniu na oliwie szklimy pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany ząbek czosnku. Dorzucamy kaszę i chwilę wszystko razem smażymy. Potem zalewamy kaszę sokiem jabłkowym w proporcji 2 : 1, doprawiamy solą, zagotowujemy i powoli parujemy pod przykryciem, aż kasza wchłonie cały płyn. Potem trzymamy w cieple.
2.    Piersi kurczaka skrapiamy oliwą, doprawiamy solą i pieprzem. Piersi przesmażamy na patelni na złoty kolor z obu stron, ale krótko, by w środku pozostały surowe.
3.    Przygotowujemy panierkę: z pomidora usuwamy gniazda nasienne i kroimy miąższ w drobną kostkę ze skórką. Przekładamy do bułki tartej, dodajemy posiekaną świeżą bazylię, posiekany ząbek czosnku, starty ser grana padano i oliwę. Wszystko razem mieszamy.
4.    Piersi przekładamy do żaroodpornego naczynia, nakładamy na nie grubą warstwę przygotowanej panierki, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 10 – 15 minut.
5.    Wyjmujemy piersi kurczaka z piekarnika, ostrożnie kroimy na plastry i podajemy na owocowej kaszy, skropione sokiem z limonki.
 Dobra rada: sok jabłkowy do gotowania kaszy można dodatkowo aromatyzować odrobiną mielonego cynamonu, imbiru, kardamonu i goździków, chyba że dostaniemy sok jabłkowy „Szarlotka” z Kałęczewa

Potrawa 3
Nogi kurczaka duszone w soku jabłkowym i pomidorowym z białą fasolą
Składniki:
•    4 uda z kurczaka
•    250 ml soku pomidorowego
•    250 ml soku jabłkowego
•    50 g masła
•    1 limonka
•    3 ząbki czosnku
•    250 g podgotowanej białej fasoli
•    ½ łyżeczki ostrej mielonej papryki
•    ½ łyżeczki sosu Worcester
•    sól, grubo mielony pieprz, oliwa
Sposób przygotowania:
1.    Uda kurczaka doprawiamy solą, pieprzem, skrapiamy oliwą. Przesmażamy w naczyniu na złoty kolor z każdej strony.
2.    Obsmażone nogi z kurczaka zalewamy sokiem pomidorowym i jabłkowym, dodajemy masło, startą skórkę z limonki, rozgnieciony ząbek czosnku. Dusimy pod przykryciem przez 15 minut.
3.    Po tym czasie dorzucamy lekko podgotowaną białą fasolę, ostrą mieloną paprykę, dwa rozgniecione ząb ,ki czosnku, sos Worcester i sok z limonki. Przykrywamy i dusimy przez kolejne 45 minut.
4.    Na talerze wykładamy biała fasolę, na to uduszone w soku uda kurczaka, polewamy wszystko sosem.
Dobra rada: jeśli fasola jest dobrze ugotowana, należy dodać ją później, bo się rozpadnie


Ubijanie piany
Wywar rybny
Sernik
Cytrynowo
Drożdże lubią…


  • Dorsz z sałatką z pieczonych pomidorów na musie z selera
    Dorsz z sałatką z pieczonych pomidorów na musie z selera

    Czas przygotowania ok. 1 godziny
    Składniki:
    filety z dorsza - 500 g
    pomidory - 1 kg
    czosnek - 2 ząbki
    oliwa - 50 ml
    tymianek świeży - 10 g
    seler bulwa - 300 g
    mleko - 100 ml
    masło - 50 g
    oliwa - 100 ml
    cytryna - 1 szt.
    miód - 20 g
    sól, pieprz do smaku

  • Organki cielęce z młodą marchewką i szpinakiem
    Organki cielęce z młodą marchewką i szpinakiem

    Składniki na 4 porcje:
    górka cielęca z oczyszczonymi kostkami - 800 g
    rozmaryn - 4 gałązki
    czosnek - 2 ząbki
    sól i pieprz
    Marchew:
    młoda marchew - 800 g
    mielony kmin rzymski - pół łyżeczki
    ½  cytryny
    miód - pół łyżeczki
    oliwa - 1 łyżeczka
    Szpinak:
    szpinak świeży - 500 g
    cebula - 1 szt.
    oliwa - 2 łyżki
    czosnek - 1 ząbek
    gałka muszkatołowa - 1
    ½ cytryny

  • Kremowa zupa dyniowa z pomidorami i wędzonym kurczakiem
    Kremowa zupa dyniowa z pomidorami i wędzonym kurczakiem

    Składniki na 5 porcji:
    dynia świeża bądź mrożona - 400 g
    soczewica czerwona - 50 g
    pomidory pelati - 100 g
    wędzony kurczak - 100 g
    cebula dymka - 1 szt.
    czosnek - 1 ząbek
    słodka śmietanka 18% - 100 ml
    sól, pieprz i oliwa
    wywar drobiowy - 2,5 ltr

  • Tortilla  z kurczakiem i sosem pomidorowym
    Tortilla z kurczakiem i sosem pomidorowym

    Składniki na 4 porcje:
    tortilla pszenna - 4 płaty
    pierś z kurczaka - 1 szt.
    papryka czerwona - 1 szt.
    sera żółty - 100 g
    cebula - 1 szt.
    garść liści świeżego szpinaku
    Salsa pomidorowa:
    sparzone i obrane pomidory - 2 szt.
    cebula - 1 szt.
    mała ostra papryczka - 1 szt.
    ząbek czosnku - 1 szt.

  • Risotto z pęczaku z grzybami
    Risotto z pęczaku z grzybami

    Czas przygotowania ok. 40 minut
    Składniki:
    ugotowany pęczak - 200 g
    mrożone prawdziwki - 150 g
    czosnek - 2 ząbki
    cebula - 1 szt.
    białe wytrawne wino - 100 ml
    masło - 50 g
    świezży tymianek - 3 gałązki
    kozi ser dojrzewający - 50 g
    suszone śliwki - 50 g
    wywar warzywny - 0,5 l



Wycinek z tego, co zapamiętałem z moich podróży.
Moje luźne skojarzenia, słowa i wspomnienia.

Odcinek 164

Temat odcinka: Kuchnia sokiem płynąca
Goście: Grażyna Wiatr z Kałęczewa

Potrawa 1
Marynowany w soku tuńczyk z sałatką z czerwonej ciecierzycy
Składniki:
•    4 steki z tuńczyka grubości ok. 2 cm
•    600 ml dobrego soku jabłkowego
•    30 ml octu jabłkowego
•    1 łyżka sosu Worcester
•    2 ząbki czosnku
•    1 limonka
•    300 g ugotowanej czerwonej soczewicy
•    1 cebula
•    1 twarde jabłko
•    ½ pęczka świeżej mięty
•    sól, pieprz, olej
Sposób przygotowania:
1.    Plastry tuńczyka doprawiamy pieprzem i smarujemy olejem z obu stron. Kładziemy na suchą rozgrzaną patelnię i krótko obsmażamy z obu stron na złoty kolor, ale tak by w środku została warstwa surowego mięsa.
2.    Podsmażone plastry tuńczyka przekładamy do naczynia i zalewamy sokiem jabłkowym, doprawiamy octem, sosem Worcester, ząbkiem czosnku pokrojonym w plasterki, startą skórką i sokiem z połowy limonki. Rybę wraz marynatą wkładamy do lodówki na 24 godziny.
3.    Sałatka z soczewicy: na rozgrzanej patelni z olejem szklimy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek w plasterki, dorzucamy ugotowaną na sypko czerwoną soczewicę, dolewamy kilka łyżek soku jabłkowego, a kiedy sok odparuje na koniec dodajemy jabłko pokrojone ze skórką w drobną kostkę i posiekaną świeżą miętę.
4.    Tuńczyka wyjmujemy z marynaty, lekko osuszamy, z kilku łyżek marynaty, odrobiny sosu Worcester i oliwy robimy sos do ryby. Tuńczyka kroimy w cienkie plastry, podajemy na sałatce z soczewicy skropione sosem i udekorowane listkami mięty.  
Dobra rada: jeśli dostaniemy soki z Kałęczewa, można użyć do marynaty soków jabłkowych z kwiatem czarnego bzu i cytrynowej werbeny. Aby soczewica była sypka, krótko gotujemy ją w osolonym wrzątku i hartujemy w zimnej wodzie.

Potrawa 2
Pierś z kurczaka z chrupiącą panierką i owocową kaszą
Składniki:    
•    200 g kaszy pęczak
•    400 ml soku jabłkowego
•    1 cebula
•    2 ząbki czosnku
•    2 piersi z kurczaka
•    1 twardy pomidor
•    1 pęczek świeżej bazylii
•    40 g sera grana padano
•    1 limonka
•    sól, grubo mielony pieprz, oliwa
Sposób przygotowania:
1.    Owocowa kasza: w naczyniu na oliwie szklimy pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany ząbek czosnku. Dorzucamy kaszę i chwilę wszystko razem smażymy. Potem zalewamy kaszę sokiem jabłkowym w proporcji 2 : 1, doprawiamy solą, zagotowujemy i powoli parujemy pod przykryciem, aż kasza wchłonie cały płyn. Potem trzymamy w cieple.
2.    Piersi kurczaka skrapiamy oliwą, doprawiamy solą i pieprzem. Piersi przesmażamy na patelni na złoty kolor z obu stron, ale krótko, by w środku pozostały surowe.
3.    Przygotowujemy panierkę: z pomidora usuwamy gniazda nasienne i kroimy miąższ w drobną kostkę ze skórką. Przekładamy do bułki tartej, dodajemy posiekaną świeżą bazylię, posiekany ząbek czosnku, starty ser grana padano i oliwę. Wszystko razem mieszamy.
4.    Piersi przekładamy do żaroodpornego naczynia, nakładamy na nie grubą warstwę przygotowanej panierki, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 10 – 15 minut.
5.    Wyjmujemy piersi kurczaka z piekarnika, ostrożnie kroimy na plastry i podajemy na owocowej kaszy, skropione sokiem z limonki.
 Dobra rada: sok jabłkowy do gotowania kaszy można dodatkowo aromatyzować odrobiną mielonego cynamonu, imbiru, kardamonu i goździków, chyba że dostaniemy sok jabłkowy „Szarlotka” z Kałęczewa

Potrawa 3
Nogi kurczaka duszone w soku jabłkowym i pomidorowym z białą fasolą
Składniki:
•    4 uda z kurczaka
•    250 ml soku pomidorowego
•    250 ml soku jabłkowego
•    50 g masła
•    1 limonka
•    3 ząbki czosnku
•    250 g podgotowanej białej fasoli
•    ½ łyżeczki ostrej mielonej papryki
•    ½ łyżeczki sosu Worcester
•    sól, grubo mielony pieprz, oliwa
Sposób przygotowania:
1.    Uda kurczaka doprawiamy solą, pieprzem, skrapiamy oliwą. Przesmażamy w naczyniu na złoty kolor z każdej strony.
2.    Obsmażone nogi z kurczaka zalewamy sokiem pomidorowym i jabłkowym, dodajemy masło, startą skórkę z limonki, rozgnieciony ząbek czosnku. Dusimy pod przykryciem przez 15 minut.
3.    Po tym czasie dorzucamy lekko podgotowaną białą fasolę, ostrą mieloną paprykę, dwa rozgniecione ząb ,ki czosnku, sos Worcester i sok z limonki. Przykrywamy i dusimy przez kolejne 45 minut.
4.    Na talerze wykładamy biała fasolę, na to uduszone w soku uda kurczaka, polewamy wszystko sosem.
Dobra rada: jeśli fasola jest dobrze ugotowana, należy dodać ją później, bo się rozpadnie