Odcinek 159

Temat odcinka: Brytyjska jagnięcina z pieca i grilla
Goście: Katie Hemmings –gospodyni domowa z High Wycombe, Damian Greczycho – szef kuchni, Marek Schejbal – BPCC Brytyjsko Polska Izba Handlowa


Potrawa 1
Szaszłyki i steki jagnięce z grilla z ogórkową salsą
Składniki:
•    2 kawałki karkówki jagnięcej
•    2 steki T-bone z jagnięciny
•    3 kotlety jagnięce z kością
•    2 steki z udźca jagnięcego
•    1 małe kłącze świeżego imbiru
•    1 ostra papryczka
•    1 łyżeczka kminu rzymskiego
•    8 goździków
•    1 łyżeczka sosu Worcester
•    1 łyżka octu piwnego lub winnego
•    2 główki czosnku
•    10 młodych ziemniaków
•    2 świeże ogórki
•    ½ pęczka świeżej bazylii
•    3 łyżki kwaśnej gęstej śmietany
•    1 łyżka miodu gryczanego
•    3 łyżki orzeszków pistacjowych bez łupin
•    sól, grubo mielony pieprz, olej lub oliwa
•    drewniane patyczki do szaszłyków
Sposób przygotowania:
1.    Szaszłyki z jagnięciny: z karkówki jagnięcej kroimy ładne kawałki o grubości około 1 cm.
2.    Przygotowujemy marynatę: w misce łączymy pokrojone mięso, drobno posiekany świeży imbir, posiekaną ostrą papryczkę, utarte w moździerzu kmin rzymski i goździki, pół łyżeczki sosu Worcester, ocet i olej lub oliwę. Wszystko dokładnie mieszamy.
3.    Na namoczone wcześniej w wodzie drewniane patyczki nabijamy na przemian zamarynowane kawałki karkówki jagnięcej  przekrojonymi na pół ząbkami czosnku z łupiną.
4.    Takie szaszłyki opiekamy powoli na rozgrzanej płycie lub grillu obracając z każdej strony przez około 30 – 35 minut na niezbyt mocnym ogniu.
5.    Steki z jagnięciny: steki T-bone, steki z udźca i kotleciki jagnięce z kostką oprószamy pieprzem, można też skropić oliwą, po czym smażymy na mocno rozgrzanym grillu lub płycie z odrobiną oliwy przez około 2 minuty z każdej strony. Zdejmujemy, aby mięso odpoczęło. Przed samym podaniem ponownie kładziemy na rozgrzanym grillu, opiekamy po 20 – 30 sekund z każdej strony. Steki powinny być różowe w środku.
6.    Salsa ze świeżego ogórka: w misce łączymy drobno posiekanego świeżego ogórka, posiekaną ostrą papryczkę, posiekaną świeżą bazylię, pół łyżeczki sosu Worcester, pokruszone orzeszki pistacjowe, kwaśną gęstą śmietanę, miód, sól i pieprz do smaku. Dokładnie mieszamy.
7.    Młode ziemniaki parujemy do miękkości w niewielkiej ilości wody pod przykryciem. Dopiekamy na ruszcie lub na płycie razem z mięsem.
8.    Szaszłyki i steki z jagnięciny podajemy z podpieczonymi ziemniakami i salsą ze świeżego ogórka.
Dobra rada: angielski sos Worcester dostaniemy w stoiskach z produktami kuchni świata

Potrawa 2
Pieczony udziec jagnięcy w korzennej marynacie
Składniki:    
•    1 udziec jagnięcy bez kości, wagi około 2 kilogramów
•    3 cebule
•    4 ząbki czosnku
•    ½ pęczka świeżej mięty
•     1 łyżka musztardy Dijon
•    2 łyżki miodu
•    1 łyżka słodkiej mielonej papryki
•    ½ łyżki ostrej mielonej papryki
•    2 łyżeczki czerwonej pasty curry
•    1 łyżka octu jabłkowego lub winnego
•    1 garść siana
•    1 główka czosnku
•    sól, grubo mielony pieprz, olej
Sposób przygotowania:
1.    Przygotowujemy marynatę do udźca: w misce łączymy drobno pokrojone cebule, drobno posiekany czosnek, posiekaną świeżą miętę, musztardę Dijon, czerwoną pastę curry, miód, ocet, sól, pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy na gęstą pastę.  
2.    Błonę okrywającą udziec delikatnie nacinamy, aby nie ściągała mięsa podczas pieczenia i by marynata dotarła w głąb mięsa.
3.    Marynata dokładnie nacieramy udziec zarówno od zewnątrz, jak i od wewnątrz w miejscu gdzie była kość. Teraz odstawiamy zamarynowany udziec na 2 – 3 godziny w chłodne miejsce.
4.    Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160ºC na 3 godziny. Na ostatnie 30 minut zwiększamy temperaturę do 190 - 200ºC, dorzucamy także ząbki czosnku w łupinach.
5.    Upieczony udziec obkładamy sianem, podpalamy, po wypaleniu usuwamy resztki popiołu, podajemy z upieczonymi ząbkami czosnku w łupinach.
Dobra rada: zamiast czerwone pasty curry możemy użyć zwykłej przyprawy curry w proszku, jednak ma ona inny smak niż pasta


Ubijanie piany
Wywar rybny
Sernik
Cytrynowo
Drożdże lubią…


  • Dorsz z sałatką z pieczonych pomidorów na musie z selera
    Dorsz z sałatką z pieczonych pomidorów na musie z selera

    Czas przygotowania ok. 1 godziny
    Składniki:
    filety z dorsza - 500 g
    pomidory - 1 kg
    czosnek - 2 ząbki
    oliwa - 50 ml
    tymianek świeży - 10 g
    seler bulwa - 300 g
    mleko - 100 ml
    masło - 50 g
    oliwa - 100 ml
    cytryna - 1 szt.
    miód - 20 g
    sól, pieprz do smaku

  • Organki cielęce z młodą marchewką i szpinakiem
    Organki cielęce z młodą marchewką i szpinakiem

    Składniki na 4 porcje:
    górka cielęca z oczyszczonymi kostkami - 800 g
    rozmaryn - 4 gałązki
    czosnek - 2 ząbki
    sól i pieprz
    Marchew:
    młoda marchew - 800 g
    mielony kmin rzymski - pół łyżeczki
    ½  cytryny
    miód - pół łyżeczki
    oliwa - 1 łyżeczka
    Szpinak:
    szpinak świeży - 500 g
    cebula - 1 szt.
    oliwa - 2 łyżki
    czosnek - 1 ząbek
    gałka muszkatołowa - 1
    ½ cytryny

  • Kremowa zupa dyniowa z pomidorami i wędzonym kurczakiem
    Kremowa zupa dyniowa z pomidorami i wędzonym kurczakiem

    Składniki na 5 porcji:
    dynia świeża bądź mrożona - 400 g
    soczewica czerwona - 50 g
    pomidory pelati - 100 g
    wędzony kurczak - 100 g
    cebula dymka - 1 szt.
    czosnek - 1 ząbek
    słodka śmietanka 18% - 100 ml
    sól, pieprz i oliwa
    wywar drobiowy - 2,5 ltr

  • Tortilla  z kurczakiem i sosem pomidorowym
    Tortilla z kurczakiem i sosem pomidorowym

    Składniki na 4 porcje:
    tortilla pszenna - 4 płaty
    pierś z kurczaka - 1 szt.
    papryka czerwona - 1 szt.
    sera żółty - 100 g
    cebula - 1 szt.
    garść liści świeżego szpinaku
    Salsa pomidorowa:
    sparzone i obrane pomidory - 2 szt.
    cebula - 1 szt.
    mała ostra papryczka - 1 szt.
    ząbek czosnku - 1 szt.

  • Risotto z pęczaku z grzybami
    Risotto z pęczaku z grzybami

    Czas przygotowania ok. 40 minut
    Składniki:
    ugotowany pęczak - 200 g
    mrożone prawdziwki - 150 g
    czosnek - 2 ząbki
    cebula - 1 szt.
    białe wytrawne wino - 100 ml
    masło - 50 g
    świezży tymianek - 3 gałązki
    kozi ser dojrzewający - 50 g
    suszone śliwki - 50 g
    wywar warzywny - 0,5 l



Wycinek z tego, co zapamiętałem z moich podróży.
Moje luźne skojarzenia, słowa i wspomnienia.

Odcinek 159

Temat odcinka: Brytyjska jagnięcina z pieca i grilla
Goście: Katie Hemmings –gospodyni domowa z High Wycombe, Damian Greczycho – szef kuchni, Marek Schejbal – BPCC Brytyjsko Polska Izba Handlowa


Potrawa 1
Szaszłyki i steki jagnięce z grilla z ogórkową salsą
Składniki:
•    2 kawałki karkówki jagnięcej
•    2 steki T-bone z jagnięciny
•    3 kotlety jagnięce z kością
•    2 steki z udźca jagnięcego
•    1 małe kłącze świeżego imbiru
•    1 ostra papryczka
•    1 łyżeczka kminu rzymskiego
•    8 goździków
•    1 łyżeczka sosu Worcester
•    1 łyżka octu piwnego lub winnego
•    2 główki czosnku
•    10 młodych ziemniaków
•    2 świeże ogórki
•    ½ pęczka świeżej bazylii
•    3 łyżki kwaśnej gęstej śmietany
•    1 łyżka miodu gryczanego
•    3 łyżki orzeszków pistacjowych bez łupin
•    sól, grubo mielony pieprz, olej lub oliwa
•    drewniane patyczki do szaszłyków
Sposób przygotowania:
1.    Szaszłyki z jagnięciny: z karkówki jagnięcej kroimy ładne kawałki o grubości około 1 cm.
2.    Przygotowujemy marynatę: w misce łączymy pokrojone mięso, drobno posiekany świeży imbir, posiekaną ostrą papryczkę, utarte w moździerzu kmin rzymski i goździki, pół łyżeczki sosu Worcester, ocet i olej lub oliwę. Wszystko dokładnie mieszamy.
3.    Na namoczone wcześniej w wodzie drewniane patyczki nabijamy na przemian zamarynowane kawałki karkówki jagnięcej  przekrojonymi na pół ząbkami czosnku z łupiną.
4.    Takie szaszłyki opiekamy powoli na rozgrzanej płycie lub grillu obracając z każdej strony przez około 30 – 35 minut na niezbyt mocnym ogniu.
5.    Steki z jagnięciny: steki T-bone, steki z udźca i kotleciki jagnięce z kostką oprószamy pieprzem, można też skropić oliwą, po czym smażymy na mocno rozgrzanym grillu lub płycie z odrobiną oliwy przez około 2 minuty z każdej strony. Zdejmujemy, aby mięso odpoczęło. Przed samym podaniem ponownie kładziemy na rozgrzanym grillu, opiekamy po 20 – 30 sekund z każdej strony. Steki powinny być różowe w środku.
6.    Salsa ze świeżego ogórka: w misce łączymy drobno posiekanego świeżego ogórka, posiekaną ostrą papryczkę, posiekaną świeżą bazylię, pół łyżeczki sosu Worcester, pokruszone orzeszki pistacjowe, kwaśną gęstą śmietanę, miód, sól i pieprz do smaku. Dokładnie mieszamy.
7.    Młode ziemniaki parujemy do miękkości w niewielkiej ilości wody pod przykryciem. Dopiekamy na ruszcie lub na płycie razem z mięsem.
8.    Szaszłyki i steki z jagnięciny podajemy z podpieczonymi ziemniakami i salsą ze świeżego ogórka.
Dobra rada: angielski sos Worcester dostaniemy w stoiskach z produktami kuchni świata

Potrawa 2
Pieczony udziec jagnięcy w korzennej marynacie
Składniki:    
•    1 udziec jagnięcy bez kości, wagi około 2 kilogramów
•    3 cebule
•    4 ząbki czosnku
•    ½ pęczka świeżej mięty
•     1 łyżka musztardy Dijon
•    2 łyżki miodu
•    1 łyżka słodkiej mielonej papryki
•    ½ łyżki ostrej mielonej papryki
•    2 łyżeczki czerwonej pasty curry
•    1 łyżka octu jabłkowego lub winnego
•    1 garść siana
•    1 główka czosnku
•    sól, grubo mielony pieprz, olej
Sposób przygotowania:
1.    Przygotowujemy marynatę do udźca: w misce łączymy drobno pokrojone cebule, drobno posiekany czosnek, posiekaną świeżą miętę, musztardę Dijon, czerwoną pastę curry, miód, ocet, sól, pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy na gęstą pastę.  
2.    Błonę okrywającą udziec delikatnie nacinamy, aby nie ściągała mięsa podczas pieczenia i by marynata dotarła w głąb mięsa.
3.    Marynata dokładnie nacieramy udziec zarówno od zewnątrz, jak i od wewnątrz w miejscu gdzie była kość. Teraz odstawiamy zamarynowany udziec na 2 – 3 godziny w chłodne miejsce.
4.    Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160ºC na 3 godziny. Na ostatnie 30 minut zwiększamy temperaturę do 190 - 200ºC, dorzucamy także ząbki czosnku w łupinach.
5.    Upieczony udziec obkładamy sianem, podpalamy, po wypaleniu usuwamy resztki popiołu, podajemy z upieczonymi ząbkami czosnku w łupinach.
Dobra rada: zamiast czerwone pasty curry możemy użyć zwykłej przyprawy curry w proszku, jednak ma ona inny smak niż pasta