odcinek150

Temat odcinka: W kaszubskim garnku
Goście: Karol Necel

Potrawa 1
Szybki bigos ze schabu, kapusty i wiśni
Składniki:
•    3 łyżki smalcu
•    100 surowego wędzonego boczku w plastrach
•    1 cebula
•    2 ząbki czosnku
•    1 łyżeczka ziaren kolendry
•    500 g schabu w plastrach
•    400 g kiszonej kapusty
•    4 ziarna ziela angielskiego
•    3 liście laurowe
•    6 suszonych śliwek
•    1 cytryna
•    2 łyżki octu piwnego lub winnego
•    ¼ łyżeczki sosu Worcester
•    12 wiśni z kompotu
•    4 gałązki świeżego tymianku
•    sól, grubo mielony pieprz,
Sposób przygotowania:
1.    Na patelni topimy łyżkę smalcu, przesmażamy boczek pokrojony w cienkie paseczki, cebulę pokrojoną w kostkę i czosnek w plasterki, smażymy aż cebula lekko się zeszkli. Przekładamy do innego naczynia.
2.    Na tej samej patelni z kolejną łyżką smalcu smażymy partiami schab pokrojony w paski. Smażymy na mocnym ogniu, tak by mięso się ładnie zrumieniło, ale pozostało lekko surowe w środku. Przekładamy mięso do cebuli i boczku.
3.    Na tę samą patelnię kolejna łyżka smalcu i przesmażamy lekko przesiekaną kiszoną kapustę. Doprawiamy liśćmi laurowymi, zielem angielskim, utartymi w moździerzu bardzo drobno ziarnami kolendry, startą skórką z cytryny. Dodajemy pokrojone w paseczki suszone śliwki. Całość dusimy razem przez 10 minut.
4.    Do podduszonej kapusty z przyprawami dorzucamy przesmażony schab z boczkiem i cebulą, dodajemy ocet piwny lub winny, sos Worcester, wiśnie z kompotu, kilka łyżek kompotu, całość dusimy około 5 minut.
5.    Podajemy na talerzach przybrane gałązkami świeżego tymianku. .
Dobra rada: aby uzyskać domowy smalec, kroimy słoninę w drobną kostkę i wysmażamy na rumiane skwarki na małym ogniu, zaczynając od zimnej patelni. Skwarki odcedzamy, a płynny smalec przelewamy do słoiczka.

Potrawa 2
Zupa „brzadowa” czyli owocowa na wywarze rybnym z ziemniaczanymi kluskami
Składniki:    
•    1 seler
•    2 pietruszki korzeniowe
•    1 por
•    1 ząbek czosnku
•    1 łyżka smalcu
•    1 l wywaru rybnego
•    0,5 l wywaru z suszonych grzybów
•    1 łyżeczka mielonego imbiru
•    2 łyżki suszonej żurawiny
•    14 wiśni z kompotu
•    1 łyżka mąki pszennej
•    2 – 3 łyżki kwaśnej gęstej śmietany
•    1 pęczek koperku
Kluski ziemniaczane:
•    500 g obranych ziemniaków
•    1 jajko
•    4 – 5 łyżek mąk pszennej
•    sól, grubo mielony pieprz, olej
Sposób przygotowania:
1.    Selera i pietruszki kroimy w kostkę 1 x 1 cm, a pora w tej samej wielkości kwadraty. Czosnek kroimy w plasterki.
2.    Do naczynia wkładamy łyżkę smalcu, po czym przesmażamy selera i pietruszki wraz z czosnkiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy 4 – 5 minut na wolnym ogniu.
3.    Zblanszowane na smalcu warzywa zalewamy wywarem rybnym i wywarem grzybowym. Dodajemy mielony imbir, suszoną żurawinę i wiśnie wraz kilkoma łyżkami kompotu. Całość gotujemy około 10 minut.
4.    Mąkę pszenną łączymy z kwaśną gęstą śmietaną, hartujemy kilkoma łyżkami gorącej zupy, po czym zagęszczamy zupę. Gotujemy kilka minut na wolnym ogniu. Na koniec dorzucamy pora i posiekany koperek.
5.    Kluski ziemniaczane: obrane ziemniaki ścieramy na tarce, odciskamy w lnianej ściereczce, wyciśnięty płyn z ziemniaków odstawiamy w miseczce na bok, aż skrobia opadnie na dno. Płyn wylewamy, a skrobię dodajemy do startych ziemniaków.
6.    Do takiej masy dorzucamy jajko, posiekany koperek i mąkę pszenną do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Doprawiamy solą i pieprzem.
7.    Na osolony wrzątek wrzucamy uformowane łyżką kluski i gotujemy na wolnym ogniu przez 2 – 3 minuty od wypłynięcia. Wyjmujemy łyżką cedzakową.
8.    Na talerze wykładamy kluski ziemniaczane i zalewamy gorącą zupą.
Dobra rada: wywar rybny uzyskamy zalewając wodą ości, skóry czy płetw po oprawieniu ryb, potem gotujemy godzinę na wolnym ogniu. Można dodać selera, pietruszkę, ziele angielskie i liście laurowe. A wywar z suszonych grzybów poprzez namoczenie i gotowanie grzybów przez 30 minut. Ugotowane grzyby można wykorzystać na przykład na farsz do pierogów.


Ubijanie piany
Wywar rybny
Sernik
Cytrynowo
Drożdże lubią…


  • Dorsz z sałatką z pieczonych pomidorów na musie z selera
    Dorsz z sałatką z pieczonych pomidorów na musie z selera

    Czas przygotowania ok. 1 godziny
    Składniki:
    filety z dorsza - 500 g
    pomidory - 1 kg
    czosnek - 2 ząbki
    oliwa - 50 ml
    tymianek świeży - 10 g
    seler bulwa - 300 g
    mleko - 100 ml
    masło - 50 g
    oliwa - 100 ml
    cytryna - 1 szt.
    miód - 20 g
    sól, pieprz do smaku

  • Organki cielęce z młodą marchewką i szpinakiem
    Organki cielęce z młodą marchewką i szpinakiem

    Składniki na 4 porcje:
    górka cielęca z oczyszczonymi kostkami - 800 g
    rozmaryn - 4 gałązki
    czosnek - 2 ząbki
    sól i pieprz
    Marchew:
    młoda marchew - 800 g
    mielony kmin rzymski - pół łyżeczki
    ½  cytryny
    miód - pół łyżeczki
    oliwa - 1 łyżeczka
    Szpinak:
    szpinak świeży - 500 g
    cebula - 1 szt.
    oliwa - 2 łyżki
    czosnek - 1 ząbek
    gałka muszkatołowa - 1
    ½ cytryny

  • Kremowa zupa dyniowa z pomidorami i wędzonym kurczakiem
    Kremowa zupa dyniowa z pomidorami i wędzonym kurczakiem

    Składniki na 5 porcji:
    dynia świeża bądź mrożona - 400 g
    soczewica czerwona - 50 g
    pomidory pelati - 100 g
    wędzony kurczak - 100 g
    cebula dymka - 1 szt.
    czosnek - 1 ząbek
    słodka śmietanka 18% - 100 ml
    sól, pieprz i oliwa
    wywar drobiowy - 2,5 ltr

  • Tortilla  z kurczakiem i sosem pomidorowym
    Tortilla z kurczakiem i sosem pomidorowym

    Składniki na 4 porcje:
    tortilla pszenna - 4 płaty
    pierś z kurczaka - 1 szt.
    papryka czerwona - 1 szt.
    sera żółty - 100 g
    cebula - 1 szt.
    garść liści świeżego szpinaku
    Salsa pomidorowa:
    sparzone i obrane pomidory - 2 szt.
    cebula - 1 szt.
    mała ostra papryczka - 1 szt.
    ząbek czosnku - 1 szt.

  • Risotto z pęczaku z grzybami
    Risotto z pęczaku z grzybami

    Czas przygotowania ok. 40 minut
    Składniki:
    ugotowany pęczak - 200 g
    mrożone prawdziwki - 150 g
    czosnek - 2 ząbki
    cebula - 1 szt.
    białe wytrawne wino - 100 ml
    masło - 50 g
    świezży tymianek - 3 gałązki
    kozi ser dojrzewający - 50 g
    suszone śliwki - 50 g
    wywar warzywny - 0,5 l



Wycinek z tego, co zapamiętałem z moich podróży.
Moje luźne skojarzenia, słowa i wspomnienia.

odcinek150

Temat odcinka: W kaszubskim garnku
Goście: Karol Necel

Potrawa 1
Szybki bigos ze schabu, kapusty i wiśni
Składniki:
•    3 łyżki smalcu
•    100 surowego wędzonego boczku w plastrach
•    1 cebula
•    2 ząbki czosnku
•    1 łyżeczka ziaren kolendry
•    500 g schabu w plastrach
•    400 g kiszonej kapusty
•    4 ziarna ziela angielskiego
•    3 liście laurowe
•    6 suszonych śliwek
•    1 cytryna
•    2 łyżki octu piwnego lub winnego
•    ¼ łyżeczki sosu Worcester
•    12 wiśni z kompotu
•    4 gałązki świeżego tymianku
•    sól, grubo mielony pieprz,
Sposób przygotowania:
1.    Na patelni topimy łyżkę smalcu, przesmażamy boczek pokrojony w cienkie paseczki, cebulę pokrojoną w kostkę i czosnek w plasterki, smażymy aż cebula lekko się zeszkli. Przekładamy do innego naczynia.
2.    Na tej samej patelni z kolejną łyżką smalcu smażymy partiami schab pokrojony w paski. Smażymy na mocnym ogniu, tak by mięso się ładnie zrumieniło, ale pozostało lekko surowe w środku. Przekładamy mięso do cebuli i boczku.
3.    Na tę samą patelnię kolejna łyżka smalcu i przesmażamy lekko przesiekaną kiszoną kapustę. Doprawiamy liśćmi laurowymi, zielem angielskim, utartymi w moździerzu bardzo drobno ziarnami kolendry, startą skórką z cytryny. Dodajemy pokrojone w paseczki suszone śliwki. Całość dusimy razem przez 10 minut.
4.    Do podduszonej kapusty z przyprawami dorzucamy przesmażony schab z boczkiem i cebulą, dodajemy ocet piwny lub winny, sos Worcester, wiśnie z kompotu, kilka łyżek kompotu, całość dusimy około 5 minut.
5.    Podajemy na talerzach przybrane gałązkami świeżego tymianku. .
Dobra rada: aby uzyskać domowy smalec, kroimy słoninę w drobną kostkę i wysmażamy na rumiane skwarki na małym ogniu, zaczynając od zimnej patelni. Skwarki odcedzamy, a płynny smalec przelewamy do słoiczka.

Potrawa 2
Zupa „brzadowa” czyli owocowa na wywarze rybnym z ziemniaczanymi kluskami
Składniki:    
•    1 seler
•    2 pietruszki korzeniowe
•    1 por
•    1 ząbek czosnku
•    1 łyżka smalcu
•    1 l wywaru rybnego
•    0,5 l wywaru z suszonych grzybów
•    1 łyżeczka mielonego imbiru
•    2 łyżki suszonej żurawiny
•    14 wiśni z kompotu
•    1 łyżka mąki pszennej
•    2 – 3 łyżki kwaśnej gęstej śmietany
•    1 pęczek koperku
Kluski ziemniaczane:
•    500 g obranych ziemniaków
•    1 jajko
•    4 – 5 łyżek mąk pszennej
•    sól, grubo mielony pieprz, olej
Sposób przygotowania:
1.    Selera i pietruszki kroimy w kostkę 1 x 1 cm, a pora w tej samej wielkości kwadraty. Czosnek kroimy w plasterki.
2.    Do naczynia wkładamy łyżkę smalcu, po czym przesmażamy selera i pietruszki wraz z czosnkiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy 4 – 5 minut na wolnym ogniu.
3.    Zblanszowane na smalcu warzywa zalewamy wywarem rybnym i wywarem grzybowym. Dodajemy mielony imbir, suszoną żurawinę i wiśnie wraz kilkoma łyżkami kompotu. Całość gotujemy około 10 minut.
4.    Mąkę pszenną łączymy z kwaśną gęstą śmietaną, hartujemy kilkoma łyżkami gorącej zupy, po czym zagęszczamy zupę. Gotujemy kilka minut na wolnym ogniu. Na koniec dorzucamy pora i posiekany koperek.
5.    Kluski ziemniaczane: obrane ziemniaki ścieramy na tarce, odciskamy w lnianej ściereczce, wyciśnięty płyn z ziemniaków odstawiamy w miseczce na bok, aż skrobia opadnie na dno. Płyn wylewamy, a skrobię dodajemy do startych ziemniaków.
6.    Do takiej masy dorzucamy jajko, posiekany koperek i mąkę pszenną do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Doprawiamy solą i pieprzem.
7.    Na osolony wrzątek wrzucamy uformowane łyżką kluski i gotujemy na wolnym ogniu przez 2 – 3 minuty od wypłynięcia. Wyjmujemy łyżką cedzakową.
8.    Na talerze wykładamy kluski ziemniaczane i zalewamy gorącą zupą.
Dobra rada: wywar rybny uzyskamy zalewając wodą ości, skóry czy płetw po oprawieniu ryb, potem gotujemy godzinę na wolnym ogniu. Można dodać selera, pietruszkę, ziele angielskie i liście laurowe. A wywar z suszonych grzybów poprzez namoczenie i gotowanie grzybów przez 30 minut. Ugotowane grzyby można wykorzystać na przykład na farsz do pierogów.