Odcinek 142

Temat odcinka: Orzechy i wiklina
Goście: Teresa Maciejak

Potrawa 1
Gulasz z karkówki wieprzowej w sosie orzechowym z curry
Składniki:
•    1,2 kg wieprzowej karkówki
•    2 łyżki mielonego imbiru
•    1 łyżeczka pieprzu kajeńskiego
•    2 łyżki ziaren kolendry
•    2 łyżki kminu rzymskiego
•    2 cebule
•    2 – 3 ząbki czosnku
•    2 łyżki przyprawy curry
•    800 g krojonych pomidorów z puszki
•    3 łyżki masła
•    30 g orzeszków sosnowych tzw. „pini”
•    70 g orzechów włoskich
•    70 orzechów laskowych
•    1 łyżka miodu
•    1 limonka
•    1 pęczek świeżej kolendry
•    sól, grubo mielony pieprz, olej
Sposób przygotowania:
1.    Karkówkę wieprzową kroimy w grubą kostkę, doprawiamy solą, pieprzem, mielonym imbirem, pieprzem kajeńskim, utartymi w moździerzu ziarnami kolendry i kminu rzymskiego,  po czym dokładnie wszystko mieszamy polewając mięso odrobiną oleju. Najlepiej włożyć tak doprawione mięso do lodówki na kilka godzin.
2.    Do rozgrzanego kociołka lub naczynia wlewamy trochę oleju, po czym przesmażamy kawałki mięsa na ładny złoty kolor z każdej strony. Najlepiej robić to partiami, aby mięso się smażyło, a nie dusiło.
3.    Obsmażone mięso przekładamy do miski, do naczynia dolewamy odrobine oleju, smażymy do zeszklenia cebule pokrojone w kostkę i posiekany czosnek. Teraz doprawiamy mielonym imbirem, pieprzem kajeńskim, utartymi w moździerzu ziarnami kolendry i kminu rzymskiego oraz przyprawą curry. Chwilę smażymy cebulę z przyprawami, dodajemy pomidory z puszki, odrobine wody, doprawiamy solą. Kiedy wszystko się zagotuje dorzucamy masło, a kiedy masło dobrze się rozpuści, dokładamy przesmażone mięso i jeszcze trochę wody.
4.    Całość dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez godzinę, od czasu do czasu mieszając.
5.    Pod sam koniec gotowania dorzucamy przesiekane orzechy włoskie, orzechy laskowe, orzeszki sosnowe, posiekaną świeżą kolendrę, miód i startą skórkę z limonki. Mieszamy.
6.    Gorący gulasz wykładamy na talerze, dekorujemy listkami świeżej kolendry.
Dobra rada: przed samym jedzeniem polewamy sobie potrawę sokiem z limonki   


Potrawa 2
Pieczony dorsz z sosem orzechowym i kaszą dyniowo orzechową
Składniki:    
•    100 g orzeszków pistacjowych bez łupin
•    100 g ziaren słonecznika
•    150 g kaszy gryczanej niepalonej
•    200 g obranej dyni
•    2 łyżki miodu
•    1 ząbek czosnku
•    1 gałązka świeżego rozmarynu
•    1 pęczek świeżej kolendry
•    1 limonka
•    2 łyżki sosu  Worcester
•    ¼ łyżeczki oleju sezamowego
•    ½ łyżeczki sosu rybnego
•    600 g polędwicy z dorsza
•    50 słoniny w kawałku
•    sól, grubo mielony pieprz, oliwa
Sposób przygotowania:
1.    Orzeszki pistacjowe siekamy i lekko rozgniatamy nożem. Połowę zostawiamy, a połowę dorzucamy do ziaren słonecznika i wszystko razem prażymy kilka minut na suchej patelni.
2.    Niepaloną kaszę gryczaną gotujemy na sypko wedle przepisu na opakowaniu. Dorzucamy do niej prażone orzechy pistacjowe i ziarna słonecznika.
3.    Na patelni roztapiamy łyżkę miodu, kiedy miód zacznie się pienić dodajemy posiekany czosnek, gałązkę rozmarynu i dynię pokrojoną w kostkę.  Dynię smażymy na miodzie doprawiając solą i pieprzem przez kilka minut. Powinna lekko zmięknąć, ale zachować jędrność i kształt.
4.    Podsmażoną dynię dodajemy do kaszy z orzechami, doprawiamy startą skórką i sokiem z limonki oraz oliwą mieszamy, trzymamy w cieple.   
5.    Sos orzechowy do ryby: do słoika przekładamy pozostałe pokruszone orzechy pistacjowe, dodajemy posiekaną świeżą kolendrę, sok z limonki, łyżkę miodu, sos Worcester, sos rybny, olej sezamowy oraz oliwę. Słoik zamykamy i  wszystko razem dokładnie mieszamy, energicznie potrząsając słoikiem.
6.    Polędwice z dorsza obtaczamy w grubo mielonym pieprzu. Na rozgrzanej płycie lub suchej patelni o grubym dnie układamy kawałek pergaminu, dwa cienkie paski słoniny, układamy dorsza i opiekamy na złoty kolor z jednej strony. To samo robimy z drugiej strony, także na pergaminie z dwoma paskami słoniny. Ryba powinna się z wierzchu zarumienić, w środku pozostać wilgotna i soczysta, a paski słoniny powinny zrobić się chrupiące.
7.    Na talerze wykładamy kaszę z dynią, orzechami i ziarnami słonecznika, na to układamy kawałki ryby z chrupiącą słoninką, doprawiamy rybę solą do smaku, polewamy sosem orzechowym.  .
Dobra rada: olej sezamowy, sos rybny, sos Worcester kupimy w stoiskach lub sklepach oferujących produkty kuchni świata
0


Ubijanie piany
Wywar rybny
Sernik
Cytrynowo
Drożdże lubią…


  • Dorsz z sałatką z pieczonych pomidorów na musie z selera
    Dorsz z sałatką z pieczonych pomidorów na musie z selera

    Czas przygotowania ok. 1 godziny
    Składniki:
    filety z dorsza - 500 g
    pomidory - 1 kg
    czosnek - 2 ząbki
    oliwa - 50 ml
    tymianek świeży - 10 g
    seler bulwa - 300 g
    mleko - 100 ml
    masło - 50 g
    oliwa - 100 ml
    cytryna - 1 szt.
    miód - 20 g
    sól, pieprz do smaku

  • Organki cielęce z młodą marchewką i szpinakiem
    Organki cielęce z młodą marchewką i szpinakiem

    Składniki na 4 porcje:
    górka cielęca z oczyszczonymi kostkami - 800 g
    rozmaryn - 4 gałązki
    czosnek - 2 ząbki
    sól i pieprz
    Marchew:
    młoda marchew - 800 g
    mielony kmin rzymski - pół łyżeczki
    ½  cytryny
    miód - pół łyżeczki
    oliwa - 1 łyżeczka
    Szpinak:
    szpinak świeży - 500 g
    cebula - 1 szt.
    oliwa - 2 łyżki
    czosnek - 1 ząbek
    gałka muszkatołowa - 1
    ½ cytryny

  • Kremowa zupa dyniowa z pomidorami i wędzonym kurczakiem
    Kremowa zupa dyniowa z pomidorami i wędzonym kurczakiem

    Składniki na 5 porcji:
    dynia świeża bądź mrożona - 400 g
    soczewica czerwona - 50 g
    pomidory pelati - 100 g
    wędzony kurczak - 100 g
    cebula dymka - 1 szt.
    czosnek - 1 ząbek
    słodka śmietanka 18% - 100 ml
    sól, pieprz i oliwa
    wywar drobiowy - 2,5 ltr

  • Tortilla  z kurczakiem i sosem pomidorowym
    Tortilla z kurczakiem i sosem pomidorowym

    Składniki na 4 porcje:
    tortilla pszenna - 4 płaty
    pierś z kurczaka - 1 szt.
    papryka czerwona - 1 szt.
    sera żółty - 100 g
    cebula - 1 szt.
    garść liści świeżego szpinaku
    Salsa pomidorowa:
    sparzone i obrane pomidory - 2 szt.
    cebula - 1 szt.
    mała ostra papryczka - 1 szt.
    ząbek czosnku - 1 szt.

  • Risotto z pęczaku z grzybami
    Risotto z pęczaku z grzybami

    Czas przygotowania ok. 40 minut
    Składniki:
    ugotowany pęczak - 200 g
    mrożone prawdziwki - 150 g
    czosnek - 2 ząbki
    cebula - 1 szt.
    białe wytrawne wino - 100 ml
    masło - 50 g
    świezży tymianek - 3 gałązki
    kozi ser dojrzewający - 50 g
    suszone śliwki - 50 g
    wywar warzywny - 0,5 l



Wycinek z tego, co zapamiętałem z moich podróży.
Moje luźne skojarzenia, słowa i wspomnienia.

Odcinek 142

Temat odcinka: Orzechy i wiklina
Goście: Teresa Maciejak

Potrawa 1
Gulasz z karkówki wieprzowej w sosie orzechowym z curry
Składniki:
•    1,2 kg wieprzowej karkówki
•    2 łyżki mielonego imbiru
•    1 łyżeczka pieprzu kajeńskiego
•    2 łyżki ziaren kolendry
•    2 łyżki kminu rzymskiego
•    2 cebule
•    2 – 3 ząbki czosnku
•    2 łyżki przyprawy curry
•    800 g krojonych pomidorów z puszki
•    3 łyżki masła
•    30 g orzeszków sosnowych tzw. „pini”
•    70 g orzechów włoskich
•    70 orzechów laskowych
•    1 łyżka miodu
•    1 limonka
•    1 pęczek świeżej kolendry
•    sól, grubo mielony pieprz, olej
Sposób przygotowania:
1.    Karkówkę wieprzową kroimy w grubą kostkę, doprawiamy solą, pieprzem, mielonym imbirem, pieprzem kajeńskim, utartymi w moździerzu ziarnami kolendry i kminu rzymskiego,  po czym dokładnie wszystko mieszamy polewając mięso odrobiną oleju. Najlepiej włożyć tak doprawione mięso do lodówki na kilka godzin.
2.    Do rozgrzanego kociołka lub naczynia wlewamy trochę oleju, po czym przesmażamy kawałki mięsa na ładny złoty kolor z każdej strony. Najlepiej robić to partiami, aby mięso się smażyło, a nie dusiło.
3.    Obsmażone mięso przekładamy do miski, do naczynia dolewamy odrobine oleju, smażymy do zeszklenia cebule pokrojone w kostkę i posiekany czosnek. Teraz doprawiamy mielonym imbirem, pieprzem kajeńskim, utartymi w moździerzu ziarnami kolendry i kminu rzymskiego oraz przyprawą curry. Chwilę smażymy cebulę z przyprawami, dodajemy pomidory z puszki, odrobine wody, doprawiamy solą. Kiedy wszystko się zagotuje dorzucamy masło, a kiedy masło dobrze się rozpuści, dokładamy przesmażone mięso i jeszcze trochę wody.
4.    Całość dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez godzinę, od czasu do czasu mieszając.
5.    Pod sam koniec gotowania dorzucamy przesiekane orzechy włoskie, orzechy laskowe, orzeszki sosnowe, posiekaną świeżą kolendrę, miód i startą skórkę z limonki. Mieszamy.
6.    Gorący gulasz wykładamy na talerze, dekorujemy listkami świeżej kolendry.
Dobra rada: przed samym jedzeniem polewamy sobie potrawę sokiem z limonki   


Potrawa 2
Pieczony dorsz z sosem orzechowym i kaszą dyniowo orzechową
Składniki:    
•    100 g orzeszków pistacjowych bez łupin
•    100 g ziaren słonecznika
•    150 g kaszy gryczanej niepalonej
•    200 g obranej dyni
•    2 łyżki miodu
•    1 ząbek czosnku
•    1 gałązka świeżego rozmarynu
•    1 pęczek świeżej kolendry
•    1 limonka
•    2 łyżki sosu  Worcester
•    ¼ łyżeczki oleju sezamowego
•    ½ łyżeczki sosu rybnego
•    600 g polędwicy z dorsza
•    50 słoniny w kawałku
•    sól, grubo mielony pieprz, oliwa
Sposób przygotowania:
1.    Orzeszki pistacjowe siekamy i lekko rozgniatamy nożem. Połowę zostawiamy, a połowę dorzucamy do ziaren słonecznika i wszystko razem prażymy kilka minut na suchej patelni.
2.    Niepaloną kaszę gryczaną gotujemy na sypko wedle przepisu na opakowaniu. Dorzucamy do niej prażone orzechy pistacjowe i ziarna słonecznika.
3.    Na patelni roztapiamy łyżkę miodu, kiedy miód zacznie się pienić dodajemy posiekany czosnek, gałązkę rozmarynu i dynię pokrojoną w kostkę.  Dynię smażymy na miodzie doprawiając solą i pieprzem przez kilka minut. Powinna lekko zmięknąć, ale zachować jędrność i kształt.
4.    Podsmażoną dynię dodajemy do kaszy z orzechami, doprawiamy startą skórką i sokiem z limonki oraz oliwą mieszamy, trzymamy w cieple.   
5.    Sos orzechowy do ryby: do słoika przekładamy pozostałe pokruszone orzechy pistacjowe, dodajemy posiekaną świeżą kolendrę, sok z limonki, łyżkę miodu, sos Worcester, sos rybny, olej sezamowy oraz oliwę. Słoik zamykamy i  wszystko razem dokładnie mieszamy, energicznie potrząsając słoikiem.
6.    Polędwice z dorsza obtaczamy w grubo mielonym pieprzu. Na rozgrzanej płycie lub suchej patelni o grubym dnie układamy kawałek pergaminu, dwa cienkie paski słoniny, układamy dorsza i opiekamy na złoty kolor z jednej strony. To samo robimy z drugiej strony, także na pergaminie z dwoma paskami słoniny. Ryba powinna się z wierzchu zarumienić, w środku pozostać wilgotna i soczysta, a paski słoniny powinny zrobić się chrupiące.
7.    Na talerze wykładamy kaszę z dynią, orzechami i ziarnami słonecznika, na to układamy kawałki ryby z chrupiącą słoninką, doprawiamy rybę solą do smaku, polewamy sosem orzechowym.  .
Dobra rada: olej sezamowy, sos rybny, sos Worcester kupimy w stoiskach lub sklepach oferujących produkty kuchni świata