Odcinek 139

Temat odcinka: Kozie sery w Ogrodzieńcu
Goście: Oliwia Bernady oraz Grupa Jurajska GOPR


Potrawa 1
Marynowana polędwica w soli i cukrze z salsą z ogórka małosolnego
Składniki:
•    1 polędwica z jelenia
•    3 ogórki. Małosolne
•    1 ostra papryczka
•    1 cebula
•    1 łyżka miodu
•    1 łyżka octu owocowego
•    1 cytryna
•    3 łyżki posiekanej świeżej kolendry
•    1 kg cukru
•    1 kg soli
•    2 łyżki mocnego alkoholu
•    3 gałązki świeżego rozmarynu
•    1 garść siana
•    sól, grubo mielony pieprz, olej
Sposób przygotowania:
1.    Salsa z małosolnego ogórka: małosolne ogórki kroimy w kostkę, ostra papryczkę drobno siekamy, cebulę kroimy w kostkę, przekładamy składniki do miski i doprawiamy pieprzem, łyżką miodu, octem owocowym lub sokiem z cytryny, startą skórką z cytryny, posikaną świeżą kolendrą. Dolewamy olej i dokładnie mieszamy składniki.
2.    Marynowana polędwica: sól mieszamy z cukrem i zasypujemy tą mieszaniną ułożoną w misce polędwicę z jelenia z gałązkami rozmarynu, ważne jest by także od spodu była sól z cukrem. Z wierzchu polewamy alkoholem; może to być wiśniówka, żubrówka, może być miód pitny. Odstawiamy w chłodne miejsce na 48 godzin.
3.    Po tym czasie mięso obmywamy wodą z soli i cukru, dokładnie suszymy. Obkładamy mięso sianem i podpalamy. Następnie wcieramy popiół w powierzchnię mięsa.
4.    Również ser kozi w kawałku obkładamy sianem podpalamy i po chwili wcieramy popiół w skórkę.
5.    Polędwicę kroimy w cienkie plastry, ser w kawałki i podajemy z salsą z ogórków małosolnych.
Dobra rada: w ten sposób możemy też zamarynować polędwiczki z sarny, polędwicę wołową, a także piersi kacze czy gęsie, pamiętając, o tym, by piersi były bez skóry.

Potrawa 2
Placki z ciecierzycy i sera koziego z sosem pomidorowym i szpinakiem
Składniki:    
•    400 g ugotowanej ciecierzycy z puszki
•    1 ząbek czosnku
•    1 pietruszka korzeniowa
•    150 g koziego sera z ziołami np. z czosnkiem niedźwiedzim
•     2 łyżki mielonego kminu rzymskiego
•    2 łyżki ziaren kolendry
•    3 – 4 łyżki mąki pszennej razowej
•    1 cebula
•    1 cytryna
•    300 g pomidorów z puszki
•    3 łyżki posiekanej świeżej kolendry
•    1 łyżka cukru
•    150 g szpinaku
•    sól, grubo mielony pieprz, olej  
Sposób przygotowania:
1.    Ugotowaną ciecierzycę z puszki odsączamy i dokładnie mielimy na gładką jednolitą masę. Dodajemy posiekany ząbek czosnku, pieprz, sól, startą na drobnej tarce pietruszkę, drobno pokrojony ser kozi, mielony kmin rzymski, utarte w moździerzu ziarna kolendry, jajko, mąkę razową i wszystko dokładnie mieszamy.
2.    Posypujemy deskę mąką, układamy porcje masy i formujemy placki grubości około 1 cm, przesypując mąką.
3.    Wlewamy olej na rozgrzaną patelnię, smażymy placki z obu stron na złoty kolor, tak by miały chrupiącą skórkę i wilgotny miąższ wewnątrz.
4.    Na drugiej patelni na oleju przesmażamy cebulę pokrojoną w kostkę do zeszklenia, doprawiamy solą, pieprzem, startą skórką z cytryny, łyżką mielonego kminu rzymskiego. Dorzucamy pokrojone pomidory z puszki i dusimy na wolnym ogniu aż sos stanie się gęsty.  Na koniec doprawiamy cukrem i posiekaną świeżą kolendrą.
5.    Na patelni po plackach przesmażamy kilka chwil szpinak, doprawiając solą.
6.    Na usmażone placki kładziemy szpinak, polewamy sosem, posypujemy startym kozim serem.       .
Dobra rada: placki można też upiec bez tłuszczu na rozgrzanej blasze lub suchej patelni o grubym dnie.

Potrawa 3
Makaron z dynią, prawdziwkami i kozim serem
Składniki:
•    400 g dyni
•    400 g rozmrożonych prawdziwków
•    2 ząbki czosnku
•    1 paczka makaronu spaghetti
•    50 ml białego wytrawnego wina
•    1 limonka
•    2 łyżka masła
•    50 g sałaty rukoli
•    50 g dojrzałego sera koziego
•    sól, grubo mielony pieprz, oliwa
Sposób przygotowania:
1.    Obraną dynię kroimy w trójkątne plasterki grubości około 3 mm, rozmrożone prawdziwki w grube plastry, czosnek i ostrą papryczkę w plasterki.
2.    W naczyniu rozgrzewamy oliwę i obsmażamy prawdziwki na mocnym ogniu. Kiedy się lekko zblanszują doprawiamy pieprzem i zalewamy białym wytrawnym winem. Smażymy dalej dodając czosnek i dynię. Doprawiamy ostrą papryczką, startą skórką z limonki i solą. Smażymy kilka minut aż dynia lekko zmięknie, ma jednak pozostać lekko chrupiąca i zachować kształt.
3.    Makaron gotujemy wg przepisu w osolonym wrzątku al’ dente, odcedzamy, skrapiamy oliwą.
4.    Do sosu z prawdziwków i dyni dodajemy makaron, dorzucamy pieprz, masło, pokrojoną rukolę, startą skórkę i sok z limonki,  dokładnie mieszamy i na koniec posypujemy startym dojrzałym kozim serem.  
Dobra rada:


Ubijanie piany
Wywar rybny
Sernik
Cytrynowo
Drożdże lubią…


  • Dorsz z sałatką z pieczonych pomidorów na musie z selera
    Dorsz z sałatką z pieczonych pomidorów na musie z selera

    Czas przygotowania ok. 1 godziny
    Składniki:
    filety z dorsza - 500 g
    pomidory - 1 kg
    czosnek - 2 ząbki
    oliwa - 50 ml
    tymianek świeży - 10 g
    seler bulwa - 300 g
    mleko - 100 ml
    masło - 50 g
    oliwa - 100 ml
    cytryna - 1 szt.
    miód - 20 g
    sól, pieprz do smaku

  • Organki cielęce z młodą marchewką i szpinakiem
    Organki cielęce z młodą marchewką i szpinakiem

    Składniki na 4 porcje:
    górka cielęca z oczyszczonymi kostkami - 800 g
    rozmaryn - 4 gałązki
    czosnek - 2 ząbki
    sól i pieprz
    Marchew:
    młoda marchew - 800 g
    mielony kmin rzymski - pół łyżeczki
    ½  cytryny
    miód - pół łyżeczki
    oliwa - 1 łyżeczka
    Szpinak:
    szpinak świeży - 500 g
    cebula - 1 szt.
    oliwa - 2 łyżki
    czosnek - 1 ząbek
    gałka muszkatołowa - 1
    ½ cytryny

  • Kremowa zupa dyniowa z pomidorami i wędzonym kurczakiem
    Kremowa zupa dyniowa z pomidorami i wędzonym kurczakiem

    Składniki na 5 porcji:
    dynia świeża bądź mrożona - 400 g
    soczewica czerwona - 50 g
    pomidory pelati - 100 g
    wędzony kurczak - 100 g
    cebula dymka - 1 szt.
    czosnek - 1 ząbek
    słodka śmietanka 18% - 100 ml
    sól, pieprz i oliwa
    wywar drobiowy - 2,5 ltr

  • Tortilla  z kurczakiem i sosem pomidorowym
    Tortilla z kurczakiem i sosem pomidorowym

    Składniki na 4 porcje:
    tortilla pszenna - 4 płaty
    pierś z kurczaka - 1 szt.
    papryka czerwona - 1 szt.
    sera żółty - 100 g
    cebula - 1 szt.
    garść liści świeżego szpinaku
    Salsa pomidorowa:
    sparzone i obrane pomidory - 2 szt.
    cebula - 1 szt.
    mała ostra papryczka - 1 szt.
    ząbek czosnku - 1 szt.

  • Risotto z pęczaku z grzybami
    Risotto z pęczaku z grzybami

    Czas przygotowania ok. 40 minut
    Składniki:
    ugotowany pęczak - 200 g
    mrożone prawdziwki - 150 g
    czosnek - 2 ząbki
    cebula - 1 szt.
    białe wytrawne wino - 100 ml
    masło - 50 g
    świezży tymianek - 3 gałązki
    kozi ser dojrzewający - 50 g
    suszone śliwki - 50 g
    wywar warzywny - 0,5 l



Wycinek z tego, co zapamiętałem z moich podróży.
Moje luźne skojarzenia, słowa i wspomnienia.

Odcinek 139

Temat odcinka: Kozie sery w Ogrodzieńcu
Goście: Oliwia Bernady oraz Grupa Jurajska GOPR


Potrawa 1
Marynowana polędwica w soli i cukrze z salsą z ogórka małosolnego
Składniki:
•    1 polędwica z jelenia
•    3 ogórki. Małosolne
•    1 ostra papryczka
•    1 cebula
•    1 łyżka miodu
•    1 łyżka octu owocowego
•    1 cytryna
•    3 łyżki posiekanej świeżej kolendry
•    1 kg cukru
•    1 kg soli
•    2 łyżki mocnego alkoholu
•    3 gałązki świeżego rozmarynu
•    1 garść siana
•    sól, grubo mielony pieprz, olej
Sposób przygotowania:
1.    Salsa z małosolnego ogórka: małosolne ogórki kroimy w kostkę, ostra papryczkę drobno siekamy, cebulę kroimy w kostkę, przekładamy składniki do miski i doprawiamy pieprzem, łyżką miodu, octem owocowym lub sokiem z cytryny, startą skórką z cytryny, posikaną świeżą kolendrą. Dolewamy olej i dokładnie mieszamy składniki.
2.    Marynowana polędwica: sól mieszamy z cukrem i zasypujemy tą mieszaniną ułożoną w misce polędwicę z jelenia z gałązkami rozmarynu, ważne jest by także od spodu była sól z cukrem. Z wierzchu polewamy alkoholem; może to być wiśniówka, żubrówka, może być miód pitny. Odstawiamy w chłodne miejsce na 48 godzin.
3.    Po tym czasie mięso obmywamy wodą z soli i cukru, dokładnie suszymy. Obkładamy mięso sianem i podpalamy. Następnie wcieramy popiół w powierzchnię mięsa.
4.    Również ser kozi w kawałku obkładamy sianem podpalamy i po chwili wcieramy popiół w skórkę.
5.    Polędwicę kroimy w cienkie plastry, ser w kawałki i podajemy z salsą z ogórków małosolnych.
Dobra rada: w ten sposób możemy też zamarynować polędwiczki z sarny, polędwicę wołową, a także piersi kacze czy gęsie, pamiętając, o tym, by piersi były bez skóry.

Potrawa 2
Placki z ciecierzycy i sera koziego z sosem pomidorowym i szpinakiem
Składniki:    
•    400 g ugotowanej ciecierzycy z puszki
•    1 ząbek czosnku
•    1 pietruszka korzeniowa
•    150 g koziego sera z ziołami np. z czosnkiem niedźwiedzim
•     2 łyżki mielonego kminu rzymskiego
•    2 łyżki ziaren kolendry
•    3 – 4 łyżki mąki pszennej razowej
•    1 cebula
•    1 cytryna
•    300 g pomidorów z puszki
•    3 łyżki posiekanej świeżej kolendry
•    1 łyżka cukru
•    150 g szpinaku
•    sól, grubo mielony pieprz, olej  
Sposób przygotowania:
1.    Ugotowaną ciecierzycę z puszki odsączamy i dokładnie mielimy na gładką jednolitą masę. Dodajemy posiekany ząbek czosnku, pieprz, sól, startą na drobnej tarce pietruszkę, drobno pokrojony ser kozi, mielony kmin rzymski, utarte w moździerzu ziarna kolendry, jajko, mąkę razową i wszystko dokładnie mieszamy.
2.    Posypujemy deskę mąką, układamy porcje masy i formujemy placki grubości około 1 cm, przesypując mąką.
3.    Wlewamy olej na rozgrzaną patelnię, smażymy placki z obu stron na złoty kolor, tak by miały chrupiącą skórkę i wilgotny miąższ wewnątrz.
4.    Na drugiej patelni na oleju przesmażamy cebulę pokrojoną w kostkę do zeszklenia, doprawiamy solą, pieprzem, startą skórką z cytryny, łyżką mielonego kminu rzymskiego. Dorzucamy pokrojone pomidory z puszki i dusimy na wolnym ogniu aż sos stanie się gęsty.  Na koniec doprawiamy cukrem i posiekaną świeżą kolendrą.
5.    Na patelni po plackach przesmażamy kilka chwil szpinak, doprawiając solą.
6.    Na usmażone placki kładziemy szpinak, polewamy sosem, posypujemy startym kozim serem.       .
Dobra rada: placki można też upiec bez tłuszczu na rozgrzanej blasze lub suchej patelni o grubym dnie.

Potrawa 3
Makaron z dynią, prawdziwkami i kozim serem
Składniki:
•    400 g dyni
•    400 g rozmrożonych prawdziwków
•    2 ząbki czosnku
•    1 paczka makaronu spaghetti
•    50 ml białego wytrawnego wina
•    1 limonka
•    2 łyżka masła
•    50 g sałaty rukoli
•    50 g dojrzałego sera koziego
•    sól, grubo mielony pieprz, oliwa
Sposób przygotowania:
1.    Obraną dynię kroimy w trójkątne plasterki grubości około 3 mm, rozmrożone prawdziwki w grube plastry, czosnek i ostrą papryczkę w plasterki.
2.    W naczyniu rozgrzewamy oliwę i obsmażamy prawdziwki na mocnym ogniu. Kiedy się lekko zblanszują doprawiamy pieprzem i zalewamy białym wytrawnym winem. Smażymy dalej dodając czosnek i dynię. Doprawiamy ostrą papryczką, startą skórką z limonki i solą. Smażymy kilka minut aż dynia lekko zmięknie, ma jednak pozostać lekko chrupiąca i zachować kształt.
3.    Makaron gotujemy wg przepisu w osolonym wrzątku al’ dente, odcedzamy, skrapiamy oliwą.
4.    Do sosu z prawdziwków i dyni dodajemy makaron, dorzucamy pieprz, masło, pokrojoną rukolę, startą skórkę i sok z limonki,  dokładnie mieszamy i na koniec posypujemy startym dojrzałym kozim serem.  
Dobra rada: