Odcinek 138

Temat odcinka: Czulent i ciulim
Goście: Gabriela Kucaj, Paweł Olczyk oraz Kacperek Kaczmarczyk

Potrawa 1
Ciulim ze schabu wieprzowego z kaszą pęczak, pietruszką i dyni
Składniki:
•    300 g obranej dyni
•    3 pietruszki korzeniowe
•    2 ząbki czosnku
•    2 - 3 ogórki małosolne
•     1 ostra papryczka
•    500 g schabu wieprzowego w plastrach
•    ½ łyżeczki suszonego tymianku
•    1 limonka
•    1 szklanka kaszy pęczak
•    2 – 3 łyżki masła
•    ½ łyżeczki sosu Worcester
•    sól, grubo mielony pieprz, olej
Sposób przygotowania:
1.    Obraną dynię i pietruszkę korzeniową kroimy w kawałki, a ogórki małosolne i czosnek w plasterki.
2.    Na rozgrzaną patelnię lejemy odrobinę oleju, najpierw smażymy pietruszkę, aż nabierze ładnego złotego koloru i zmięknie. Potem dodajemy dynię, doprawiamy czosnkiem i tymiankiem, smażymy 3 - 4  minuty i przekładamy do miski. Usmażone warzywa doprawiamy startą skórką i sokiem z limonki, dorzucamy do warzyw pokrojonego w plasterki małosolnego ogórka.  
3.    Schab kroimy w cienkie paseczki, doprawiamy solą i pieprzem, na patelnię po warzywach dolewamy nieco oleju i przesmażamy mięso na złoty kolor. W trakcie smażenia doprawiamy pokrojoną w plasterki ostrą papryczką.
4.    Do podsmażonego mięsa dodajemy kaszę pęczak i zalewamy 2 szklankami wody (w proporcji 2 objętości wody : 1 objętości kaszy). Gotujemy pod przykryciem przez 30 minut, od czasu do czasu mieszając.
5.    Potem na kaszy z mięsem układamy podsmażone warzywa, dodajemy masło i sos Worcester. Dusimy pod przykryciem jeszcze 10  minut.
Dobra rada: przed jedzeniem skrapiamy potrawę świeżym sokiem z limonki lub cytryny

Potrawa 2
Ciulim z kaczki, kaszy gryczanej i miodu pitnego na ostro
Składniki:    
•    4 uda kacze
•    3 cebule
•    4 ząbki czosnku
•    1 łyżka ziaren kolendry
•    1 – 2 ostre papryczki
•    2 kiszone ogórki
•    150 ml miodu pitnego
•    1 – 2 łyżki octu malinowego
•    1 szklanka niepalonej kaszy gryczanej
•    ½ pęczka świeżej mięty
•    sól, grubo mielony pieprz, olej  
Sposób przygotowania:
1.    Uda kacze oddzielamy od kości, kroimy na grube kawałki wraz ze skórą. Mięso doprawiamy solą i pieprzem.
2.    Do naczynia o grubym dnie wlewamy olej i układamy kawałki mięsa kaczego skórą do dołu. Kiedy skóra kacza mocno się wytopi, przewracamy mięso i obsmażamy z drugiej strony. Kiedy mięso nabierze ładnego, rumianego koloru, dorzucamy cebulę pokrojoną w grube cząstki i posiekany czosnek, posiekaną ostrą papryczkę, utarte w moździerzu ziarna kolendry, kiszone ogórki pokrojone w kawałki. Wszystko podsmażamy na wytopionym kaczym tłuszczu, potem zalewamy miodem pitnym. Dolewamy odrobinę wody, dodajemy ocet. Dusimy pod przykryciem około 1 godziny na małym ogniu.
3.    Po godzinie dodajemy kaszę gryczaną, dolewamy wody tak by proporcja płynu do kaszy była mniej więcej jak 1,8 : 1,  przykrywamy i dusimy na małym ogniu kolejne 30 minut do godziny, tak by mięso było bardzo miękkie.  
4.    Gotową potrawę podajemy z listkami świeżej mięty.    .
Dobra rada: jeśli nie mamy octu malinowego, możemy go zastąpić innym octem owocowym

Potrawa 3
Ciulim z żeberek wieprzowych i ciecierzycy
Składniki:
•    1 kg żeberek wieprzowych
•    4 łyżki mąki pszennej razowej
•    3 ząbki czosnku
•    2 cebule
•    1 cytryna
•    8 goździków
•    3 – 4 liście laurowe
•    5 – 6 ziaren ziela angielskiego
•    250 g suchej ciecierzycy
•    1 łyżka miodu
•    ½ szklanki naparu kawy zbożowej
•    70 ml rumu
•    3 łyżki masła
•    sól, grubo mielony pieprz, olej
•    listki młodego szczawiu do dekoracji
Sposób przygotowania:
1.    Suchą ciecierzycę namaczamy w letniej wodzie przez 30 minut.
2.    Żeberka wieprzowe kroimy na nieduże kawałki, oprószamy je mąką razową i pieprzem.
3.    W naczyniu obsmażamy żeberka z każdej strony na mocno złoty kolor. Potem dorzucamy cebulę pokrojoną w kostkę i posiekany czosnek, kawałki wyszorowanej i sparzonej wcześniej cytryny ze skórką, goździki, liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz. Smażymy, aż cebula się zeszkli.
4.    Do żeberek dodajemy miód, kawę zbożową, rum, ciecierzycę wraz z częścią wody od namaczania. Na wierzchu układamy kawałki masła.
5.    Dusimy pod przykryciem przez 3 – 4 godziny, tak by żeberka były miękkie. Podajemy z młodymi listkami szczawiu.
Dobra rada: możemy też piec żeberka w wygrzanym piecu chlebowym, wówczas czas pieczenia to około 4 – 5 godzin


Ubijanie piany
Wywar rybny
Sernik
Cytrynowo
Drożdże lubią…


  • Dorsz z sałatką z pieczonych pomidorów na musie z selera
    Dorsz z sałatką z pieczonych pomidorów na musie z selera

    Czas przygotowania ok. 1 godziny
    Składniki:
    filety z dorsza - 500 g
    pomidory - 1 kg
    czosnek - 2 ząbki
    oliwa - 50 ml
    tymianek świeży - 10 g
    seler bulwa - 300 g
    mleko - 100 ml
    masło - 50 g
    oliwa - 100 ml
    cytryna - 1 szt.
    miód - 20 g
    sól, pieprz do smaku

  • Organki cielęce z młodą marchewką i szpinakiem
    Organki cielęce z młodą marchewką i szpinakiem

    Składniki na 4 porcje:
    górka cielęca z oczyszczonymi kostkami - 800 g
    rozmaryn - 4 gałązki
    czosnek - 2 ząbki
    sól i pieprz
    Marchew:
    młoda marchew - 800 g
    mielony kmin rzymski - pół łyżeczki
    ½  cytryny
    miód - pół łyżeczki
    oliwa - 1 łyżeczka
    Szpinak:
    szpinak świeży - 500 g
    cebula - 1 szt.
    oliwa - 2 łyżki
    czosnek - 1 ząbek
    gałka muszkatołowa - 1
    ½ cytryny

  • Kremowa zupa dyniowa z pomidorami i wędzonym kurczakiem
    Kremowa zupa dyniowa z pomidorami i wędzonym kurczakiem

    Składniki na 5 porcji:
    dynia świeża bądź mrożona - 400 g
    soczewica czerwona - 50 g
    pomidory pelati - 100 g
    wędzony kurczak - 100 g
    cebula dymka - 1 szt.
    czosnek - 1 ząbek
    słodka śmietanka 18% - 100 ml
    sól, pieprz i oliwa
    wywar drobiowy - 2,5 ltr

  • Tortilla  z kurczakiem i sosem pomidorowym
    Tortilla z kurczakiem i sosem pomidorowym

    Składniki na 4 porcje:
    tortilla pszenna - 4 płaty
    pierś z kurczaka - 1 szt.
    papryka czerwona - 1 szt.
    sera żółty - 100 g
    cebula - 1 szt.
    garść liści świeżego szpinaku
    Salsa pomidorowa:
    sparzone i obrane pomidory - 2 szt.
    cebula - 1 szt.
    mała ostra papryczka - 1 szt.
    ząbek czosnku - 1 szt.

  • Risotto z pęczaku z grzybami
    Risotto z pęczaku z grzybami

    Czas przygotowania ok. 40 minut
    Składniki:
    ugotowany pęczak - 200 g
    mrożone prawdziwki - 150 g
    czosnek - 2 ząbki
    cebula - 1 szt.
    białe wytrawne wino - 100 ml
    masło - 50 g
    świezży tymianek - 3 gałązki
    kozi ser dojrzewający - 50 g
    suszone śliwki - 50 g
    wywar warzywny - 0,5 l



Wycinek z tego, co zapamiętałem z moich podróży.
Moje luźne skojarzenia, słowa i wspomnienia.

Odcinek 138

Temat odcinka: Czulent i ciulim
Goście: Gabriela Kucaj, Paweł Olczyk oraz Kacperek Kaczmarczyk

Potrawa 1
Ciulim ze schabu wieprzowego z kaszą pęczak, pietruszką i dyni
Składniki:
•    300 g obranej dyni
•    3 pietruszki korzeniowe
•    2 ząbki czosnku
•    2 - 3 ogórki małosolne
•     1 ostra papryczka
•    500 g schabu wieprzowego w plastrach
•    ½ łyżeczki suszonego tymianku
•    1 limonka
•    1 szklanka kaszy pęczak
•    2 – 3 łyżki masła
•    ½ łyżeczki sosu Worcester
•    sól, grubo mielony pieprz, olej
Sposób przygotowania:
1.    Obraną dynię i pietruszkę korzeniową kroimy w kawałki, a ogórki małosolne i czosnek w plasterki.
2.    Na rozgrzaną patelnię lejemy odrobinę oleju, najpierw smażymy pietruszkę, aż nabierze ładnego złotego koloru i zmięknie. Potem dodajemy dynię, doprawiamy czosnkiem i tymiankiem, smażymy 3 - 4  minuty i przekładamy do miski. Usmażone warzywa doprawiamy startą skórką i sokiem z limonki, dorzucamy do warzyw pokrojonego w plasterki małosolnego ogórka.  
3.    Schab kroimy w cienkie paseczki, doprawiamy solą i pieprzem, na patelnię po warzywach dolewamy nieco oleju i przesmażamy mięso na złoty kolor. W trakcie smażenia doprawiamy pokrojoną w plasterki ostrą papryczką.
4.    Do podsmażonego mięsa dodajemy kaszę pęczak i zalewamy 2 szklankami wody (w proporcji 2 objętości wody : 1 objętości kaszy). Gotujemy pod przykryciem przez 30 minut, od czasu do czasu mieszając.
5.    Potem na kaszy z mięsem układamy podsmażone warzywa, dodajemy masło i sos Worcester. Dusimy pod przykryciem jeszcze 10  minut.
Dobra rada: przed jedzeniem skrapiamy potrawę świeżym sokiem z limonki lub cytryny

Potrawa 2
Ciulim z kaczki, kaszy gryczanej i miodu pitnego na ostro
Składniki:    
•    4 uda kacze
•    3 cebule
•    4 ząbki czosnku
•    1 łyżka ziaren kolendry
•    1 – 2 ostre papryczki
•    2 kiszone ogórki
•    150 ml miodu pitnego
•    1 – 2 łyżki octu malinowego
•    1 szklanka niepalonej kaszy gryczanej
•    ½ pęczka świeżej mięty
•    sól, grubo mielony pieprz, olej  
Sposób przygotowania:
1.    Uda kacze oddzielamy od kości, kroimy na grube kawałki wraz ze skórą. Mięso doprawiamy solą i pieprzem.
2.    Do naczynia o grubym dnie wlewamy olej i układamy kawałki mięsa kaczego skórą do dołu. Kiedy skóra kacza mocno się wytopi, przewracamy mięso i obsmażamy z drugiej strony. Kiedy mięso nabierze ładnego, rumianego koloru, dorzucamy cebulę pokrojoną w grube cząstki i posiekany czosnek, posiekaną ostrą papryczkę, utarte w moździerzu ziarna kolendry, kiszone ogórki pokrojone w kawałki. Wszystko podsmażamy na wytopionym kaczym tłuszczu, potem zalewamy miodem pitnym. Dolewamy odrobinę wody, dodajemy ocet. Dusimy pod przykryciem około 1 godziny na małym ogniu.
3.    Po godzinie dodajemy kaszę gryczaną, dolewamy wody tak by proporcja płynu do kaszy była mniej więcej jak 1,8 : 1,  przykrywamy i dusimy na małym ogniu kolejne 30 minut do godziny, tak by mięso było bardzo miękkie.  
4.    Gotową potrawę podajemy z listkami świeżej mięty.    .
Dobra rada: jeśli nie mamy octu malinowego, możemy go zastąpić innym octem owocowym

Potrawa 3
Ciulim z żeberek wieprzowych i ciecierzycy
Składniki:
•    1 kg żeberek wieprzowych
•    4 łyżki mąki pszennej razowej
•    3 ząbki czosnku
•    2 cebule
•    1 cytryna
•    8 goździków
•    3 – 4 liście laurowe
•    5 – 6 ziaren ziela angielskiego
•    250 g suchej ciecierzycy
•    1 łyżka miodu
•    ½ szklanki naparu kawy zbożowej
•    70 ml rumu
•    3 łyżki masła
•    sól, grubo mielony pieprz, olej
•    listki młodego szczawiu do dekoracji
Sposób przygotowania:
1.    Suchą ciecierzycę namaczamy w letniej wodzie przez 30 minut.
2.    Żeberka wieprzowe kroimy na nieduże kawałki, oprószamy je mąką razową i pieprzem.
3.    W naczyniu obsmażamy żeberka z każdej strony na mocno złoty kolor. Potem dorzucamy cebulę pokrojoną w kostkę i posiekany czosnek, kawałki wyszorowanej i sparzonej wcześniej cytryny ze skórką, goździki, liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz. Smażymy, aż cebula się zeszkli.
4.    Do żeberek dodajemy miód, kawę zbożową, rum, ciecierzycę wraz z częścią wody od namaczania. Na wierzchu układamy kawałki masła.
5.    Dusimy pod przykryciem przez 3 – 4 godziny, tak by żeberka były miękkie. Podajemy z młodymi listkami szczawiu.
Dobra rada: możemy też piec żeberka w wygrzanym piecu chlebowym, wówczas czas pieczenia to około 4 – 5 godzin