Odcinek 133

Temat odcinka: Kuchnia łowicka w Bednarach
Goście: Marcin Szczepanik, Zbigniew Szczepanik. Małgorzata Tybuś, Michał Tybuś,
Potrawa 1
Lody truskawkowe z bazylią i zielonym pieprzem
Składniki:
•    1 kg świeżych truskawek
•    2 łyżki zielonego pieprzu z zalewy
•    ½ pęczka świeżej bazylii
•    3 – 4 łyżki cukru
•    1 limonka
•    50 ml słodkiej śmietanki 36%
Sposób przygotowania:
1.    Miksujemy dokładnie truskawki, dodajemy drobno posiekane ziarna zielonego pieprzu z zalewy, posiekaną bazylię, sok z limonki i słodką śmietankę. Wszystko dokładnie mieszamy.
2.    Z takiej masy możemy zrobić sorbetowe lody na kilka sposobów. Możemy schładzać masę w zamrażarce, co jakiś czas dokładnie ją mieszając. Możemy też włożyć do dużego worka foliowego 2 – 3 kg lodu w kostkach, posypać go dobrze solą, włożyć w niego mniejszy worek z masą truskawkową i stale mieszając schłodzić do konsystencji lodów.  
Dobra rada: takie lody możemy przyrządzić także z innych sezonowych świeżych owoców i doprawić je w ulubiony sposób.

Potrawa 2
Wędzone ziemniaki z masłem szczypiorkowym
Składniki:    
•    1,5 kg ziemniaków
•    1 garść siana
•    1 pęczek dymki
•    6 – 7 wędzonych suszonych śliwek
•    1 cytryna
•    150 g świeżego masła
•    sól, grubo mielony pieprz,  
Sposób przygotowania:
1.    Dobrze oczyszczone ziemniaki ze skórką gotujemy w całości w niewielkiej ilości wody pod przykryciem do miękkości, tak by były uparowane, a nie ugotowane.
2.    Na ugotowane ziemniaki kładziemy garść siana, podpalamy je, po czym kiedy siano prawie się wypali, przykrywamy naczynie i odstawiamy na bok na 10 - 15 minut, aby ziemniaki się uwędziły.
3.    Drobno siekamy szczypior od dymki, drobno siekamy wędzone śliwki. Dokładnie mieszamy z masłem, doprawiając solą, pieprzem i startą skórką z cytryny.
4.    Ziemniaki wyjmujemy z garnka, czyścimy z popiołu, kroimy na pół i podajemy z masłem szczypiorkowym ze śliwką.
Dobra rada: jeśli lubimy, masło można doprawić też czosnkiem i innymi świeżymi ziołami

Potrawa 3
Szare kluski ziemniaczane ze „skrzybką” i sezonowanym boczkiem
Składniki:
•    400 g ugotowanych szarych klusek ziemniaczanych lub kopytek
•    250 g surowego boczku w kawałku
•    1 ząbek czosnku
•    1 pęczek dymki
•    150 ml kwaśnej gęstej śmietany
•    sól, grubo mielony pieprz, olej
Sposób przygotowania:
1.    Ładny kawałek boczku dokładnie zasypujemy solą w drewnianym naczyniu. Odstawiamy w chłodne miejsce na 2 tygodnie. Jeśli mięso wypuści zbyt dużo płynu (osocza), suszymy je i ponownie zasypujmy solą.
2.    Po tym czasie czyścimy z soli, kroimy na bardzo cienkie plastry
3.    Na patelni podsmażamy plastry boczku, dorzucamy dymkę (białą część) pokrojoną w cienkie plastry i czosnek też pokrojony w plasterki. Kiedy czosnek i cebulka się zeszklą, dodajemy 3 – 4 łyżki kwaśnej gęstej śmietany. Chwilę wszystko razem smażymy, dorzucamy ugotowane szare kluski ziemniaczane lub kopytka. Mieszamy i podajemy udekorowane szczypiorem i śmietaną.
4.    Wersja ze „skrzybką”: Na patelnię wylewamy kwaśną gęstą śmietanę, po czym smażymy na wolnym ogniu aż płyn że śmietany prawie w całości odparuje, a spód stanie się chrupiący i złoty. Wówczas zeskrobujemy czyli „skrzybiemy” z dna patelni „skrzybkę” – rodzaj wegetariańskich skwarek ze śmietany. Dolewamy odrobine oleju, dorzucamy czosnek i cebulę w plasterkach, chwilę smażymy do zeszklenia i łączymy z ugotowanymi szarymi kluskami ziemniaczanymi lub kopytkami. Można położyć kilka plasterków sezonowanego boczku, jeśli jadamy mięso.
Dobra rada: szare kluski ziemniaczane przyrządza się z utartych surowych ziemniaków, maki pszennej, jajka i soli według przepisu z książki kucharskiej lub Internetu.


Ubijanie piany
Wywar rybny
Sernik
Cytrynowo
Drożdże lubią…


  • Dorsz z sałatką z pieczonych pomidorów na musie z selera
    Dorsz z sałatką z pieczonych pomidorów na musie z selera

    Czas przygotowania ok. 1 godziny
    Składniki:
    filety z dorsza - 500 g
    pomidory - 1 kg
    czosnek - 2 ząbki
    oliwa - 50 ml
    tymianek świeży - 10 g
    seler bulwa - 300 g
    mleko - 100 ml
    masło - 50 g
    oliwa - 100 ml
    cytryna - 1 szt.
    miód - 20 g
    sól, pieprz do smaku

  • Organki cielęce z młodą marchewką i szpinakiem
    Organki cielęce z młodą marchewką i szpinakiem

    Składniki na 4 porcje:
    górka cielęca z oczyszczonymi kostkami - 800 g
    rozmaryn - 4 gałązki
    czosnek - 2 ząbki
    sól i pieprz
    Marchew:
    młoda marchew - 800 g
    mielony kmin rzymski - pół łyżeczki
    ½  cytryny
    miód - pół łyżeczki
    oliwa - 1 łyżeczka
    Szpinak:
    szpinak świeży - 500 g
    cebula - 1 szt.
    oliwa - 2 łyżki
    czosnek - 1 ząbek
    gałka muszkatołowa - 1
    ½ cytryny

  • Kremowa zupa dyniowa z pomidorami i wędzonym kurczakiem
    Kremowa zupa dyniowa z pomidorami i wędzonym kurczakiem

    Składniki na 5 porcji:
    dynia świeża bądź mrożona - 400 g
    soczewica czerwona - 50 g
    pomidory pelati - 100 g
    wędzony kurczak - 100 g
    cebula dymka - 1 szt.
    czosnek - 1 ząbek
    słodka śmietanka 18% - 100 ml
    sól, pieprz i oliwa
    wywar drobiowy - 2,5 ltr

  • Tortilla  z kurczakiem i sosem pomidorowym
    Tortilla z kurczakiem i sosem pomidorowym

    Składniki na 4 porcje:
    tortilla pszenna - 4 płaty
    pierś z kurczaka - 1 szt.
    papryka czerwona - 1 szt.
    sera żółty - 100 g
    cebula - 1 szt.
    garść liści świeżego szpinaku
    Salsa pomidorowa:
    sparzone i obrane pomidory - 2 szt.
    cebula - 1 szt.
    mała ostra papryczka - 1 szt.
    ząbek czosnku - 1 szt.

  • Risotto z pęczaku z grzybami
    Risotto z pęczaku z grzybami

    Czas przygotowania ok. 40 minut
    Składniki:
    ugotowany pęczak - 200 g
    mrożone prawdziwki - 150 g
    czosnek - 2 ząbki
    cebula - 1 szt.
    białe wytrawne wino - 100 ml
    masło - 50 g
    świezży tymianek - 3 gałązki
    kozi ser dojrzewający - 50 g
    suszone śliwki - 50 g
    wywar warzywny - 0,5 l



Wycinek z tego, co zapamiętałem z moich podróży.
Moje luźne skojarzenia, słowa i wspomnienia.

Odcinek 133

Temat odcinka: Kuchnia łowicka w Bednarach
Goście: Marcin Szczepanik, Zbigniew Szczepanik. Małgorzata Tybuś, Michał Tybuś,
Potrawa 1
Lody truskawkowe z bazylią i zielonym pieprzem
Składniki:
•    1 kg świeżych truskawek
•    2 łyżki zielonego pieprzu z zalewy
•    ½ pęczka świeżej bazylii
•    3 – 4 łyżki cukru
•    1 limonka
•    50 ml słodkiej śmietanki 36%
Sposób przygotowania:
1.    Miksujemy dokładnie truskawki, dodajemy drobno posiekane ziarna zielonego pieprzu z zalewy, posiekaną bazylię, sok z limonki i słodką śmietankę. Wszystko dokładnie mieszamy.
2.    Z takiej masy możemy zrobić sorbetowe lody na kilka sposobów. Możemy schładzać masę w zamrażarce, co jakiś czas dokładnie ją mieszając. Możemy też włożyć do dużego worka foliowego 2 – 3 kg lodu w kostkach, posypać go dobrze solą, włożyć w niego mniejszy worek z masą truskawkową i stale mieszając schłodzić do konsystencji lodów.  
Dobra rada: takie lody możemy przyrządzić także z innych sezonowych świeżych owoców i doprawić je w ulubiony sposób.

Potrawa 2
Wędzone ziemniaki z masłem szczypiorkowym
Składniki:    
•    1,5 kg ziemniaków
•    1 garść siana
•    1 pęczek dymki
•    6 – 7 wędzonych suszonych śliwek
•    1 cytryna
•    150 g świeżego masła
•    sól, grubo mielony pieprz,  
Sposób przygotowania:
1.    Dobrze oczyszczone ziemniaki ze skórką gotujemy w całości w niewielkiej ilości wody pod przykryciem do miękkości, tak by były uparowane, a nie ugotowane.
2.    Na ugotowane ziemniaki kładziemy garść siana, podpalamy je, po czym kiedy siano prawie się wypali, przykrywamy naczynie i odstawiamy na bok na 10 - 15 minut, aby ziemniaki się uwędziły.
3.    Drobno siekamy szczypior od dymki, drobno siekamy wędzone śliwki. Dokładnie mieszamy z masłem, doprawiając solą, pieprzem i startą skórką z cytryny.
4.    Ziemniaki wyjmujemy z garnka, czyścimy z popiołu, kroimy na pół i podajemy z masłem szczypiorkowym ze śliwką.
Dobra rada: jeśli lubimy, masło można doprawić też czosnkiem i innymi świeżymi ziołami

Potrawa 3
Szare kluski ziemniaczane ze „skrzybką” i sezonowanym boczkiem
Składniki:
•    400 g ugotowanych szarych klusek ziemniaczanych lub kopytek
•    250 g surowego boczku w kawałku
•    1 ząbek czosnku
•    1 pęczek dymki
•    150 ml kwaśnej gęstej śmietany
•    sól, grubo mielony pieprz, olej
Sposób przygotowania:
1.    Ładny kawałek boczku dokładnie zasypujemy solą w drewnianym naczyniu. Odstawiamy w chłodne miejsce na 2 tygodnie. Jeśli mięso wypuści zbyt dużo płynu (osocza), suszymy je i ponownie zasypujmy solą.
2.    Po tym czasie czyścimy z soli, kroimy na bardzo cienkie plastry
3.    Na patelni podsmażamy plastry boczku, dorzucamy dymkę (białą część) pokrojoną w cienkie plastry i czosnek też pokrojony w plasterki. Kiedy czosnek i cebulka się zeszklą, dodajemy 3 – 4 łyżki kwaśnej gęstej śmietany. Chwilę wszystko razem smażymy, dorzucamy ugotowane szare kluski ziemniaczane lub kopytka. Mieszamy i podajemy udekorowane szczypiorem i śmietaną.
4.    Wersja ze „skrzybką”: Na patelnię wylewamy kwaśną gęstą śmietanę, po czym smażymy na wolnym ogniu aż płyn że śmietany prawie w całości odparuje, a spód stanie się chrupiący i złoty. Wówczas zeskrobujemy czyli „skrzybiemy” z dna patelni „skrzybkę” – rodzaj wegetariańskich skwarek ze śmietany. Dolewamy odrobine oleju, dorzucamy czosnek i cebulę w plasterkach, chwilę smażymy do zeszklenia i łączymy z ugotowanymi szarymi kluskami ziemniaczanymi lub kopytkami. Można położyć kilka plasterków sezonowanego boczku, jeśli jadamy mięso.
Dobra rada: szare kluski ziemniaczane przyrządza się z utartych surowych ziemniaków, maki pszennej, jajka i soli według przepisu z książki kucharskiej lub Internetu.