Odcinek 124

Temat odcinka: Pełna misa w pełnej chacie

Potrawa 1
Zupa z pietruszki i jabłka z sosem z rukoli oraz pomidorów z wędzonym twarogiem
Składniki:
•    800 g pietruszki korzeniowej
•    2 – 3 jabłka
•     1 ziemniak
•    ½ łyżeczki mielonego imbiru
•    1 cebula
•    50 g sałaty rukoli
•    3 łyżki posiekanych suszonych pomidorów z zalewy
•    2 – 3 łyżki octu jabłkowego lub z mirabelek
•    150 g wędzonego twarogu
•    sól, grubo mielony pieprz, oliwa
Sposób przygotowania:
1.    Oczyszczoną pietruszkę kroimy w kawałki, wkładamy do naczynia żaroodpornego, dolewamy odrobinę wody, skrapiamy olejem i pieczemy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez 30 – 35 minut do miękkości. Na ostatnie 10 minut można zdjąć przykrycie, aby pietruszka ładnie się przyrumieniła.
2.    Obrane jabłka chwilę prażymy w naczyniu, dodajemy ziemniaka pokrojonego w drobną kostkę, pokrojoną w kostkę cebulę, mielony imbir i upieczoną pietruszkę. Zalewamy zimną wodą do wysokości warzyw, dusimy pod przykryciem 10 – 15 minut aż ziemniaki się ugotują. Zupe miksujemy na gładko, doprawiamy solą i octem.
3.    Sos z rukoli i suszonych pomidorów: posiekaną sałatę rukolę, posiekane suszone pomidory przekładamy do miski, doprawiamy pieprzem i dokładnie mieszamy.
4.    Zupę przelewamy do talerzy, polewamy sosem z rukoli i pomidorów, posypujemy pokruszonym wędzonym twarogiem.
Dobra rada: w zupie proporcje pietruszki do jabłek powinny być jak 2 : 1

Potrawa 2
Piknikowa kanapka z ostrym sosem, kapustą i schabem
Składniki:    
•    1 cebula
•    3 ząbki czosnku
•    12 wędzonych suszonych śliwek
•    4 łyżki gęstego majonezu
•    4 łyżki posiekanych suszonych pomidorów z zalewy
•    1 łyżeczka sosu Worcester
•    1 łyżeczka pasty harissa
•    1 łyżeczka octu jabłkowego
•    5 plastrów schabu bez kości
•    1 duża bagietka
•    50 g sałaty rukoli
•    sól, grubo mielony pieprz, oliwa
Sposób przygotowania:
1.    Na patelni rozgrzewamy olej, po czym smażymy do zeszklenia cebulę pokrojoną w drobną kostkę i 2 ząbki czosnku w plasterki. Doprawiamy pieprzem, dodajemy przesiekaną odciśniętą kapustę kiszoną, smażymy tak długo az kapusta ładnie się przyrumieni na złoty kolor. W połowie smażenia dorzucamy 3 – 4 drobno posiekane wędzone śliwki.
2.    Ostry sos majonezowy: do blendera przekładamy majonez, posiekane suszone pomidory, 1 ząbek czosnku, resztę suszonych śliwek, doprawiamy pieprzem, sosem Worcester. Miksujemy wszystko na jednolitą masę.
3.    Ładnie oczyszczone z błon i tłuszczu plastry schabu zawijamy w folię spożywczą, po czym rozklepujemy tłuczkiem na desce na bardzo cienkie płaty. Doprawiamy je olejem z zalewy od suszonych pomidorów.
4.    Płaty schaby podsmażamy szybko na mocno rozgrzanej płycie lub suchej patelni i o grubym dnie z obu stron na złoty kolor.
5.    Bagietkę tniemy wzdłuż na pół, po czym opiekamy na blasze lub w piekarniku. Każdą połówkę smarujemy warstwą sosu, na jednej wykładamy usmażoną kapustę ze śliwkami, zwinięte płaty schabu, solimy je, na wierzch układamy sałatę rukolę, po czym przykrywamy druga połową bagietki. Dociskamy i kroimy na mniejsze kawałki w poprzek.
Dobra rada: zamiast pasty hariissa, możemy użyć posiekanej ostrej papryczki

Potrawa 3
Placek ziemniaczany z pikantnym gulaszem
Składniki:
•    1 kg ziemniaków
•    2 – 3 łyżki siemienia lnianego
•    1,5 łyżki kminu rzymskiego
•    2 jaja
•    4 – 5 łyżek mąki pszennej lub razowej
•    3 łyżki masła
•    500 g schabu w plastrach
•    3 ząbki czosnku
•    100 g wędzonych suszonych śliwek
•    2 cebule
•    150 g kiełbasy jałowcowej
•    1 – 2 łyżki koncentratu pomidorowego
•    400 g pokrojonych pomidorów z puszki
•    4 łyżki kwaśnej gęstej śmietany
•    sól, grubo mielony pieprz, olej
Sposób przygotowania:
1.    Obrane ziemniaki ścieramy na tarce, dodajemy siemię lniane, łyżkę utartego w moździerzu kminu rzymskiego, jaja, mąkę pszenną lub razową, doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy masę.
2.    Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, wykładamy masę ziemniaczaną, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC na 40 – 45 minut.
3.    Gulasz do placka: plastry schabu kroimy w grube paski, po czym smażymy partiami na oleju na złoty kolor z każdej strony. Przekładamy do miski i trzymamy w cieple.
4.    Na tłuszczu pozostałym po smażeniu schabu podsmażamy cebule pokrojone w grube kawałki, czosnek pokrojony w plasterki i pokrojona w plastry kiełbasę jałowcową, doprawiając pieprzem. Kiedy cebula się przyrumieni przekładamy wszystko do schabu.
5.     Na patelni przesmażamy chwilę koncentrat pomidorowy, dodajemy pomidory z puszki, trochę masła, pół łyżki utartego w moździerzu kminu rzymskiego, dodajemy pokrojone w drobne paseczki wędzone śliwki i smażymy aż sos dobrze się zredukuje. Teraz dokładamy kwaśną gęstą śmietanę. Chwile wszystko razem dusimy po czym dodajemy usmażony schab, cebulę z kiełbasą. Całość dokładnie mieszamy i chwilę razem ;podgrzewamy.
6.    Gotowy gulasz wykładamy na upieczony placek ziemniaczany i podajemy.
Dobra rada: schab smażmy partiami, aby ładnie się podsmażył, przyrumienił, a nie udusił, co ma miejsce,  gdy jest go na patelni zbyt dużo


Ubijanie piany
Wywar rybny
Sernik
Cytrynowo
Drożdże lubią…


  • Dorsz z sałatką z pieczonych pomidorów na musie z selera
    Dorsz z sałatką z pieczonych pomidorów na musie z selera

    Czas przygotowania ok. 1 godziny
    Składniki:
    filety z dorsza - 500 g
    pomidory - 1 kg
    czosnek - 2 ząbki
    oliwa - 50 ml
    tymianek świeży - 10 g
    seler bulwa - 300 g
    mleko - 100 ml
    masło - 50 g
    oliwa - 100 ml
    cytryna - 1 szt.
    miód - 20 g
    sól, pieprz do smaku

  • Organki cielęce z młodą marchewką i szpinakiem
    Organki cielęce z młodą marchewką i szpinakiem

    Składniki na 4 porcje:
    górka cielęca z oczyszczonymi kostkami - 800 g
    rozmaryn - 4 gałązki
    czosnek - 2 ząbki
    sól i pieprz
    Marchew:
    młoda marchew - 800 g
    mielony kmin rzymski - pół łyżeczki
    ½  cytryny
    miód - pół łyżeczki
    oliwa - 1 łyżeczka
    Szpinak:
    szpinak świeży - 500 g
    cebula - 1 szt.
    oliwa - 2 łyżki
    czosnek - 1 ząbek
    gałka muszkatołowa - 1
    ½ cytryny

  • Kremowa zupa dyniowa z pomidorami i wędzonym kurczakiem
    Kremowa zupa dyniowa z pomidorami i wędzonym kurczakiem

    Składniki na 5 porcji:
    dynia świeża bądź mrożona - 400 g
    soczewica czerwona - 50 g
    pomidory pelati - 100 g
    wędzony kurczak - 100 g
    cebula dymka - 1 szt.
    czosnek - 1 ząbek
    słodka śmietanka 18% - 100 ml
    sól, pieprz i oliwa
    wywar drobiowy - 2,5 ltr

  • Tortilla  z kurczakiem i sosem pomidorowym
    Tortilla z kurczakiem i sosem pomidorowym

    Składniki na 4 porcje:
    tortilla pszenna - 4 płaty
    pierś z kurczaka - 1 szt.
    papryka czerwona - 1 szt.
    sera żółty - 100 g
    cebula - 1 szt.
    garść liści świeżego szpinaku
    Salsa pomidorowa:
    sparzone i obrane pomidory - 2 szt.
    cebula - 1 szt.
    mała ostra papryczka - 1 szt.
    ząbek czosnku - 1 szt.

  • Risotto z pęczaku z grzybami
    Risotto z pęczaku z grzybami

    Czas przygotowania ok. 40 minut
    Składniki:
    ugotowany pęczak - 200 g
    mrożone prawdziwki - 150 g
    czosnek - 2 ząbki
    cebula - 1 szt.
    białe wytrawne wino - 100 ml
    masło - 50 g
    świezży tymianek - 3 gałązki
    kozi ser dojrzewający - 50 g
    suszone śliwki - 50 g
    wywar warzywny - 0,5 l



Wycinek z tego, co zapamiętałem z moich podróży.
Moje luźne skojarzenia, słowa i wspomnienia.

Odcinek 124

Temat odcinka: Pełna misa w pełnej chacie

Potrawa 1
Zupa z pietruszki i jabłka z sosem z rukoli oraz pomidorów z wędzonym twarogiem
Składniki:
•    800 g pietruszki korzeniowej
•    2 – 3 jabłka
•     1 ziemniak
•    ½ łyżeczki mielonego imbiru
•    1 cebula
•    50 g sałaty rukoli
•    3 łyżki posiekanych suszonych pomidorów z zalewy
•    2 – 3 łyżki octu jabłkowego lub z mirabelek
•    150 g wędzonego twarogu
•    sól, grubo mielony pieprz, oliwa
Sposób przygotowania:
1.    Oczyszczoną pietruszkę kroimy w kawałki, wkładamy do naczynia żaroodpornego, dolewamy odrobinę wody, skrapiamy olejem i pieczemy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez 30 – 35 minut do miękkości. Na ostatnie 10 minut można zdjąć przykrycie, aby pietruszka ładnie się przyrumieniła.
2.    Obrane jabłka chwilę prażymy w naczyniu, dodajemy ziemniaka pokrojonego w drobną kostkę, pokrojoną w kostkę cebulę, mielony imbir i upieczoną pietruszkę. Zalewamy zimną wodą do wysokości warzyw, dusimy pod przykryciem 10 – 15 minut aż ziemniaki się ugotują. Zupe miksujemy na gładko, doprawiamy solą i octem.
3.    Sos z rukoli i suszonych pomidorów: posiekaną sałatę rukolę, posiekane suszone pomidory przekładamy do miski, doprawiamy pieprzem i dokładnie mieszamy.
4.    Zupę przelewamy do talerzy, polewamy sosem z rukoli i pomidorów, posypujemy pokruszonym wędzonym twarogiem.
Dobra rada: w zupie proporcje pietruszki do jabłek powinny być jak 2 : 1

Potrawa 2
Piknikowa kanapka z ostrym sosem, kapustą i schabem
Składniki:    
•    1 cebula
•    3 ząbki czosnku
•    12 wędzonych suszonych śliwek
•    4 łyżki gęstego majonezu
•    4 łyżki posiekanych suszonych pomidorów z zalewy
•    1 łyżeczka sosu Worcester
•    1 łyżeczka pasty harissa
•    1 łyżeczka octu jabłkowego
•    5 plastrów schabu bez kości
•    1 duża bagietka
•    50 g sałaty rukoli
•    sól, grubo mielony pieprz, oliwa
Sposób przygotowania:
1.    Na patelni rozgrzewamy olej, po czym smażymy do zeszklenia cebulę pokrojoną w drobną kostkę i 2 ząbki czosnku w plasterki. Doprawiamy pieprzem, dodajemy przesiekaną odciśniętą kapustę kiszoną, smażymy tak długo az kapusta ładnie się przyrumieni na złoty kolor. W połowie smażenia dorzucamy 3 – 4 drobno posiekane wędzone śliwki.
2.    Ostry sos majonezowy: do blendera przekładamy majonez, posiekane suszone pomidory, 1 ząbek czosnku, resztę suszonych śliwek, doprawiamy pieprzem, sosem Worcester. Miksujemy wszystko na jednolitą masę.
3.    Ładnie oczyszczone z błon i tłuszczu plastry schabu zawijamy w folię spożywczą, po czym rozklepujemy tłuczkiem na desce na bardzo cienkie płaty. Doprawiamy je olejem z zalewy od suszonych pomidorów.
4.    Płaty schaby podsmażamy szybko na mocno rozgrzanej płycie lub suchej patelni i o grubym dnie z obu stron na złoty kolor.
5.    Bagietkę tniemy wzdłuż na pół, po czym opiekamy na blasze lub w piekarniku. Każdą połówkę smarujemy warstwą sosu, na jednej wykładamy usmażoną kapustę ze śliwkami, zwinięte płaty schabu, solimy je, na wierzch układamy sałatę rukolę, po czym przykrywamy druga połową bagietki. Dociskamy i kroimy na mniejsze kawałki w poprzek.
Dobra rada: zamiast pasty hariissa, możemy użyć posiekanej ostrej papryczki

Potrawa 3
Placek ziemniaczany z pikantnym gulaszem
Składniki:
•    1 kg ziemniaków
•    2 – 3 łyżki siemienia lnianego
•    1,5 łyżki kminu rzymskiego
•    2 jaja
•    4 – 5 łyżek mąki pszennej lub razowej
•    3 łyżki masła
•    500 g schabu w plastrach
•    3 ząbki czosnku
•    100 g wędzonych suszonych śliwek
•    2 cebule
•    150 g kiełbasy jałowcowej
•    1 – 2 łyżki koncentratu pomidorowego
•    400 g pokrojonych pomidorów z puszki
•    4 łyżki kwaśnej gęstej śmietany
•    sól, grubo mielony pieprz, olej
Sposób przygotowania:
1.    Obrane ziemniaki ścieramy na tarce, dodajemy siemię lniane, łyżkę utartego w moździerzu kminu rzymskiego, jaja, mąkę pszenną lub razową, doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy masę.
2.    Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, wykładamy masę ziemniaczaną, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC na 40 – 45 minut.
3.    Gulasz do placka: plastry schabu kroimy w grube paski, po czym smażymy partiami na oleju na złoty kolor z każdej strony. Przekładamy do miski i trzymamy w cieple.
4.    Na tłuszczu pozostałym po smażeniu schabu podsmażamy cebule pokrojone w grube kawałki, czosnek pokrojony w plasterki i pokrojona w plastry kiełbasę jałowcową, doprawiając pieprzem. Kiedy cebula się przyrumieni przekładamy wszystko do schabu.
5.     Na patelni przesmażamy chwilę koncentrat pomidorowy, dodajemy pomidory z puszki, trochę masła, pół łyżki utartego w moździerzu kminu rzymskiego, dodajemy pokrojone w drobne paseczki wędzone śliwki i smażymy aż sos dobrze się zredukuje. Teraz dokładamy kwaśną gęstą śmietanę. Chwile wszystko razem dusimy po czym dodajemy usmażony schab, cebulę z kiełbasą. Całość dokładnie mieszamy i chwilę razem ;podgrzewamy.
6.    Gotowy gulasz wykładamy na upieczony placek ziemniaczany i podajemy.
Dobra rada: schab smażmy partiami, aby ładnie się podsmażył, przyrumienił, a nie udusił, co ma miejsce,  gdy jest go na patelni zbyt dużo