Odcinek 123

Temat odcinka: Dawne ziarna na talerzu
Goście:  Mieczysław Babalski

Potrawa 1
Okoń morski z kaszą owsianą ugotowaną na soku jabłkowym z buraczkami
Składniki:
•    300 g kaszy owsianej
•    700 ml soku z jabłek
•    2 ugotowane lub upieczone buraki
•    1 łyżka posiekanego świeżego imbiru
•    1 cebula
•    2 – 3 łyżki octu z kwiatów czarnego bzu
•    1 pęczek świeżej kolendry
•    2 filety okonia morskiego
•    sól, grubo mielony pieprz, oliwa
Sposób przygotowania:
1.    Kaszę owsianą gotujemy do miękkości w soku jabłkowym. Do ugotowanej kaszy owsianej dodajemy obrane buraki pokrojone w kostkę, posiekany świeży imbir, cebulę pokrojoną w drobną kostkę, doprawiamy kaszę octem z kwiatów czarnego bzu (jeśli nie mamy, możemy zastąpić dobrym octem jabłkowym), solą, pieprzem, posiekaną świeżą kolendrą i oliwą. Wszystko dokładnie mieszamy.
2.    Ładnie oczyszczone filety z okonia morskiego doprawiamy pieprzem, listkami świeżej kolendry, można też dodać kilka plasterków czosnku. Na blachę lub suchą patelnię o grubym dnie układamy kawałek pergaminu skropiony oliwą, po czym smażymy filety z okonia morskiego na złoty kolor z obu stron, zaczynając od strony skóry.
3.    Usmażone filety układamy na cieplej kaszy owsianej z burakami, dekorujemy listkami świeżej kolendry i podajemy.
Dobra rada: zamiast okonia morskiego możemy użyć filetów z pstrąga, sandacza, dorsza czy halibuta.

Potrawa 2
Buraczane placki z płaskurki z kozim twarożkiem i pieczonymi warzywami
Składniki:    
•    2 kolorowe papryki
•    1 cukinia
•    250 g maki a samopszy
•    100 g otrąb żytnich
•    1 łyżeczka sody
•    ½ szklanki kefiru
•    1 jajko
•    1 upieczony lub ugotowany burak
•    200 g koziego twarożku
•    2 łyżki posiekanych suszonych pomidorów
•    1 pęczek koperku
•    sól, grubo mielony pieprz, oliwa
Sposób przygotowania:
1.    Paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w duże kawałki. Cukinię tniemy na cztery wzdłuż, usuwamy gniazda nasienne, zostawiamy skórkę i kroimy na grube kawałki. Warzywa marynujemy w soli, pieprzu i oliwie, po czym pieczemy na blasze lub na grillu z obu stron. Cukinię pieczemy krócej, paprykę nieco dłużej. Ostudzone warzywa kroimy w dużą kostkę.
2.     Do miski przekładamy mąkę z samopszy, otręby żytnie (część zostawiamy sobie do przesypania deski), sodę, jajko, sól do smaku oraz obranego buraka startego na tarce o drobnych oczkach. Dolewamy kefir i dobrze zarabiamy czyli łączymy składniki, po czym wyrabiamy ciasto na jednolitą masę.
3.    Posypujemy deskę otrębami, dzielimy ciasto na porcje, po czym formujemy duże placki grubości około 0,5 cm, dokładnie obtaczając każdy placek w otrębach żytnich.
4.    Placki pieczemy na blasze lub na suchej patelni o grubym dnie na złoty kolor z każdej strony.
5.    Ostudzone grillowane warzywa łączymy w misce z kozim twarożkiem, dodajemy drobno posiekane suszone pomidory z zalewy olejowej, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
6.    Na upieczonych plackach z samopszy i żytnich otrąb układamy kozi twarożek z grillowanymi warzywami (część warzyw możemy sobie wcześniej zostawi do dekoracji), na wierzch układamy gałązki świeżego koperku skropione oliwą.
Dobra rada: mąki z samopszy, płaskurki czy orkiszu możemy poszukać w sklepach ż żywnością ekologiczną

Potrawa 3
Żytni makaron z cukinią, kiszoną kapustą, zielonym groszkiem i wędzonym łososiem
Składniki:
•    250 g razowego żytniego makaronu
•    1 cukinia
•    2 łyżki kaparów
•    150 rozmrożonego zielonego groszku
•    1 cebula
•    100 g kiszonej kapusty
•    100 g wędzonego łososia
•    ½ limonki
•    1 pęczek świeżego koperku
•    sól, grubo mielony pieprz, olej
Sposób przygotowania:
1.    Żytni razowy makaron gotujemy al’dente  w osolonym wrzątku z dodatkiem odrobiny oliwy. Odcedzamy, trzymamy w cieple.
2.    Na patelni z oliwą przesmażamy chwilę cukinię ze skórką, bez gniazd nasiennych, pokrojoną w grube kawałki. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy odciśniętą, lekko przesiekaną kiszoną kapustę, cebule pokrojoną w gruba kostkę, przesiekane kapary, zielony groszek, posiekaną ostrą papryczkę. Smażymy kilka minut, dorzucamy ugotowany makaron żytni. Mieszamy składniki i wykładamy na talerz.
3.    Na makaron z warzywami układamy kawałki wędzonego łososia, skrapiamy sokiem z limonki, dekorujemy gałązkami świeżego koperku.
Dobra rada: al’dente to włoskie określenie oznaczające, że makron jest po ugotowaniu lekko twardawy


Ubijanie piany
Wywar rybny
Sernik
Cytrynowo
Drożdże lubią…


  • Dorsz z sałatką z pieczonych pomidorów na musie z selera
    Dorsz z sałatką z pieczonych pomidorów na musie z selera

    Czas przygotowania ok. 1 godziny
    Składniki:
    filety z dorsza - 500 g
    pomidory - 1 kg
    czosnek - 2 ząbki
    oliwa - 50 ml
    tymianek świeży - 10 g
    seler bulwa - 300 g
    mleko - 100 ml
    masło - 50 g
    oliwa - 100 ml
    cytryna - 1 szt.
    miód - 20 g
    sól, pieprz do smaku

  • Organki cielęce z młodą marchewką i szpinakiem
    Organki cielęce z młodą marchewką i szpinakiem

    Składniki na 4 porcje:
    górka cielęca z oczyszczonymi kostkami - 800 g
    rozmaryn - 4 gałązki
    czosnek - 2 ząbki
    sól i pieprz
    Marchew:
    młoda marchew - 800 g
    mielony kmin rzymski - pół łyżeczki
    ½  cytryny
    miód - pół łyżeczki
    oliwa - 1 łyżeczka
    Szpinak:
    szpinak świeży - 500 g
    cebula - 1 szt.
    oliwa - 2 łyżki
    czosnek - 1 ząbek
    gałka muszkatołowa - 1
    ½ cytryny

  • Kremowa zupa dyniowa z pomidorami i wędzonym kurczakiem
    Kremowa zupa dyniowa z pomidorami i wędzonym kurczakiem

    Składniki na 5 porcji:
    dynia świeża bądź mrożona - 400 g
    soczewica czerwona - 50 g
    pomidory pelati - 100 g
    wędzony kurczak - 100 g
    cebula dymka - 1 szt.
    czosnek - 1 ząbek
    słodka śmietanka 18% - 100 ml
    sól, pieprz i oliwa
    wywar drobiowy - 2,5 ltr

  • Tortilla  z kurczakiem i sosem pomidorowym
    Tortilla z kurczakiem i sosem pomidorowym

    Składniki na 4 porcje:
    tortilla pszenna - 4 płaty
    pierś z kurczaka - 1 szt.
    papryka czerwona - 1 szt.
    sera żółty - 100 g
    cebula - 1 szt.
    garść liści świeżego szpinaku
    Salsa pomidorowa:
    sparzone i obrane pomidory - 2 szt.
    cebula - 1 szt.
    mała ostra papryczka - 1 szt.
    ząbek czosnku - 1 szt.

  • Risotto z pęczaku z grzybami
    Risotto z pęczaku z grzybami

    Czas przygotowania ok. 40 minut
    Składniki:
    ugotowany pęczak - 200 g
    mrożone prawdziwki - 150 g
    czosnek - 2 ząbki
    cebula - 1 szt.
    białe wytrawne wino - 100 ml
    masło - 50 g
    świezży tymianek - 3 gałązki
    kozi ser dojrzewający - 50 g
    suszone śliwki - 50 g
    wywar warzywny - 0,5 l



Wycinek z tego, co zapamiętałem z moich podróży.
Moje luźne skojarzenia, słowa i wspomnienia.

Odcinek 123

Temat odcinka: Dawne ziarna na talerzu
Goście:  Mieczysław Babalski

Potrawa 1
Okoń morski z kaszą owsianą ugotowaną na soku jabłkowym z buraczkami
Składniki:
•    300 g kaszy owsianej
•    700 ml soku z jabłek
•    2 ugotowane lub upieczone buraki
•    1 łyżka posiekanego świeżego imbiru
•    1 cebula
•    2 – 3 łyżki octu z kwiatów czarnego bzu
•    1 pęczek świeżej kolendry
•    2 filety okonia morskiego
•    sól, grubo mielony pieprz, oliwa
Sposób przygotowania:
1.    Kaszę owsianą gotujemy do miękkości w soku jabłkowym. Do ugotowanej kaszy owsianej dodajemy obrane buraki pokrojone w kostkę, posiekany świeży imbir, cebulę pokrojoną w drobną kostkę, doprawiamy kaszę octem z kwiatów czarnego bzu (jeśli nie mamy, możemy zastąpić dobrym octem jabłkowym), solą, pieprzem, posiekaną świeżą kolendrą i oliwą. Wszystko dokładnie mieszamy.
2.    Ładnie oczyszczone filety z okonia morskiego doprawiamy pieprzem, listkami świeżej kolendry, można też dodać kilka plasterków czosnku. Na blachę lub suchą patelnię o grubym dnie układamy kawałek pergaminu skropiony oliwą, po czym smażymy filety z okonia morskiego na złoty kolor z obu stron, zaczynając od strony skóry.
3.    Usmażone filety układamy na cieplej kaszy owsianej z burakami, dekorujemy listkami świeżej kolendry i podajemy.
Dobra rada: zamiast okonia morskiego możemy użyć filetów z pstrąga, sandacza, dorsza czy halibuta.

Potrawa 2
Buraczane placki z płaskurki z kozim twarożkiem i pieczonymi warzywami
Składniki:    
•    2 kolorowe papryki
•    1 cukinia
•    250 g maki a samopszy
•    100 g otrąb żytnich
•    1 łyżeczka sody
•    ½ szklanki kefiru
•    1 jajko
•    1 upieczony lub ugotowany burak
•    200 g koziego twarożku
•    2 łyżki posiekanych suszonych pomidorów
•    1 pęczek koperku
•    sól, grubo mielony pieprz, oliwa
Sposób przygotowania:
1.    Paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w duże kawałki. Cukinię tniemy na cztery wzdłuż, usuwamy gniazda nasienne, zostawiamy skórkę i kroimy na grube kawałki. Warzywa marynujemy w soli, pieprzu i oliwie, po czym pieczemy na blasze lub na grillu z obu stron. Cukinię pieczemy krócej, paprykę nieco dłużej. Ostudzone warzywa kroimy w dużą kostkę.
2.     Do miski przekładamy mąkę z samopszy, otręby żytnie (część zostawiamy sobie do przesypania deski), sodę, jajko, sól do smaku oraz obranego buraka startego na tarce o drobnych oczkach. Dolewamy kefir i dobrze zarabiamy czyli łączymy składniki, po czym wyrabiamy ciasto na jednolitą masę.
3.    Posypujemy deskę otrębami, dzielimy ciasto na porcje, po czym formujemy duże placki grubości około 0,5 cm, dokładnie obtaczając każdy placek w otrębach żytnich.
4.    Placki pieczemy na blasze lub na suchej patelni o grubym dnie na złoty kolor z każdej strony.
5.    Ostudzone grillowane warzywa łączymy w misce z kozim twarożkiem, dodajemy drobno posiekane suszone pomidory z zalewy olejowej, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
6.    Na upieczonych plackach z samopszy i żytnich otrąb układamy kozi twarożek z grillowanymi warzywami (część warzyw możemy sobie wcześniej zostawi do dekoracji), na wierzch układamy gałązki świeżego koperku skropione oliwą.
Dobra rada: mąki z samopszy, płaskurki czy orkiszu możemy poszukać w sklepach ż żywnością ekologiczną

Potrawa 3
Żytni makaron z cukinią, kiszoną kapustą, zielonym groszkiem i wędzonym łososiem
Składniki:
•    250 g razowego żytniego makaronu
•    1 cukinia
•    2 łyżki kaparów
•    150 rozmrożonego zielonego groszku
•    1 cebula
•    100 g kiszonej kapusty
•    100 g wędzonego łososia
•    ½ limonki
•    1 pęczek świeżego koperku
•    sól, grubo mielony pieprz, olej
Sposób przygotowania:
1.    Żytni razowy makaron gotujemy al’dente  w osolonym wrzątku z dodatkiem odrobiny oliwy. Odcedzamy, trzymamy w cieple.
2.    Na patelni z oliwą przesmażamy chwilę cukinię ze skórką, bez gniazd nasiennych, pokrojoną w grube kawałki. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy odciśniętą, lekko przesiekaną kiszoną kapustę, cebule pokrojoną w gruba kostkę, przesiekane kapary, zielony groszek, posiekaną ostrą papryczkę. Smażymy kilka minut, dorzucamy ugotowany makaron żytni. Mieszamy składniki i wykładamy na talerz.
3.    Na makaron z warzywami układamy kawałki wędzonego łososia, skrapiamy sokiem z limonki, dekorujemy gałązkami świeżego koperku.
Dobra rada: al’dente to włoskie określenie oznaczające, że makron jest po ugotowaniu lekko twardawy