Odcinek 118

Temat odcinka: Potrawy z suszonych owoców
Goście:  Aneta Matysiak, Aneta Maj, Ewa Jastrzębska, Zofia Ćpak oraz panie ze Stowarzyszenia Nasza Wieś Józefów

Potrawa 1
Łosoś z suszonymi jabłkami, orzechami i soczewicą
Składniki:
•    1 cebula
•    100 g suszonych jabłek
•    1 łyżka masła
•    6 suszonych śliwek
•    3 łyżki octu winnego
•    150 g ugotowanej czarnej soczewicy
•    50 orzechów włoskich
•    2 łyżki posiekanego szczypioru od dymki
•    400 g filetów z łososia
•    sól, grubo mielony pieprz, olej
Sposób przygotowania:
1.    Suszone jabłka i cebulę kroimy w drobną kostkę, orzechy drobno siekamy.
2.    Na patelni z odrobina oleju przesmażamy cebulę do zeszklenia, dorzucamy suszone jabłka, suszone śliwki, chwilę prażymy, dolewamy ocet, smażymy, a kiedy ocet się zredukuje, dodajemy ugotowaną czarną soczewicę, orzechy, chwilę smażymy, na koniec dorzucamy posiekany szczypior od dymki.
3.    Na płycie lub patelni o grubym dnie układamy pergamin z odrobina oleju, układamy na nim filety łososia doprawione pieprzem, obsmażamy z każdej strony na złoty kolor – krótko, tak by mięso pozostało w środku soczyste i wilgotne.
4.     Usmażoną rybę podajemy na ciepłej sałatce z suszonych jabłek, orzechów i soczewicy.
Dobra rada: najlepiej wykorzystać do tej potrawy śliwek suszonych podwędzanych

Potrawa 2
Zupa na suszonych owocach z burakami i wędzonym twarogiem
Składniki:    
•    150 g suszonych jabłek
•    150 g suszonych gruszek
•    3 goździki
•    ½ łyżeczki mielonego cynamonu
•    6 suszonych śliwek
•    3 – 4 buraki czerwone
•    1 łyżka posiekanej surowej cebuli
•    1 cytryna
•    3 łyżki  octu winnego
•    1 łyżka masła
•    150 g wędzonego twarogu
•    sól, grubo mielony pieprz, olej
Sposób przygotowania:
1.    Suszone jabłka i gruszki zalewamy letnią wodą i odstawiamy na noc
2.    Buraki czerwone owijamy folią aluminiową, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC na 2 godziny i pieczemy do miękkości. Studzimy, obieramy ze skórki, kroimy w cząstki.
3.    Namoczone suszone owoce gotujemy w wodzie z goździkami i cynamonem, do uzyskania aromatycznego wywaru. Odcedzamy z owoców.
4.    Do wywaru dodajemy suszonych śliwek, połowę buraków, posiekaną cebulę, skórkę startą z cytryny, ocet i masło. Gotujemy wszystko kilka minut, po czym miksujemy całość na jednolitą masę.
5.    Pozostała część buraków marynujemy w occie, pieprzu, soku z cytryny i oliwie.
6.    Na talerze wylewamy zupę, układamy cząstki zamarynowanych buraków, po wierzchu posypujemy pokruszonym wędzonym twarogiem.
Dobra rada: zamiast octu winnego możemy użyć octu balsamicznego lub octu kwiatowego np. z akacji czy kwiatów czarnego bzu


Ubijanie piany
Wywar rybny
Sernik
Cytrynowo
Drożdże lubią…


  • Dorsz z sałatką z pieczonych pomidorów na musie z selera
    Dorsz z sałatką z pieczonych pomidorów na musie z selera

    Czas przygotowania ok. 1 godziny
    Składniki:
    filety z dorsza - 500 g
    pomidory - 1 kg
    czosnek - 2 ząbki
    oliwa - 50 ml
    tymianek świeży - 10 g
    seler bulwa - 300 g
    mleko - 100 ml
    masło - 50 g
    oliwa - 100 ml
    cytryna - 1 szt.
    miód - 20 g
    sól, pieprz do smaku

  • Organki cielęce z młodą marchewką i szpinakiem
    Organki cielęce z młodą marchewką i szpinakiem

    Składniki na 4 porcje:
    górka cielęca z oczyszczonymi kostkami - 800 g
    rozmaryn - 4 gałązki
    czosnek - 2 ząbki
    sól i pieprz
    Marchew:
    młoda marchew - 800 g
    mielony kmin rzymski - pół łyżeczki
    ½  cytryny
    miód - pół łyżeczki
    oliwa - 1 łyżeczka
    Szpinak:
    szpinak świeży - 500 g
    cebula - 1 szt.
    oliwa - 2 łyżki
    czosnek - 1 ząbek
    gałka muszkatołowa - 1
    ½ cytryny

  • Kremowa zupa dyniowa z pomidorami i wędzonym kurczakiem
    Kremowa zupa dyniowa z pomidorami i wędzonym kurczakiem

    Składniki na 5 porcji:
    dynia świeża bądź mrożona - 400 g
    soczewica czerwona - 50 g
    pomidory pelati - 100 g
    wędzony kurczak - 100 g
    cebula dymka - 1 szt.
    czosnek - 1 ząbek
    słodka śmietanka 18% - 100 ml
    sól, pieprz i oliwa
    wywar drobiowy - 2,5 ltr

  • Tortilla  z kurczakiem i sosem pomidorowym
    Tortilla z kurczakiem i sosem pomidorowym

    Składniki na 4 porcje:
    tortilla pszenna - 4 płaty
    pierś z kurczaka - 1 szt.
    papryka czerwona - 1 szt.
    sera żółty - 100 g
    cebula - 1 szt.
    garść liści świeżego szpinaku
    Salsa pomidorowa:
    sparzone i obrane pomidory - 2 szt.
    cebula - 1 szt.
    mała ostra papryczka - 1 szt.
    ząbek czosnku - 1 szt.

  • Risotto z pęczaku z grzybami
    Risotto z pęczaku z grzybami

    Czas przygotowania ok. 40 minut
    Składniki:
    ugotowany pęczak - 200 g
    mrożone prawdziwki - 150 g
    czosnek - 2 ząbki
    cebula - 1 szt.
    białe wytrawne wino - 100 ml
    masło - 50 g
    świezży tymianek - 3 gałązki
    kozi ser dojrzewający - 50 g
    suszone śliwki - 50 g
    wywar warzywny - 0,5 l



Wycinek z tego, co zapamiętałem z moich podróży.
Moje luźne skojarzenia, słowa i wspomnienia.

Odcinek 118

Temat odcinka: Potrawy z suszonych owoców
Goście:  Aneta Matysiak, Aneta Maj, Ewa Jastrzębska, Zofia Ćpak oraz panie ze Stowarzyszenia Nasza Wieś Józefów

Potrawa 1
Łosoś z suszonymi jabłkami, orzechami i soczewicą
Składniki:
•    1 cebula
•    100 g suszonych jabłek
•    1 łyżka masła
•    6 suszonych śliwek
•    3 łyżki octu winnego
•    150 g ugotowanej czarnej soczewicy
•    50 orzechów włoskich
•    2 łyżki posiekanego szczypioru od dymki
•    400 g filetów z łososia
•    sól, grubo mielony pieprz, olej
Sposób przygotowania:
1.    Suszone jabłka i cebulę kroimy w drobną kostkę, orzechy drobno siekamy.
2.    Na patelni z odrobina oleju przesmażamy cebulę do zeszklenia, dorzucamy suszone jabłka, suszone śliwki, chwilę prażymy, dolewamy ocet, smażymy, a kiedy ocet się zredukuje, dodajemy ugotowaną czarną soczewicę, orzechy, chwilę smażymy, na koniec dorzucamy posiekany szczypior od dymki.
3.    Na płycie lub patelni o grubym dnie układamy pergamin z odrobina oleju, układamy na nim filety łososia doprawione pieprzem, obsmażamy z każdej strony na złoty kolor – krótko, tak by mięso pozostało w środku soczyste i wilgotne.
4.     Usmażoną rybę podajemy na ciepłej sałatce z suszonych jabłek, orzechów i soczewicy.
Dobra rada: najlepiej wykorzystać do tej potrawy śliwek suszonych podwędzanych

Potrawa 2
Zupa na suszonych owocach z burakami i wędzonym twarogiem
Składniki:    
•    150 g suszonych jabłek
•    150 g suszonych gruszek
•    3 goździki
•    ½ łyżeczki mielonego cynamonu
•    6 suszonych śliwek
•    3 – 4 buraki czerwone
•    1 łyżka posiekanej surowej cebuli
•    1 cytryna
•    3 łyżki  octu winnego
•    1 łyżka masła
•    150 g wędzonego twarogu
•    sól, grubo mielony pieprz, olej
Sposób przygotowania:
1.    Suszone jabłka i gruszki zalewamy letnią wodą i odstawiamy na noc
2.    Buraki czerwone owijamy folią aluminiową, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC na 2 godziny i pieczemy do miękkości. Studzimy, obieramy ze skórki, kroimy w cząstki.
3.    Namoczone suszone owoce gotujemy w wodzie z goździkami i cynamonem, do uzyskania aromatycznego wywaru. Odcedzamy z owoców.
4.    Do wywaru dodajemy suszonych śliwek, połowę buraków, posiekaną cebulę, skórkę startą z cytryny, ocet i masło. Gotujemy wszystko kilka minut, po czym miksujemy całość na jednolitą masę.
5.    Pozostała część buraków marynujemy w occie, pieprzu, soku z cytryny i oliwie.
6.    Na talerze wylewamy zupę, układamy cząstki zamarynowanych buraków, po wierzchu posypujemy pokruszonym wędzonym twarogiem.
Dobra rada: zamiast octu winnego możemy użyć octu balsamicznego lub octu kwiatowego np. z akacji czy kwiatów czarnego bzu