Odcinek 115

Temat odcinka: Ryby na talerzu Kopernika
Goście: Robert Szaj, prezes Fundacji „Nicolaus Copernicus”

Potrawa 1
Miętus w sosie z marynowanych grzybów
Składniki:
•    400 filetów z miętusa
•    4 łyżki mąki pszennej
•    150 g marynowanych podgrzybków
•    ½ ostrej papryczki
•    1 pęczek natki pietruszki
•    2 łyżki masła
•    1 łyżka octu winnego
•    1 łyżka miodu
•    sól, grubo mielony pieprz, olej
Sposób przygotowania:
1.    Rybę, oczyszczoną ze skóry i ości, doprawiamy pieprzem, oprószamy mąką i smażymy na patelni z olejem na złoty kolor z każdej strony.
2.    Do podsmażonej ryby dorzucamy czosnek pokrojony w plasterki, marynowane podgrzybki pokrojone w kawałki, posiekaną ostrą papryczkę,  chwilę wszystko smażymy razem, doprawiamy masłem, solą, octem i miodem. Na sam koniec dorzucamy posiekaną natkę pietruszki. Podajemy na stół.
Dobra rada: do tej potrawy można też innych gatunków ryby oraz innych marynowanych grzybów, na przykład rydzy

Potrawa 2
Ryba w ostrym sosie musztardowym ze szpinakiem
Składniki:    
•    300 g filetów z troci
•    300 g filetów z miętusa
•    4 łyżki mąki pszennej
•    1 cebula
•    1 ząbek czosnku
•    1 – 2 ziarna ziela angielskiego
•    3 łyżki octu winnego
•    2 łyżki musztardy gruboziarnistej
•    2 łyżki masła
•    ½ łyżki mielonego imbiru
•    1 limonka
•    3 łyżki kwaśnej gęstej śmietany
•    50 g liści młodego szpinaku
•    sól, grubo mielony pieprz, oliwa
Sposób przygotowania:
1.    Filety troci i miętusa, oczyszczone ze skóry i ości, kroimy  w większe kawałki. Doprawiamy pieprzem, oprószamy mąką, mąką i smażymy na patelni z olejem na złoty kolor z każdej strony. Odkładamy w ciepłe miejsce.
2.    Na patelni po rybie przesmażamy na oliwie posiekany czosnek, cebulę pokrojoną w piórka, ziele angielskie drobno roztarte nożem na desce. Kiedy cebula się zeszkli dolewamy ocet, czekamy aż odparuje, potem dodajemy musztardę, masło, miód, mielony imbir, startą skórkę z limonki, kwaśną gęstą śmietanę, dolewamy odrobinę wody i dusimy wszystko około 5 minut.
3.    Do sosu dorzucamy młode liście szpinaku, chwilę blanszujemy, dodajemy podsmażone kawałki ryby, podgrzewamy i podajemy na stół.
Dobra rada: jeśli nie dostaniemy troci czy miętusa, możemy tak przyrządzić łososia, suma, sandacza czy inna rybę

Potrawa 3
Wątróbka z miętusa z kiszonym ogórkiem i cebulą
Składniki:
•    1 duża wątróbka z miętusa
•    2 łyżki mąki pszennej
•    1 ogórek kiszony
•    1 cebula
•    1 łyżka octu winnego
•    sól, grubo mielony pieprz, olej
Sposób przygotowania:
1.    Oczyszczoną wątróbkę z miętusa oprószamy mąką, strzepując jej nadmiar, kładziemy na patelni z oliwą i przesmażamy na złoty kolor z obu stron, tak by wątróbka wewnątrz pozostała lekko różowa. Odkładamy w ciepłe miejsce.
2.    Na patelni po wątróbce przesmażamy krótko pokrojonego w kostkę kiszonego ogórka, doprawiamy pieprzem, odkładamy w cieple miejsce.
3.    Potem smażymy cebulę pokrojoną w pół plastry na mocno złoty kolor, pod koniec smażenia dorzucamy kiszonego ogórka, mieszamy, na warzywach chwile podgrzewamy wątróbkę.
4.    Wątróbkę podajemy na cebuli i ogórku, doprawioną na koniec solą i octem.
Dobra rada:

Potrawa 4
Troć wędzona i pieczona z ostrą salsą z kiszonego ogórka
Składniki:
•    600 g filetów z troci
•    1 pęczek świeżej kolendry
•    1 ząbek czosnku
•    1 cebula
•    1 kiszony ogórek
•    ½ ostrej papryczki
•    1 limonka
•    1 łyżka miodu
•     1 łyżka octu
•    1 garść świeżego siana
•    sól, grubo mielony pieprz, oliwa
Sposób przygotowania:
1.    Salsa z kiszonego ogórka: do miski wkładamy posiekaną świeżą kolendrę, posiekany ząbek czosnku, pokrojonego w kostkę kiszonego ogórka, pokrojoną w cienkie paseczki ostrą papryczkę, pokrojoną w kostkę cebulę,
2.    Doprawiamy wszystko sokiem z limonki, miodem, octem, solą, pieprzem i oliwą. Mieszamy i odstawimy na 15 minut.
3.    Filety z troci bez skóry kroimy w duże, równe kawałki. Układamy w stalowym naczyniu na sianie. Na zewnątrz budynku podpalamy siano i czekamy chwilę aż się wypali.
4.    Usuwamy z powierzchni ryby spalone siano, układamy rybę na pergaminie z odrobin oliwy i na patelni podpiekamy rybę przez 2 minuty z każdej strony.
5.    Rybę podajemy z salsą z kiszonego ogórka.
Dobra rada: w podobny sposób można też przyrządzić filety z łososia


Ubijanie piany
Wywar rybny
Sernik
Cytrynowo
Drożdże lubią…


  • Dorsz z sałatką z pieczonych pomidorów na musie z selera
    Dorsz z sałatką z pieczonych pomidorów na musie z selera

    Czas przygotowania ok. 1 godziny
    Składniki:
    filety z dorsza - 500 g
    pomidory - 1 kg
    czosnek - 2 ząbki
    oliwa - 50 ml
    tymianek świeży - 10 g
    seler bulwa - 300 g
    mleko - 100 ml
    masło - 50 g
    oliwa - 100 ml
    cytryna - 1 szt.
    miód - 20 g
    sól, pieprz do smaku

  • Organki cielęce z młodą marchewką i szpinakiem
    Organki cielęce z młodą marchewką i szpinakiem

    Składniki na 4 porcje:
    górka cielęca z oczyszczonymi kostkami - 800 g
    rozmaryn - 4 gałązki
    czosnek - 2 ząbki
    sól i pieprz
    Marchew:
    młoda marchew - 800 g
    mielony kmin rzymski - pół łyżeczki
    ½  cytryny
    miód - pół łyżeczki
    oliwa - 1 łyżeczka
    Szpinak:
    szpinak świeży - 500 g
    cebula - 1 szt.
    oliwa - 2 łyżki
    czosnek - 1 ząbek
    gałka muszkatołowa - 1
    ½ cytryny

  • Kremowa zupa dyniowa z pomidorami i wędzonym kurczakiem
    Kremowa zupa dyniowa z pomidorami i wędzonym kurczakiem

    Składniki na 5 porcji:
    dynia świeża bądź mrożona - 400 g
    soczewica czerwona - 50 g
    pomidory pelati - 100 g
    wędzony kurczak - 100 g
    cebula dymka - 1 szt.
    czosnek - 1 ząbek
    słodka śmietanka 18% - 100 ml
    sól, pieprz i oliwa
    wywar drobiowy - 2,5 ltr

  • Tortilla  z kurczakiem i sosem pomidorowym
    Tortilla z kurczakiem i sosem pomidorowym

    Składniki na 4 porcje:
    tortilla pszenna - 4 płaty
    pierś z kurczaka - 1 szt.
    papryka czerwona - 1 szt.
    sera żółty - 100 g
    cebula - 1 szt.
    garść liści świeżego szpinaku
    Salsa pomidorowa:
    sparzone i obrane pomidory - 2 szt.
    cebula - 1 szt.
    mała ostra papryczka - 1 szt.
    ząbek czosnku - 1 szt.

  • Risotto z pęczaku z grzybami
    Risotto z pęczaku z grzybami

    Czas przygotowania ok. 40 minut
    Składniki:
    ugotowany pęczak - 200 g
    mrożone prawdziwki - 150 g
    czosnek - 2 ząbki
    cebula - 1 szt.
    białe wytrawne wino - 100 ml
    masło - 50 g
    świezży tymianek - 3 gałązki
    kozi ser dojrzewający - 50 g
    suszone śliwki - 50 g
    wywar warzywny - 0,5 l



Wycinek z tego, co zapamiętałem z moich podróży.
Moje luźne skojarzenia, słowa i wspomnienia.

Odcinek 115

Temat odcinka: Ryby na talerzu Kopernika
Goście: Robert Szaj, prezes Fundacji „Nicolaus Copernicus”

Potrawa 1
Miętus w sosie z marynowanych grzybów
Składniki:
•    400 filetów z miętusa
•    4 łyżki mąki pszennej
•    150 g marynowanych podgrzybków
•    ½ ostrej papryczki
•    1 pęczek natki pietruszki
•    2 łyżki masła
•    1 łyżka octu winnego
•    1 łyżka miodu
•    sól, grubo mielony pieprz, olej
Sposób przygotowania:
1.    Rybę, oczyszczoną ze skóry i ości, doprawiamy pieprzem, oprószamy mąką i smażymy na patelni z olejem na złoty kolor z każdej strony.
2.    Do podsmażonej ryby dorzucamy czosnek pokrojony w plasterki, marynowane podgrzybki pokrojone w kawałki, posiekaną ostrą papryczkę,  chwilę wszystko smażymy razem, doprawiamy masłem, solą, octem i miodem. Na sam koniec dorzucamy posiekaną natkę pietruszki. Podajemy na stół.
Dobra rada: do tej potrawy można też innych gatunków ryby oraz innych marynowanych grzybów, na przykład rydzy

Potrawa 2
Ryba w ostrym sosie musztardowym ze szpinakiem
Składniki:    
•    300 g filetów z troci
•    300 g filetów z miętusa
•    4 łyżki mąki pszennej
•    1 cebula
•    1 ząbek czosnku
•    1 – 2 ziarna ziela angielskiego
•    3 łyżki octu winnego
•    2 łyżki musztardy gruboziarnistej
•    2 łyżki masła
•    ½ łyżki mielonego imbiru
•    1 limonka
•    3 łyżki kwaśnej gęstej śmietany
•    50 g liści młodego szpinaku
•    sól, grubo mielony pieprz, oliwa
Sposób przygotowania:
1.    Filety troci i miętusa, oczyszczone ze skóry i ości, kroimy  w większe kawałki. Doprawiamy pieprzem, oprószamy mąką, mąką i smażymy na patelni z olejem na złoty kolor z każdej strony. Odkładamy w ciepłe miejsce.
2.    Na patelni po rybie przesmażamy na oliwie posiekany czosnek, cebulę pokrojoną w piórka, ziele angielskie drobno roztarte nożem na desce. Kiedy cebula się zeszkli dolewamy ocet, czekamy aż odparuje, potem dodajemy musztardę, masło, miód, mielony imbir, startą skórkę z limonki, kwaśną gęstą śmietanę, dolewamy odrobinę wody i dusimy wszystko około 5 minut.
3.    Do sosu dorzucamy młode liście szpinaku, chwilę blanszujemy, dodajemy podsmażone kawałki ryby, podgrzewamy i podajemy na stół.
Dobra rada: jeśli nie dostaniemy troci czy miętusa, możemy tak przyrządzić łososia, suma, sandacza czy inna rybę

Potrawa 3
Wątróbka z miętusa z kiszonym ogórkiem i cebulą
Składniki:
•    1 duża wątróbka z miętusa
•    2 łyżki mąki pszennej
•    1 ogórek kiszony
•    1 cebula
•    1 łyżka octu winnego
•    sól, grubo mielony pieprz, olej
Sposób przygotowania:
1.    Oczyszczoną wątróbkę z miętusa oprószamy mąką, strzepując jej nadmiar, kładziemy na patelni z oliwą i przesmażamy na złoty kolor z obu stron, tak by wątróbka wewnątrz pozostała lekko różowa. Odkładamy w ciepłe miejsce.
2.    Na patelni po wątróbce przesmażamy krótko pokrojonego w kostkę kiszonego ogórka, doprawiamy pieprzem, odkładamy w cieple miejsce.
3.    Potem smażymy cebulę pokrojoną w pół plastry na mocno złoty kolor, pod koniec smażenia dorzucamy kiszonego ogórka, mieszamy, na warzywach chwile podgrzewamy wątróbkę.
4.    Wątróbkę podajemy na cebuli i ogórku, doprawioną na koniec solą i octem.
Dobra rada:

Potrawa 4
Troć wędzona i pieczona z ostrą salsą z kiszonego ogórka
Składniki:
•    600 g filetów z troci
•    1 pęczek świeżej kolendry
•    1 ząbek czosnku
•    1 cebula
•    1 kiszony ogórek
•    ½ ostrej papryczki
•    1 limonka
•    1 łyżka miodu
•     1 łyżka octu
•    1 garść świeżego siana
•    sól, grubo mielony pieprz, oliwa
Sposób przygotowania:
1.    Salsa z kiszonego ogórka: do miski wkładamy posiekaną świeżą kolendrę, posiekany ząbek czosnku, pokrojonego w kostkę kiszonego ogórka, pokrojoną w cienkie paseczki ostrą papryczkę, pokrojoną w kostkę cebulę,
2.    Doprawiamy wszystko sokiem z limonki, miodem, octem, solą, pieprzem i oliwą. Mieszamy i odstawimy na 15 minut.
3.    Filety z troci bez skóry kroimy w duże, równe kawałki. Układamy w stalowym naczyniu na sianie. Na zewnątrz budynku podpalamy siano i czekamy chwilę aż się wypali.
4.    Usuwamy z powierzchni ryby spalone siano, układamy rybę na pergaminie z odrobin oliwy i na patelni podpiekamy rybę przez 2 minuty z każdej strony.
5.    Rybę podajemy z salsą z kiszonego ogórka.
Dobra rada: w podobny sposób można też przyrządzić filety z łososia