Odcinek 114

Temat odcinka: Rybne kanapki
Goście: Marek Michalak, Małe Leźno

Potrawa 1
Kanapka z łososia, kapusty kiszonej z sosem z pieczonej papryki w tortilli
Składniki:
•    1 czerwona papryka
•    200 g kiszonej kapusty
•    2 ząbki czosnku
•    1 cebula
•    2 łyżki miodu
•    1 limonka
•    2 – 3 łyżki majonezu
•    1 łyżeczka wędzonej papryki chipotle
•     1 pęczek świeżej kolendry
•    200 g filetów z łososia
•    4 placki pszennej tortilli
•    50 g sałaty rukoli
•    sól, grubo mielony pieprz, oliwa
Sposób przygotowania:
1.    Sos paprykowy: nad ogniem opalamy czerwoną paprykę aż skórka zupełnie sczernieje, zawijamy w folię, studzimy, obieramy ze spalonej skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy miąższ w drobną kostkę.
2.    Pokrojoną paprykę przekładamy do miski, dorzucamy posiekany ząbek czosnku, majonez, paprykę chipotle, posiekaną świeżą kolendrę, sok z limonki, łyżkę miodu, całość dokładnie mieszamy i odstawiamy.
3.    Kapusta do tortilli: na patelnię odrobina oliwy, dodajemy posiekany ząbek czosnku, posiekaną cebulę, smażymy aż cebula się zeszkli, dodajemy przesiekaną kiszoną kapustę, miód, sok i startą skórkę z limonki, dusimy aż kapusta trochę zmięknie, na koniec doprawiamy pieprzem i posiekaną świeżą kolendrą.
4.    Łososia kroimy w grube paski, doprawiamy pieprzem, smażymy na pergaminie z odrobiną oliwy na złoty kolor z każdej strony.
5.    Na suchej patelni o grubym dnie lub na blasze podgrzewamy placki tortilli, smarujemy je  sosem paprykowym, układamy sałatę rukolę, podsmażoną kiszoną kapustę, kawałek łososia, po czym zawijamy w rulonik. Przecinamy na pół i podajemy.
Dobra rada: meksykańską, bardzo ostrą wędzoną paprykę chipotle dostaniemy w stoiskach z kuchniami świata

 

Potrawa 2
Sałatka z wędzonego karpia z sosem z pomidorów w chlebku pita
Składniki:    
•    ½ wędzonego karpia
•    50 g marynowanej japońskiej rzepy „daikon”
•    3 pomidory
•    1 pęczek natki pietruszki
•    1 limonka
•    2 łyżki kaparów
•    1 – 2 łyżki majonezu
•    1 łyżeczka musztardy Dijon
•    1 łyżka miodu
•    1,5 łyżki posiekanej cebuli
•     4 chlebki pita
•    50 g liści młodego szpinaku
•    sól, grubo mielony pieprz, oliwa
Sposób przygotowania:
1.    Wędzonego karpia obieramy ze skóry i ości, mięso rwiemy na małe kawałki. Przekładamy do miski i dodajemy marynowaną japońską rzepę, pokrojoną w cienkie plasterki, pomidory ze skórką bez gniazd nasiennych, pokrojone w paski, posiekaną natkę pietruszki, oliwę i sok z limonki. Całość delikatnie mieszamy.
2.    Sos pomidorowy: pomidory ze skórką bez gniazd nasiennych pokrojone w kostkę, kapary, posiekaną natkę pietruszki, posiekaną cebulę, majonez, sok z limonki, musztardę, miód, oliwę, sól i pieprz przekładamy do  miski i dokładnie mieszamy.  
3.    Chlebki pita podgrzewamy na blasze lub suchej patelni o grubym dnie. Do środka chlebków wkładamy sos pomidorowy, liście młodego szpinaku, sałatkę z wędzonego karpia i marynowanej rzepy. Wierzch polewamy sosem.
Dobra rada: japońską marynowaną rzepę „daikon” kupimy w sklepach z orientalną żywnością

Potrawa 3
Kanapka z kotlecikiem rybnym i konfiturą z cebuli
Składniki:
•    500 g mielonego mięsa ryby (karp, leszcz, lin)
•    80 g suszonych pomidorów z zalewy olejowej
•    1 ząbek czosnku
•    1 pęczek natki pietruszki
•    1 łyżka francuskiej musztardy gruboziarnistej
•    1 łyżka miodu
•    2 cebule
•    50 ml octu balsamicznego
•    4 ziarna ziela angielskiego
•    1 chlebek pełnoziarnisty
•    50 g sałaty rukoli
•    50 g orzeszków sosnowych
•    sól, grubo mielony pieprz, oliwa
Sposób przygotowania:
1.    Mielone mięso ryby doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy posiekane suszone pomidory z zalewy olejowej, posiekany czosnek, posiekaną natkę pietruszki, musztardę gruboziarnistą. Całość mieszamy i dokładnie wyrabiamy rękoma masę.
2.    Z masy formujemy zgrabne nieduże kotleciki, natłuszczając dłonie i deskę oliwą. Kotleciki przesmażamy na patelni z oliwą na złoty kolor z każdej strony.
3.    Konfitura z cebuli: na patelni rozpuszczamy miód z odrobiną oliwy, dorzucamy cebule pokrojone w piórka, kiedy cebula ładnie się zarumieni, zalewamy octem balsamicznym, doprawiamy zielem angielskim, po czym smażymy na bardzo małym ogniu aż ocet odparuje, a konfitura zgęstnieje.
4.    Do moździerza lub miksera przekładamy posiekaną rukolę, dodajemy uprażone na suchej patelni i przesiekane orzeszki sosnowe, olej od suszonych pomidorów, całość ucieramy lub miksujemy na jednolitą masę.
5.    Chlebek kroimy na kromki, przesmażam y na patelni po kotlecikach, smarujemy kromki pastą z rukoli i orzeszków, nakładamy kotleciki i konfiturę z cebuli.
Dobra rada: taką masę na kotleciki możemy zrobić z dowolnej ryby


Ubijanie piany
Wywar rybny
Sernik
Cytrynowo
Drożdże lubią…


  • Dorsz z sałatką z pieczonych pomidorów na musie z selera
    Dorsz z sałatką z pieczonych pomidorów na musie z selera

    Czas przygotowania ok. 1 godziny
    Składniki:
    filety z dorsza - 500 g
    pomidory - 1 kg
    czosnek - 2 ząbki
    oliwa - 50 ml
    tymianek świeży - 10 g
    seler bulwa - 300 g
    mleko - 100 ml
    masło - 50 g
    oliwa - 100 ml
    cytryna - 1 szt.
    miód - 20 g
    sól, pieprz do smaku

  • Organki cielęce z młodą marchewką i szpinakiem
    Organki cielęce z młodą marchewką i szpinakiem

    Składniki na 4 porcje:
    górka cielęca z oczyszczonymi kostkami - 800 g
    rozmaryn - 4 gałązki
    czosnek - 2 ząbki
    sól i pieprz
    Marchew:
    młoda marchew - 800 g
    mielony kmin rzymski - pół łyżeczki
    ½  cytryny
    miód - pół łyżeczki
    oliwa - 1 łyżeczka
    Szpinak:
    szpinak świeży - 500 g
    cebula - 1 szt.
    oliwa - 2 łyżki
    czosnek - 1 ząbek
    gałka muszkatołowa - 1
    ½ cytryny

  • Kremowa zupa dyniowa z pomidorami i wędzonym kurczakiem
    Kremowa zupa dyniowa z pomidorami i wędzonym kurczakiem

    Składniki na 5 porcji:
    dynia świeża bądź mrożona - 400 g
    soczewica czerwona - 50 g
    pomidory pelati - 100 g
    wędzony kurczak - 100 g
    cebula dymka - 1 szt.
    czosnek - 1 ząbek
    słodka śmietanka 18% - 100 ml
    sól, pieprz i oliwa
    wywar drobiowy - 2,5 ltr

  • Tortilla  z kurczakiem i sosem pomidorowym
    Tortilla z kurczakiem i sosem pomidorowym

    Składniki na 4 porcje:
    tortilla pszenna - 4 płaty
    pierś z kurczaka - 1 szt.
    papryka czerwona - 1 szt.
    sera żółty - 100 g
    cebula - 1 szt.
    garść liści świeżego szpinaku
    Salsa pomidorowa:
    sparzone i obrane pomidory - 2 szt.
    cebula - 1 szt.
    mała ostra papryczka - 1 szt.
    ząbek czosnku - 1 szt.

  • Risotto z pęczaku z grzybami
    Risotto z pęczaku z grzybami

    Czas przygotowania ok. 40 minut
    Składniki:
    ugotowany pęczak - 200 g
    mrożone prawdziwki - 150 g
    czosnek - 2 ząbki
    cebula - 1 szt.
    białe wytrawne wino - 100 ml
    masło - 50 g
    świezży tymianek - 3 gałązki
    kozi ser dojrzewający - 50 g
    suszone śliwki - 50 g
    wywar warzywny - 0,5 l



Wycinek z tego, co zapamiętałem z moich podróży.
Moje luźne skojarzenia, słowa i wspomnienia.

Odcinek 114

Temat odcinka: Rybne kanapki
Goście: Marek Michalak, Małe Leźno

Potrawa 1
Kanapka z łososia, kapusty kiszonej z sosem z pieczonej papryki w tortilli
Składniki:
•    1 czerwona papryka
•    200 g kiszonej kapusty
•    2 ząbki czosnku
•    1 cebula
•    2 łyżki miodu
•    1 limonka
•    2 – 3 łyżki majonezu
•    1 łyżeczka wędzonej papryki chipotle
•     1 pęczek świeżej kolendry
•    200 g filetów z łososia
•    4 placki pszennej tortilli
•    50 g sałaty rukoli
•    sól, grubo mielony pieprz, oliwa
Sposób przygotowania:
1.    Sos paprykowy: nad ogniem opalamy czerwoną paprykę aż skórka zupełnie sczernieje, zawijamy w folię, studzimy, obieramy ze spalonej skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy miąższ w drobną kostkę.
2.    Pokrojoną paprykę przekładamy do miski, dorzucamy posiekany ząbek czosnku, majonez, paprykę chipotle, posiekaną świeżą kolendrę, sok z limonki, łyżkę miodu, całość dokładnie mieszamy i odstawiamy.
3.    Kapusta do tortilli: na patelnię odrobina oliwy, dodajemy posiekany ząbek czosnku, posiekaną cebulę, smażymy aż cebula się zeszkli, dodajemy przesiekaną kiszoną kapustę, miód, sok i startą skórkę z limonki, dusimy aż kapusta trochę zmięknie, na koniec doprawiamy pieprzem i posiekaną świeżą kolendrą.
4.    Łososia kroimy w grube paski, doprawiamy pieprzem, smażymy na pergaminie z odrobiną oliwy na złoty kolor z każdej strony.
5.    Na suchej patelni o grubym dnie lub na blasze podgrzewamy placki tortilli, smarujemy je  sosem paprykowym, układamy sałatę rukolę, podsmażoną kiszoną kapustę, kawałek łososia, po czym zawijamy w rulonik. Przecinamy na pół i podajemy.
Dobra rada: meksykańską, bardzo ostrą wędzoną paprykę chipotle dostaniemy w stoiskach z kuchniami świata

 

Potrawa 2
Sałatka z wędzonego karpia z sosem z pomidorów w chlebku pita
Składniki:    
•    ½ wędzonego karpia
•    50 g marynowanej japońskiej rzepy „daikon”
•    3 pomidory
•    1 pęczek natki pietruszki
•    1 limonka
•    2 łyżki kaparów
•    1 – 2 łyżki majonezu
•    1 łyżeczka musztardy Dijon
•    1 łyżka miodu
•    1,5 łyżki posiekanej cebuli
•     4 chlebki pita
•    50 g liści młodego szpinaku
•    sól, grubo mielony pieprz, oliwa
Sposób przygotowania:
1.    Wędzonego karpia obieramy ze skóry i ości, mięso rwiemy na małe kawałki. Przekładamy do miski i dodajemy marynowaną japońską rzepę, pokrojoną w cienkie plasterki, pomidory ze skórką bez gniazd nasiennych, pokrojone w paski, posiekaną natkę pietruszki, oliwę i sok z limonki. Całość delikatnie mieszamy.
2.    Sos pomidorowy: pomidory ze skórką bez gniazd nasiennych pokrojone w kostkę, kapary, posiekaną natkę pietruszki, posiekaną cebulę, majonez, sok z limonki, musztardę, miód, oliwę, sól i pieprz przekładamy do  miski i dokładnie mieszamy.  
3.    Chlebki pita podgrzewamy na blasze lub suchej patelni o grubym dnie. Do środka chlebków wkładamy sos pomidorowy, liście młodego szpinaku, sałatkę z wędzonego karpia i marynowanej rzepy. Wierzch polewamy sosem.
Dobra rada: japońską marynowaną rzepę „daikon” kupimy w sklepach z orientalną żywnością

Potrawa 3
Kanapka z kotlecikiem rybnym i konfiturą z cebuli
Składniki:
•    500 g mielonego mięsa ryby (karp, leszcz, lin)
•    80 g suszonych pomidorów z zalewy olejowej
•    1 ząbek czosnku
•    1 pęczek natki pietruszki
•    1 łyżka francuskiej musztardy gruboziarnistej
•    1 łyżka miodu
•    2 cebule
•    50 ml octu balsamicznego
•    4 ziarna ziela angielskiego
•    1 chlebek pełnoziarnisty
•    50 g sałaty rukoli
•    50 g orzeszków sosnowych
•    sól, grubo mielony pieprz, oliwa
Sposób przygotowania:
1.    Mielone mięso ryby doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy posiekane suszone pomidory z zalewy olejowej, posiekany czosnek, posiekaną natkę pietruszki, musztardę gruboziarnistą. Całość mieszamy i dokładnie wyrabiamy rękoma masę.
2.    Z masy formujemy zgrabne nieduże kotleciki, natłuszczając dłonie i deskę oliwą. Kotleciki przesmażamy na patelni z oliwą na złoty kolor z każdej strony.
3.    Konfitura z cebuli: na patelni rozpuszczamy miód z odrobiną oliwy, dorzucamy cebule pokrojone w piórka, kiedy cebula ładnie się zarumieni, zalewamy octem balsamicznym, doprawiamy zielem angielskim, po czym smażymy na bardzo małym ogniu aż ocet odparuje, a konfitura zgęstnieje.
4.    Do moździerza lub miksera przekładamy posiekaną rukolę, dodajemy uprażone na suchej patelni i przesiekane orzeszki sosnowe, olej od suszonych pomidorów, całość ucieramy lub miksujemy na jednolitą masę.
5.    Chlebek kroimy na kromki, przesmażam y na patelni po kotlecikach, smarujemy kromki pastą z rukoli i orzeszków, nakładamy kotleciki i konfiturę z cebuli.
Dobra rada: taką masę na kotleciki możemy zrobić z dowolnej ryby