Odcinek 105

Temat odcinka: Z ziemi włoskiej do Polski

Potrawa 1
Spaghetti z sosem bolońskim z dzika
Składniki:
•    800 g mielonej łopatki z dzika
•    3 gałązki świeżego rozmarynu
•    5 – 6 ziaren jałowca
•    1 mała łyżeczka kminku
•    1 – 2 cebule
•    2 ząbki czosnku
•    ½ selera korzeniowego
•    1 łyżka koncentratu pomidorowego
•    200 ml czerwonego wytrawnego wina
•    1 łyżka miodu
•    300 g pomidorów z puszki
•    1 łyżka masła
•    300 g makaronu spaghetti
•    sól, grubo mielony pieprz, olej
Sposób przygotowania:
1.    Do naczynia wlewamy sporą ilość oleju, dorzucamy mięso i przesmażamy na mocnym ogniu na mocny brązowy kolor. W trakcie smażenia doprawiamy solą, pieprzem, gałązkami rozmarynu, rozgniecionymi ziarnami jałowca, roztartym w moździerzu kminkiem.
2.    Do podsmażonego mięsa dokładamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, posiekany czosnek, seler korzeniowy pokrojony w drobniutka kostkę.
3.    Kiedy warzywa się podsmażą dodajemy koncentrat pomidorowy, chwilę smażymy i zalewamy wszystko czerwonym wytrawnym winem. Dusimy aż wino odparuje do 1/3 objętości, po czym dodajemy miód, pomidory z puszki w kawałkach i masło. Całość dusimy na wolnym ogniu jeszcze 20 – 25 minut aż sos zgęstnieje.
4.    Makaron spaghetti gotujemy al’dente według przepisu na opakowaniu.
5.    Ugotowany makaron podajemy z sosem, dekorujemy potrawę świeżymi ziołami.
Dobra rada:

Potrawa 2
Kluski ziemniaczane z białym sosem ze szczupaka
Składniki:    
    Kluski ziemniaczane tzw. „żelaziaki”:
•    400 g startych surowych ziemniaków
•    1 jajo
•    4 – 5 łyżek maki żytniej
•    ½  łyżeczki kminku
Sos ze szczupaka:
•    300 g mielonego mięsa ze szczupaka
•    1 ząbek czosnku
•    1 kiszony ogórek
•    1 łyżka kaparów
•    ½ łyżeczki ostrej mielonej papryki
•    1 łyżeczka suszonego majeranku
•    50 ml białego wytrawnego wina
•    150 ml kwaśnej gęstej śmietany
•    1 łyżka masła
•    1 łyżka miodu
Sałatka z pora:
•    1 pora (biała część)
•    2 łyżki dobrej oliwy
•    ½ limonki
•    sól, grubo mielony pieprz, oliwa
•    4 pomidorki koktajlowe do dekoracji
•    5 – 6 gałązek świeżego kopru do dekoracji
Sposób przygotowania:
1.    Kluski ziemniaczane tzw. „żelaziaki”: do startych surowych i odciśniętych z nadmiaru płynu ziemniaków, dodajemy jajo, sól do smaku, mąkę żytnią i roztarty w moździerzu kminek. Mieszamy i wyrabiamy dość gęste ciasto. Formujemy łyżką niewielkie kluski, które gotujemy w osolonym wrzątku kilka minut od wypłynięcia na powierzchnię. Odcedzamy.
2.    Sos ze szczupaka: na rozgrzanej patelni z oliwą smażymy zmielone mięso ze szczupaka, dodajemy sól, pieprz, czosnek pokrojony w plasterki. Kiedy czosnek się zeszkli dorzucamy pokrojonego w drobną kostkę kiszonego ogórka, kapary, ostrą mielona paprykę, suszony majeranek, po czym zalewamy białym wytrawnym winem.
3.    Kiedy wino mocno odparuje do sosu dodajemy miód, kwaśną gęstą śmietanę i masło. Dusimy aż sos zgęstnieje.
4.    Sałatka z pora: białą część pora kroimy wzdłuż na pół, a potem w poprzek w cienkie paseczki. Doprawiamy solą, sokiem z limonki i oliwą. Dokładanie mieszamy i odstawiamy na 10 m- 20 minut by składniki dobrze się połączyły.
5.    Kluski ziemniaczane wkładamy do białego sosu ze szczupaka, podgrzewamy mieszając, wykładamy na talerze, dekorujemy przekrojonymi na pól pomidorkami koktajlowymi i gałązkami świeżego kopru.
Dobra rada:

Potrawa 3
Mazurska pizza z kindziukiem i borowikami
Składniki:
•    2 cebule
•    ½ łyżeczki suszonego majeranku
•    150 ml kwaśnej gęstej śmietany
•    200 g świeżych lub mrożonych borowików
•    2 gałązki świeżego rozmarynu
•    4 szalotki
•    500 g mąki żytniej chlebowej z drożdżami
•    300 ml ciepłej wody
•    6 plastrów kindziuka
•    6 plastrów wędzonego sera
•    1 ostra papryczka
•    sól, grubo mielony pieprz, oliwa
Sposób przygotowania:
1.    Ciasto na pizze: gotową mąkę chlebową z drożdżami zarabiamy z ciepłą wodą, solą i odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
2.    Na patelni z oliwą smażymy pokrojone w piórka cebule na złoty kolor, doprawiając pieprzem i suszonym majerankiem. Zalewamy kwaśną gęstą śmietaną, dodajemy sól i dusimy wszystko aż sos zgęstnieje.
3.    Borowiki (najlepiej same kapelusze) kroimy w większe kawałki bądź pozostawiamy w całości jeśli kapelusze są małe. Grzyby marynujemy w listkach rozmarynu, pieprzu i oliwie.
4.    Grzyby przesmażamy na patelni na ładny złoty kolor.
5.    Szalotki kroimy w poprzek na grube plastry, podsmażamy na oliwie aż plastry rozpadną się na krążki.
6.    Z wyrośniętego ciasta formujemy ręcznie lub wałkiem placki o grubości do 0.5 cm i przekładamy na blachę z pergaminem. Na placki z ciasta wykładamy sos z cebuli i śmietany(zostawiając wolny od składników pizzy 1 cm brzegu placka), na sos podsmażone grzyby, porwane plastry kindziuka i wędzonego sera, krążki podsmażonej szalotki, plasterki ostrej papryczki.
7.    Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 - 200°C na 15 – 20 minut.
Dobra rada: jeśli nie kupimy gotowej mąki żytniej chlebowej, możemy uzyc mąki żytniej i drożdży instant do zrobienia ciasta na pizze


Ubijanie piany
Wywar rybny
Sernik
Cytrynowo
Drożdże lubią…


  • Dorsz z sałatką z pieczonych pomidorów na musie z selera
    Dorsz z sałatką z pieczonych pomidorów na musie z selera

    Czas przygotowania ok. 1 godziny
    Składniki:
    filety z dorsza - 500 g
    pomidory - 1 kg
    czosnek - 2 ząbki
    oliwa - 50 ml
    tymianek świeży - 10 g
    seler bulwa - 300 g
    mleko - 100 ml
    masło - 50 g
    oliwa - 100 ml
    cytryna - 1 szt.
    miód - 20 g
    sól, pieprz do smaku

  • Organki cielęce z młodą marchewką i szpinakiem
    Organki cielęce z młodą marchewką i szpinakiem

    Składniki na 4 porcje:
    górka cielęca z oczyszczonymi kostkami - 800 g
    rozmaryn - 4 gałązki
    czosnek - 2 ząbki
    sól i pieprz
    Marchew:
    młoda marchew - 800 g
    mielony kmin rzymski - pół łyżeczki
    ½  cytryny
    miód - pół łyżeczki
    oliwa - 1 łyżeczka
    Szpinak:
    szpinak świeży - 500 g
    cebula - 1 szt.
    oliwa - 2 łyżki
    czosnek - 1 ząbek
    gałka muszkatołowa - 1
    ½ cytryny

  • Kremowa zupa dyniowa z pomidorami i wędzonym kurczakiem
    Kremowa zupa dyniowa z pomidorami i wędzonym kurczakiem

    Składniki na 5 porcji:
    dynia świeża bądź mrożona - 400 g
    soczewica czerwona - 50 g
    pomidory pelati - 100 g
    wędzony kurczak - 100 g
    cebula dymka - 1 szt.
    czosnek - 1 ząbek
    słodka śmietanka 18% - 100 ml
    sól, pieprz i oliwa
    wywar drobiowy - 2,5 ltr

  • Tortilla  z kurczakiem i sosem pomidorowym
    Tortilla z kurczakiem i sosem pomidorowym

    Składniki na 4 porcje:
    tortilla pszenna - 4 płaty
    pierś z kurczaka - 1 szt.
    papryka czerwona - 1 szt.
    sera żółty - 100 g
    cebula - 1 szt.
    garść liści świeżego szpinaku
    Salsa pomidorowa:
    sparzone i obrane pomidory - 2 szt.
    cebula - 1 szt.
    mała ostra papryczka - 1 szt.
    ząbek czosnku - 1 szt.

  • Risotto z pęczaku z grzybami
    Risotto z pęczaku z grzybami

    Czas przygotowania ok. 40 minut
    Składniki:
    ugotowany pęczak - 200 g
    mrożone prawdziwki - 150 g
    czosnek - 2 ząbki
    cebula - 1 szt.
    białe wytrawne wino - 100 ml
    masło - 50 g
    świezży tymianek - 3 gałązki
    kozi ser dojrzewający - 50 g
    suszone śliwki - 50 g
    wywar warzywny - 0,5 l



Wycinek z tego, co zapamiętałem z moich podróży.
Moje luźne skojarzenia, słowa i wspomnienia.

Odcinek 105

Temat odcinka: Z ziemi włoskiej do Polski

Potrawa 1
Spaghetti z sosem bolońskim z dzika
Składniki:
•    800 g mielonej łopatki z dzika
•    3 gałązki świeżego rozmarynu
•    5 – 6 ziaren jałowca
•    1 mała łyżeczka kminku
•    1 – 2 cebule
•    2 ząbki czosnku
•    ½ selera korzeniowego
•    1 łyżka koncentratu pomidorowego
•    200 ml czerwonego wytrawnego wina
•    1 łyżka miodu
•    300 g pomidorów z puszki
•    1 łyżka masła
•    300 g makaronu spaghetti
•    sól, grubo mielony pieprz, olej
Sposób przygotowania:
1.    Do naczynia wlewamy sporą ilość oleju, dorzucamy mięso i przesmażamy na mocnym ogniu na mocny brązowy kolor. W trakcie smażenia doprawiamy solą, pieprzem, gałązkami rozmarynu, rozgniecionymi ziarnami jałowca, roztartym w moździerzu kminkiem.
2.    Do podsmażonego mięsa dokładamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, posiekany czosnek, seler korzeniowy pokrojony w drobniutka kostkę.
3.    Kiedy warzywa się podsmażą dodajemy koncentrat pomidorowy, chwilę smażymy i zalewamy wszystko czerwonym wytrawnym winem. Dusimy aż wino odparuje do 1/3 objętości, po czym dodajemy miód, pomidory z puszki w kawałkach i masło. Całość dusimy na wolnym ogniu jeszcze 20 – 25 minut aż sos zgęstnieje.
4.    Makaron spaghetti gotujemy al’dente według przepisu na opakowaniu.
5.    Ugotowany makaron podajemy z sosem, dekorujemy potrawę świeżymi ziołami.
Dobra rada:

Potrawa 2
Kluski ziemniaczane z białym sosem ze szczupaka
Składniki:    
    Kluski ziemniaczane tzw. „żelaziaki”:
•    400 g startych surowych ziemniaków
•    1 jajo
•    4 – 5 łyżek maki żytniej
•    ½  łyżeczki kminku
Sos ze szczupaka:
•    300 g mielonego mięsa ze szczupaka
•    1 ząbek czosnku
•    1 kiszony ogórek
•    1 łyżka kaparów
•    ½ łyżeczki ostrej mielonej papryki
•    1 łyżeczka suszonego majeranku
•    50 ml białego wytrawnego wina
•    150 ml kwaśnej gęstej śmietany
•    1 łyżka masła
•    1 łyżka miodu
Sałatka z pora:
•    1 pora (biała część)
•    2 łyżki dobrej oliwy
•    ½ limonki
•    sól, grubo mielony pieprz, oliwa
•    4 pomidorki koktajlowe do dekoracji
•    5 – 6 gałązek świeżego kopru do dekoracji
Sposób przygotowania:
1.    Kluski ziemniaczane tzw. „żelaziaki”: do startych surowych i odciśniętych z nadmiaru płynu ziemniaków, dodajemy jajo, sól do smaku, mąkę żytnią i roztarty w moździerzu kminek. Mieszamy i wyrabiamy dość gęste ciasto. Formujemy łyżką niewielkie kluski, które gotujemy w osolonym wrzątku kilka minut od wypłynięcia na powierzchnię. Odcedzamy.
2.    Sos ze szczupaka: na rozgrzanej patelni z oliwą smażymy zmielone mięso ze szczupaka, dodajemy sól, pieprz, czosnek pokrojony w plasterki. Kiedy czosnek się zeszkli dorzucamy pokrojonego w drobną kostkę kiszonego ogórka, kapary, ostrą mielona paprykę, suszony majeranek, po czym zalewamy białym wytrawnym winem.
3.    Kiedy wino mocno odparuje do sosu dodajemy miód, kwaśną gęstą śmietanę i masło. Dusimy aż sos zgęstnieje.
4.    Sałatka z pora: białą część pora kroimy wzdłuż na pół, a potem w poprzek w cienkie paseczki. Doprawiamy solą, sokiem z limonki i oliwą. Dokładanie mieszamy i odstawiamy na 10 m- 20 minut by składniki dobrze się połączyły.
5.    Kluski ziemniaczane wkładamy do białego sosu ze szczupaka, podgrzewamy mieszając, wykładamy na talerze, dekorujemy przekrojonymi na pól pomidorkami koktajlowymi i gałązkami świeżego kopru.
Dobra rada:

Potrawa 3
Mazurska pizza z kindziukiem i borowikami
Składniki:
•    2 cebule
•    ½ łyżeczki suszonego majeranku
•    150 ml kwaśnej gęstej śmietany
•    200 g świeżych lub mrożonych borowików
•    2 gałązki świeżego rozmarynu
•    4 szalotki
•    500 g mąki żytniej chlebowej z drożdżami
•    300 ml ciepłej wody
•    6 plastrów kindziuka
•    6 plastrów wędzonego sera
•    1 ostra papryczka
•    sól, grubo mielony pieprz, oliwa
Sposób przygotowania:
1.    Ciasto na pizze: gotową mąkę chlebową z drożdżami zarabiamy z ciepłą wodą, solą i odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
2.    Na patelni z oliwą smażymy pokrojone w piórka cebule na złoty kolor, doprawiając pieprzem i suszonym majerankiem. Zalewamy kwaśną gęstą śmietaną, dodajemy sól i dusimy wszystko aż sos zgęstnieje.
3.    Borowiki (najlepiej same kapelusze) kroimy w większe kawałki bądź pozostawiamy w całości jeśli kapelusze są małe. Grzyby marynujemy w listkach rozmarynu, pieprzu i oliwie.
4.    Grzyby przesmażamy na patelni na ładny złoty kolor.
5.    Szalotki kroimy w poprzek na grube plastry, podsmażamy na oliwie aż plastry rozpadną się na krążki.
6.    Z wyrośniętego ciasta formujemy ręcznie lub wałkiem placki o grubości do 0.5 cm i przekładamy na blachę z pergaminem. Na placki z ciasta wykładamy sos z cebuli i śmietany(zostawiając wolny od składników pizzy 1 cm brzegu placka), na sos podsmażone grzyby, porwane plastry kindziuka i wędzonego sera, krążki podsmażonej szalotki, plasterki ostrej papryczki.
7.    Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 - 200°C na 15 – 20 minut.
Dobra rada: jeśli nie kupimy gotowej mąki żytniej chlebowej, możemy uzyc mąki żytniej i drożdży instant do zrobienia ciasta na pizze