Odcinek 46

Tytuł odcinka: Owies i siano czyli końska dieta.
Goście: Marian Pacewski – Stado Ogierów Białka, Renata Kurzyńska - Stado Ogierów Białka.

Potrawa 1.
Dorsz pieczony na sianie z kaszą owsianą.
Składniki:
•    4 ząbki czosnku z łupinami
•    1 garść siana
•    2 łyżki miodu gryczanego
•    2 filety z dorsza
•    1 cytryna
•    1 szklanka ziaren owsa bez łuski
•    ½ szklanki ziaren słonecznika
•    ½ szklanki pestek dyni
•    2 obrane ząbki czosnku
•    5 suszonych śliwek
•    1 łyżka masła
•    3 łyżki posiekanej natki pietruszki
•    sól, pieprz, olej.
Sposób przygotowania:
1.    Do żaroodpornego naczynia kładziemy warstwę siana, dorzucamy pogniecione ząbki czosnku w łupinach, polewamy oliwą i miodem.
2.    Filety z dorsza marynujemy w soli, pieprzu, startej skórce z cytryny, polewamy oliwa i układamy na sianie w naczyniu. Wkładamy do piekarnika i pieczemy w 200°C przez 10 minut.
3.    Owies gotujemy jak każdą kaszę w osolonej wodzie do miękkości. Studzimy. Pestki dyni i ziarna słonecznika prażymy na złoty kolor na suchej patelni, stale mieszając, aby się nie przypaliły. Obrane ząbki czosnku i suszone śliwki drobno siekamy. Na patelni rozpuszczamy łyżkę miodu, podsmażamy czosnek, potem dorzucamy masło i śliwki. Kiedy śliwki się podsmażą i zrobią się miękkie, dodajemy startą skórkę i sok z cytryny, a potem ugotowany owies. Chwilę smażymy, na koniec dodajemy uprażone pestki dyni i ziarna słonecznika. Wszystko mieszamy z posiekaną natką pietruszki.
4.    Na talerze wykładamy kaszę z owsa, na niej układamy kawałki upieczonego na sianie dorsza.
Dobra rada: danie można dekorować salsą z pieczonej papryki według przepisu z kolejnej potrawy.

Potrawa 2.
Marynowana polędwica wołowa palona w sianie.
Składniki:
•    1 polędwica wołowa
•    1,2 kg cukru
•    800 g soli
•    1 duża garść siana
•    1 kieliszek alkoholu (koniak, whisky, wódka)
Salsa z pieczonej papryki:
•    2 czerwone papryki
•    5 suszonych śliwek
•    2 ząbki czosnku
•    1 kiszony ogórek
•    30 g sałaty rukoli
•    sól, pieprz, oliwa.
Sposób przygotowania:
1.    Ładnie oczyszczoną z błon polędwicę wołową zasypujemy mieszaniną soli, cukru, siana, skrapiamy alkoholem i odstawiamy w chłodne miejsce na 48 godzin.
2.    Po 48 godzinach wyjmujemy z marynaty, dokładnie myjemy w wodzie i suszymy mięso. Na powietrzu układamy ruszt z drewienek, na nim kładziemy polędwicę, obkładamy sianem i podpalamy. Kiedy całe siano się wypali, tak uzyskanym popiołem dokładnie nacieramy mięso.
3.    Tak przygotowaną polędwicę kroimy na cienkie plastry.
Salsa z pieczonej papryki:
4.    Papryki opiekamy nad ogniem aż skórka zdobi się czarna i zacznie pękać. Można też opiec ją w piekarniku. Zawijamy w folię aluminiową, studzimy, dokładnie obieramy z opieczonej skórki, usuwamy gniazda nasienne, a miąższ kroimy w drobną kostkę.
5.    Suszone śliwki i kiszonego ogórka kroimy w drobną kostkę, czosnek i sałatę rukolę siekamy. Wszystkie składniki wrzucamy do miski, doprawiamy solą, pieprzem i sporą ilością oliwy. Odstawiamy, aby składniki dobrze się połączyły.
6.    Plastry zamarynowanej i opalonej w sianie polędwicy wołowej podajemy z salsą z pieczonej papryki.  
Potrawa 3.
Łosoś w owsianych płatkach z buraczaną owsianką.
Składniki:
•    800 g filetów z łososia
•    4 łyżki posiekanych płatków owsianych
•    3 łyżki mąki pszennej
•    1 jajo
•    1 łyżka masła.
Buraczana owsianka:
•    4 ziarna ziela angielskiego
•    ¼ łyżeczki mielonego cynamonu
•    ½ łyżeczki mielonego kardamonu
•    1 szklanka płatków owsianych
•    2 czerwone buraki
•    2 łyżki miodu
•    1 cytryna
•    1 ząbek czosnku
•    1/8 łyżeczki oleju sezamowego
•    ¼ łyżeczki sosu Worcester
•    4 łyżki kwaśnej gęstej śmietany
•    2 łyżki masła
•    sól, pieprz, olej rzepakowy.
Sposób przygotowania:
1.    Buraczana owsianka: do osolonego wrzątku wrzucamy ziarna ziela angielskiego, mielony cynamon i kardamon, płatki owsiane, po czym gotujemy do miękkości stale mieszając.
2.    Buraki owijamy folią aluminiową, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170°C na 2 godziny, wyjmujemy, studzimy, obieramy ze skórki i kroimy w drobna kostkę.
3.    Pokrojone buraki doprawiamy miodem, startą skórkę i sokiem z cytryny, posiekanym czosnkiem, olejem sezamowym, sosem Worcester i oliwą, wszystko dokładnie mieszamy.
4.    Do ugotowanej owsianki dodajemy doprawione buraki (trochę zostawmy do dekoracji), gotujemy na małym ogniu, na koniec doprawiamy solą, miodem, pieprzem, sokiem z cytryny, dorzucamy kwaśną śmietanę i masło.
5.    Łosoś w płatkach owsianych: filety z łososia bez skóry dzielimy na kawałki po około 200 g, doprawiamy solą i pieprzem. Każdy kawałek panierujemy po kolei w mące, roztrzepanym jajku i posiekanych płatkach owsianych.
6.    Smażymy na dużej ilości oliwy do smażenia na złoty kolor z każdej strony. Na koniec smażenia dokładamy trochę masła.
7.    Buraczaną owsiankę nakładamy na talerze, na niej układamy kawałki łososia. Dekorujemy kwaśną gęstą śmietaną i zamarynowanymi buraczkami.
Dobra rada: zamiast łososia możemy użyć filetów każdej innej ryby.


Ubijanie piany
Wywar rybny
Sernik
Cytrynowo
Drożdże lubią…


  • Dorsz z sałatką z pieczonych pomidorów na musie z selera
    Dorsz z sałatką z pieczonych pomidorów na musie z selera

    Czas przygotowania ok. 1 godziny
    Składniki:
    filety z dorsza - 500 g
    pomidory - 1 kg
    czosnek - 2 ząbki
    oliwa - 50 ml
    tymianek świeży - 10 g
    seler bulwa - 300 g
    mleko - 100 ml
    masło - 50 g
    oliwa - 100 ml
    cytryna - 1 szt.
    miód - 20 g
    sól, pieprz do smaku

  • Organki cielęce z młodą marchewką i szpinakiem
    Organki cielęce z młodą marchewką i szpinakiem

    Składniki na 4 porcje:
    górka cielęca z oczyszczonymi kostkami - 800 g
    rozmaryn - 4 gałązki
    czosnek - 2 ząbki
    sól i pieprz
    Marchew:
    młoda marchew - 800 g
    mielony kmin rzymski - pół łyżeczki
    ½  cytryny
    miód - pół łyżeczki
    oliwa - 1 łyżeczka
    Szpinak:
    szpinak świeży - 500 g
    cebula - 1 szt.
    oliwa - 2 łyżki
    czosnek - 1 ząbek
    gałka muszkatołowa - 1
    ½ cytryny

  • Kremowa zupa dyniowa z pomidorami i wędzonym kurczakiem
    Kremowa zupa dyniowa z pomidorami i wędzonym kurczakiem

    Składniki na 5 porcji:
    dynia świeża bądź mrożona - 400 g
    soczewica czerwona - 50 g
    pomidory pelati - 100 g
    wędzony kurczak - 100 g
    cebula dymka - 1 szt.
    czosnek - 1 ząbek
    słodka śmietanka 18% - 100 ml
    sól, pieprz i oliwa
    wywar drobiowy - 2,5 ltr

  • Tortilla  z kurczakiem i sosem pomidorowym
    Tortilla z kurczakiem i sosem pomidorowym

    Składniki na 4 porcje:
    tortilla pszenna - 4 płaty
    pierś z kurczaka - 1 szt.
    papryka czerwona - 1 szt.
    sera żółty - 100 g
    cebula - 1 szt.
    garść liści świeżego szpinaku
    Salsa pomidorowa:
    sparzone i obrane pomidory - 2 szt.
    cebula - 1 szt.
    mała ostra papryczka - 1 szt.
    ząbek czosnku - 1 szt.

  • Risotto z pęczaku z grzybami
    Risotto z pęczaku z grzybami

    Czas przygotowania ok. 40 minut
    Składniki:
    ugotowany pęczak - 200 g
    mrożone prawdziwki - 150 g
    czosnek - 2 ząbki
    cebula - 1 szt.
    białe wytrawne wino - 100 ml
    masło - 50 g
    świezży tymianek - 3 gałązki
    kozi ser dojrzewający - 50 g
    suszone śliwki - 50 g
    wywar warzywny - 0,5 l



Wycinek z tego, co zapamiętałem z moich podróży.
Moje luźne skojarzenia, słowa i wspomnienia.

Odcinek 46

Tytuł odcinka: Owies i siano czyli końska dieta.
Goście: Marian Pacewski – Stado Ogierów Białka, Renata Kurzyńska - Stado Ogierów Białka.

Potrawa 1.
Dorsz pieczony na sianie z kaszą owsianą.
Składniki:
•    4 ząbki czosnku z łupinami
•    1 garść siana
•    2 łyżki miodu gryczanego
•    2 filety z dorsza
•    1 cytryna
•    1 szklanka ziaren owsa bez łuski
•    ½ szklanki ziaren słonecznika
•    ½ szklanki pestek dyni
•    2 obrane ząbki czosnku
•    5 suszonych śliwek
•    1 łyżka masła
•    3 łyżki posiekanej natki pietruszki
•    sól, pieprz, olej.
Sposób przygotowania:
1.    Do żaroodpornego naczynia kładziemy warstwę siana, dorzucamy pogniecione ząbki czosnku w łupinach, polewamy oliwą i miodem.
2.    Filety z dorsza marynujemy w soli, pieprzu, startej skórce z cytryny, polewamy oliwa i układamy na sianie w naczyniu. Wkładamy do piekarnika i pieczemy w 200°C przez 10 minut.
3.    Owies gotujemy jak każdą kaszę w osolonej wodzie do miękkości. Studzimy. Pestki dyni i ziarna słonecznika prażymy na złoty kolor na suchej patelni, stale mieszając, aby się nie przypaliły. Obrane ząbki czosnku i suszone śliwki drobno siekamy. Na patelni rozpuszczamy łyżkę miodu, podsmażamy czosnek, potem dorzucamy masło i śliwki. Kiedy śliwki się podsmażą i zrobią się miękkie, dodajemy startą skórkę i sok z cytryny, a potem ugotowany owies. Chwilę smażymy, na koniec dodajemy uprażone pestki dyni i ziarna słonecznika. Wszystko mieszamy z posiekaną natką pietruszki.
4.    Na talerze wykładamy kaszę z owsa, na niej układamy kawałki upieczonego na sianie dorsza.
Dobra rada: danie można dekorować salsą z pieczonej papryki według przepisu z kolejnej potrawy.

Potrawa 2.
Marynowana polędwica wołowa palona w sianie.
Składniki:
•    1 polędwica wołowa
•    1,2 kg cukru
•    800 g soli
•    1 duża garść siana
•    1 kieliszek alkoholu (koniak, whisky, wódka)
Salsa z pieczonej papryki:
•    2 czerwone papryki
•    5 suszonych śliwek
•    2 ząbki czosnku
•    1 kiszony ogórek
•    30 g sałaty rukoli
•    sól, pieprz, oliwa.
Sposób przygotowania:
1.    Ładnie oczyszczoną z błon polędwicę wołową zasypujemy mieszaniną soli, cukru, siana, skrapiamy alkoholem i odstawiamy w chłodne miejsce na 48 godzin.
2.    Po 48 godzinach wyjmujemy z marynaty, dokładnie myjemy w wodzie i suszymy mięso. Na powietrzu układamy ruszt z drewienek, na nim kładziemy polędwicę, obkładamy sianem i podpalamy. Kiedy całe siano się wypali, tak uzyskanym popiołem dokładnie nacieramy mięso.
3.    Tak przygotowaną polędwicę kroimy na cienkie plastry.
Salsa z pieczonej papryki:
4.    Papryki opiekamy nad ogniem aż skórka zdobi się czarna i zacznie pękać. Można też opiec ją w piekarniku. Zawijamy w folię aluminiową, studzimy, dokładnie obieramy z opieczonej skórki, usuwamy gniazda nasienne, a miąższ kroimy w drobną kostkę.
5.    Suszone śliwki i kiszonego ogórka kroimy w drobną kostkę, czosnek i sałatę rukolę siekamy. Wszystkie składniki wrzucamy do miski, doprawiamy solą, pieprzem i sporą ilością oliwy. Odstawiamy, aby składniki dobrze się połączyły.
6.    Plastry zamarynowanej i opalonej w sianie polędwicy wołowej podajemy z salsą z pieczonej papryki.  
Potrawa 3.
Łosoś w owsianych płatkach z buraczaną owsianką.
Składniki:
•    800 g filetów z łososia
•    4 łyżki posiekanych płatków owsianych
•    3 łyżki mąki pszennej
•    1 jajo
•    1 łyżka masła.
Buraczana owsianka:
•    4 ziarna ziela angielskiego
•    ¼ łyżeczki mielonego cynamonu
•    ½ łyżeczki mielonego kardamonu
•    1 szklanka płatków owsianych
•    2 czerwone buraki
•    2 łyżki miodu
•    1 cytryna
•    1 ząbek czosnku
•    1/8 łyżeczki oleju sezamowego
•    ¼ łyżeczki sosu Worcester
•    4 łyżki kwaśnej gęstej śmietany
•    2 łyżki masła
•    sól, pieprz, olej rzepakowy.
Sposób przygotowania:
1.    Buraczana owsianka: do osolonego wrzątku wrzucamy ziarna ziela angielskiego, mielony cynamon i kardamon, płatki owsiane, po czym gotujemy do miękkości stale mieszając.
2.    Buraki owijamy folią aluminiową, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170°C na 2 godziny, wyjmujemy, studzimy, obieramy ze skórki i kroimy w drobna kostkę.
3.    Pokrojone buraki doprawiamy miodem, startą skórkę i sokiem z cytryny, posiekanym czosnkiem, olejem sezamowym, sosem Worcester i oliwą, wszystko dokładnie mieszamy.
4.    Do ugotowanej owsianki dodajemy doprawione buraki (trochę zostawmy do dekoracji), gotujemy na małym ogniu, na koniec doprawiamy solą, miodem, pieprzem, sokiem z cytryny, dorzucamy kwaśną śmietanę i masło.
5.    Łosoś w płatkach owsianych: filety z łososia bez skóry dzielimy na kawałki po około 200 g, doprawiamy solą i pieprzem. Każdy kawałek panierujemy po kolei w mące, roztrzepanym jajku i posiekanych płatkach owsianych.
6.    Smażymy na dużej ilości oliwy do smażenia na złoty kolor z każdej strony. Na koniec smażenia dokładamy trochę masła.
7.    Buraczaną owsiankę nakładamy na talerze, na niej układamy kawałki łososia. Dekorujemy kwaśną gęstą śmietaną i zamarynowanymi buraczkami.
Dobra rada: zamiast łososia możemy użyć filetów każdej innej ryby.