Od kuchni

O Okrasie prywatnie
znany również jako: Milimetr
wiek: urodzony 20 maja 1978 roku w Białej Podlaskiej
wzrost: 191 cm
kolor oczu: szary
stan cywilny: żonaty z Moniką, córka Lena

 

 

Ubiór
buty: trampki Converse
dżinsy: najlepiej nieprzetarte
koszula: SLIM FIT
marynarka: noszę rzadko, tylko na oficjalne spotkania  
zegarek: Certina

Znaki szczególne
woda toaletowa: od Guerlain oraz Hermesa
samochód: najlepiej służbowy; od lat Toyota
danie: najbardziej smakuje mi to przyrządzone przez kogoś
alkohol: piję wyłącznie w towarzystwie, „dosłownie kieliszeczek” jak mawia Boguś, kolega operator
wymarzona podróż: wciąż przede mną - z Moniką i Lenką  - marzę o Azji lub Afryce Południowej
  Zainteresowania, hobby
książka: „Zielona mila” Stephena Kinga, ponieważ ma wzruszającą puentę, „Raport Pelikana” J. Grishama
płyta: „Dżem” - na śniadanie, obiad, kolację i do łóżka
filmy: „Zapach kobiety”, „Pulp Fiction”, „Uczta Babette”
ulubiony program: w dzieciństwie oczywiście „Teleranek”, teraz wiadomości, ale tylko sportowe, bo tam są prawdziwe emocje.
sport: piłka nożna, squash, siatkówka. I na zawsze będę oddanym fanem Adama Małysza.

 

O Okrasie z przymrużeniem oka
W dzieciństwie... jadłem kanapki z połowy bochenka chleba
Nie lubię... oszustów
Bardzo lubię... sprawiać komuś przyjemność
Ulubiona przyprawa... kolendra (świeża), kmin rzymski, marynowane i kiszone cytryny, wędzona polska węgierka
Boje się... że życie jest zbyt krótkie  
Marzę o... nie powiem, bo się nie spełni...
Nigdy w życiu... nie zjem świadomie koniny
Kobiety...w domu, dwie
Moje danie popisowe... polędwiczki cielęce z sosem ze smardzów
Mam zwyczaj... nie zamykać drzwi do toalety
Ostatnio kupiłem... drewnianego konika dla mojej córki Lenki
Dobry szef kuchni... może spokojnie iść na urlop, wiedząc że w restauracji wszystko będzie w porządku, bo dobrze zorganizował zespół
Powinienem...  więcej czasu spędzać z rodziną
Nie potrafię... robić nic innego oprócz gotowania
Jestem... surowy
Moja córka... też lubi działać w kuchni, z zapałem gotuje 32 sekundy, później się jej nudzi… na szczęście
Jutro... kolejny piękny dzień!



Ubijanie piany
Wywar rybny
Sernik
Cytrynowo
Drożdże lubią…


  • Dorsz z sałatką z pieczonych pomidorów na musie z selera
    Dorsz z sałatką z pieczonych pomidorów na musie z selera

    Czas przygotowania ok. 1 godziny
    Składniki:
    filety z dorsza - 500 g
    pomidory - 1 kg
    czosnek - 2 ząbki
    oliwa - 50 ml
    tymianek świeży - 10 g
    seler bulwa - 300 g
    mleko - 100 ml
    masło - 50 g
    oliwa - 100 ml
    cytryna - 1 szt.
    miód - 20 g
    sól, pieprz do smaku

  • Organki cielęce z młodą marchewką i szpinakiem
    Organki cielęce z młodą marchewką i szpinakiem

    Składniki na 4 porcje:
    górka cielęca z oczyszczonymi kostkami - 800 g
    rozmaryn - 4 gałązki
    czosnek - 2 ząbki
    sól i pieprz
    Marchew:
    młoda marchew - 800 g
    mielony kmin rzymski - pół łyżeczki
    ½  cytryny
    miód - pół łyżeczki
    oliwa - 1 łyżeczka
    Szpinak:
    szpinak świeży - 500 g
    cebula - 1 szt.
    oliwa - 2 łyżki
    czosnek - 1 ząbek
    gałka muszkatołowa - 1
    ½ cytryny

  • Kremowa zupa dyniowa z pomidorami i wędzonym kurczakiem
    Kremowa zupa dyniowa z pomidorami i wędzonym kurczakiem

    Składniki na 5 porcji:
    dynia świeża bądź mrożona - 400 g
    soczewica czerwona - 50 g
    pomidory pelati - 100 g
    wędzony kurczak - 100 g
    cebula dymka - 1 szt.
    czosnek - 1 ząbek
    słodka śmietanka 18% - 100 ml
    sól, pieprz i oliwa
    wywar drobiowy - 2,5 ltr

  • Tortilla  z kurczakiem i sosem pomidorowym
    Tortilla z kurczakiem i sosem pomidorowym

    Składniki na 4 porcje:
    tortilla pszenna - 4 płaty
    pierś z kurczaka - 1 szt.
    papryka czerwona - 1 szt.
    sera żółty - 100 g
    cebula - 1 szt.
    garść liści świeżego szpinaku
    Salsa pomidorowa:
    sparzone i obrane pomidory - 2 szt.
    cebula - 1 szt.
    mała ostra papryczka - 1 szt.
    ząbek czosnku - 1 szt.

  • Risotto z pęczaku z grzybami
    Risotto z pęczaku z grzybami

    Czas przygotowania ok. 40 minut
    Składniki:
    ugotowany pęczak - 200 g
    mrożone prawdziwki - 150 g
    czosnek - 2 ząbki
    cebula - 1 szt.
    białe wytrawne wino - 100 ml
    masło - 50 g
    świezży tymianek - 3 gałązki
    kozi ser dojrzewający - 50 g
    suszone śliwki - 50 g
    wywar warzywny - 0,5 l



Wycinek z tego, co zapamiętałem z moich podróży.
Moje luźne skojarzenia, słowa i wspomnienia.

Od kuchni

O Okrasie prywatnie
znany również jako: Milimetr
wiek: urodzony 20 maja 1978 roku w Białej Podlaskiej
wzrost: 191 cm
kolor oczu: szary
stan cywilny: żonaty z Moniką, córka Lena

 

 

Ubiór
buty: trampki Converse
dżinsy: najlepiej nieprzetarte
koszula: SLIM FIT
marynarka: noszę rzadko, tylko na oficjalne spotkania  
zegarek: Certina

Znaki szczególne
woda toaletowa: od Guerlain oraz Hermesa
samochód: najlepiej służbowy; od lat Toyota
danie: najbardziej smakuje mi to przyrządzone przez kogoś
alkohol: piję wyłącznie w towarzystwie, „dosłownie kieliszeczek” jak mawia Boguś, kolega operator
wymarzona podróż: wciąż przede mną - z Moniką i Lenką  - marzę o Azji lub Afryce Południowej
  Zainteresowania, hobby
książka: „Zielona mila” Stephena Kinga, ponieważ ma wzruszającą puentę, „Raport Pelikana” J. Grishama
płyta: „Dżem” - na śniadanie, obiad, kolację i do łóżka
filmy: „Zapach kobiety”, „Pulp Fiction”, „Uczta Babette”
ulubiony program: w dzieciństwie oczywiście „Teleranek”, teraz wiadomości, ale tylko sportowe, bo tam są prawdziwe emocje.
sport: piłka nożna, squash, siatkówka. I na zawsze będę oddanym fanem Adama Małysza.

 

O Okrasie z przymrużeniem oka
W dzieciństwie... jadłem kanapki z połowy bochenka chleba
Nie lubię... oszustów
Bardzo lubię... sprawiać komuś przyjemność
Ulubiona przyprawa... kolendra (świeża), kmin rzymski, marynowane i kiszone cytryny, wędzona polska węgierka
Boje się... że życie jest zbyt krótkie  
Marzę o... nie powiem, bo się nie spełni...
Nigdy w życiu... nie zjem świadomie koniny
Kobiety...w domu, dwie
Moje danie popisowe... polędwiczki cielęce z sosem ze smardzów
Mam zwyczaj... nie zamykać drzwi do toalety
Ostatnio kupiłem... drewnianego konika dla mojej córki Lenki
Dobry szef kuchni... może spokojnie iść na urlop, wiedząc że w restauracji wszystko będzie w porządku, bo dobrze zorganizował zespół
Powinienem...  więcej czasu spędzać z rodziną
Nie potrafię... robić nic innego oprócz gotowania
Jestem... surowy
Moja córka... też lubi działać w kuchni, z zapałem gotuje 32 sekundy, później się jej nudzi… na szczęście
Jutro... kolejny piękny dzień!