Francja

To  królowa wszystkich kuchni. Wykwintna, wysublimowana, z wielką tradycją, bogata w smaki. Poza wyrafinowanymi potrawami kuchnia francuska proponuje także proste i smaczne dania.  Słynie z zupy cebulowej, bagietki, fenomenalnych skorupiaków najczęściej podawanych na surowo i wspaniałego kremu brulle. Dobrze znana z wybornych serów i unikalnych win.
  • Obszar Wydm Ruchomych –Wspaniałe ostrygi w tym basenie
  • Wyprawa do Bordaux na winko
  • Prowansja - podstawę kuchni stanowi oliwa, ryby, owoce i warzywa oraz zioła, w tym słynne zioła prowansalskie. Najbardziej znane potrawy to bouillabaisse (zupa rybna), ratatouille (potrawa z duszonych warzyw) i soupe au pistou (zupa z bazylią).
  • Do Cannes na półmisek surowych owoców morza)
  • a w Paryżu koniecznie wieczorem do Braserie
  • aescargots de Bourgogne- slimaki w sosie z czerwonego wina
  • żabie udka – wolałbym koguta  w  winie
  • crepes Suzette – warto nawet jeśli za słodkie
  • zupa cebulowa
  • foie gras koniecznie  z konfitura figową
  • coquilles Saint-Jacques
  • rillettes  z brioche
  • krem brulee
  • Obszar Wydm Ruchomych – wydmy ruchome występują nad Adriatykiem, największą jest wydma PYLA, ma ona 2,7 km. długości i 110 m. wysokości, leży przy zatoce Arcachon i przemieszcza się rocznie o 4m. - Wspaniałe ostrygi w tym basenie!
  • Wyprawa do Bordeaux na winko.
  • Prowansja - podstawę kuchni stanowi oliwa, ryby, owoce i warzywa oraz zioła, w tym słynne zioła prowansalskie.
  • Najbardziej znane potrawy to bouillabaisse (zupa rybna), ratatouille (potrawa z duszonych warzyw) i soupe au pistou (zupa z bazylią).
  • Do Cannes na półmisek surowych owoców morza!
 


Ubijanie piany
Wywar rybny
Sernik
Cytrynowo
Drożdże lubią…


  • Dorsz z sałatką z pieczonych pomidorów na musie z selera
    Dorsz z sałatką z pieczonych pomidorów na musie z selera

    Czas przygotowania ok. 1 godziny
    Składniki:
    filety z dorsza - 500 g
    pomidory - 1 kg
    czosnek - 2 ząbki
    oliwa - 50 ml
    tymianek świeży - 10 g
    seler bulwa - 300 g
    mleko - 100 ml
    masło - 50 g
    oliwa - 100 ml
    cytryna - 1 szt.
    miód - 20 g
    sól, pieprz do smaku

  • Organki cielęce z młodą marchewką i szpinakiem
    Organki cielęce z młodą marchewką i szpinakiem

    Składniki na 4 porcje:
    górka cielęca z oczyszczonymi kostkami - 800 g
    rozmaryn - 4 gałązki
    czosnek - 2 ząbki
    sól i pieprz
    Marchew:
    młoda marchew - 800 g
    mielony kmin rzymski - pół łyżeczki
    ½  cytryny
    miód - pół łyżeczki
    oliwa - 1 łyżeczka
    Szpinak:
    szpinak świeży - 500 g
    cebula - 1 szt.
    oliwa - 2 łyżki
    czosnek - 1 ząbek
    gałka muszkatołowa - 1
    ½ cytryny

  • Kremowa zupa dyniowa z pomidorami i wędzonym kurczakiem
    Kremowa zupa dyniowa z pomidorami i wędzonym kurczakiem

    Składniki na 5 porcji:
    dynia świeża bądź mrożona - 400 g
    soczewica czerwona - 50 g
    pomidory pelati - 100 g
    wędzony kurczak - 100 g
    cebula dymka - 1 szt.
    czosnek - 1 ząbek
    słodka śmietanka 18% - 100 ml
    sól, pieprz i oliwa
    wywar drobiowy - 2,5 ltr

  • Tortilla  z kurczakiem i sosem pomidorowym
    Tortilla z kurczakiem i sosem pomidorowym

    Składniki na 4 porcje:
    tortilla pszenna - 4 płaty
    pierś z kurczaka - 1 szt.
    papryka czerwona - 1 szt.
    sera żółty - 100 g
    cebula - 1 szt.
    garść liści świeżego szpinaku
    Salsa pomidorowa:
    sparzone i obrane pomidory - 2 szt.
    cebula - 1 szt.
    mała ostra papryczka - 1 szt.
    ząbek czosnku - 1 szt.

  • Risotto z pęczaku z grzybami
    Risotto z pęczaku z grzybami

    Czas przygotowania ok. 40 minut
    Składniki:
    ugotowany pęczak - 200 g
    mrożone prawdziwki - 150 g
    czosnek - 2 ząbki
    cebula - 1 szt.
    białe wytrawne wino - 100 ml
    masło - 50 g
    świezży tymianek - 3 gałązki
    kozi ser dojrzewający - 50 g
    suszone śliwki - 50 g
    wywar warzywny - 0,5 l



Wycinek z tego, co zapamiętałem z moich podróży.
Moje luźne skojarzenia, słowa i wspomnienia.

Francja

To  królowa wszystkich kuchni. Wykwintna, wysublimowana, z wielką tradycją, bogata w smaki. Poza wyrafinowanymi potrawami kuchnia francuska proponuje także proste i smaczne dania.  Słynie z zupy cebulowej, bagietki, fenomenalnych skorupiaków najczęściej podawanych na surowo i wspaniałego kremu brulle. Dobrze znana z wybornych serów i unikalnych win.
  • Obszar Wydm Ruchomych –Wspaniałe ostrygi w tym basenie
  • Wyprawa do Bordaux na winko
  • Prowansja - podstawę kuchni stanowi oliwa, ryby, owoce i warzywa oraz zioła, w tym słynne zioła prowansalskie. Najbardziej znane potrawy to bouillabaisse (zupa rybna), ratatouille (potrawa z duszonych warzyw) i soupe au pistou (zupa z bazylią).
  • Do Cannes na półmisek surowych owoców morza)
  • a w Paryżu koniecznie wieczorem do Braserie
  • aescargots de Bourgogne- slimaki w sosie z czerwonego wina
  • żabie udka – wolałbym koguta  w  winie
  • crepes Suzette – warto nawet jeśli za słodkie
  • zupa cebulowa
  • foie gras koniecznie  z konfitura figową
  • coquilles Saint-Jacques
  • rillettes  z brioche
  • krem brulee
  • Obszar Wydm Ruchomych – wydmy ruchome występują nad Adriatykiem, największą jest wydma PYLA, ma ona 2,7 km. długości i 110 m. wysokości, leży przy zatoce Arcachon i przemieszcza się rocznie o 4m. - Wspaniałe ostrygi w tym basenie!
  • Wyprawa do Bordeaux na winko.
  • Prowansja - podstawę kuchni stanowi oliwa, ryby, owoce i warzywa oraz zioła, w tym słynne zioła prowansalskie.
  • Najbardziej znane potrawy to bouillabaisse (zupa rybna), ratatouille (potrawa z duszonych warzyw) i soupe au pistou (zupa z bazylią).
  • Do Cannes na półmisek surowych owoców morza!