Kuchenna dyplomacja

Od czterech lat mam przyjemność prowadzić warsztaty kulinarne dla żon ambasadorów akredytowanych w Polsce organizowane przez Ministerstwo Spraw Zagranicznych,  Polish Vodka Associacion oraz restaurację Belvedere  pod nazwą „Podróże kulinarne z Karolem Okrasą”. Celem warsztatów jest promocja polskiej kuchni i kultury. Wspólne gotowanie tradycyjnych Polskich potraw umożliwia przedstawicielkom innych krajów i kultur poznanie naszych dań i trunków oraz produktów regionalnych, a za ich pośrednictwem polskiej kultury, historii i obyczajów przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Akcję aktywnie wspiera również Pierwsza Dama Rzeczpospolitej Polskiej - Pani Anna Komorowska.

Ostatnie, grudniowe warsztaty poświęcone zostały tradycyjnej, polskiej wigilii. Panie Ambasadorowe przygotowywały świąteczne dania z różnych regionów Polski, poznały polskie zwyczaje bożonarodzenowe oraz polską kulturę.  Miesiąc wcześniej Panie przyrządzały potrawy na temat „Piękna woń kiszenia”, czyli specjalności polskiej kuchni zamknięte w słoiki i beczki.  W przepięknych wnętrzach Belvedere Panie Ambasadorowe zapoznawały się z walorami kiszonej kapusty, ogórków oraz  grzybów. Zgodnie z zasadą „praktyka czyni mistrza” Panie własnymi siłami przygotowały potrawy na bazie naszych tradycyjnych składników, a potem dokonały ich degustacji.

W poprzedniej edycji największym zainteresowaniem cieszyło się spotkanie poświęcone dziczyźnie. We wnętrzach starej stajni przygotowaliśmy potrawy o dworskim rodowodzie. To była wykwintna polska kuchnia. Hitem zaś okazał się odcinek poświęcony grzybom. Panie zachwyciła nie tylko ich różnorodność: były smardze, rydze, gąski szare i zielone i wiele innych, ale też mnogość sposobów przetwarzania: suszenie, kiszenie czy wekowanie obgotowanych grzybów. Przygotowaliśmy wtedy wiele wersji zupy grzybowej. Wiem, że niektóre z tych przepisów zadomowiły się na ambasadorskich stołach.


Jak oceniają Panie Ambasadorowe polską kuchnię? Poniżej kilka wypowiedzi Pań ambasadorowych:

Polskie pierogi bohaterem
- Pierogi, zupa borowikowa, kasza gryczana, zrazy, sernik – w trakcie  warsztatów kulinarnych prowadzonych przez Karola nauczyłyśmy się jak przygotowywać wiele tradycyjnych polskich dań. Jest mi bardzo trudno wskazać te najbardziej ulubione. Gdybym jednak miała dokonać takiego wyboru, wybrałabym pierog, ze względu na ich różnorodność i wszechstronność. Mogą być zwykłe, duszone, kwaśne lub słodkie – wszystkie są pyszne -  mówi Pani Adelle Hutchinson, żona Ambasadora Irlandii w Polsce i jednocześnie do niedawna była Prezydent Klubu Małżonek Ambasadorów Akredytowanych w Polsce.


Zupa grzybowa i wędzony łosoś  podbiły serce   
- Dobrze dobrane przyprawy, w tym aromat lubczyku, który bardzo lubię,  w połączeniu z aromatycznymi grzybami  i powstaje  bardzo smaczna zupa grzybowa, która od pierwszego momentu jej skosztowania stała się moją ulubioną, polską zupą. Drugie miejsce przyznałabym wędzonemu  łososiowi.  To najlepszy łosoś jakiego jadłam w życiu. No i  wspaniałe pierogi i sosy. Te  zrobione z masła i złotego brązowego cukru- nie mogę o nich zapomnieć- tak ocenia polskie potrawy Amanda de Biritos, żona ambasadora Argentyny w Polsce.

Powrót kaczki
Pani Erika Ployak Kiss, żona ambasadora Węgier, odnalazła wyśmienity smak w kaczce przygotowanej w tradycyjny  sposób – Prawdę mówiąc, to trudne zadanie, by jednoznacznie określić, które polskie danie najbardziej mi smakowało. Myślałam nad tym przez długi czas.  Zaczynając od smaku, koloru  i wyglądu -  na pewno będę sama przygotowywała kaczkę i pstrąga oraz zupę grzybową zgodnie z przepisami, jakich nauczyłam się od Karola. Ale również nie zapomnę zrobić sławnych polskich pierogów. Dziękuję za to wszystko.

Polskie zupy królują
Słowa pochwały zebrały polskie zupy z ust Manany Pekane, żony ambasadora Południowej Afryki - Z przyjemnością  uczestniczyłam w warsztatach kulinarnych, podczas których nauczyłam się wiele. Zawsze czekałam na następne spotkania. Potrawy, które najbardziej lubię to zupy, może dlatego, że jestem ich fanką. Podziwiam różnorodność polskiej kuchni, od wędzonek po smaki owocowe. Nie wiedziałam wcześniej, że można być tak kreatywnym w  gotowaniu zup. Ich smaki były dla mnie nowe i ekscytujące. Podoba mi się w nich to, ze są tak sycące, że mogą być pełnym  posiłkiem i że można je jeść przegryzając chlebem. Dobre jest to, że są tak proste i szybkie do ugotowania. Panierowana upieczona ryba też do mnie przemawia. Delikatna i smaczna, po prostu wyśmienita.

Polski żurek wyróżniony
Polski żurek został zauważony i  doceniony przez Minję Bogojevic, żonę ambasadora Serbii w Polsce - Wszystkie warsztaty, w których wzięłam udział podobały mi się bardzo. W domu wykonałam większość potraw, które uczyliśmy się  przyrządzać według podanych przepisów. Dwa z nich zapadły mi szczególnie w pamięć:  jest to  żurek i zupa grzybowa.

Mam nadzieję, że dzięki tym wspaniałym i niezapomnianym chwilom spędzonym w kuchni razem z Paniami Ambasadorowymi, nasze zupy, pierożki,  łososie, ciasta oraz inne smakołyki, powędrują wraz z Paniami na różne kontynenty sławiąc polską kuchnię.


Ubijanie piany
Wywar rybny
Sernik
Cytrynowo
Drożdże lubią…


  • Dorsz z sałatką z pieczonych pomidorów na musie z selera
    Dorsz z sałatką z pieczonych pomidorów na musie z selera

    Czas przygotowania ok. 1 godziny
    Składniki:
    filety z dorsza - 500 g
    pomidory - 1 kg
    czosnek - 2 ząbki
    oliwa - 50 ml
    tymianek świeży - 10 g
    seler bulwa - 300 g
    mleko - 100 ml
    masło - 50 g
    oliwa - 100 ml
    cytryna - 1 szt.
    miód - 20 g
    sól, pieprz do smaku

  • Organki cielęce z młodą marchewką i szpinakiem
    Organki cielęce z młodą marchewką i szpinakiem

    Składniki na 4 porcje:
    górka cielęca z oczyszczonymi kostkami - 800 g
    rozmaryn - 4 gałązki
    czosnek - 2 ząbki
    sól i pieprz
    Marchew:
    młoda marchew - 800 g
    mielony kmin rzymski - pół łyżeczki
    ½  cytryny
    miód - pół łyżeczki
    oliwa - 1 łyżeczka
    Szpinak:
    szpinak świeży - 500 g
    cebula - 1 szt.
    oliwa - 2 łyżki
    czosnek - 1 ząbek
    gałka muszkatołowa - 1
    ½ cytryny

  • Kremowa zupa dyniowa z pomidorami i wędzonym kurczakiem
    Kremowa zupa dyniowa z pomidorami i wędzonym kurczakiem

    Składniki na 5 porcji:
    dynia świeża bądź mrożona - 400 g
    soczewica czerwona - 50 g
    pomidory pelati - 100 g
    wędzony kurczak - 100 g
    cebula dymka - 1 szt.
    czosnek - 1 ząbek
    słodka śmietanka 18% - 100 ml
    sól, pieprz i oliwa
    wywar drobiowy - 2,5 ltr

  • Tortilla  z kurczakiem i sosem pomidorowym
    Tortilla z kurczakiem i sosem pomidorowym

    Składniki na 4 porcje:
    tortilla pszenna - 4 płaty
    pierś z kurczaka - 1 szt.
    papryka czerwona - 1 szt.
    sera żółty - 100 g
    cebula - 1 szt.
    garść liści świeżego szpinaku
    Salsa pomidorowa:
    sparzone i obrane pomidory - 2 szt.
    cebula - 1 szt.
    mała ostra papryczka - 1 szt.
    ząbek czosnku - 1 szt.

  • Risotto z pęczaku z grzybami
    Risotto z pęczaku z grzybami

    Czas przygotowania ok. 40 minut
    Składniki:
    ugotowany pęczak - 200 g
    mrożone prawdziwki - 150 g
    czosnek - 2 ząbki
    cebula - 1 szt.
    białe wytrawne wino - 100 ml
    masło - 50 g
    świezży tymianek - 3 gałązki
    kozi ser dojrzewający - 50 g
    suszone śliwki - 50 g
    wywar warzywny - 0,5 l



Wycinek z tego, co zapamiętałem z moich podróży.
Moje luźne skojarzenia, słowa i wspomnienia.

Kuchenna dyplomacja

Od czterech lat mam przyjemność prowadzić warsztaty kulinarne dla żon ambasadorów akredytowanych w Polsce organizowane przez Ministerstwo Spraw Zagranicznych,  Polish Vodka Associacion oraz restaurację Belvedere  pod nazwą „Podróże kulinarne z Karolem Okrasą”. Celem warsztatów jest promocja polskiej kuchni i kultury. Wspólne gotowanie tradycyjnych Polskich potraw umożliwia przedstawicielkom innych krajów i kultur poznanie naszych dań i trunków oraz produktów regionalnych, a za ich pośrednictwem polskiej kultury, historii i obyczajów przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Akcję aktywnie wspiera również Pierwsza Dama Rzeczpospolitej Polskiej - Pani Anna Komorowska.

Ostatnie, grudniowe warsztaty poświęcone zostały tradycyjnej, polskiej wigilii. Panie Ambasadorowe przygotowywały świąteczne dania z różnych regionów Polski, poznały polskie zwyczaje bożonarodzenowe oraz polską kulturę.  Miesiąc wcześniej Panie przyrządzały potrawy na temat „Piękna woń kiszenia”, czyli specjalności polskiej kuchni zamknięte w słoiki i beczki.  W przepięknych wnętrzach Belvedere Panie Ambasadorowe zapoznawały się z walorami kiszonej kapusty, ogórków oraz  grzybów. Zgodnie z zasadą „praktyka czyni mistrza” Panie własnymi siłami przygotowały potrawy na bazie naszych tradycyjnych składników, a potem dokonały ich degustacji.

W poprzedniej edycji największym zainteresowaniem cieszyło się spotkanie poświęcone dziczyźnie. We wnętrzach starej stajni przygotowaliśmy potrawy o dworskim rodowodzie. To była wykwintna polska kuchnia. Hitem zaś okazał się odcinek poświęcony grzybom. Panie zachwyciła nie tylko ich różnorodność: były smardze, rydze, gąski szare i zielone i wiele innych, ale też mnogość sposobów przetwarzania: suszenie, kiszenie czy wekowanie obgotowanych grzybów. Przygotowaliśmy wtedy wiele wersji zupy grzybowej. Wiem, że niektóre z tych przepisów zadomowiły się na ambasadorskich stołach.


Jak oceniają Panie Ambasadorowe polską kuchnię? Poniżej kilka wypowiedzi Pań ambasadorowych:

Polskie pierogi bohaterem
- Pierogi, zupa borowikowa, kasza gryczana, zrazy, sernik – w trakcie  warsztatów kulinarnych prowadzonych przez Karola nauczyłyśmy się jak przygotowywać wiele tradycyjnych polskich dań. Jest mi bardzo trudno wskazać te najbardziej ulubione. Gdybym jednak miała dokonać takiego wyboru, wybrałabym pierog, ze względu na ich różnorodność i wszechstronność. Mogą być zwykłe, duszone, kwaśne lub słodkie – wszystkie są pyszne -  mówi Pani Adelle Hutchinson, żona Ambasadora Irlandii w Polsce i jednocześnie do niedawna była Prezydent Klubu Małżonek Ambasadorów Akredytowanych w Polsce.


Zupa grzybowa i wędzony łosoś  podbiły serce   
- Dobrze dobrane przyprawy, w tym aromat lubczyku, który bardzo lubię,  w połączeniu z aromatycznymi grzybami  i powstaje  bardzo smaczna zupa grzybowa, która od pierwszego momentu jej skosztowania stała się moją ulubioną, polską zupą. Drugie miejsce przyznałabym wędzonemu  łososiowi.  To najlepszy łosoś jakiego jadłam w życiu. No i  wspaniałe pierogi i sosy. Te  zrobione z masła i złotego brązowego cukru- nie mogę o nich zapomnieć- tak ocenia polskie potrawy Amanda de Biritos, żona ambasadora Argentyny w Polsce.

Powrót kaczki
Pani Erika Ployak Kiss, żona ambasadora Węgier, odnalazła wyśmienity smak w kaczce przygotowanej w tradycyjny  sposób – Prawdę mówiąc, to trudne zadanie, by jednoznacznie określić, które polskie danie najbardziej mi smakowało. Myślałam nad tym przez długi czas.  Zaczynając od smaku, koloru  i wyglądu -  na pewno będę sama przygotowywała kaczkę i pstrąga oraz zupę grzybową zgodnie z przepisami, jakich nauczyłam się od Karola. Ale również nie zapomnę zrobić sławnych polskich pierogów. Dziękuję za to wszystko.

Polskie zupy królują
Słowa pochwały zebrały polskie zupy z ust Manany Pekane, żony ambasadora Południowej Afryki - Z przyjemnością  uczestniczyłam w warsztatach kulinarnych, podczas których nauczyłam się wiele. Zawsze czekałam na następne spotkania. Potrawy, które najbardziej lubię to zupy, może dlatego, że jestem ich fanką. Podziwiam różnorodność polskiej kuchni, od wędzonek po smaki owocowe. Nie wiedziałam wcześniej, że można być tak kreatywnym w  gotowaniu zup. Ich smaki były dla mnie nowe i ekscytujące. Podoba mi się w nich to, ze są tak sycące, że mogą być pełnym  posiłkiem i że można je jeść przegryzając chlebem. Dobre jest to, że są tak proste i szybkie do ugotowania. Panierowana upieczona ryba też do mnie przemawia. Delikatna i smaczna, po prostu wyśmienita.

Polski żurek wyróżniony
Polski żurek został zauważony i  doceniony przez Minję Bogojevic, żonę ambasadora Serbii w Polsce - Wszystkie warsztaty, w których wzięłam udział podobały mi się bardzo. W domu wykonałam większość potraw, które uczyliśmy się  przyrządzać według podanych przepisów. Dwa z nich zapadły mi szczególnie w pamięć:  jest to  żurek i zupa grzybowa.

Mam nadzieję, że dzięki tym wspaniałym i niezapomnianym chwilom spędzonym w kuchni razem z Paniami Ambasadorowymi, nasze zupy, pierożki,  łososie, ciasta oraz inne smakołyki, powędrują wraz z Paniami na różne kontynenty sławiąc polską kuchnię.